Ευεργέτες και δωρητές της Βέροιας - Δωρητές του Γηροκομείου Βέροιας Το ζεύγος Κωτούλα

Ευεργέτες και δωρητές της Βέροιας - Δωρητές του Γηροκομείου Βέροιας Το ζεύγος Κωτούλα

Επιμέλεια Μάκης Δημητράκης

Ο Χρήστος Κωτούλας γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στο διδασκαλία Λάρισας. Σαν δάσκαλος υπηρέτησε σε χωριά της επαρχίας Βοΐου του Ν. Κοζάνης ενώ αργότερα έκανε μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ως επιθεωρητής της δημοτικής εκπαίδευσης υπηρέτησε στην Περιφέρεια Πωγωνίου Ιωαννίνων και τους νομούς Λάρισας και Ημαθίας.

Δημιούργημά του είναι οι μαθητικές κατασκηνώσεις στην Αγία Τριάδα Νάουσας καθώς και η ανέγερση αρκετών σχολικών κτιρίων στις περιφέρειες όπου υπηρέτησε.

Υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και «αγωνίσθηκε» για τη χρήση της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε πλούσια αντιστασιακή δράση

Γυναίκα του ήταν η Βεροιώτισσα Βούλα Γαλανοπούλου, κόρη του Βαγγέλη Γαλανόπουλου.

Το ζεύγος Κωτούλα, στη μνήμη των γονιών τους, πρόσφεραν στο Γηροκομείο Βέροιας το ποσό των 2.500.000 δρχ., χρήματα που προήλθαν από την εκποίηση διαμερίσματος της Βούλας Γαλανοπούλου.

Δωρητές Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου Μερκούριος Παπαϊωάννου

Ένας από τους πολλούς ευεργέτες σχολείων και εκκλησιών που ανέδειξε η Βέροια στα χρόνια της τουρκοκρατίας είναι και ο Μερκούριος Παπαϊωάννου που εργάστηκε ως τα βαθιά του γεράματα ως εκκλησάτορας (καντηλανάφτης) στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Άνθρωπος τίμιος, εργατικός, φιλήσυχος και προπαντός με πίστη στον Άγιο Αντώνιο κατόρθωσε με την οικονομία του να συγκεντρώσει το σεβαστό ποσό των 250 χρυσών λιρών Τουρκίας το οποίο και «άφησε» στην εκκλησία με επιστολή του στις 21 Οκτωβρίου 1909. Ήταν άτεκνος γι’ αυτό η μόνη του επιθυμία ήταν να τον φροντίζει η εκκλησιαστική επιτροπή σε περίπτωση που δεν μπορούσε να εργαστεί.

Η εκκλησιαστική επιτροπή γνωστοποίησε το γεγονός στη Δημογεροντία της πόλης και στις 11 Φεβρουαρίου 1910, αφού αποδέχθηκε τη δωρεά δια του Μητροπολίτη Λουκά ανακήρυξε τον Μερκούριο Παπαϊωάννου ευεργέτη της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου.

Από τη δωρεά ένα ποσό διατέθηκε για να αποκατασταθεί το κουβούκλιο που είχε καεί καθώς και για μία εικόνα (Αγίου Μερκουρίου και Αγ. Αικατερίνης).

Παύλος Πυρινός: Μερκ. Παπαϊωάννου, ένας άγνωστος ευεργέτης της εκκλησίας Αγ. Αντωνίου (περ. λάμδα / ΛΑΟΣ 2000).

Αικατερίνη Γεμιτζόγλου

Σύζυγος του Ιωάννη Γεμιτζόγλου προκρίτου της Βέροιας που υπηρέτησε την πόλη από τη θέση του εφόρου των σχολείων. Η Αικατερίνη υπήρξε δωρήτρια του Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου με το ποσό των 192 χρυσών λιρών Τουρκίας.

Δημήτριος Κωνσταντινίδης

Γεννήθηκε στη Βέροια το 1873 όπου και πέθανε το 1939. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως ιεροψάλτης του ναού του Αγ. Αντωνίου στον οποίο άφησε όλη του την περιουσία. Συγκεκριμένα δώρισε ομόλογα αξίας 8.130 δρχ. και χρυσαφικά αξίας 11.000 δρχ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...