1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

Του Ιερέως:

ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά

Στην αντιπυρική περίοδο (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) εισήλθε, φίλοι αναγνώστες και η Ημαθία. Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις που έχουν λάβει άδεια από την πυροσβεστική και έχουν ληφθείμέτρα ασφαλείας.

Γνωρίζουμε ότι τα δασικά οικοσυστήματα διαφυλάσσουν την οικολογική ισορροπία και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, ως κοινωνικό αγαθό. Σύμφωνα δε με το νομικό πλαίσιο ν. 1650/1986, η προσβολή των περιβαλλοντικών αγαθών έγκειται σε οποιαδήποτε ζημιογόνο επενέργεια, που προκαλεί διατάραξη ή διακοπή της οικολογικής ισορροπίας, με αποτέλεσμα την ανάγκη εξεύρεσης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων κατάλληλων για την αντιμετώπιση των ζημιών αυτών. Οι αρχές δε, της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης καθώς και η επανόρθωση των ζημιογόνων ενεργειών, από άποψης του Ελληνικού δικαίου, περικλείονται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ στο κοινοτικό δίκαιο συμπεριλαμβάνονται στα α. 130 Ρ επ. της Συνθήκης της Ρώμης. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το ιδιωτικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίον δίνεται η δυνατότητα στον ιδιώτη, στον καθένα από εμάς, να κινηθεί ατομικά για τη διαφύλαξη του ζωτικού του χώρου και την αποτροπή περιβαλλοντικών καταστροφών.

Τέλος, η διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων αποτελεί μια υποχρέωσή μας, που αφορά την παρούσα, αλλά και τις επόμενες γενιές. Με το άρθρο μας αυτό, φίλοι αναγνώστες, επιθυμούμε να εκφράσουμε: α) την αγωνία μας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, που αποτελεί το στολίδι της περιοχής μας και β) την πεποίθηση ότι οι βασικές αξίες σχετικές με την επιβίωσή μας και την ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτες, όχι μόνο βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και της ηθικής μας.

Στηρίζοντας την έμπνευσή του στην Ιαπωνία, μία χώρα με πλούσια φύση, ο καθηγητής Yoshifumi Miyazaki, έκανε πολλές έρευνες εκθέτοντας τους ανθρώπους στα δέντρα, στα λουλούδια, στα φυτά, στο δάσος. Από τις έρευνές του φάνηκε ότι ακόμα και ύστερα από μία μόνο ημέρα επαφής με τη φύση, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και το αποτέλεσμα αυτό διαρκεί για τουλάχιστον πέντε ημέρες αφότου ο άνθρωπος επιστρέψει στην πόλη. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία διαρκεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της επαφής με τη φύση.

Ο καθηγητής και η ομάδα του ζήτησαν, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, να περπατήσουν 15 λεπτά μέσα στο δάσος. Μετά μέτρησαν τη συγκέντρωση της κορτιζόλης – γνωστής και ορμόνης του στρες – στον οργανισμό τους και παρατήρησαν μείωση της τάξης του 12,7% σε σχέση με την ένδειξη που είχαν καταγράψει προτού ξεκινήσει η βόλτα στο δάσος.

Επίσης, η δραστηριότητα του νευρικού παρασυμπαθητικού συστήματος, που σχετίζεται με την ηρεμία, είχε αυξηθεί κατά 103%, μετά την επαφή με το δάσος.

Γίνεται προφανές, τονίζουν οι Ιάπωνες επιστήμονες, ότι η οικοθεραπεία ή η προσπάθεια να συλλέξουμε όση περισσότερη «βιταμίνη Β» μπορούμε, η επαφή μας με τη φύση με λίγα λόγια, μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, μια θεραπεία απέναντι στις συνέπειες του στρες που είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε. Σίγουρα πάντως είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης όλων των προβλημάτων που ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το διαρκές στρες στο οποίο μας υποβάλει, μας προκαλεί.

Ας μην ξεχνάμε:

Ακόμα και λίγη ώρα κοντά στη φύση, είναι αρκετή για να δώσει στο μυαλό μας μια νέα ώθηση. Οπότε είναι καλό να βγαίνουμε έξω καθημερινά, ακόμα κι αν έχουμε μόνο 10 λεπτά στη διάθεσή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε παραθαλάσσια μέρη είναι μακροβιότεροι. Δύο από τους βασικούς λόγους είναι επειδή κάνουν πολλές βόλτες κοντά στην παραλία και επειδή κολυμπάνε συχνά στη θάλασσα. Ασκούνται δηλαδή συστηματικά και απολαμβάνουν τα οφέλη της φύσης, αλλά και του θαλασσινού νερού.

Οι ομαδικές βόλτες στη φύση με τους φίλους ή την οικογένειά μας, έχει φανεί ότι σχετίζονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία και συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν ψυχολογικές εμμονές και καθηλώσεις.

Αν ζούμε σε αστική περιοχή και η επαφή μας με τη φύση είναι πιο δύσκολη και ως εκ τούτου πιο σπάνια, δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Υπάρχουν πλέον -και στην Ελλάδα- εφαρμογές για το κινητό που μας δείχνουν πού υπάρχουν χώροι πρασίνου, για να κάνουμε τη βόλτα μας.

Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το ξύλο και τα φύλλα των δέντρων και των φυτών και τα οποία έχουμε την ευκαιρία να μυρίζουμε, όταν βρισκόμαστε στη φύση, θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, φίλοι αναγνώστες.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -  Ευρωπαϊκά κονδύλια 15 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις ψυχικής υγείας

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Ευρωπαϊκά...

Κονδύλια ύψους 14.770.000 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια...

Νέο Δ.Σ. στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Νέο Δ.Σ. στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Την  Κυριακή  20 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η...

Σύλληψη 64χρονου   για καταδικαστικές αποφάσεις

Σύλληψη 64χρονου για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη  στις 21 Ιανουαρίου 2019,  το απόγευμα στη...

Επίθεση   στα γραφεία του  ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το να διαδηλώνει κάποιος για κάτι που δεν συμφωνεί, το...

Συνελήφθησαν άμεσα οι δράστες   που διέρρηξαν επαγγελματικό γραφείο   στην Βέροια αφαιρώντας χρηματικό ποσό - Ευχαριστήριο - Συγχαρητήριο Γιάννη Λαμπίδη

Συνελήφθησαν άμεσα οι δράστες που διέρρηξαν...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Η αντιμετώπιση  του χιονιά κυριάρχησε στη πρώτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2019

Δήμος Αλεξάνδρειας: Η αντιμετώπιση του χιονιά...

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε το Δημοτικό...

Έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα και τόσο πρόωρα η καλή μας φίλη Ελένη (Νίτσα) Βασιλείου από τον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα και τόσο πρόωρα η καλή μας...

Σε κλίμα βαθύτατου πένθους και απόλυτης οδύνης...

Στις Δημοκρατίες   ο λαός αποφασίζει! Στις Δημοκρατίες...

Στις Δημοκρατίες ο λαός αποφασίζει! Στις...

Της Νίκης Καρατζιούλα*   Οι άσχημες καιρικές συνθήκες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Χιλιάδες πολίτες της Ημαθίας γέμισαν το κέντρο της Βέροιας στο σημερινό πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών  που διοργανώθηκε από την  Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Κονδύλια ύψους 14.770.000 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα και δράσεις ψυχικής υγείας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής πρόσκλησης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...