1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

Του Ιερέως:

ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά

Στην αντιπυρική περίοδο (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) εισήλθε, φίλοι αναγνώστες και η Ημαθία. Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις που έχουν λάβει άδεια από την πυροσβεστική και έχουν ληφθείμέτρα ασφαλείας.

Γνωρίζουμε ότι τα δασικά οικοσυστήματα διαφυλάσσουν την οικολογική ισορροπία και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, ως κοινωνικό αγαθό. Σύμφωνα δε με το νομικό πλαίσιο ν. 1650/1986, η προσβολή των περιβαλλοντικών αγαθών έγκειται σε οποιαδήποτε ζημιογόνο επενέργεια, που προκαλεί διατάραξη ή διακοπή της οικολογικής ισορροπίας, με αποτέλεσμα την ανάγκη εξεύρεσης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων κατάλληλων για την αντιμετώπιση των ζημιών αυτών. Οι αρχές δε, της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης καθώς και η επανόρθωση των ζημιογόνων ενεργειών, από άποψης του Ελληνικού δικαίου, περικλείονται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ στο κοινοτικό δίκαιο συμπεριλαμβάνονται στα α. 130 Ρ επ. της Συνθήκης της Ρώμης. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το ιδιωτικό δίκαιο σύμφωνα με το οποίον δίνεται η δυνατότητα στον ιδιώτη, στον καθένα από εμάς, να κινηθεί ατομικά για τη διαφύλαξη του ζωτικού του χώρου και την αποτροπή περιβαλλοντικών καταστροφών.

Τέλος, η διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων αποτελεί μια υποχρέωσή μας, που αφορά την παρούσα, αλλά και τις επόμενες γενιές. Με το άρθρο μας αυτό, φίλοι αναγνώστες, επιθυμούμε να εκφράσουμε: α) την αγωνία μας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, που αποτελεί το στολίδι της περιοχής μας και β) την πεποίθηση ότι οι βασικές αξίες σχετικές με την επιβίωσή μας και την ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτες, όχι μόνο βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και της ηθικής μας.

Στηρίζοντας την έμπνευσή του στην Ιαπωνία, μία χώρα με πλούσια φύση, ο καθηγητής Yoshifumi Miyazaki, έκανε πολλές έρευνες εκθέτοντας τους ανθρώπους στα δέντρα, στα λουλούδια, στα φυτά, στο δάσος. Από τις έρευνές του φάνηκε ότι ακόμα και ύστερα από μία μόνο ημέρα επαφής με τη φύση, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και το αποτέλεσμα αυτό διαρκεί για τουλάχιστον πέντε ημέρες αφότου ο άνθρωπος επιστρέψει στην πόλη. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία διαρκεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της επαφής με τη φύση.

Ο καθηγητής και η ομάδα του ζήτησαν, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, να περπατήσουν 15 λεπτά μέσα στο δάσος. Μετά μέτρησαν τη συγκέντρωση της κορτιζόλης – γνωστής και ορμόνης του στρες – στον οργανισμό τους και παρατήρησαν μείωση της τάξης του 12,7% σε σχέση με την ένδειξη που είχαν καταγράψει προτού ξεκινήσει η βόλτα στο δάσος.

Επίσης, η δραστηριότητα του νευρικού παρασυμπαθητικού συστήματος, που σχετίζεται με την ηρεμία, είχε αυξηθεί κατά 103%, μετά την επαφή με το δάσος.

Γίνεται προφανές, τονίζουν οι Ιάπωνες επιστήμονες, ότι η οικοθεραπεία ή η προσπάθεια να συλλέξουμε όση περισσότερη «βιταμίνη Β» μπορούμε, η επαφή μας με τη φύση με λίγα λόγια, μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, μια θεραπεία απέναντι στις συνέπειες του στρες που είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε. Σίγουρα πάντως είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης όλων των προβλημάτων που ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το διαρκές στρες στο οποίο μας υποβάλει, μας προκαλεί.

Ας μην ξεχνάμε:

Ακόμα και λίγη ώρα κοντά στη φύση, είναι αρκετή για να δώσει στο μυαλό μας μια νέα ώθηση. Οπότε είναι καλό να βγαίνουμε έξω καθημερινά, ακόμα κι αν έχουμε μόνο 10 λεπτά στη διάθεσή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε παραθαλάσσια μέρη είναι μακροβιότεροι. Δύο από τους βασικούς λόγους είναι επειδή κάνουν πολλές βόλτες κοντά στην παραλία και επειδή κολυμπάνε συχνά στη θάλασσα. Ασκούνται δηλαδή συστηματικά και απολαμβάνουν τα οφέλη της φύσης, αλλά και του θαλασσινού νερού.

Οι ομαδικές βόλτες στη φύση με τους φίλους ή την οικογένειά μας, έχει φανεί ότι σχετίζονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία και συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν ψυχολογικές εμμονές και καθηλώσεις.

Αν ζούμε σε αστική περιοχή και η επαφή μας με τη φύση είναι πιο δύσκολη και ως εκ τούτου πιο σπάνια, δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Υπάρχουν πλέον -και στην Ελλάδα- εφαρμογές για το κινητό που μας δείχνουν πού υπάρχουν χώροι πρασίνου, για να κάνουμε τη βόλτα μας.

Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το ξύλο και τα φύλλα των δέντρων και των φυτών και τα οποία έχουμε την ευκαιρία να μυρίζουμε, όταν βρισκόμαστε στη φύση, θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, φίλοι αναγνώστες.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από αυτή

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν...

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος...

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά...

Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο» από την ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο»...

 Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Εφηβεία και...

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές...

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” 3/10

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-...

Ένας Βεροιώτης   διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική   σύμβαση για την   ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής   καταλληλότητας   περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική   ημερίδα για   την στήριξη των ωφελούμενων   του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του και να αναζητήσει έστω μηδαμινά περιθώρια ελπίδας στην αέναη οικονομική και ηθική περιδίνηση που έχει...

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά : 1) Τους κυρίους Γκόσκινο και  Κουκουτέγο για την προσφορά 65 κιλών τυριού για τις ανάγκες του Ομίλου μας. 2)  Την κα. Άλβο Λουίζα 100 € στη μνήμη του συζύγου...

 Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Εφηβεία και Διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των τριών τάξεων του...

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών του Δήμου Νάουσας, σε συνεργασία με το Κέντρο...