Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

-Πώς λειτουργεί και με ποιες διαδικασίες θα εγγραφούν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων στο νέο σύστημα


Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία της και στεγάζεται (προσωρινά) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (και πρώην ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ) και σήμερα Κέντρο Υγείας Βέροιας, επί της οδού Εμμανουήλ Παππά, πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Πρόκειται για μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργεί στη φιλοσοφία και της προληπτικής ιατρικής και του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος «επικοινωνίας» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, συμπληρώνοντας την αίτηση που χορηγείται από την Γραμματεία της ΤΟΜΥ, στο ισόγειο του πρώην ΙΚΑ. Στην αίτηση, ο ασφαλισμένος, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώσει και τον οικογενειακό του γιατρό, που θα παρακολουθεί τον φάκελό του και θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα στο σύστημα του ηλεκτρονικού, ατομικού, φακέλου υγείας.

Οι τέσσερις γιατροί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προσλήφθηκαν στην ΤΟΜΥ είναι οι: Ηλίας Τζαφέρης, Κων/νος Ανάστου, Αντωνία Τσιφλίδου, Πρόδρομος Δημητριάδης και η Παιδίατρος Ελισάβετ Αντωνιάδου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους, τα οποία αφορούν τον κάθε ανήλικο χωριστά (φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας γονέα, παιδιού εάν υπάρχει, πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας παιδιού όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο ΑΜΚΑ, υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με τα στοιχεία του γονέα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
Για την εγγραφή ενήλικων ασφαλισμένων, εκτός από την αίτηση, χρειάζονται φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας με τον ΑΜΚΑ, ενός λογαριασμού ΔΕΗ ή τηλεφώνου και υπεύθυνης δήλωσης μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο ασφαλισμένος σε περίπτωση προβλήματος υγείας θα απευθυνθεί καταρχάς στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να παραπεμφθεί σε γιατρό ειδικότητας του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ΠΕΔΥ) που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.
Ο γιατρός ειδικότητας, θα εξετάσει τα περιστατικά και θα εκτιμήσει εάν χρειαστεί θεραπευτική αγωγή η επείγουσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
Αυτή είναι η «αλυσίδα» της λειτουργίας του νέου συστήματος, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για να προχωρήσει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Βέροια, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.
Όσον αφορά, δε, το «Κέντρο Υγείας Βέροιας», αυτό εξακολουθεί με το υπάρχον προσωπικό (ιατρικό και διοικητικό) να εξυπηρετεί και να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις ή συνταγογράφηση, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων με συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς. Και ναι μεν η πολιτική βούληση είναι να στελεχωθούν για τις βασικές λειτουργίες τους τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, όμως, υπάρχει και η εκφρασμένη θέση των γιατρών επ’ αυτού, που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από το σύνολο του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και αξιοποίηση της υφιστάμενης ιατρικής εξοπλιστικής υποδομής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στην οποία στοχεύουν οι ΤΟΜΥ, δρομολογείται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός της διασύνθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τις συναφείς δομές των Δήμων.
Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η οπτασία της Μονμάρτρης...

Η οπτασία της Μονμάρτρης...

* Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Οι καρέκλες της εξουσίας ...

Μιχάλης Χαλκίδης:

Μιχάλης Χαλκίδης: "Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;"

Ορισμένοι επιχείρησαν να αντιπαραθέσουν έωλα...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν χωρίς...

Μετά τις έντονες και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που...

Κώστας Βοργιαζίδης:  «Ας δείξουμε όλοι το πιο ανθρώπινο μας πρόσωπο»

Κώστας Βοργιαζίδης: «Ας δείξουμε όλοι το πιο...

 Τη λαϊκή αγορά της Βέροιας, επισκέφτηκε, το πρωί της...

Παύλος Πολάκης. Η χυδαιότητα ενός θρασύδειλου

Παύλος Πολάκης. Η χυδαιότητα ενός θρασύδειλου

* Της Νίκης ΚαρατζιούλαΠολιτικό στέλεχοςτης Νέας...

Συνεδριάζει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο  Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Συνεδριάζει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο ...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου - Πώς θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές

Στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του...

          Η μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο νόμος 4512/2018 με...

Παραχωρείται στο Δήμο Νάουσας το κτίριο Ματθαίου από το Υπουργείο Πολιτισμού - Άγγελος Τόλκας : «Κοιτάμε την επόμενη μέρα»

Παραχωρείται στο Δήμο Νάουσας το κτίριο Ματθαίου από...

Μία σημαντική εξέλιξη για την πολιτιστική κληρονομιά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

* Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Οι καρέκλες της εξουσίας συχνά μεταλλάσσουν καταλυτικά τους ανθρώπους και τις ιδέες τους. Η αναπάντεχη σύγκριση της Μονμάρτρης με την πολύπαθη συνοικία των Αθηνών, στην οποία...

Ορισμένοι επιχείρησαν να αντιπαραθέσουν έωλα αντεπιχειρήματα στην πρότασή μας για άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης του τομέα ασφάλειας στον Δήμο μας. Άλλοι εκώφευσαν επιδεικτικά. Κάποιοι δεν αντελήφθησαν...