Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

-Πώς λειτουργεί και με ποιες διαδικασίες θα εγγραφούν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων στο νέο σύστημα


Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία της και στεγάζεται (προσωρινά) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (και πρώην ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ) και σήμερα Κέντρο Υγείας Βέροιας, επί της οδού Εμμανουήλ Παππά, πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Πρόκειται για μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργεί στη φιλοσοφία και της προληπτικής ιατρικής και του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος «επικοινωνίας» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, συμπληρώνοντας την αίτηση που χορηγείται από την Γραμματεία της ΤΟΜΥ, στο ισόγειο του πρώην ΙΚΑ. Στην αίτηση, ο ασφαλισμένος, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώσει και τον οικογενειακό του γιατρό, που θα παρακολουθεί τον φάκελό του και θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα στο σύστημα του ηλεκτρονικού, ατομικού, φακέλου υγείας.

Οι τέσσερις γιατροί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προσλήφθηκαν στην ΤΟΜΥ είναι οι: Ηλίας Τζαφέρης, Κων/νος Ανάστου, Αντωνία Τσιφλίδου, Πρόδρομος Δημητριάδης και η Παιδίατρος Ελισάβετ Αντωνιάδου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους, τα οποία αφορούν τον κάθε ανήλικο χωριστά (φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας γονέα, παιδιού εάν υπάρχει, πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας παιδιού όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο ΑΜΚΑ, υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με τα στοιχεία του γονέα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
Για την εγγραφή ενήλικων ασφαλισμένων, εκτός από την αίτηση, χρειάζονται φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας με τον ΑΜΚΑ, ενός λογαριασμού ΔΕΗ ή τηλεφώνου και υπεύθυνης δήλωσης μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο ασφαλισμένος σε περίπτωση προβλήματος υγείας θα απευθυνθεί καταρχάς στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να παραπεμφθεί σε γιατρό ειδικότητας του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ΠΕΔΥ) που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.
Ο γιατρός ειδικότητας, θα εξετάσει τα περιστατικά και θα εκτιμήσει εάν χρειαστεί θεραπευτική αγωγή η επείγουσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
Αυτή είναι η «αλυσίδα» της λειτουργίας του νέου συστήματος, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για να προχωρήσει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Βέροια, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.
Όσον αφορά, δε, το «Κέντρο Υγείας Βέροιας», αυτό εξακολουθεί με το υπάρχον προσωπικό (ιατρικό και διοικητικό) να εξυπηρετεί και να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις ή συνταγογράφηση, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων με συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς. Και ναι μεν η πολιτική βούληση είναι να στελεχωθούν για τις βασικές λειτουργίες τους τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, όμως, υπάρχει και η εκφρασμένη θέση των γιατρών επ’ αυτού, που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από το σύνολο του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και αξιοποίηση της υφιστάμενης ιατρικής εξοπλιστικής υποδομής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στην οποία στοχεύουν οι ΤΟΜΥ, δρομολογείται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός της διασύνθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τις συναφείς δομές των Δήμων.
Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από αυτή

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν...

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος...

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά...

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές...

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” 3/10

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-...

Ένας Βεροιώτης   διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική   σύμβαση για την   ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής   καταλληλότητας   περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική   ημερίδα για   την στήριξη των ωφελούμενων   του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

Κάλεσμα μελών   στη συγκέντρωση   της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα μελών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του και να αναζητήσει έστω μηδαμινά περιθώρια ελπίδας στην αέναη οικονομική και ηθική περιδίνηση που έχει...

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά : 1) Τους κυρίους Γκόσκινο και  Κουκουτέγο για την προσφορά 65 κιλών τυριού για τις ανάγκες του Ομίλου μας. 2)  Την κα. Άλβο Λουίζα 100 € στη μνήμη του συζύγου...

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών του Δήμου Νάουσας, σε συνεργασία με το Κέντρο...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ- ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε μια αποκλειστική συνεργασία με το εκπαιδευτικό δίκτυο ATHINA και το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των...