Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

-Πώς λειτουργεί και με ποιες διαδικασίες θα εγγραφούν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων στο νέο σύστημα


Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία της και στεγάζεται (προσωρινά) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (και πρώην ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ) και σήμερα Κέντρο Υγείας Βέροιας, επί της οδού Εμμανουήλ Παππά, πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Πρόκειται για μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργεί στη φιλοσοφία και της προληπτικής ιατρικής και του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος «επικοινωνίας» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, συμπληρώνοντας την αίτηση που χορηγείται από την Γραμματεία της ΤΟΜΥ, στο ισόγειο του πρώην ΙΚΑ. Στην αίτηση, ο ασφαλισμένος, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώσει και τον οικογενειακό του γιατρό, που θα παρακολουθεί τον φάκελό του και θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα στο σύστημα του ηλεκτρονικού, ατομικού, φακέλου υγείας.

Οι τέσσερις γιατροί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προσλήφθηκαν στην ΤΟΜΥ είναι οι: Ηλίας Τζαφέρης, Κων/νος Ανάστου, Αντωνία Τσιφλίδου, Πρόδρομος Δημητριάδης και η Παιδίατρος Ελισάβετ Αντωνιάδου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους, τα οποία αφορούν τον κάθε ανήλικο χωριστά (φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας γονέα, παιδιού εάν υπάρχει, πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας παιδιού όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο ΑΜΚΑ, υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με τα στοιχεία του γονέα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
Για την εγγραφή ενήλικων ασφαλισμένων, εκτός από την αίτηση, χρειάζονται φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας με τον ΑΜΚΑ, ενός λογαριασμού ΔΕΗ ή τηλεφώνου και υπεύθυνης δήλωσης μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο ασφαλισμένος σε περίπτωση προβλήματος υγείας θα απευθυνθεί καταρχάς στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να παραπεμφθεί σε γιατρό ειδικότητας του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ΠΕΔΥ) που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.
Ο γιατρός ειδικότητας, θα εξετάσει τα περιστατικά και θα εκτιμήσει εάν χρειαστεί θεραπευτική αγωγή η επείγουσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
Αυτή είναι η «αλυσίδα» της λειτουργίας του νέου συστήματος, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για να προχωρήσει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Βέροια, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.
Όσον αφορά, δε, το «Κέντρο Υγείας Βέροιας», αυτό εξακολουθεί με το υπάρχον προσωπικό (ιατρικό και διοικητικό) να εξυπηρετεί και να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις ή συνταγογράφηση, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων με συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς. Και ναι μεν η πολιτική βούληση είναι να στελεχωθούν για τις βασικές λειτουργίες τους τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, όμως, υπάρχει και η εκφρασμένη θέση των γιατρών επ’ αυτού, που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από το σύνολο του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και αξιοποίηση της υφιστάμενης ιατρικής εξοπλιστικής υποδομής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στην οποία στοχεύουν οι ΤΟΜΥ, δρομολογείται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός της διασύνθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τις συναφείς δομές των Δήμων.
Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική  Συνέλευση Προέδρων για το νέο σύστημα  προσλήψεων – διορισμών -Με απόφαση του διευρυμένου ΔΣ προς την  ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική Συνέλευση Προέδρων για το νέο...

Η  ΕΛΜΕ Ημαθίας γνωστοποιεί τα εξής:«Μία μέρα πριν...

Πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σήμερα στη Βέροια -Κεντρικοί ομιλητές ο Ανδρέας Βλαζάκης και ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των...

Μεγάλο  πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της...

Η θέση του συνδυασμού μας  για την Συμφωνία των Πρεσπών

Η θέση του συνδυασμού μας για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ασφαλώς και δεν είναι αρμοδιότητα ενός εκλογικού...

Δήλωση-κάλεσμα της υποψήφιας Δημάρχου Βέροιας Γεωργίας Μπατσαρά για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Δήλωση-κάλεσμα της υποψήφιας Δημάρχου Βέροιας...

Από την Υποψήφια Δήμαρχο Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά,...

Με συλλαλητήριο και απολογισμό του χιονιά η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με συλλαλητήριο και απολογισμό του χιονιά η πρώτη...

Αναφορά στη συγκέντρωση των Αθηνών κατά της συμφωνίας...

Σήμερα Τρίτη   η κηδεία του  Ναουσαίου ζωγράφου   Τάκη Σκούπερ

Σήμερα Τρίτη η κηδεία του Ναουσαίου ζωγράφου Τάκη...

Έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο λαϊκός...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, θα θέλαμε να...

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων στο συλλαλητήριο της Βέροιας

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και...

Το Σωματείο Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η  ΕΛΜΕ Ημαθίας γνωστοποιεί τα εξής:«Μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση...

Μεγάλο  πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών διοργανώνεται από την  Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη Μακεδονία, σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία...