Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

Με 4 οικογενειακούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί ήδη η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Βέροιας

-Πώς λειτουργεί και με ποιες διαδικασίες θα εγγραφούν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων στο νέο σύστημα


Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) για τον Δήμο Βέροιας έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία της και στεγάζεται (προσωρινά) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ (και πρώην ΕΟΠΥ, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ) και σήμερα Κέντρο Υγείας Βέροιας, επί της οδού Εμμανουήλ Παππά, πίσω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Πρόκειται για μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργεί στη φιλοσοφία και της προληπτικής ιατρικής και του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος «επικοινωνίας» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε οικογενειακό γιατρό, συμπληρώνοντας την αίτηση που χορηγείται από την Γραμματεία της ΤΟΜΥ, στο ισόγειο του πρώην ΙΚΑ. Στην αίτηση, ο ασφαλισμένος, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώσει και τον οικογενειακό του γιατρό, που θα παρακολουθεί τον φάκελό του και θα έχει πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα στο σύστημα του ηλεκτρονικού, ατομικού, φακέλου υγείας.

Οι τέσσερις γιατροί, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προσλήφθηκαν στην ΤΟΜΥ είναι οι: Ηλίας Τζαφέρης, Κων/νος Ανάστου, Αντωνία Τσιφλίδου, Πρόδρομος Δημητριάδης και η Παιδίατρος Ελισάβετ Αντωνιάδου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς στα δικαιολογητικά εγγραφής των παιδιών τους, τα οποία αφορούν τον κάθε ανήλικο χωριστά (φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας γονέα, παιδιού εάν υπάρχει, πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας παιδιού όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο ΑΜΚΑ, υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με τα στοιχεία του γονέα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).
Για την εγγραφή ενήλικων ασφαλισμένων, εκτός από την αίτηση, χρειάζονται φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, πρώτης σελίδας βιβλιαρίου υγείας με τον ΑΜΚΑ, ενός λογαριασμού ΔΕΗ ή τηλεφώνου και υπεύθυνης δήλωσης μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο ασφαλισμένος σε περίπτωση προβλήματος υγείας θα απευθυνθεί καταρχάς στον οικογενειακό του γιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζεται να παραπεμφθεί σε γιατρό ειδικότητας του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ΠΕΔΥ) που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος.
Ο γιατρός ειδικότητας, θα εξετάσει τα περιστατικά και θα εκτιμήσει εάν χρειαστεί θεραπευτική αγωγή η επείγουσα εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
Αυτή είναι η «αλυσίδα» της λειτουργίας του νέου συστήματος, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία.
Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά ως προς την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για να προχωρήσει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Βέροια, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.
Όσον αφορά, δε, το «Κέντρο Υγείας Βέροιας», αυτό εξακολουθεί με το υπάρχον προσωπικό (ιατρικό και διοικητικό) να εξυπηρετεί και να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις ή συνταγογράφηση, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων με συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς. Και ναι μεν η πολιτική βούληση είναι να στελεχωθούν για τις βασικές λειτουργίες τους τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα Υγείας, όμως, υπάρχει και η εκφρασμένη θέση των γιατρών επ’ αυτού, που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από το σύνολο του υφιστάμενου ιατρικού δυναμικού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και αξιοποίηση της υφιστάμενης ιατρικής εξοπλιστικής υποδομής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στην οποία στοχεύουν οι ΤΟΜΥ, δρομολογείται να προχωρήσει και ο σχεδιασμός της διασύνθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τις συναφείς δομές των Δήμων.
Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή  & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...