ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Γράφειο 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η επικαιρότητα της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, που έλαβε την ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», αναδεικνύει και τον γενικότερο προβληματισμό ως προς τα επιμέρους ζητήματα των αυτοδιοικητικών δομών τα οποία εκκρεμούν και αναμένουν την διεκπεραίωσή τους μέσω ενός εξελιγμένου νομοθετήματος, που θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των περιφερικών κοινωνιών. 

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που προσεγγίζονται με ιδιαίτερη έμφαση κατά την θερινή ιδιαίτερα περίοδο, είναι  η δασοπροστασία που αποτελεί διαχρονικό και πολυσήμαντο ζήτημα.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κατά μοναδική εύνοια της τύχης η Ημαθία δεν πλήγηκε από τις γνωστές πυρκαγιές που κατέκαψαν παλαιότερα την Ελλάδα, στην μνήμη όλων παραμένουν σαν εφιάλτης οι εκτεταμένες καταστροφές των δασών σε άλλες περιοχές όπου θρηνήθηκαν  θύματα και χάθηκαν περιουσίες.

Ο δασικός μας πλούτος σήμερα, απειλείται περισσότερο ίσως από ποτέ,  όχι μόνο από τους εμπρηστές αλλά και από τους πάσης φύσεως καταπατητές που επιδιώκουν την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. 

Αυτές οι απειλές κατά του δασικού μας πλούτου υποθάλπονται από την έλλειψη σαφούς  σχεδιασμού και οργάνωσης εκ μέρους των  πολιτειακών εκφραστών που είναι εντεταλμένοι προς τούτο. 

 Είναι γνωστό ότι με τις παλαιότερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, η Πολιτεία αποστέρησε από την Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα και την ευθύνη οργάνωσης της δασοπροστασίας χωρίς ωστόσο η ίδια να διαδραματίζει αποτελεσματικά αυτό το ρόλο.

Παρά ταύτα όμως και παρά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η προστασία των δασών δεν παύει να είναι υπόθεση όλων και υποχρέωση του καθενός.

Έτσι παρά το γεγονός ότι τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας δεν επιτελούνται ή επιτελούνται κατά αποσπασματικό τρόπο, είναι απολύτως αναγκαίο να ενεργοποιηθεί άμεσα και έγκαιρα ο τοπικός παράγων με την κατασκευή ή τον καθαρισμό διόδων στις υψηλής επικινδυνότητας περιοχές, την περιφρούρηση από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και την ενεργοποίηση όσο πιο πολλών γίνεται μέσα από συγκεκριμένο επιχειρησιακό προγραμματισμό.

Για την πυροπροστασία πολλά λέγονται αλλά συνήθως ελάχιστα γίνονται, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών και αυτό γιατί προϋποτίθεται κόστος το οποίο δεν καλύπτεται στο βαθμό που είναι αναγκαίο. 

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα παλαιότερες κυβερνητικές αποφάσεις, που ενθαρρύνουν την ευρεία εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παρά την γενική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών. 

Το επικείμενο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση που έχει λάβει την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», αποτελεί μια πρόκληση η οποία πλην άλλων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή διαφύλαξη των δασών μας. 

Προς τούτο επιβάλλεται να νομοθετηθεί η απόδοση των σχετικών αρμοδιοτήτων με όλους τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για την δασοπροστασία, στις τοπικές κοινωνίες δια των νέων αυτοδιοικητικών δομών.      

Εν όψει του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, αναφύονται συγκεκριμένα κεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία ως κοινωνία οφείλουμε να θέσουμε κατά προτεραιότητα για την ζωή και το μέλλον μας.

Το δάσος είναι ένα απ’ αυτά αφού συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και αν μη τι άλλο αποτελεί αντικείμενο ανάπτυξης των ορεινών μας περιοχών.

Εκτιμάται ως  αυτονόητο το χρέος των  αρμοδίων αρχών, των φορέων αλλά και των ενεργών πολιτών να αναδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα της δασοπροστασίας η οποία διασφαλίζει το πράσινο της πατρίδας μας με όλα τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται

Το Βέρμιο και τα Πιέρια είναι δύο απ’ τα ωραιότερα βουνά της πατρίδας μας και σμίγουν στην ερατεινή Ημαθία προσφέροντάς της δώρο μοναδικό το απαράμιλλης  ωραιότητας δάσος τους.

Αποτελεί συνολική μας ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτό το δάσος ως κόρη οφθαλμού  και να κληροδοτήσουμε  στις επόμενες γενεές  την εξαιρετική  αυτή εύνοια της φύσης.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...