Μπαρμπούτα!

Μπαρμπούτα!

Τη «Μπαρμπούτα» πολλές πένες εξύμνησαν και για την περιγραφή της χύθηκε πολλή μελάνη. Τις ομορφιές της τον παλιό καιρό τις χαιρόντουσαν όχι μόνον οι Βεροιείς αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών πόλεων. Εκδρομείς από Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, είχαν ως πρώτη επιλογή για τις ψυχαγωγικές τους εξορμήσεις, τις ολόδροσες όχθες του Τριποτάμου και ιδιαίτερα τις όχθες που γειτόνευαν με τη Μπαρμπούτα.


Την προπολεμική εποχή και τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια η «Μπαρμπούτα» βρισκόταν στις δόξες της. Την αυλή της και τα ολοκάθαρα τραπεζάκια της κατέκλυζαν οι επισκέπτες που απολάμβαναν το δροσερό καλοκαίρι τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι όπου κυλούσαν τα νερά ακατάπαυστα.


Ο ελληνικός καφές και το ουζάκι που το συνόδευε το πιατάκι με λίγο τυρί, με την αντζούγια και τις ελίτσες, αποτελούσαν τη συνηθισμένη παραγγελία των εκδρομέων. Για τις κυρίες και τα παιδιά, η παραγγελία περιλάμβανε βανίλια σε κρύο νερό από τη διπλανή πηγή.


Με κάποιον καλό μου φίλο, αποφασίσαμε τις προάλλες να επισκεφθούμε την περιοχή για να δούμε «ιδίοις όμμασι» αν διατηρεί κάτι από την προτερινή της γοητεία ή αν απλώς επιβιώνει χωρίς τις παλιές της χάρες.

Ξεκινήσαμε από την αφετηρία του δρομίσκου που φέρει την ονομασία «Μονοπάτι της βασίλισσας Βεργίνας».


Το σπίτι των Βλάχων με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, θα ήταν μια ευχάριστη νότα, εάν δε χαλούσε την εικόνα η θέα των ρυπαρών υπολειμμάτων ενός εν αχρηστία παλαιού αφοδευτηρίου.

Συνεχίζουμε την κάθοδό μας προς το ποτάμι, πορευόμενοι στο δύσβατο γκαλντερίμι και αναλογιζόμαστε πόσο χρήσιμη θα ήταν μια ξύλινη κουπαστή σ’ όλο το μήκος της διαδρομής.

Λίγο προτού φτάσουμε στη μεγάλη γέφυρα, χαιρόμαστε το συγκρότημα των αναπαλαιωμένων κτιρίων που στεγάζουν κοινωφελείς υπηρεσίες και αποτελούν στολίδι της περιοχής.


Μετά τη γέφυρα, μας περιμένει απογοήτευση: Κάποια ελεεινά κατάλοιπα κιγκλιδωμάτων στην παρόχθια περιοχή, περιμένουν εδώ και δεκαετίες την αντικατάστασή τους που δεν λέει να έλθει. Ατύχημα μέχρι στιγμής δεν έγινε!

Διασχίζουμε τη μικρή γέφυρα και περνάμε το κατώφλι του εξοχικού κέντρου. Προχωράμε στην αυλή όπου μας αναμένει η έκπληξη. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και κάποιες τέντες υποκαθιστούν τα πλατάνια που χάριζαν κάποτε τη δροσιά στους επισκέπτες. Και μόνο τα πεντακάθαρα τραπεζάκια εκεί στα κάγκελα και δίπλα στο ποτάμι, θυμίζουν κάτι από την παλιά εποχή.

Εκεί καθόμαστε κι εμείς. Παραγγέλνουμε τον καφέ μας και απολαμβάνουμε το μουρμουρητό που αφήνουν τα νερά καθώς κινούνται στην κοίτη του ποταμιού.


Απλώνουμε το βλέμμα στην αντικρινή πλαγιά με την ελπίδα ν’ αντικρίσουμε όπως παλιά, την καταπράσινη χλωρίδα που ανέβαινε προς το δρόμο για να συναντήσει τα λουλουδιασμένα παρτέρια και τα δεντράκια που ομορφαίνουν το γύρω χώρο. Αλλοίμονο! Κατάξερος ο χώρος, ανύπαρκτη στην πλαγιά η χλωρίδα. Και στο δρόμο, ούτε δεντράκια, ούτε λουλουδιασμένα παρτέρια.

Διατυπώνουμε στον καταστηματάρχη τη δυσαρέσκειά μας και του υποδεικνύουμε να ζητήσει την παρέμβαση της δημοτικής υπηρεσίας. Η απάντησή του ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πού να πρωτοπροφτάσουν κι αυτοί! Πήγα όμως και τα είπαμε. Δεν έγινε φυσικά τίποτε».


Επιμείναμε: «να ξαναπάς! Να ευπρεπιστεί ο χώρος απέναντι. Να λειτουργήσεις και τη σκάλα σου που βγάζει στο οικόπεδο του φούρναρη, στην οδό Δήμητρας. Και η αυλή σου εδώ ν’ ανοίξει. Να βλέπει στο βάθος μέχρι το βράχο».

Κακόμοιρε νοσταλγέ! Πασχίζεις να επαναφέρεις την παλιά εικόνα της Μπαρμπούτας. Δε θα τα καταφέρεις. Άλλη εποχή τότε, άλλος κόσμος.

Αποχαιρετίσαμε την Μπαρμπούτα του αιώνα μας και υποσχεθήκαμε πως θα την επισκεφθούμε και πάλι.

Ενδόμυχα είπαμε: Πάλι καλά που υπάρχει κι αυτή!

Ο.Σ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Το κόκκινο ποτάμι" του Μανούσου Μανουσάκη θα...

Από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου θα...

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη»

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» καλεί...

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Συμβούλους προκομμένους μὲ πατριωτισμὸν νὰ βάλωμεν...

«Ναοί - Ιερά» -  Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό λεβητοστάσιο της Βέτλανς

«Ναοί - Ιερά» - Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό...

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα ‘Ιερά – Ναοί’ διοργανώνει...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού...

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Βέροια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια...

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα...

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον...

Το πρωί της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2019, ο Πρόεδρος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...