Μπαρμπούτα!

Μπαρμπούτα!

Τη «Μπαρμπούτα» πολλές πένες εξύμνησαν και για την περιγραφή της χύθηκε πολλή μελάνη. Τις ομορφιές της τον παλιό καιρό τις χαιρόντουσαν όχι μόνον οι Βεροιείς αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών πόλεων. Εκδρομείς από Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, είχαν ως πρώτη επιλογή για τις ψυχαγωγικές τους εξορμήσεις, τις ολόδροσες όχθες του Τριποτάμου και ιδιαίτερα τις όχθες που γειτόνευαν με τη Μπαρμπούτα.


Την προπολεμική εποχή και τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια η «Μπαρμπούτα» βρισκόταν στις δόξες της. Την αυλή της και τα ολοκάθαρα τραπεζάκια της κατέκλυζαν οι επισκέπτες που απολάμβαναν το δροσερό καλοκαίρι τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι όπου κυλούσαν τα νερά ακατάπαυστα.


Ο ελληνικός καφές και το ουζάκι που το συνόδευε το πιατάκι με λίγο τυρί, με την αντζούγια και τις ελίτσες, αποτελούσαν τη συνηθισμένη παραγγελία των εκδρομέων. Για τις κυρίες και τα παιδιά, η παραγγελία περιλάμβανε βανίλια σε κρύο νερό από τη διπλανή πηγή.


Με κάποιον καλό μου φίλο, αποφασίσαμε τις προάλλες να επισκεφθούμε την περιοχή για να δούμε «ιδίοις όμμασι» αν διατηρεί κάτι από την προτερινή της γοητεία ή αν απλώς επιβιώνει χωρίς τις παλιές της χάρες.

Ξεκινήσαμε από την αφετηρία του δρομίσκου που φέρει την ονομασία «Μονοπάτι της βασίλισσας Βεργίνας».


Το σπίτι των Βλάχων με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, θα ήταν μια ευχάριστη νότα, εάν δε χαλούσε την εικόνα η θέα των ρυπαρών υπολειμμάτων ενός εν αχρηστία παλαιού αφοδευτηρίου.

Συνεχίζουμε την κάθοδό μας προς το ποτάμι, πορευόμενοι στο δύσβατο γκαλντερίμι και αναλογιζόμαστε πόσο χρήσιμη θα ήταν μια ξύλινη κουπαστή σ’ όλο το μήκος της διαδρομής.

Λίγο προτού φτάσουμε στη μεγάλη γέφυρα, χαιρόμαστε το συγκρότημα των αναπαλαιωμένων κτιρίων που στεγάζουν κοινωφελείς υπηρεσίες και αποτελούν στολίδι της περιοχής.


Μετά τη γέφυρα, μας περιμένει απογοήτευση: Κάποια ελεεινά κατάλοιπα κιγκλιδωμάτων στην παρόχθια περιοχή, περιμένουν εδώ και δεκαετίες την αντικατάστασή τους που δεν λέει να έλθει. Ατύχημα μέχρι στιγμής δεν έγινε!

Διασχίζουμε τη μικρή γέφυρα και περνάμε το κατώφλι του εξοχικού κέντρου. Προχωράμε στην αυλή όπου μας αναμένει η έκπληξη. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και κάποιες τέντες υποκαθιστούν τα πλατάνια που χάριζαν κάποτε τη δροσιά στους επισκέπτες. Και μόνο τα πεντακάθαρα τραπεζάκια εκεί στα κάγκελα και δίπλα στο ποτάμι, θυμίζουν κάτι από την παλιά εποχή.

Εκεί καθόμαστε κι εμείς. Παραγγέλνουμε τον καφέ μας και απολαμβάνουμε το μουρμουρητό που αφήνουν τα νερά καθώς κινούνται στην κοίτη του ποταμιού.


Απλώνουμε το βλέμμα στην αντικρινή πλαγιά με την ελπίδα ν’ αντικρίσουμε όπως παλιά, την καταπράσινη χλωρίδα που ανέβαινε προς το δρόμο για να συναντήσει τα λουλουδιασμένα παρτέρια και τα δεντράκια που ομορφαίνουν το γύρω χώρο. Αλλοίμονο! Κατάξερος ο χώρος, ανύπαρκτη στην πλαγιά η χλωρίδα. Και στο δρόμο, ούτε δεντράκια, ούτε λουλουδιασμένα παρτέρια.

Διατυπώνουμε στον καταστηματάρχη τη δυσαρέσκειά μας και του υποδεικνύουμε να ζητήσει την παρέμβαση της δημοτικής υπηρεσίας. Η απάντησή του ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πού να πρωτοπροφτάσουν κι αυτοί! Πήγα όμως και τα είπαμε. Δεν έγινε φυσικά τίποτε».


Επιμείναμε: «να ξαναπάς! Να ευπρεπιστεί ο χώρος απέναντι. Να λειτουργήσεις και τη σκάλα σου που βγάζει στο οικόπεδο του φούρναρη, στην οδό Δήμητρας. Και η αυλή σου εδώ ν’ ανοίξει. Να βλέπει στο βάθος μέχρι το βράχο».

Κακόμοιρε νοσταλγέ! Πασχίζεις να επαναφέρεις την παλιά εικόνα της Μπαρμπούτας. Δε θα τα καταφέρεις. Άλλη εποχή τότε, άλλος κόσμος.

Αποχαιρετίσαμε την Μπαρμπούτα του αιώνα μας και υποσχεθήκαμε πως θα την επισκεφθούμε και πάλι.

Ενδόμυχα είπαμε: Πάλι καλά που υπάρχει κι αυτή!

Ο.Σ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...