Προχωρούν οι ενέργειες πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Προχωρούν οι ενέργειες πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

-Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 
-Τη δημιουργία Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Μονή Δοβρά της Βέροιας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης

Τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του ευρωπαϊκού έργου «Cult-RInG»,.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο έργο «Cult-RInG: Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2014-2020, ως επικεφαλής εταίρος.
«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε πάντα σταθεροί και προσηλωμένοι στη στρατηγική επιλογή για την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η Περιφέρεια συμμετέχει μεταξύ άλλων, σε συνολικά επτά συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Europe. Το ‘Cult-RInG’ είναι έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας, που αναδεικνύει την αξία των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και τη συνεισφορά της διαμόρφωσης νέων πολιτιστικών διαδρομών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Άλλωστε, έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένα από πλέον αντιπροσωπευτικά έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. 


Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση της κοινής, πλουραλιστικής πολιτισμικής ταυτότητας της Ευρώπης. Συνδυάζουν στοιχεία υλικής και άυλης κληρονομιάς, που αναδεικνύουν πολιτισμούς και παραδόσεις που έχουν διαμορφώσει την Ευρώπη στη διάρκεια χιλιετιών. Ουσιαστικά, παρέχουν καλύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, φέρνοντας κοντά ανθρώπους, ιδέες και πολιτισμούς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Cult-RInG», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία με τους εταίρους της από την Κύπρο (Περιφέρεια Πάφου) και την Ιταλία (Περιφέρεια Λάτσιο), με σκοπό τη διαμόρφωση και πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής με αντικείμενο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και στόχο να την εντάξει στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σταθερή επιδίωξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή των τοπικών φορέων, των Δήμων, των Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στη διαδρομή και ήδη οργανώθηκαν συναντήσεις εργασίας. Στην επόμενη φάση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες που σχετίζονται με τον Απόστολο Παύλο.
Τα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας σε συνάντηση εργασίας με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών και διευθυντικά στελέχη ήδη πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών. Επίσης, η επισημοποίηση της συνεργασίας με την Περιφέρεια του Λάτσιο από την Ιταλία, το Συμβούλιο Τουρισμού Πάφου από την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού, με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός δικτύου με νομικό καθεστώς, το οποίο θα αναλάβει και την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, για την πιστοποίηση των «Βημάτων του Αποστόλου Παύλου».
«Αυτή η προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση έργων, όπως η δημιουργία Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Μονή Δοβρά στη Βέροια, αλλά και οι δράσεις ανάδειξης του θρησκευτικού μας πλούτου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Ιερές Μητροπόλεις και τους Δήμους. Ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολλά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τους νέους και ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό πιο αποτελεσματικά απαιτείται συνεργασία, συνεννόηση και σύμπραξη δυνάμεων. Είναι ένας τομέας που ισχυροποιεί τους συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες και τους πολίτες της ΕΕ και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα, έτσι ώστε να φέρουμε στην Περιφέρειά μας όχι μόνο πρόσθετους πόρους, αλλά και τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να πετύχουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και φυσικά την οικονομική αναγέννηση της Μακεδονίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η διαδικασία πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.  Για τη σπουδαιότητα της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εγχείρημα της πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής έκαναν λόγο στις παρεμβάσεις τους ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. 
Το Cult-RInG είναι ένα έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το  πρόγραμμα Interreg Europe, που αναδεικνύει την αξία των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και τη συνεισφορά της ανάπτυξης νέων πολιτιστικών διαδρομών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει, ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, στο οποίο εκπροσωπούνται έξι ευρωπαϊκές Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ως συμβουλευτικός εταίρος.
Το έργο Cult-RInG έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπροσωπευτικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα η κηδεία της στον Άγιο Αντώνιο

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα...

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 24/9

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ...

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από την ζωή, σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., η Αναστασία Σιδηροπούλου, σύζυγος του γνωστού βεροιώτη επαγγελματία Αντώνη Μπαζάκα  Η σωρός της θα...

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟΜεγάλη φωτιά σε διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτωνΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΥ...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...