Μητροπολίτης Παντελεήμων:

Μητροπολίτης Παντελεήμων:"Θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται...Εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν"

«Οι αναφορές κάποιων δημοσιευμάτων, με αφορμή τη συμμετοχή μου στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, που με φέρουν να έχω σχέση και «οικονομικές συναλλαγές» με τη Ρωσία, έχουν μοναδικό σκοπό να με εκθέσουν και να ρίξουν λάσπη… Τα επιχειρήματά τους είναι σαθρά, θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται και λέγονται και εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το μεσημέρι, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο κ. Παντελεήμων εξιστόρησε τα γεγονότα που αφορούν στις δράσεις της Μητρόπολης στην Π. Δοβρά και θύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γνωρίστηκε με τον εργολάβο Σίμο Παναγιωτίδη, πριν από χρόνια, ο οποίος, όπως ανέφερε, ωφελήθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο Λουκά σε ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας και έκτοτε είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου της Μητρόπολης στη Δοβρά και στην ανέγερση του Αγίου Λουκά.

Μάλιστα, πριν από 3 χρόνια, συστηνόμενος ο κ. Παναγιωτίδης ως πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, ζήτησε από τον Μητροπολίτη να τελέσει τα εγκαίνια του Γραφείου της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη κάτι που αρνήθηκε ο κ. Παντελεήμων για λόγους τάξης και  πρότεινε να πάει ο κ. Παναγιωτίδης στη Δοβρά, όπως και έγινε. Μάλιστα, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας. Στη Δοβρά τελέστηκε τότε Θεία λειτουργία, με καλεσμένους και εκπροσώπους τοπικών Αρχών.

«Έτσι έγινε, τους ευχηθήκαμε καλή δύναμη και τελέσαμε μια αγιαστική πράξη. Τί σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό, πριν χρόνια, με το Μακεδονικό; Απλά τα έφεραν στη δημοσιότητα για να καλύψουν αυτό που έγινε με τη Μακεδονία» εκτίμησε ο Μητροπολίτης, εξηγώντας ότι στα συλλαλητήρια η Μητρόπολη δεν συμμετείχε ως διοργανωτής, αλλά ως συμπαραστάτης.

«Με κάλεσαν να μιλήσω.. Είναι ένα εθνικό θέμα που με πονάει και δέχτηκα. Όπως με κάλεσαν και στην Αλεξάνδρεια στις 30 Ιουλίου. Θα πω όχι; Μας πονάει το θέμα της Μακεδονίας μας, πώς να το κάνουμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες», τόνισε, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν συνδέεται με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, την οποία καλώς έπραξαν, εφόσον είχαν ντοκουμέντα ότι έβλαπταν την πατρίδα μας".

Ωστόσο,  συνέχισε, αυτό που τον πόνεσε περισσότερο ήταν τα λεγόμενα περί χρηματισμού Αρχιερέων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία συναλλαγή, ούτε  ένα ευρώ, για τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια.

"Είχα θέσεις, που θα μπορούσα να έχω  χρήματα και αξιώματα όταν υπηρετούσα στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν σήμαιναν τίποτα αυτά για μένα. Έκανα τη διακονία μου, "λάθρα βίωνα",  όχι για να παρουσιάζομαι..."

 

Πικρία από Τσαπαρόπουλο

Μία ακόμη πικρία του, όπως είπε στη συνέχεια, αποτελούν οι αναφορές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρου Τσαπαρόπουλου στη συμμετοχή και ομιλία του κ. Παντελεήμονα στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

«Με έθιξε που χαρακτήρισε ανιστόρητο το σημείο της ομιλίας μου, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τότε εάν είμαι εγώ ανιστόρητος, είμαστε όλοι ανιστόρητοι, ακόμα και ο Κων/νος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό είναι το παράπονο για μένα… Και δεν πρόλαβε να εισέλθει σε θέματα χρηματισμού ιερέων… Αλλά εγώ δεν έχω δώσει δείγματα ιεράρχη που χρηματίζεται. Αυτό δεν το δέχομαι, είναι εσχάτη ατιμία και προδοσία. Εγώ μόνο τιμή προσφέρω στην Τοπική Εκκλησία, στη Βέροια, στην Ημαθία, στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα… Όπου πάω, η παρουσία μου είναι παρουσία της Ελλάδας και ευλογία. Δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα από εκκλησίες της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Δεν το καταδέχομαι, παρότι συγκέντρωναν κατά καιρούς χρήματα στο παγκάρι, για τον Άγιο Λουκά».

Ερωτηθείς για τη στάση του δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη απέναντι στην τοποθέτηση Τσαπαρόπουλου, εκτίμησε ότι ο δήμαρχος έπρεπε να διευκρινίσει προς τον Πρόεδρο του Σώματος, ότι η Μητρόπολη εκλήθη από το Δήμο στο συλλαλητήριο.

 

Για το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Για όσα προέκυψαν με φωτογραφίες και επιγραφές υβριστικού και εθνικιστικού περιεχομένου σε εκθέματα του ιδιώτη συλλέκτη που φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Βέροια, ο κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι μόλις το έμαθε (κατά τη διαμονή  του στο Άγιος Όρος) έδωσε εντολή να ανασταλεί προς το παρών η λειτουργία του, μέχρι να δει πώς θα διαχειριστεί η Μητρόπολη το θέμα, στη συνέχεια…

«Η πλήρης λειτουργία του δεν μπορεί να ανασταλεί (να κλείσει δηλαδή), διότι ήταν επιθυμία των δωρητών να λειτουργήσει ως μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» διευκρίνισε ο Μητροπολίτης, αφήνοντας τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το ζήτημα ως έχει, μετά και την αποκατάσταση στα συγκεκριμένα εκθέματα.

Σε ερώτηση εάν συνεχίσει να φιλοξενείται ο ιδιώτης συλλέκτης στο Μουσείο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα, τί θα γίνει… «Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτσι, τίποτα άλλο…» είπε, διευκρινίζοντας, ότι κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε σάϊτ, ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ιδιώτη και όχι στο Μουσείο.


Τέλος, σε ερώτηση για κάποια σενάρια που ακούγονται ότι ο Μητροπολίτης Βέροιας μπορεί να έχει βλέψεις για ανώτερα αξιώματα ή για τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι για τον ίδιο, δεν έχουν καμία σημασία αυτά, εάν ακούγονται…

«Μη μου τα λέτε αυτά… Σημασία έχει εγώ τί λέω, κι εγώ έδωσα εντολή στον μηχανικό, πολύ πριν γίνουν όλα αυτά, να κάνει ένα σημείο στον Άγιο Λουκά, για τον τάφο μου… Την αγαπώ τη Θεσσαλονίκη, τη λατρεύω, είναι η γενέτειρά μου, αλλά εγώ τώρα, έγινα εδώ, ένα με το χώμα της Βέροιας και της Ημαθίας», πρόσθεσε, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνείας.

 


 

 

 

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη  *του Νίκου Τσιαμούρα

Περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη *του Νίκου Τσιαμούρα

Πρώτοι κάτοικοι της Θράκης αναφέρονται διάφορα...

Σύλληψη 70 χρονου για κατοχή περίστροφου  και   φυσίγγια  κρότου
Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο Μακροχώρι - Νεκρός ο 21χρονος οδηγός της μοτοσυκλέτας

Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο...

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι , στο 1ο χιλιόμετρο...

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα για τα θέματα του ΤΟΕΒ της Νάουσας

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής...

Την απόλυτη αναγκαιότητα δημοπράτησης εντός της...

Επιστολή στο

Επιστολή στο "ΛΑΟ" - Επιτέλους Τέλος!

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις...

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την...

50 χρόνια Ραδιόφωνο

50 χρόνια Ραδιόφωνο

Γράφει ο Γιώργος ΝτελιόπουλοςΣήμερα θα κάνω ένα ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...