Μητροπολίτης Παντελεήμων:

Μητροπολίτης Παντελεήμων:"Θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται...Εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν"

«Οι αναφορές κάποιων δημοσιευμάτων, με αφορμή τη συμμετοχή μου στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, που με φέρουν να έχω σχέση και «οικονομικές συναλλαγές» με τη Ρωσία, έχουν μοναδικό σκοπό να με εκθέσουν και να ρίξουν λάσπη… Τα επιχειρήματά τους είναι σαθρά, θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται και λέγονται και εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το μεσημέρι, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο κ. Παντελεήμων εξιστόρησε τα γεγονότα που αφορούν στις δράσεις της Μητρόπολης στην Π. Δοβρά και θύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γνωρίστηκε με τον εργολάβο Σίμο Παναγιωτίδη, πριν από χρόνια, ο οποίος, όπως ανέφερε, ωφελήθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο Λουκά σε ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας και έκτοτε είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου της Μητρόπολης στη Δοβρά και στην ανέγερση του Αγίου Λουκά.

Μάλιστα, πριν από 3 χρόνια, συστηνόμενος ο κ. Παναγιωτίδης ως πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, ζήτησε από τον Μητροπολίτη να τελέσει τα εγκαίνια του Γραφείου της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη κάτι που αρνήθηκε ο κ. Παντελεήμων για λόγους τάξης και  πρότεινε να πάει ο κ. Παναγιωτίδης στη Δοβρά, όπως και έγινε. Μάλιστα, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας. Στη Δοβρά τελέστηκε τότε Θεία λειτουργία, με καλεσμένους και εκπροσώπους τοπικών Αρχών.

«Έτσι έγινε, τους ευχηθήκαμε καλή δύναμη και τελέσαμε μια αγιαστική πράξη. Τί σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό, πριν χρόνια, με το Μακεδονικό; Απλά τα έφεραν στη δημοσιότητα για να καλύψουν αυτό που έγινε με τη Μακεδονία» εκτίμησε ο Μητροπολίτης, εξηγώντας ότι στα συλλαλητήρια η Μητρόπολη δεν συμμετείχε ως διοργανωτής, αλλά ως συμπαραστάτης.

«Με κάλεσαν να μιλήσω.. Είναι ένα εθνικό θέμα που με πονάει και δέχτηκα. Όπως με κάλεσαν και στην Αλεξάνδρεια στις 30 Ιουλίου. Θα πω όχι; Μας πονάει το θέμα της Μακεδονίας μας, πώς να το κάνουμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες», τόνισε, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν συνδέεται με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, την οποία καλώς έπραξαν, εφόσον είχαν ντοκουμέντα ότι έβλαπταν την πατρίδα μας".

Ωστόσο,  συνέχισε, αυτό που τον πόνεσε περισσότερο ήταν τα λεγόμενα περί χρηματισμού Αρχιερέων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία συναλλαγή, ούτε  ένα ευρώ, για τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια.

"Είχα θέσεις, που θα μπορούσα να έχω  χρήματα και αξιώματα όταν υπηρετούσα στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν σήμαιναν τίποτα αυτά για μένα. Έκανα τη διακονία μου, "λάθρα βίωνα",  όχι για να παρουσιάζομαι..."

 

Πικρία από Τσαπαρόπουλο

Μία ακόμη πικρία του, όπως είπε στη συνέχεια, αποτελούν οι αναφορές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρου Τσαπαρόπουλου στη συμμετοχή και ομιλία του κ. Παντελεήμονα στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

«Με έθιξε που χαρακτήρισε ανιστόρητο το σημείο της ομιλίας μου, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τότε εάν είμαι εγώ ανιστόρητος, είμαστε όλοι ανιστόρητοι, ακόμα και ο Κων/νος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό είναι το παράπονο για μένα… Και δεν πρόλαβε να εισέλθει σε θέματα χρηματισμού ιερέων… Αλλά εγώ δεν έχω δώσει δείγματα ιεράρχη που χρηματίζεται. Αυτό δεν το δέχομαι, είναι εσχάτη ατιμία και προδοσία. Εγώ μόνο τιμή προσφέρω στην Τοπική Εκκλησία, στη Βέροια, στην Ημαθία, στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα… Όπου πάω, η παρουσία μου είναι παρουσία της Ελλάδας και ευλογία. Δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα από εκκλησίες της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Δεν το καταδέχομαι, παρότι συγκέντρωναν κατά καιρούς χρήματα στο παγκάρι, για τον Άγιο Λουκά».

Ερωτηθείς για τη στάση του δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη απέναντι στην τοποθέτηση Τσαπαρόπουλου, εκτίμησε ότι ο δήμαρχος έπρεπε να διευκρινίσει προς τον Πρόεδρο του Σώματος, ότι η Μητρόπολη εκλήθη από το Δήμο στο συλλαλητήριο.

 

Για το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Για όσα προέκυψαν με φωτογραφίες και επιγραφές υβριστικού και εθνικιστικού περιεχομένου σε εκθέματα του ιδιώτη συλλέκτη που φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Βέροια, ο κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι μόλις το έμαθε (κατά τη διαμονή  του στο Άγιος Όρος) έδωσε εντολή να ανασταλεί προς το παρών η λειτουργία του, μέχρι να δει πώς θα διαχειριστεί η Μητρόπολη το θέμα, στη συνέχεια…

«Η πλήρης λειτουργία του δεν μπορεί να ανασταλεί (να κλείσει δηλαδή), διότι ήταν επιθυμία των δωρητών να λειτουργήσει ως μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» διευκρίνισε ο Μητροπολίτης, αφήνοντας τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το ζήτημα ως έχει, μετά και την αποκατάσταση στα συγκεκριμένα εκθέματα.

Σε ερώτηση εάν συνεχίσει να φιλοξενείται ο ιδιώτης συλλέκτης στο Μουσείο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα, τί θα γίνει… «Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτσι, τίποτα άλλο…» είπε, διευκρινίζοντας, ότι κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε σάϊτ, ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ιδιώτη και όχι στο Μουσείο.


Τέλος, σε ερώτηση για κάποια σενάρια που ακούγονται ότι ο Μητροπολίτης Βέροιας μπορεί να έχει βλέψεις για ανώτερα αξιώματα ή για τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι για τον ίδιο, δεν έχουν καμία σημασία αυτά, εάν ακούγονται…

«Μη μου τα λέτε αυτά… Σημασία έχει εγώ τί λέω, κι εγώ έδωσα εντολή στον μηχανικό, πολύ πριν γίνουν όλα αυτά, να κάνει ένα σημείο στον Άγιο Λουκά, για τον τάφο μου… Την αγαπώ τη Θεσσαλονίκη, τη λατρεύω, είναι η γενέτειρά μου, αλλά εγώ τώρα, έγινα εδώ, ένα με το χώμα της Βέροιας και της Ημαθίας», πρόσθεσε, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνείας.

 


 

 

 

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γίνε κι εσύ Security!  Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!! 26/9

Γίνε κι εσύ Security! Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!! 26/9

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου   του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου του...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές...

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια,...

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων από την 1η Οκτωβρίου

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα...

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24...

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της Τρίτης ηλικίας, είναι δικαίωμα και όχι ταμπού

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της...

-Σειρά ομιλιών στα ΚΑΠΗ του Δήμου ΒέροιαςΗ μοναξιά, ο...

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει,   εξακολουθεί να εισπράττεται  με απόφαση του Δ.Σ.

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει, ...

- Ένα χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού, αποκάλυψε ο...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ ανακοινώνεται ότι ξεκινάει το νέο τμήμα security με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας και πρακτικής άσκησης για ...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές εγγραφές) καταρτιζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018Β. Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες Α’ Εξαμήνου:1. Βοηθός Φαρμακείου2. Τεχνικός...

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 42χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.Με αφορμή...