Μητροπολίτης Παντελεήμων:

Μητροπολίτης Παντελεήμων:"Θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται...Εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν"

«Οι αναφορές κάποιων δημοσιευμάτων, με αφορμή τη συμμετοχή μου στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, που με φέρουν να έχω σχέση και «οικονομικές συναλλαγές» με τη Ρωσία, έχουν μοναδικό σκοπό να με εκθέσουν και να ρίξουν λάσπη… Τα επιχειρήματά τους είναι σαθρά, θεωρώ γελοία όλα αυτά που γράφονται και λέγονται και εάν έχουν ντοκουμέντα ας τα παρουσιάσουν».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το μεσημέρι, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ο κ. Παντελεήμων εξιστόρησε τα γεγονότα που αφορούν στις δράσεις της Μητρόπολης στην Π. Δοβρά και θύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γνωρίστηκε με τον εργολάβο Σίμο Παναγιωτίδη, πριν από χρόνια, ο οποίος, όπως ανέφερε, ωφελήθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο Λουκά σε ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας και έκτοτε είναι ένθερμος υποστηρικτής του έργου της Μητρόπολης στη Δοβρά και στην ανέγερση του Αγίου Λουκά.

Μάλιστα, πριν από 3 χρόνια, συστηνόμενος ο κ. Παναγιωτίδης ως πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, ζήτησε από τον Μητροπολίτη να τελέσει τα εγκαίνια του Γραφείου της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη κάτι που αρνήθηκε ο κ. Παντελεήμων για λόγους τάξης και  πρότεινε να πάει ο κ. Παναγιωτίδης στη Δοβρά, όπως και έγινε. Μάλιστα, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας. Στη Δοβρά τελέστηκε τότε Θεία λειτουργία, με καλεσμένους και εκπροσώπους τοπικών Αρχών.

«Έτσι έγινε, τους ευχηθήκαμε καλή δύναμη και τελέσαμε μια αγιαστική πράξη. Τί σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό, πριν χρόνια, με το Μακεδονικό; Απλά τα έφεραν στη δημοσιότητα για να καλύψουν αυτό που έγινε με τη Μακεδονία» εκτίμησε ο Μητροπολίτης, εξηγώντας ότι στα συλλαλητήρια η Μητρόπολη δεν συμμετείχε ως διοργανωτής, αλλά ως συμπαραστάτης.

«Με κάλεσαν να μιλήσω.. Είναι ένα εθνικό θέμα που με πονάει και δέχτηκα. Όπως με κάλεσαν και στην Αλεξάνδρεια στις 30 Ιουλίου. Θα πω όχι; Μας πονάει το θέμα της Μακεδονίας μας, πώς να το κάνουμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες», τόνισε, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν συνδέεται με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, την οποία καλώς έπραξαν, εφόσον είχαν ντοκουμέντα ότι έβλαπταν την πατρίδα μας".

Ωστόσο,  συνέχισε, αυτό που τον πόνεσε περισσότερο ήταν τα λεγόμενα περί χρηματισμού Αρχιερέων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία συναλλαγή, ούτε  ένα ευρώ, για τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια.

"Είχα θέσεις, που θα μπορούσα να έχω  χρήματα και αξιώματα όταν υπηρετούσα στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν σήμαιναν τίποτα αυτά για μένα. Έκανα τη διακονία μου, "λάθρα βίωνα",  όχι για να παρουσιάζομαι..."

 

Πικρία από Τσαπαρόπουλο

Μία ακόμη πικρία του, όπως είπε στη συνέχεια, αποτελούν οι αναφορές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρου Τσαπαρόπουλου στη συμμετοχή και ομιλία του κ. Παντελεήμονα στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

«Με έθιξε που χαρακτήρισε ανιστόρητο το σημείο της ομιλίας μου, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τότε εάν είμαι εγώ ανιστόρητος, είμαστε όλοι ανιστόρητοι, ακόμα και ο Κων/νος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό είναι το παράπονο για μένα… Και δεν πρόλαβε να εισέλθει σε θέματα χρηματισμού ιερέων… Αλλά εγώ δεν έχω δώσει δείγματα ιεράρχη που χρηματίζεται. Αυτό δεν το δέχομαι, είναι εσχάτη ατιμία και προδοσία. Εγώ μόνο τιμή προσφέρω στην Τοπική Εκκλησία, στη Βέροια, στην Ημαθία, στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα… Όπου πάω, η παρουσία μου είναι παρουσία της Ελλάδας και ευλογία. Δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα από εκκλησίες της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Δεν το καταδέχομαι, παρότι συγκέντρωναν κατά καιρούς χρήματα στο παγκάρι, για τον Άγιο Λουκά».

Ερωτηθείς για τη στάση του δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη απέναντι στην τοποθέτηση Τσαπαρόπουλου, εκτίμησε ότι ο δήμαρχος έπρεπε να διευκρινίσει προς τον Πρόεδρο του Σώματος, ότι η Μητρόπολη εκλήθη από το Δήμο στο συλλαλητήριο.

 

Για το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Για όσα προέκυψαν με φωτογραφίες και επιγραφές υβριστικού και εθνικιστικού περιεχομένου σε εκθέματα του ιδιώτη συλλέκτη που φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Βέροια, ο κ. Παντελεήμων ανέφερε ότι μόλις το έμαθε (κατά τη διαμονή  του στο Άγιος Όρος) έδωσε εντολή να ανασταλεί προς το παρών η λειτουργία του, μέχρι να δει πώς θα διαχειριστεί η Μητρόπολη το θέμα, στη συνέχεια…

«Η πλήρης λειτουργία του δεν μπορεί να ανασταλεί (να κλείσει δηλαδή), διότι ήταν επιθυμία των δωρητών να λειτουργήσει ως μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» διευκρίνισε ο Μητροπολίτης, αφήνοντας τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το ζήτημα ως έχει, μετά και την αποκατάσταση στα συγκεκριμένα εκθέματα.

Σε ερώτηση εάν συνεχίσει να φιλοξενείται ο ιδιώτης συλλέκτης στο Μουσείο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα, τί θα γίνει… «Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτσι, τίποτα άλλο…» είπε, διευκρινίζοντας, ότι κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε σάϊτ, ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ιδιώτη και όχι στο Μουσείο.


Τέλος, σε ερώτηση για κάποια σενάρια που ακούγονται ότι ο Μητροπολίτης Βέροιας μπορεί να έχει βλέψεις για ανώτερα αξιώματα ή για τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι για τον ίδιο, δεν έχουν καμία σημασία αυτά, εάν ακούγονται…

«Μη μου τα λέτε αυτά… Σημασία έχει εγώ τί λέω, κι εγώ έδωσα εντολή στον μηχανικό, πολύ πριν γίνουν όλα αυτά, να κάνει ένα σημείο στον Άγιο Λουκά, για τον τάφο μου… Την αγαπώ τη Θεσσαλονίκη, τη λατρεύω, είναι η γενέτειρά μου, αλλά εγώ τώρα, έγινα εδώ, ένα με το χώμα της Βέροιας και της Ημαθίας», πρόσθεσε, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνείας.

 


 

 

 

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...