ΕΚΕ: Έντονο και φέτος το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φρούτων ιδίως στο συμπύρηνο

ΕΚΕ: Έντονο και φέτος το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φρούτων ιδίως στο συμπύρηνο

  • H EKE καλεί την πολιτεία να επέμβει...       
  • Τι ελέχθη για την πάταξη της “μαύρης” αγοράς ροδακίνου σε πρόσφατη σύσκεψη αρμόδιων φορέων, το Μάϊο στη Βέροια


Για τα γνωστά στέκια κάνει λόγο και πάλι η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) σε ανακοίνωσή της στην οποία επισημαίνει τα εξής:
«Εδώ και χρόνια, είναι γνωστά τα προβλήματα που παρατηρούνται την περίοδο συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου αλλά και γενικότερα του συνόλου των ροδάκινων και των άλλων φρούτων. Πολλά προϊόντα  συγκεντρώνονται από τυχαίους και εξωθεσμικούς διακινητές, σε χώρους ακατάλληλους και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς φορολογικά παραστατικά, χωρίς ασφαλισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών. Επιπλέον, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο αγοραστές του εξωτερικού να παραλαμβάνουν ροδάκινα απευθείας από τους αγρούς, πληρώνοντας μετρητοίς χωρίς κανένα παραστατικό, διογκώνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και φέτος.  
Η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών είναι σαφώς υψηλότερη τα τελευταία χρόνια δίνοντας κίνητρο στους ασυνείδητους πολίτες να επιδιώκουν την διακίνηση των προϊόντων χωρίς παραστατικά.
Καλούμε την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να επέμβουν αποτελεσματικά ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».


Στο ίδιο έργο θεατές!!!
Αντί άλλων σχολίων και επειδή τα προβλήματα σ αυτή τη χώρα έχουν την ίδια κακή τύχη, να διαπιστώνονται δηλαδή και σχεδόν ποτέ να μην λύνονται, δημοσιεύουμε βασικά σημεία του ρεπορτάζ του «Λαού» από την σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση της  «μαύρης» διακίνησης των φρούτων και για τα παράνομα στέκια…Τα σχόλια ανήκουν στους αναγνώστες!
 Με συντονισμένες κινήσεις και κλιμάκια ελέγχου η πάταξη του παραεμπορίου και των «μαύρων» εξαγωγών φρούτων από Ημαθία και Πέλλα

-Αγιάτρευτη ακόμα η πληγή από τα «στέκια» και τους παπατζήδες εμπόρους
Σε επίπεδο διαπιστώσεων, κατάθεσης προτάσεων και καλών προθέσεων, κινήθηκε η σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι (25 Μαίου 2018) στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για το παραεμπόριο φρούτων, σε Ημαθία και Πέλλα, τη «μαύρη» διακίνησή τους, με φορτηγά από Βουλγαρία και Ρουμανία προς τις χώρες τους και την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα δόθηκε έμφαση και στα «στέκια», ένα θέμα που απασχολεί, ως πληγή, πολλά χρόνια τον τόπο μας, αλλά δεν φαίνεται να δόθηκε ποτέ ριζική λύση.
Της σύσκεψης, προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, παρουσία του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Στέφανου Αποστολίδη, του καλεσμένου, υπεύθυνου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, Βασίλη Μαστρογιάννη και εκπροσώπου της Αστυνομίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι, ναι μεν δεν πατάχθηκε ακόμα το παραεμπόριο, γίνονται όμως αποτελεσματικές προσπάθειες και βήματα και ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων να καταθέσουν  τις προτάσεις τους.
…Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου έκανε λόγο για απόλυτη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει την κατάσταση. Υπογράμμισε ιδιαίτερα, ως αιτία, την υψηλή φορολογία, που δίνει το κίνητρο να προσφεύγουν κάποιοι στη μαύρη αγορά, στις «μαύρες» εξαγωγές και στα «στέκια» χωρίς τιμολόγια και άδειες, ενώ όπως είπε, αναμένεται να αυξηθούν τέτοια φαινόμενα προς την Βουλγαρία, η οποία δεν έχει φέτος ροδάκινα. «Έχετε ανθρώπους και μηχανισμό;» ρώτησε. «Εάν δεν στελεχωθούν οι υπηρεσίες και δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις, δεν θα βρεθεί λύση», κατέληξε, ο κ. Αποστόλου.
Σε παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης δεν διαφώνησε με το θέμα της φορολογίας, όμως, όπως  είπε, το πρόβλημα δεν είναι τα στέκια. «Από τη μαύρη εμπορία στα κτήματα, το δημόσιο χάνει λεφτά… Θέλουμε να σταματήσει», ρώτησε και πρότεινε ως λύση τους αυστηρούς ελέγχους στα τελωνεία των δύο συνόρων, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. 
Για πολλαπλές συνέπειες του παρεμπορίου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσ/νίκης Δημήτρης Χαμπίδης, με πρώτη, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη διάλυση των συνεταιρισμών. «Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική, αν δεν παταχθεί η μαύρη αγορά. Πρότεινε τέλος, μετά τα μνημόνια «να πάμε σε άλλη φορολόγηση των αγροτών, με τεκμήρια, μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ».
…Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Αντωνίου, που ήταν παρών στη σύσκεψη, εκτίμησε ότι η υπερφορολόγηση δεν είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα, ούτε μπορεί να «ανοίξει», ως θέμα, στη συγκεκριμένη συγκυρία. «Η παροχή οικονομικών κινήτρων ώστε οι αγρότες να πηγαίνουν την παραγωγή τους στους συνεταιρισμούς, μπορεί να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση του Αυγούστου… Όντως χάνονται πολλά έσοδα και για τους μεταφορείς. Είναι ένα σύνθετο θέμα, θα λάβουμε τις προτάσεις σας και θα καταλήξουμε σε αποφάσεις» είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο.
«Το πρόβλημα δεν είναι στην παραοικονομία. Η ελληνική οικονομία κτίστηκε σε γυάλινα πόδια, φτωχέψαμε και το παρεμπόριο ανθίζει… Για την πάταξή του, είμαστε στην αρχή, αλλά κάνουμε σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που ήταν τραγικό» συμπλήρωσε ο κ. Μαστρογιάννης.


Το λόγο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ημερίδας, ζήτησε και ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος των Γεωργών Βέροιας διαμαρτυρόμενος ότι για το παρεμπόριο, όλα τα προβλήματα και τα βάρη καταλογίζονται στους αγρότες. «Ας δούμε όμως, τι είναι το εμπόριο; Ποιος ελέγχει τους… εμπόρους μέσα στα χωράφια; Ποιος προστατεύει τον αγρότη, όταν στο κάμπο της Ημαθίας ένα σωρό παπατζήδες με ένα 500ρικο στο παντελόνι παριστάνουν τους έμπορους;…. Αυτό το σύστημα εις βάρος των συνεταιρισμών και του οργανωμένου εμπορίου, ποιος το ελέγχει;» ρώτησε.
…Το πρόβλημα είναι διαχρονικό επανέλαβε ο κ. Μαστρογιάννης. « Έγιναν πάνω από 7.000 έλεγχοι με πάνω από 700 ειδικά κλιμάκια. Πατάξαμε το παρεμπόριο; Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε όμως ένα βήμα και ζητάμε τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών».
Τη συνεργασία των υπηρεσιών ζήτησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, ο οποίος, κατανοεί μεν, όπως είπε, το πρόβλημα, ζήτησε όμως να ληφθούν αποφάσεις τις οποίες θα στηρίξει, ώστε συντονισμένα να αντιμετωπισθεί  το θέμα ,με κλιμάκια ελέγχου στα τελωνεία των συνόρων. «Θέλουμε να σταματήσει; Μπορούμε! Και λύσεις υπάρχουν και αρμόδιες υπηρεσίες», κατέληξε. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2024 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών  από χαλάζι σε Λουτρό και Κορυφή

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε Λουτρό...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 22 Απριλίου...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις...

Μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι της 17 Μαϊου 2023 στην Αλεξάνδρεια

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι της 17 Μαϊου 2023...

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...