Ιφιγένεια Βλαχογιάννη: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν απλά φόρους αλλά λύτρα!»

Ιφιγένεια Βλαχογιάννη: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν απλά φόρους αλλά λύτρα!»

- Με την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει εξαντληθεί, 9 στις 10 οικογένειες βλέπουν να χάνουν σταδιακά

τις περιουσίες τους, τόνισε στον ΑΚΟΥ 99.6 η πρόεδρος

της ΠΟΜΙΔΑ Ημαθίας


Η ΠΟΜΙΔΑ είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, με 40 περίπου  πρωτοβάθμια τοπικά και κλαδικά σωματεία ιδιοκτητών της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει παράρτημα και στην Ημαθία, με πρόεδρο την  Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η οποία μίλησε στις «Πρωινές σημειώσεις» της Σοφίας Γκαγκούση, στον ΑΚΟΥ 99.6 για την Ομοσπονδία και τη δράση της αλλά και για τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ. 

«Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1983 για να δώσει φωνή στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βασανίζονται όλα αυτά τα χρόνια από άδικες ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις, λόγω της αναλγησίας του κρατικού μηχανισμού, λόγω της βαριάς φορολογίας. Στηρίζει τους ιδιοκτήτες με λίγα λόγια και παρέχει βοήθεια, συμβουλευτική αλλά και έμπρακτη, μέσω του προέδρου της, Στράτου Παραδιά  και ήδη έχει πετύχει πολλά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, καταργώντας για παράδειγμα τρεις φορές τον ΦΑΠ (Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Αγωνίζεται επίσης για τα νομικά, φορολογικά και πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων.


Αυτό που λένε, χάριν αστειότητας, ότι εάν κάποιος θέλει να σε εκδικηθεί, μπορεί να σου γράψει ένα ακίνητο, πόση αλήθεια έχει;

Μεγάλη… Με την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει εξαντληθεί, 9 στις 10 οικογένειες βλέπουν να χάνουν σταδιακά τις περιουσίες τους. Αυτό σημαίνει ότι με τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από 1-01-2018 και από 1-01-2019, αυτοί που θα πάρουν τα «ραβασάκια», θα τρίβουν τα μάτια τους μ’ αυτά που θα δούνε. Να πούμε ότι το 65% σήμερα από τους βαριά φορολογούμενους θα εισπραχθεί κανονικά μέσω των φορολογικών δηλώσεων κι όλο το υπόλοιπο πηγαίνει σε καταναγκαστικά μέτρα, σε βάθος χρόνου, να εισπραχθεί μέσω πλειστηριασμών. Καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα κάθε χρόνο, όχι απλά φόρους…

Οι νέες αντικειμενικές αξίες λειτουργούν εις βάρος όλων των ιδιοκτητών ή και προς όφελος κάποιων; 

Από το 1984 που έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι δεν αντιμετωπίζονταν ως οικονομικό μέγεθος, αλλά ως πολιτικό. Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι γινόταν για πελατειακούς λόγους, σε λαϊκές περιοχές, αντικειμενικές δηλαδή οι οποίες επιβάλλονταν μόνο και μόνο για να αποκτήσουμε εκλογική πελατεία. Σήμερα, υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση κι αντίθετα  κάποιες άλλες, μείωση. Σε μεγάλες περιοχές της Αθήνας και του λεκανοπεδίου, παρατηρούμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι μειώσεις είναι αμελητέες, της τάξης του 20-30 και 50 ευρώ. Στην ουσία οι ιδιοκτήτες σήμερα καλούνται να πληρώσουν υπερβολικά περισσότερα χρήματα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια κι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον 200 ευρώ, στη φορολογική τους δήλωση.

Η ΠΟΜΙΔΑ για όλα αυτά έχει κάνει κάποιες προτάσεις; 

Η ΠΟΜΙΔΑ συμμετέχει σαν όργανο στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή. Έχει λόγο σε ότι αφορά τα νομοσχέδια αυτά. Ήδη έχει καταργήσει, όπως είπαμε, τρεις φορές τον ΦΑΠ, και προτείνει κατά καιρούς λύσεις στο τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα.

Οι προτάσεις μας δεν συμπεριλαμβάνονται στα καινούργια πολυνομοσχέδια. Μία λύση θα ήταν να καταργηθεί οριστικά ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και κυρίως δεν ήταν ζητήματα των δανειστών αυτά. Είναι θέμα των τραπεζών.

 Για τους πλειστηριασμούς τι στοιχεία υπάρχουν;

Τα στοιχεία έχουν δοθεί όλα στη δημοσιότητα και ξεκινάνε από 1 Σεπτέμβρη περίπου 15.000 πλειστηριασμοί. Εμείς είχαμε πει σαν λύση να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη μείωση της κίνησης στην κτηματαγορά κλπ. Επίσης, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, ο οποίος αποτελεί ταφόπλακα σήμερα στις συναλλαγές αλλά και στην οικονομία, και τρίτον να μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικίας, τουλάχσιτον στο 50% για να μπορούν να προσαρμοστούν και στα σημερινά δεδομένα σύμφωνα και με τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε φορολογούμενου. 

Ακούστε την  εκπομπή εδώ

Το airbnb πόσο έχει απασχολήσει την ομοσπονδία σας;

Πολύ και έχει μιλήσει και ο πρόεδρός μας σχετικά με την πλατφόρμα airbnb που είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Η εικόνα στην Ημαθία πώς είναι;

Γενικότερα, ακριβαίνουν τα ήδη ακριβά ακίνητα και φθηναίνουν τα ήδη φθηνά. Ελάχιστες μειώσεις, δηλαδή. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για ζητήματα της Ημαθίας  «Συμμαζεύουμε και οργανώνουμε τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών»

Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων,  της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για...

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές   διαστάσεις και βλάπτει την πραγματική οικονομία»

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές ...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του...

 Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» ευχαριστεί

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη...

Δυναμική κινητοποίηση γονέων   στην Ειρηνούπολη για το   άλυτο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

-Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη και μεταφορέων ότι το...

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες  για την νόμιμη λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες για την νόμιμη...

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας...

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

Από τον σύλλογο Γονέων των Σχολείων Ειρηνούπολης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φορολογικό Τόνισε επίσης για Τελωνείο, Νοσοκομεία και Αυτοδιοικητικές εκλογές: -- Δεν είναι  έντιμο,  από όποια πλευρά και αν συμβαίνει, το...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίουΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη μνήμη του συζύγου της.Την κ. Γκαϊτατζή Ελένη για την προσφορά γυναικείων ενδυμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των φιλοξενούμενων του Ξενώνα. Τις κ. κ....