Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

«Μια μέρα ο γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι. Το ζώο στέναζε αξιοθρήνητα για πολλές ώρες και ο αγρότης αναρωτιόταν τι μπορούσε να κάνει. Τελικά αποφάσισε ότι ήταν ένα γέρικο ζώο και ότι το πηγάδι δεν είχε κανέναν λόγο ύπαρξης. Άλλωστε, δεν θα είχε κανένα κέρδος πλέον από το γάιδαρο. Κάλεσε, λοιπόν, όλους τους γείτονες να τον βοηθήσουν. Με ένα φτυάρι άρχισαν να ρίχνουν χώμα μέσα στο πηγάδι για να το κλείσουν.
Στην αρχή, ο γάιδαρος άρχισε να γκαρίζει. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, σταμάτησε. Μερικές φτυαριές αργότερα ο αγρότης έσκυψε, κοίταξε στον πάτο του πηγαδιού και δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε ο γάιδαρος έκανε κάτι απίστευτο: κουνούσε το σώμα του για να φύγει το χώμα από τη ράχη του και στη συνέχεια πατούσε πάνω στο χώμα.
Σε λίγη ώρα όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τον γάιδαρο να βγαίνει από το πηγάδι και να τρέχει.»


Christine Lewicki
«Νίκησε την γκρίνια!»

 Η ζωή θα φέρει στο δρόμο μας κάθε είδους δυσκολίες. Αποχωρισμούς ή προβλήματα επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομική δυσχέρεια, περιόδους κακής υγείας, απρόσμενες αλλαγές ή στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμέναμε. Ωστόσο, δεν είναι τα γεγονότα καθαυτά που αποτελούν εμπόδια στην πορεία μας, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να τα μεταφράζουμε. Μια δυσκολία μπορεί κάποιους να τους καθηλώσει στην δεδομένη κατάσταση και για άλλους να αποτελέσει το κίνητρο για να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια υπέρβασής της, και να ανακαλύψουν όλο των πλούτο των δυνάμεων που κρύβαν μέσα τους, στις οποίες δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση. 
Είναι στιγμές που όλοι νιώθουμε άδικα φορτωμένοι με κάθε λογής βάρη που επιβραδύνουν το βηματισμό μας. Ακόμη, όμως, κι όταν διανύουμε τέτοιες σκοτεινές στιγμές εξακολουθούν να ανοίγονται μπροστά μας δυο επιλογές: να παραμείνουμε στάσιμοι, αναλογιζόμενοι το βάρος που κουβαλάμε στις πλάτες μας και αναλύοντας το «γιατί» υπάρχει, ή να συνεχίσουμε να προχωράμε με όλη τη δύναμη που μας απομένει, ελπίζοντας πως κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στην έξοδο του λαβύρινθου. Όπως ακριβώς επέλεξε να κάνει και ο γάιδαρος της ιστορίας. Αντί να παραιτηθεί και να υπομείνει μαρτυρικά την καταδίκη του, έβαλε σε εφαρμογή τη δημιουργικότητά του και κατάφερε να πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. 
Καθένας απο εμάς δημιουργεί την πραγματικότητά του και, με βάση το ρόλο που επιλέγει να παίξει, χτίζει το σενάριο της ζωής του. Κάποιοι επιλέγουν το ρόλο του Θύματος και σπαταλούν την ενέργειά τους αναμασώντας γεγονότα που αποδεικνύουν την κακή τους τύχη, κατακρίνοντας και γκρινιάζοντας, με αποτέλεσμα να βυθίζονται μέσα στο σκοτάδι της απόγνωσης και άλλοι αντιμετωπίζουν τη ζωή ενεργητικά σαν έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο κάθε εμπόδιο είναι ένα μάθημα απαραίτητο για τη διαδικασία της εξελικτικής τους πορείας. 
Κάθε δρόμος έχει εμπόδια, απότομες στροφές και επικίνδυνες παρακάμψεις. Αλλά αυτό είναι που κάνει το ταξίδι ενδιαφέρον και δικαιώνει τον τελικό προορισμό. Τίποτα ευχάριστο δεν προσφέρεται δωρεάν. Το εμπόδιο μπορεί να είναι μια στιγμή που δημιουργεί αναστάτωση αλλά η υπέρβασή του δίνει την ηθική ικανοποίηση της αυτεπάρκειας και προσθέτει στον απολογισμό της ζωής μας μια ακόμη χρυσή νίκη. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης;

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη...

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη παρόλο που γνωρίζουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.Καλό είναι λοιπόν, να αναζητούμε εναλλακτικές, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις...

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ακόμη, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα ...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια φορά το φίδι πήρε κατά πόδας την πυγολαμπίδα. Εκείνη φοβισμένη άρχισε να τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά και το φίδι συνέχιζε την προσπάθειά του. Μια μέρα, δυο...