Η Μεθοδολογία CLIL στην Ελλάδα

Η Μεθοδολογία CLIL στην Ελλάδα

Η μεθοδολογία CLIL ή αλλιώς ΟΕΠΓ (Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας) είναι μία παιδαγωγική μέθοδος η οποία επιδιώκει να συνδυάσει αρμονικά τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση των Αγγλικών. Με λίγα λόγια, μέσω αυτής της παιδαγωγικής προσέγγισης παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν ένα σχολικό τους μάθημα στα Αγγλικά με σκοπό την κατάρτισή τους εμμέσως σε δύο πεδία γνώσης, του περιεχομένου και της γλώσσας. 

Η ανάγκη δημιουργίας, σχεδιασμού και εξέλιξης της εν λόγω μεθοδολογίας γεννήθηκε από τότε που εδραιώθηκε η πολυγλωσσία σαν στόχος της πολιτικής της Ε.Ε δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, έμφαση στην πολιτιστική ταυτότητα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, το CLIL άρχισε να διεκδικεί μία θέση στο χώρο της εκπαίδευσης τη δεκαετία του ’90 ενώ μία σειρά από επίσημες έρευνες και μελέτες κατέδειξαν τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας.

Στην Ελλάδα βέβαια, το CLIL δεν έχει εισαχθεί επίσημα ακόμα στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα αλλά εφαρμόζεται με τη μορφή πιλοτικών σχεδίων έργου (project) ή μαθημάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το CLIL εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σαν πιλοτικό πρόγραμμα στο 3ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Εύοσμου το 2010, υπό την επίβλεψη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είχαν θετικό πρόσημο θέτοντας τη βάση για την εξάπλωση του CLIL και σε άλλα δημοτικά σχολεία καθιστώντας το από τούδε και στο εξής όλο και πιο δημοφιλή παιδαγωγική πρακτική. 

Μερικές από τις θετικές επιδράσεις του CLIL, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, είναι ότι η διδασκαλία μέσω CLIL προάγει τις ικανότητες ανάγνωσης και ομιλίας στην ξένη γλώσσα, δημιουργεί αισθήματα αυτοπεποίθησης στους μαθητές ως προς το χειρισμό της γλώσσας, βελτιώνει και εμπλουτίζει τις στρατηγικές μάθησης και ενισχύει τα κίνητρα για μάθηση. Παράλληλα, σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι καλλιεργεί μία πολυπολιτισμική συνείδηση στους μαθητές ανοίγοντας τους τις πόρτες σε νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις πολυσύνθετες απαιτήσεις μίας κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Υπέρτατος στόχος του CLIL είναι να δημιουργήσει αυτόνομους μαθητές που θα χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας για διάφορα γνωστικά θέματα. 

Τέλος, με την ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ανάγκη για πρωτοποριακές μεθοδολογίες διδασκαλίας, όπως το CLIL, που θα συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και θα παρέχει ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση, είναι επιτακτική. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί περαιτέρω στην προσπάθειά του να είναι εισηγητής του CLIL καθώς και  άλλων διδακτικών μεθοδολογιών.          

              

Ολυμπία Πατινέα - Κόβα


Φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας Α.Π.Θ

M.Sc στην Εκμάθηση και Διδασκαλία Ξένης Γλώσσας Α.Π.Θ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα.

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός και...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ...

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό συλλαλητήριο   της Κυριακής για την Μακεδονίας

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό...

   Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...

Έκλεψαν   τσαντάκι   με κοσμήματα   και χρήματα

Έκλεψαν τσαντάκι με κοσμήματα και χρήματα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37 θέματα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα απέναντι σ’ αυτή την συμφωνία αλλά δεν θέλει   σε καμία περίπτωση να καπελώσει το αυριανό συλλαλητήριο»

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι...

-Το βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να καταρτίσει...

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο «επιτελείο» της ΔΕΥΑΒ

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο...

-Τα κλειδιά του eco car παρέδωσε χθες στον πρόεδρο...

Λίνα Τουπεκτσή:  Σκληρό ριγκ  κάθε έκθεση

Λίνα Τουπεκτσή: Σκληρό ριγκ κάθε έκθεση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονης ημεδαπής, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, προχθές (17 Ιανουαρίου 2019) το πρωί στη Νάουσα, αφαίρεσε από την κατοχή 76χρονου ημεδαπού, το...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα. Η ιστορική παρουσία των σλάβων που έγινε  με επιδρομές  στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι γνωστή...