Η Μεθοδολογία CLIL στην Ελλάδα

Η Μεθοδολογία CLIL στην Ελλάδα

Η μεθοδολογία CLIL ή αλλιώς ΟΕΠΓ (Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας) είναι μία παιδαγωγική μέθοδος η οποία επιδιώκει να συνδυάσει αρμονικά τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση των Αγγλικών. Με λίγα λόγια, μέσω αυτής της παιδαγωγικής προσέγγισης παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν ένα σχολικό τους μάθημα στα Αγγλικά με σκοπό την κατάρτισή τους εμμέσως σε δύο πεδία γνώσης, του περιεχομένου και της γλώσσας. 

Η ανάγκη δημιουργίας, σχεδιασμού και εξέλιξης της εν λόγω μεθοδολογίας γεννήθηκε από τότε που εδραιώθηκε η πολυγλωσσία σαν στόχος της πολιτικής της Ε.Ε δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, έμφαση στην πολιτιστική ταυτότητα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, το CLIL άρχισε να διεκδικεί μία θέση στο χώρο της εκπαίδευσης τη δεκαετία του ’90 ενώ μία σειρά από επίσημες έρευνες και μελέτες κατέδειξαν τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας.

Στην Ελλάδα βέβαια, το CLIL δεν έχει εισαχθεί επίσημα ακόμα στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα αλλά εφαρμόζεται με τη μορφή πιλοτικών σχεδίων έργου (project) ή μαθημάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το CLIL εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σαν πιλοτικό πρόγραμμα στο 3ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Εύοσμου το 2010, υπό την επίβλεψη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είχαν θετικό πρόσημο θέτοντας τη βάση για την εξάπλωση του CLIL και σε άλλα δημοτικά σχολεία καθιστώντας το από τούδε και στο εξής όλο και πιο δημοφιλή παιδαγωγική πρακτική. 

Μερικές από τις θετικές επιδράσεις του CLIL, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, είναι ότι η διδασκαλία μέσω CLIL προάγει τις ικανότητες ανάγνωσης και ομιλίας στην ξένη γλώσσα, δημιουργεί αισθήματα αυτοπεποίθησης στους μαθητές ως προς το χειρισμό της γλώσσας, βελτιώνει και εμπλουτίζει τις στρατηγικές μάθησης και ενισχύει τα κίνητρα για μάθηση. Παράλληλα, σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι καλλιεργεί μία πολυπολιτισμική συνείδηση στους μαθητές ανοίγοντας τους τις πόρτες σε νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις πολυσύνθετες απαιτήσεις μίας κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Υπέρτατος στόχος του CLIL είναι να δημιουργήσει αυτόνομους μαθητές που θα χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας για διάφορα γνωστικά θέματα. 

Τέλος, με την ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ανάγκη για πρωτοποριακές μεθοδολογίες διδασκαλίας, όπως το CLIL, που θα συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και θα παρέχει ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση, είναι επιτακτική. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί περαιτέρω στην προσπάθειά του να είναι εισηγητής του CLIL καθώς και  άλλων διδακτικών μεθοδολογιών.          

              

Ολυμπία Πατινέα - Κόβα


Φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας Α.Π.Θ

M.Sc στην Εκμάθηση και Διδασκαλία Ξένης Γλώσσας Α.Π.Θ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η οπτασία της Μονμάρτρης...

Η οπτασία της Μονμάρτρης...

* Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Οι καρέκλες της εξουσίας ...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν χωρίς...

Μετά τις έντονες και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που...

Παύλος Πολάκης. Η χυδαιότητα ενός θρασύδειλου

Παύλος Πολάκης. Η χυδαιότητα ενός θρασύδειλου

* Της Νίκης ΚαρατζιούλαΠολιτικό στέλεχοςτης Νέας...

Συνεδριάζει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο  Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Συνεδριάζει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο ...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου - Πώς θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές

Στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του...

          Η μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο νόμος 4512/2018 με...

Παραχωρείται στο Δήμο Νάουσας το κτίριο Ματθαίου από το Υπουργείο Πολιτισμού - Άγγελος Τόλκας : «Κοιτάμε την επόμενη μέρα»

Παραχωρείται στο Δήμο Νάουσας το κτίριο Ματθαίου από...

Μία σημαντική εξέλιξη για την πολιτιστική κληρονομιά...

Ευχές του Κώστα Καλαϊτζίδη για το Πάσχα

Ευχές του Κώστα Καλαϊτζίδη για το Πάσχα

Το φετινό Πάσχα, το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου ας...

Λήστεψαν γυναίκα ταχυδρόμο στην Ημαθία

Λήστεψαν γυναίκα ταχυδρόμο στην Ημαθία

Θύμα ληστείας έπεσε στις 12.00 το μεσημέρι  γυναίκα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

* Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Οι καρέκλες της εξουσίας συχνά μεταλλάσσουν καταλυτικά τους ανθρώπους και τις ιδέες τους. Η αναπάντεχη σύγκριση της Μονμάρτρης με την πολύπαθη συνοικία των Αθηνών, στην οποία...

Μετά τις έντονες και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την Ημαθία, ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,...