Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Φιλικές και επιστημονικές συμβουλές προς γονείς, από την  δρ. ελεγκτικής και σχολικής ψυχολογίας (ΑΠΘ) και αν. προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου μέσα από την συνέντευξή της στον ΑΚΟΥ 99.6, στη Σοφία Γκαγκούση. 

Αξίζει να τις διαβάσουμε όλοι:

-Δυστυχώς όλο το σύστημα έχει δώσει υπερβολική σημασία στη  «μανία» για τις επιδόσεις των μαθητών. Όμως δεν είναι μόνο η μάθηση στα σχολεία. Από τον παιδικό σταθμό μέχρι και τα μεταπτυχιακά, για να μπορεί ένας μαθητής ή φοιτητής να ανταπεξέλθει στις πιέσεις, στις προκλήσεις και να αποδώσει στο μέγιστο, αυτό που χρειάζεται να είναι σε ισορροπία ο συναισθηματικός κόσμος, ο οποίος επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου και την συμπεριφορά μας.

 -Δεν δίνουμε έμφαση, ως γονείς, μόνο στην ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού. Δεν πρέπει να δώσω έμφαση στο «πώς τα πήγες σήμερα στο σχολείο;» «γράψατε;» ή να ανοίξω τα τετράδια και να σβήνω τα λάθη στις σελίδες.

 -Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη Β’ δημοτικού να μάθουν να αγαπάνε τη διαδικασία της μάθησης και μετά, μέσα από αυτό, θα αγαπήσουν το σχολείο και το βιβλίο. Σαφώς με ενδιαφέρει το παιδί να είναι καλός μαθητής, αλλά ας με ενδιαφέρει κυρίως στα πρώτα στάδια το «Πώς πέρασε στο σχολείο;», «Έκανε φίλους;», «Θέλει κάτι να συζητήσουμε;» 

-Οι γέφυρες που χτίζονται ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς από τα 5 μέχρι τα 10, είναι αυτές που θα επικρατήσουν σχεδόν για όλη τη ζωή τους. Η εφηβεία είναι ευκαιρία διόρθωσης κάποιων πραγμάτων, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να γυρίσουμε στη βάση των πραγμάτων.

- Σήμερα έχουν αυξηθεί τα προβλήματα της οικογένειας, φυσικά μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις πολλά από αυτά που θέλεις ως γονιός, αλλά αν τα παιδιά μάθουν να χαίρονται με λίγα, θα χαίρονται με λίγα. Αν μάθουν να χαίρονται με την ποιότητα, δεν θα ψάχνουν πάντα ποσότητα. Εγώ να μάθω στο παιδί μου ότι έχει πάντα μια αγκαλιά, ένα χάδι στο κεφάλι, τον καλό μου λόγο στο στόμα. 

-Το μήνυμα είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι άχρηστος χρόνος. Ας μεριμνήσουμε στο σχολείο, στο σπίτι να παρέχουμε  στα παιδιά μας μέσα στην εβδομάδα μια ώρα να ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα. Για σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανηγύρι στη Φυτειά για τα 9μερα της Παναγίας

Πανηγύρι στη Φυτειά για τα 9μερα της Παναγίας

Με αφορμή τα εννιάμερα της Παναγίας, έγινε και φέτος...

Τα εννιάμερα της Παναγίας  στα «Πριόνια» του Σελίου

Τα εννιάμερα της Παναγίας στα «Πριόνια» του Σελίου

Όπως κάθε χρόνο, στα «Πριόνια» του Σελίου γιορτάστηκαν...

Αδέσποτα, περισυλλογή,  εξώδικο και επίσημη απάντηση, σήμερα…

Αδέσποτα, περισυλλογή, εξώδικο και επίσημη απάντηση,...

Για την περισυλλογή αδέσποτων από κεντρικά σημεία της...

Έντονη δραστηριότητα σε λίγες μόνο μέρες…

Έντονη δραστηριότητα σε λίγες μόνο μέρες…

Αυτό που είναι άξιο σχολιασμού για την Ομάδα Εθελοντών...

Όμορφα και αξέχαστα μουσικά καλοκαίρια για τα παιδιά στους Γεωργιανούς Βέροιας

Όμορφα και αξέχαστα μουσικά καλοκαίρια για τα παιδιά...

Εδώ και 10 χρόνια μια δραστήρια ομάδα παιδιών, που...

Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν  κι αυτοί που έρχονται!

Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν κι αυτοί που...

Τελευταία συνεδρίαση χθες για το Δημοτικό Συμβούλιο...

Παραδοσιακό γλέντι για την «Καλλίπετρα»

Παραδοσιακό γλέντι για την «Καλλίπετρα»

Παραδοσιακό γλέντι στο γήπεδο της Ραχιάς διοργανώνει...

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις δημοτικών συμβούλων Βέροιας, από το 1975 έως σήμερα

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις δημοτικών συμβούλων...

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεταβολές του Δημοτικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...