Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Φιλικές και επιστημονικές συμβουλές προς γονείς, από την  δρ. ελεγκτικής και σχολικής ψυχολογίας (ΑΠΘ) και αν. προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου μέσα από την συνέντευξή της στον ΑΚΟΥ 99.6, στη Σοφία Γκαγκούση. 

Αξίζει να τις διαβάσουμε όλοι:

-Δυστυχώς όλο το σύστημα έχει δώσει υπερβολική σημασία στη  «μανία» για τις επιδόσεις των μαθητών. Όμως δεν είναι μόνο η μάθηση στα σχολεία. Από τον παιδικό σταθμό μέχρι και τα μεταπτυχιακά, για να μπορεί ένας μαθητής ή φοιτητής να ανταπεξέλθει στις πιέσεις, στις προκλήσεις και να αποδώσει στο μέγιστο, αυτό που χρειάζεται να είναι σε ισορροπία ο συναισθηματικός κόσμος, ο οποίος επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου και την συμπεριφορά μας.

 -Δεν δίνουμε έμφαση, ως γονείς, μόνο στην ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού. Δεν πρέπει να δώσω έμφαση στο «πώς τα πήγες σήμερα στο σχολείο;» «γράψατε;» ή να ανοίξω τα τετράδια και να σβήνω τα λάθη στις σελίδες.

 -Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη Β’ δημοτικού να μάθουν να αγαπάνε τη διαδικασία της μάθησης και μετά, μέσα από αυτό, θα αγαπήσουν το σχολείο και το βιβλίο. Σαφώς με ενδιαφέρει το παιδί να είναι καλός μαθητής, αλλά ας με ενδιαφέρει κυρίως στα πρώτα στάδια το «Πώς πέρασε στο σχολείο;», «Έκανε φίλους;», «Θέλει κάτι να συζητήσουμε;» 

-Οι γέφυρες που χτίζονται ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς από τα 5 μέχρι τα 10, είναι αυτές που θα επικρατήσουν σχεδόν για όλη τη ζωή τους. Η εφηβεία είναι ευκαιρία διόρθωσης κάποιων πραγμάτων, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να γυρίσουμε στη βάση των πραγμάτων.

- Σήμερα έχουν αυξηθεί τα προβλήματα της οικογένειας, φυσικά μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις πολλά από αυτά που θέλεις ως γονιός, αλλά αν τα παιδιά μάθουν να χαίρονται με λίγα, θα χαίρονται με λίγα. Αν μάθουν να χαίρονται με την ποιότητα, δεν θα ψάχνουν πάντα ποσότητα. Εγώ να μάθω στο παιδί μου ότι έχει πάντα μια αγκαλιά, ένα χάδι στο κεφάλι, τον καλό μου λόγο στο στόμα. 

-Το μήνυμα είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι άχρηστος χρόνος. Ας μεριμνήσουμε στο σχολείο, στο σπίτι να παρέχουμε  στα παιδιά μας μέσα στην εβδομάδα μια ώρα να ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα. Για σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για να γνωρίσουμε καλύτερα  τους τοπικούς μας Οινοποιούς και Αμπελουργούς

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους τοπικούς μας...

Από 20 μέλη-παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ...

Τι ισχύει στο εξής για την άδεια μητρότητας

Τι ισχύει στο εξής για την άδεια μητρότητας

Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους...

Μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών

Μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών

Ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο καράβι και χρωματιστά...

Χωρίς γιορτή σοκολάτας φέτος η Βέροια

Χωρίς γιορτή σοκολάτας φέτος η Βέροια

Χωρίς…σοκολάτα η Βέροια, αφού οι εκδηλώσεις θα γίνουν...

Η πρόληψη σώζει ζωές …

Η πρόληψη σώζει ζωές …

«Γνωρίζω, Προλαμβάνω, Αντιμετωπίζω, Κερδίζω τη ζωή»,...

Από τη Νορβηγία με αγάπη στη Βέροια,  που τους γοήτευσε!

Από τη Νορβηγία με αγάπη στη Βέροια, που τους γοήτευσε!

Μία φιλία που κρατά χρόνια από τότε που υπηρέτησαν...

Επιστολές στο «Λαό» - Στον «Φρουρό» το δισέλιδο μιας παλιάς εφημερίδας  Κύριε Διευθυντά

Επιστολές στο «Λαό» - Στον «Φρουρό» το δισέλιδο μιας...

Ανταποκρινόμενος σε παράκληση επώνυμου αναγνώστη...

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία από τη ζωή του Αττίκ

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία από τη ζωή του Αττίκ

Από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στο Παρίσι ήταν ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...