Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Ας δώσουμε λίγη προσοχή στις συμβουλές της προς γονείς

Φιλικές και επιστημονικές συμβουλές προς γονείς, από την  δρ. ελεγκτικής και σχολικής ψυχολογίας (ΑΠΘ) και αν. προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου μέσα από την συνέντευξή της στον ΑΚΟΥ 99.6, στη Σοφία Γκαγκούση. 

Αξίζει να τις διαβάσουμε όλοι:

-Δυστυχώς όλο το σύστημα έχει δώσει υπερβολική σημασία στη  «μανία» για τις επιδόσεις των μαθητών. Όμως δεν είναι μόνο η μάθηση στα σχολεία. Από τον παιδικό σταθμό μέχρι και τα μεταπτυχιακά, για να μπορεί ένας μαθητής ή φοιτητής να ανταπεξέλθει στις πιέσεις, στις προκλήσεις και να αποδώσει στο μέγιστο, αυτό που χρειάζεται να είναι σε ισορροπία ο συναισθηματικός κόσμος, ο οποίος επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου και την συμπεριφορά μας.

 -Δεν δίνουμε έμφαση, ως γονείς, μόνο στην ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού. Δεν πρέπει να δώσω έμφαση στο «πώς τα πήγες σήμερα στο σχολείο;» «γράψατε;» ή να ανοίξω τα τετράδια και να σβήνω τα λάθη στις σελίδες.

 -Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη Β’ δημοτικού να μάθουν να αγαπάνε τη διαδικασία της μάθησης και μετά, μέσα από αυτό, θα αγαπήσουν το σχολείο και το βιβλίο. Σαφώς με ενδιαφέρει το παιδί να είναι καλός μαθητής, αλλά ας με ενδιαφέρει κυρίως στα πρώτα στάδια το «Πώς πέρασε στο σχολείο;», «Έκανε φίλους;», «Θέλει κάτι να συζητήσουμε;» 

-Οι γέφυρες που χτίζονται ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς από τα 5 μέχρι τα 10, είναι αυτές που θα επικρατήσουν σχεδόν για όλη τη ζωή τους. Η εφηβεία είναι ευκαιρία διόρθωσης κάποιων πραγμάτων, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να γυρίσουμε στη βάση των πραγμάτων.

- Σήμερα έχουν αυξηθεί τα προβλήματα της οικογένειας, φυσικά μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις πολλά από αυτά που θέλεις ως γονιός, αλλά αν τα παιδιά μάθουν να χαίρονται με λίγα, θα χαίρονται με λίγα. Αν μάθουν να χαίρονται με την ποιότητα, δεν θα ψάχνουν πάντα ποσότητα. Εγώ να μάθω στο παιδί μου ότι έχει πάντα μια αγκαλιά, ένα χάδι στο κεφάλι, τον καλό μου λόγο στο στόμα. 

-Το μήνυμα είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι άχρηστος χρόνος. Ας μεριμνήσουμε στο σχολείο, στο σπίτι να παρέχουμε  στα παιδιά μας μέσα στην εβδομάδα μια ώρα να ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα. Για σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται σε λίγες ημέρες  ο νέος νόμος  για τα κόκκινα δάνεια

Έρχεται σε λίγες ημέρες ο νέος νόμος για τα κόκκινα...

Σε μια εβδομάδα, ο νόμος Κατσέλη θα είναι μια ιστορική...

400 αθλητές kick boxing την Κυριακή στη Βέροια

400 αθλητές kick boxing την Κυριακή στη Βέροια

Εδώ και 7 περίπου χρόνια το Kick boxing ένα μαχητικό άθλημα...

Υπάρχει φωτιά κάτω από τον καπνό της καταγγελίας για τις προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας;

Υπάρχει φωτιά κάτω από τον καπνό της καταγγελίας για...

Υπήρξε επώνυμη καταγγελία στην εφημερίδα μας για τα...

Άρχισαν και πάλι να κάνουν φτερά  φυτά και νεοφυτευμένα δενδράκια από τα χωράφια

Άρχισαν και πάλι να κάνουν φτερά φυτά και...

Κάθε χρόνο τα ίδια… Εκεί που φυτεύουν οι αγρότες φυτά...

 Σιμούλης και Κούγκας  παραμένουν μετά τις κρίσεις στις θέσεις τους

Σιμούλης και Κούγκας παραμένουν μετά τις κρίσεις...

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την...

Με συμβολισμό και φιλανθρωπία η φετινή κοπή πίτας του Επιμελητηρίου

Με συμβολισμό και φιλανθρωπία η φετινή κοπή πίτας του...

Τέτοιες ημέρες πέρσι, με την ανάληψη των καθηκόντων...

Τάδε έφη…

Τάδε έφη…

Δέσποινα Χαραλαμπίδου επικεφαλής της ΛΑ.Ε. στο...

«Κόβεται» ο βαθμός του απολυτηρίου από τις μονάδες για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Κόβεται» ο βαθμός του απολυτηρίου από τις μονάδες για...

Ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα προσμετράται τελικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...