Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από εκείνους που χρησιμοποιούσαν το δρόμο αυτόν για να πάνε στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους.

Μιλάμε για το «διατηρητέο» Τουρώνη, ένα παλιό σπίτι που εντυπωσίαζε κάποτε κάπου εκεί στην οδό Λέοντος Σοφού της Βέροιας και που κατακρημνίσθηκε πριν από λίγες ημέρες, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κακό σε ανθρώπου.


Έπεσε λοιπόν κι αυτό, κάτω από το βάρος της πολυκαιρίας και της εγκατάλειψης. Κυρίως όμως εξαιτίας της αδιαφορίας που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια (βάλε μισόν αιώνα και πλέον) η οδός αυτή, που χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν ως η πιο γραφική παραδοσιακή γειτονιά της Βέροιας, στην περιοχή της Μπαρμπούτας.

Μια προς μία χάνονται οι συμπαθητικές οικίες με την τεχνολογική και κάποιες με την αισθητική τους αξία. Μας άφησε χρόνους πρώτα το αρχοντικό του Περικλή Γούναρη, αξιόλογο δείγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, μοναδικό σ’ όλη την πόλη. Κάποια χρόνια μετά, ήλθε η σειρά της πανέμορφης κατοικίας του Στέργιου Ζυγουλιάνα που μέρα στη μέρα, κατάντησε σωρός ερειπίων. Λίγο πιο πάνω, εκεί στη γωνία με την Κεντρική, μια πυρκαγιά είχε αφανίσει το πανέμορφο κτίριο που στέγαζε τα παλιά χρόνια την Εφορία του τόπου.



Παραμένουν όρθια προς το παρόν περιμένοντας ίσως τη σειρά τους, το διόροφο Μπαμπαλώνα και Βασιλείου. Και λίγο πιο κάτω, μισογκρεμισμένο κι αυτό, το σπίτι των αδελφών Μαζίνη.

Αργά - γρήγορα, ο δρόμος αυτός που οδηγεί στην αψιδωτή και πασίγνωστη γέφυρα του Καραχμέτ, θα καταντήσει «δρόμος φάντασμα» και οι περαστικοί θα τον βαδίζουν με δέος και φοβία.

Και οι σειρές αυτές θ’ αποτελέσουν τον θλιβερό αποχαιρετισμό προς το παρελθόν του δρόμου από έναν άνθρωπο που διάβηκε χιλιάδες φορές το καλντερίμι του και χάρηκε μυριάδες καλοκαίρια το δροσερό ίσκιο των σπιτιών του.

Ορ. Σιδηρόπουλος


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ

ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ

Γράφει ο Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...