Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει,   εξακολουθεί να εισπράττεται  με απόφαση του Δ.Σ.

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει, εξακολουθεί να εισπράττεται με απόφαση του Δ.Σ.

- Ένα χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού,

αποκάλυψε ο Γ. Μιχαηλίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο
- Τι είπε στον ΑΚΟΥ 99.6 για το ιστορικό του θέματος

Με αφορμή την αποκάλυψή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, τη Δευτέρα, για ένα χαράτσι που διατηρείται στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΒ, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης παρενέβη χθες το μεσημέρι στην ραδιοφωνική εκπομπή ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ 99.6, θέλοντας να διευκρινίσει κάποιες λεπτομέρειες.



Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα τέλος που είχε θεσμοθετηθεί με νόμο κατά το ξεκίνημα των ΔΕΥΑ, προκειμένου να έχουν κάποια επιπλέον χρήματα για να κάνουν μελέτες, να στήσουν τα δίκτυα και είχε ημερομηνία λήξης τα τέλη του 2014, οπότε και έπρεπε να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς. Στην περίπτωση της ΔΕΥΑ Βέροιας το τέλος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παρέμεινε και ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς και μετά την λήξη, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα.

 «Όσον αφορά  το συγκεκριμένο τέλος, πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν και να ορθοποδήσουν για να μπορέσουν να κάνουν μελέτες ΕΣΠΑ, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κ.λ.π. Αυτή η διαδικασία για την ΔΕΥΑΒ, που ιδρύθηκε το 1985, έληξε στις 31/12/2014. Από εκεί και μετά δεν υπήρξε καμία νομοθετική πράξη, ούτε βούληση του νομοθέτη να ενσωματωθεί αυτό το τέλος στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΒ.

Ακόμη και αν υπήρξε κάποια εγκύκλιος, είναι γνωστό ο νόμος καταργείται μόνο με νόμο, κάτι που δεν υπήρξε. Ήρθε η ΔΕΥΑΒ, νωπά όταν ακόμη ήταν «φρέσκοι» οι δημοτικοί σύμβουλοι και δεν ήξεραν καλά τι συνέβαινε και δρομολογεί την ενσωμάτωση αυτού του τέλους, το οποίο είναι το 80% σε ύδρευση και αποχέτευση, ουσιαστικά διπλασιασμός της αξίας του νερού και αναλογιστείτε για τα περίπου 200.000 ρολόγια που υπάρχουν στο δήμο Βέροιας τι σημαίνει αυτό.

Ο κ. Μωυσιάδης όταν έκανε την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, ατυχώς γι’αυτόν, είπε στους δημοτικούς συμβούλους ότι θα το ενσωματώσουμε και ότι η διαφορά θα ήταν 2 λεπτά του ευρώ ανά δίμηνο. Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μωυσιάδης, αφού η διαφορά είναι 70 λεπτά του ευρώ επάνω η αξία του νερού ανά δίμηνο. Επιπρόσθετα αυτό που συνέβη σε εκείνη την συνεδρίαση, ήταν τα υδρόμετρα που νοικιάζει η ΔΕΥΑΒ στα νοικοκυριά και τα καταστήματα έναντι 15 λεπτών του ευρώ ανά δίμηνο, αποφάσισε εν μία νυκτί να το πάει στα 50 λεπτά του ευρώ ανά δίμηνο!

Και κάτι τελευταίο για το οποίο διαφωνώ και το φωνάζω εδώ και καιρό, δεν μπορεί στην αξία του νερού να μπαίνει πάγιο. Για ποιο λόγο ένα νοικοκυριό να έχει πάγιο 18 κυβικά νερό είτε τα καταναλώσει, είτε όχι; Γιατί ο συνταξιούχος που μετά βίας καταναλώνει 5-10 κυβικά να πρέπει να πληρώσει 18 κυβικά για την ύδρευση και άλλα 12-14 που είναι πάγιο στην αποχέτευση;

Εφόσον το νερό είναι ανταποδοτικό αγαθό και έτσι πρέπει να το δούμε, να πληρώνουμε την αξία του νερού που καταναλώνουμε» ανέφερε ο Γ. Μιχαηλίδης.

-Σύμφωνα όμως με τον κ. Μωυσιάδη, αν ίσχυε αυτό θα σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης

«Δεν ισχύει αυτό. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν συμβεί αυτό, ο κ. Μωυσιάδης είχε πει ότι υπάρχουν 3-4 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΥΑΒ. Μα πώς να εισπραχθούν όταν μπαίνει τόσο μεγάλο τέλος στο νερό; Φέρτε αυτά τα χρήματα από τις ανείσπρακτες οφειλές, δώστε ανταποδοτικά ότι ισχύει στον καθένα και μετά το συζητάμε. Και  οπωσδήποτε χρειάζεται μια μελέτη βιωσιμότητας. Για ποιον λόγο να μείνει ένα χαράτσι, γιατί για χαράτσι πρόκειται!

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος για να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ να παραμείνουν βιώσιμες δεν ήταν εσαεί. Ήταν ένα τέλος που θεσπίστηκε για τα αρχικά βήματα των ΔΕΥΑ, να στήσουν τα έργα υποδομής, αυτά όμως έχουν περάσει εδώ και 30 χρόνια. Ας ψηφιστεί ένας νόμος που να παρατείνει το τέλος για άλλα 10 χρόνια και τότε δεν θα μπορεί να πει κανένας τίποτα. Όταν όμως έχει λήξει η διάρκεια αυτού του τέλους δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίζεται εις βάρος των πολιτών».


-Πρόκειται για ένα θέμα που ανακάλυψες τώρα με την ενεργοποίησή σου ξανά στο δημοτικό συμβούλιο ή το γνώριζες; 

Μάζευα στοιχεία εδώ και καιρό, αλλά περίμενα και μια απάντηση από τον συνήγορο του πολίτη που ήρθε πριν λίγες ημέρες.

-Η αίσθηση που έχεις από την διαδικασία της συνεδρίασης είναι ότι υπάρχει πρόθεση από την διοίκηση να ξαναδεί το θέμα;

Αυτή η πρόταση ήταν ως επικύρωση από το δημοτικό συμβούλιο, να κινήσει τα νήματα και να ξαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον φυσικά το τροποποιήσει και η ΔΕΥΑΒ. Πρόκειται για ένα άδικο τέλος και η αίσθηση που αποκόμισα από τους συμβούλους και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας ήταν ότι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν ακριβώς, αφού τους μπέρδεψε η εισήγηση του τότε προέδρου που μιλούσε για αύξηση μόλις 2 λεπτών.

Είναι αδιανόητο ένα νομοθετημένο τέλος με ημερομηνία λήξης να ενσωματώνεται και να μπαίνει στους λογαριασμούς με μια απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ. Πρόκειται για νομιμοποίηση χαρατσιού! 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...