«Στις αίθουσες  της πλήξης η ζωή κάνει κοπάνα»

«Στις αίθουσες της πλήξης η ζωή κάνει κοπάνα»

Γράφει η Νανά Παπαϊωάννου

Φιλόλογος- λογοτέχνις


Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, έκπληκτη και κάπως προβληματισμένη το παραπάνω σύνθημα : «Στις αίθουσες της πλήξης η ζωή κάνει κοπάνα», την οποία βρήκα γραμμένη, με κόκκινα γράμματα, πάνω σ’ έναν τοίχο, ενός παλιού, παραδοσιακού σπιτιού, κάπως εγκαταλελειμμένου. 

  Όχι, απλά, με ξάφνιασε αλλά προκάλεσε και τον θαυμασμό μου αυτή η αυθόρμητη και ειλικρινής έκφραση, από μέρους του γράφοντος, ο οποίος, ευθαρσώς, απορρίπτει ή επικρίνει την υπάρχουσα σχολική πραγματικότητα. Το βέβαιο είναι πως κι άλλοι συνομήλικοί του, πιθανόν, να την ενστερνίζονται.

  Θα πρέπει, φυσικά, να αναρωτηθούμε πότε οι αίθουσες διδασκαλίας προκαλούν την πλήξη, κοινώς, βαρεμάρα, των μαθητών και ποιοι ευθύνονται γι αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα, η οποία αδρανοποιεί τη σκέψη και τη διάθεση των μαθητών όχι μόνον στη σύνολη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ικανότητας ή των ικανοτήτων τους. Επειδή τα παιδιά είναι εύκολοι δέκτες αλλά και πομποί πρωτότυπης σκέψης, αυθόρμητης. Διακατέχονται, συνήθως, από ειλικρινή κίνητρα και, εύκολα, με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούν να στραφούν σε πρωτοπόρα πεδία δράσης. Διαθέτουν πλούσια φαντασία και ευρηματικότητα, απλά, θέλουν την ανάλογη παιδαγωγική νουθεσία και επιδέξιους  χειρισμούς, εκ μέρους των διδασκόντων.

Υπάρχει, βέβαια, η αντίληψη πως αδιάφοροι ή αδύνατοι μαθητές αισθάνονται, συνήθως, παρόμοια συναισθήματα και απαξιώνουν την αξία του σχολείου, όσον αφορά  τη μελλοντική τους δράση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Καλό είναι να αναρωτηθούμε, όμως, τι κρύβεται πίσω από έναν αδιάφορο ή ζωηρό μαθητή; Μήπως κάποιο μυστικό, μήπως κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, που απορροφά τη σκέψη και την προσοχή του και κατά συνέπεια εμποδίζει την ομαλή μαθησιακή του πορεία; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να αναφερθεί ως μεγάλο κενό για την Εκπαίδευση η απουσία παιδοψυχολόγων, εντός του σχολικού περιβάλλοντος, οι οποίοι θα βοηθούσαν, ουσιαστικά, πολλά παιδιά. Επειδή πολλά απ’ αυτά τα αδιάφορα ή ζωηρά παιδιά, που χαρακτηρίζονται και ως «προβληματικά», θέλουν μιαν άλλη προσέγγιση, ίσως, περισσότερη αγάπη, για να εκφραστούν, ή να αποκαλύψουν και κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο τους ή τις, σε λανθάνουσα κατάσταση, ικανότητές τους. 

Στην προκειμένη περίπτωση,  οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δείξουν  μεγαλύτερη κατανόηση, να σκύψουν πάνω τους με περισσότερη φροντίδα και υπομονή, ώστε να ξεκλειδώσουν το θησαυρό, που μπορεί να κρύβεται μες στις ψυχούλες τους ή να τα βοηθήσουν στα προβλήματά τους. Αλλά και τα σχολικά βιβλία να έχουν το κατάλληλο περιεχόμενο και να μεταδίδουν τη σωστή γνώση, χωρίς απλουστεύσεις, ανακρίβειες και εκχυδαϊσμούς.  Να ανταποκρίνονται στην αλήθεια των πραγμάτων, να κινούν το ενδιαφέρον του μαθητή, ώστε να ενεργοποιήσει τις δικές του παραμέτρους, γνωσιακές και άλλες. Επειδή τα παιδιά έχουν καθαρότερη ματιά από εμάς τους μεγάλους, άδολη σκέψη και αντιλαμβάνονται το ψεύτικο από το αληθινό.

«Κι ο δάσκαλος ποιητής και τα βιβλίανα  να είναι κρίνα»  όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Παλαμάς.                             

Ο μαθητής πρέπει να εμφορείται από όμορφα και θετικά αισθήματα για τη γνώση, να του μεταδοθεί η αξία της τόσο στην ανάδειξη των προσωπικών του ικανοτήτων, όσο και στην μελλοντική του επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι απορίας άξιον πώς κάποιοι ιθύνοντες, στο όνομα ποιας προόδου, άραγε, δίνουν εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, ως προς τη σημασία της μόρφωσης. Την απαξιώνουν, με το να προωθούν διατάγματα, μέσω των οποίων της αφαιρούν την ιδιαίτερη αξία που έχει, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, σωστά, διαπαιδαγωγημένων νέων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα υγιή στοιχεία της κοινωνίας. Η κατάργηση της αριστείας ή η τιμωρία της μαθητικής τσάντας, η αλλοίωση του περιεχομένου κάποιων βιβλίων κ.α όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη σωστή στάση των μαθητών απέναντι στην έννοια της γνώσης και γενικότερα της μόρφωσης αλλά, επι πλέον τους απενεργοποιούν και τους κατευθύνουν σε ανούσια και επικίνδυνα περάσματα. Με λίγα λόγια, μεταφέρουν στον μαθητή την αντίληψη ότι το σχολείο είναι κάτι βαρετό ή και άχρηστο και τα βιβλία ένα βαρύ φορτίο, από το οποίο καλό είναι να απαλλαγεί.  Εκτός κι αν υπεισέρχονται άλλες σκοπιμότητες που, σίγουρα, θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τις μελλοντικές γενιές μας, όσον αφορά τη γνωσιακή και παιδαγωγική τους διαμόρφωση αλλά και την επαγγελματική τους καταξίωση.

Το ζητούμενο είναι το σχολείο να γίνει πόλος έλξης για τους μαθητές, με τα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα προκαλούν το ενδιαφέρον, θα διαμορφώνουν συνθήκες κατάλληλες, ώστε τα παιδιά να εκφράζουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, με κοινές δράσεις προς επίτευξη σημαντικών στόχων, τόσο σε επιστημονικά πεδία όσο και στην κοινωνική πρόοδο. Γιατί μπορούν και το έχουν αποδείξει, κατά καιρούς.


«Μικρό παιδί σαν ήμουνα και πήγαινα σχολείο

  στα μάτια είχα τη χαρά, στα χέρια το βιβλίο

  μικρό παιδί

  κι όταν η βαρυχειμωνιά μου πάγωνε τα χέρια,

 στον ουρανό τα σήκωνα, να ζεσταθούν στ’ αστέρια...

 παιδί στα δεκατέσσερα μου κλέψαν τη χαρά μου

 τον ήλιο είχα στη ματιά, φωτιά μες στην καρδιά μου

 μικρό παιδί

 κι όταν η βαρυχειμωνιά μου πάγωνε τα χέρια

 στον ουρανό τα σήκωνα να ζεσταθούν στ’ αστέρια...»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...