Ίσως να είναι και έτσι - Και για μεσημεριανό ομελέτα … έτσι για να  έχουμε να λέμε ότι σπάσαμε και κάποια αυγά …

Ίσως να είναι και έτσι - Και για μεσημεριανό ομελέτα … έτσι για να έχουμε να λέμε ότι σπάσαμε και κάποια αυγά …

Του Γιάννη Καμπούρη


«Το γαρ πολύ της εκλογής γεννά παραφροσύνη» … προσοχή λοιπόν αυτό τον καιρό από τους επίδοξους αυτοδιοικητικούς πολιτευτές … εντάξει δε λέω, θεμιτή η ανθρώπινη ανάγκη να ξεχωρίσουμε από τη «μάζα» και η εκλογή σε μια πολιτική έστω και μικρή θέση, είναι «κάτι» … ειδικά στις μικρές μας κοινωνίες όπως και να το κάνουμε, είναι κάτι αρκούντως θελκτικό και γαργαλιστικό … είναι βλέπετε και μια «μοναδική» ευκαιρία, με όχημα δημοκρατικές διαδικασίες και τις δομές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας να «ξεχωρίσουμε» … αλλά το ξαναλέω προσοχή στην «υπερβολή».

Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να υπάρχουν και «αγαθά» κίνητρα στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά όπως και να το κάνουμε η ζωή με δίδαξε να είμαι επιφυλακτικός.  

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια δημοκρατική και μάλιστα άμεσου χαρακτήρα θεσμική κατάκτηση και λειτουργία της κοινωνίας μας, η πιο κοντινή μας … έτσι η συμμετοχή μας σε αυτή, είναι όπως και να το δούμε μια πολιτική αναγκαιότητα, είτε από την πλευρά των εκλεγομένων, είτε από την πλευρά των εκλογέων … και κάποιος τελικά πρέπει να αναλάβει το βάρος της πολιτικής διοίκησης του τόπου που ζούμε … και μέχρι εδώ όλα καλά και αποδεκτά, με τις όποιες επιμέρους ενστάσεις μπορεί να έχουμε.

Αλλά, επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, μια ενδεχόμενη εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία ή το σπουδαιότερο μια εκλογή, δε συνεπάγεται νομοτελειακά και την απόκτηση με κάποιο μεταφυσικό τρόπο, ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών που μέχρι πριν την εκλογή μας δεν διαθέταμε … είναι η αυτογνωσία που λέγαμε.

Και εδώ θα επιμείνω, γιατί αυτά και αυτά μας έφεραν σε αυτό το χάλι … και πραγματικά δε βλέπω το πώς θα βγούμε από αυτό το διαχρονικό τέλμα, γιατί από ότι αντιλαμβάνομαι δεν έχουμε βάλει στάλα μυαλό.

Για να εξηγούμαι … το ότι θα παρεξηγηθούμε δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε, εδώ καλημέρα λες και σε κοιτάνε με μισό μάτι, τέλος πάντων … λοιπόν η ζωή, μας έχει οδηγήσει σε ένα δρόμο εκόντες άκοντες … αντίστοιχα και η ύπαρξη μας απέκτησε περιεχόμενο, εξελίσσεται και διαμορφώνεται στο πλαίσιο ορισμένων δεδομένων, κοινωνικών, μορφωτικών, οικονομικών που μας χαρακτηρίζουν … είναι αυτά που ορίζουν εν πολλοίς την υπόσταση μας … και αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσουμε να τα υπερβούμε, πρέπει να καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια, να δώσουμε πολλά … αλλά είναι τελικά αυτή μια ρεαλιστική πιθανότητα ;

Ναι, αλλά με το δεδομένο ότι αυτή είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία, δεν ξέρω πόσοι από εμάς έχουν το κουράγιο να την ολοκληρώσουν.

Και αν δε τα καταφέρουμε, πως στην ευχή  πως θα διαχειριστούμε καταστάσεις και δεδομένα που δεν ανήκουν στο δικό μας «χώρο», αλλά ζητήσαμε και ενδεχόμενα αποκτήσαμε με όποιον τρόπο, την ευθύνη της διαχείρισής τους ;

Γιατί η ζωή δεν περιμένει, ούτε μας επιφυλάσσει το θείο δώρο της επιφοίτησης. Τα προβλήματα στα οποία θα κληθούμε να δώσουμε λύσεις ως αρμόδιοι πλέον, είναι πολλά και δε χωράνε «μαγικά» και κουτοπονηριές. 

Από εκεί και πέρα λοιπόν τι ;

Μάλλον το τίποτα … και τα ενδεχόμενα ευφυολογήματα και οι σοφιστείες που θα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε την πολιτική μας ένδεια, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κρύψουν τη γύμνια μας για λίγο ακόμα … τελικά όμως να θυμόμαστε ότι ούτως ή άλλως δε θα τη γλυτώσουμε … θα εκτεθούμε !

Γιατί τα λέω όλα αυτά … μα μέχρι στιγμής στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές που οσονούπω έρχονται, δεν ακούμε κάτι που να αφορά το ουσιαστικό περιεχόμενο τους … συσκέψεις, μαζώξεις, διακηρύξεις, επαφές και ότι άλλο, συνθέτουν ένα σκηνικό πρόσφορο για κουτσομπολιά αλλά με μηδέν περιεχόμενο … για το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών τίποτα !

Αναρωτιέμαι λοιπόν … άντε και κερδήθηκαν οι εκλογές από τον ένα ή τον άλλο και μετά τι ; 

Πως θα πάει αυτός ο τόπος μπροστά … υπάρχει ή όχι η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη … υπάρχει ή όχι η δυνατότητα να προστατέψουμε και να στηρίξουμε τους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη … ποιες οι δυνατότητες να αναπτύξουμε συνέργειες με τους ίδιους τους δημότες … είναι οι υφιστάμενες δομές επαρκείς και αποτελεσματικές ή χρειάζονται παρεμβάσεις και αναμόρφωση …  τι κάνουμε και πως θα παλέψουμε το δαιδαλώδες και ατελέσφορο νομικό πλέγμα που έχει ευνουχίσει την τοπική αυτοδιοίκηση … θέλουμε ή όχι διεύρυνση ή όχι της τοπικής εξουσίας και αν ναι τι θα κάνουμε … και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός … και τελικά θα σπάσουμε και κανένα αυγό ;

Στον αντίποδα όλων αυτών ακούμε μόνο κριτική, κριτική και κόντρα κριτική από όλους και προς κάθε κατεύθυνση … ειλικρινά, αυτή η ιστορία κουράζει αφάνταστα και αισθάνομαι ότι μας υποτιμά … μα καλά που νομίζουν ότι ζούμε όλοι εμείς … πιστεύουν ότι δε βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, από αυτούς περιμένουμε να μας υποδείξουν τι συμβαίνει γύρω μας … και ενήλικες είμαστε και γνώση έχουμε … λοιπόν πέστε μας επιτέλους πως βλέπετε εσείς τα πράγματα, τι θα κάνετε … δε θέλουμε θάλασσες και αεροδρόμια, πράγματα που πατάνε στα πόδια τους, θα διευκολύνουν και θα ομορφύνουν τη ζωή μας ζητάμε.  

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις «εκθέσεις ιδεών», αυτές δικαιωματικά ανήκουν στη σχολική και όχι στην πολιτική ζωή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση κατέληξε για πολλούς να είναι ένας μηχανισμός καταμέτρησης κομματικών ψήφων, εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών … και να πούμε και του στραβού το δίκαιο … μπορεί όσοι φιλοδοξούν να εκλεγούν να μας κανακεύουν με κάθε απίθανο τρόπο, ώστε μέσα από αυτές να εκπληρώσουν «δεύτερες επιθυμίες», αλλά και εμείς … πότε αντιμετωπίσαμε σοβαρά τις επιλογές μας … ένα μέτρο ασφαλτόστρωσης είναι ικανό να είναι το «αντίτιμο» της ψήφου μας και μετά μας φταίνε όλοι οι άλλοι. 

Με αυτά και με αυτά το καλάθι που επέλεξα να κρατώ είναι όσο πιο μικρό γίνεται … και για μεσημεριανό λέω να κάνω καμιά ομελέτα, έτσι για να έχω να λέω ότι έσπασα και κάποια αυγά !


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...