ΥΓΕΙΑ

Οι καρποί της Φύσης  ως εναλλακτικά «όπλα» κατά  του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Οι καρποί της Φύσης ως εναλλακτικά «όπλα» κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  

Επ.Δ/ντης ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ 

Φυλλοβόλων Δένδρων


Στο περιοδικό «Σύμβουλος υγείας» δημοσιεύτηκε άρθρο της φαρμακοποιού κας Λεριάδη Βασιλικής με τίτλο «Αλτσχάιμερ». Στο σύντομο αυτό άρθρο δίνονται όλα τα στοιχεία από τα στάδια της άνοιας ως το τελικό στάδιο (αλτσχάιμερ), το οποίο οδηγεί στο θάνατο. Αναφέρονται σαν απαραίτητα τα φάρμακα για να καθυστερήσει η εξέλιξη της ασθένειας. Σημειώνει όμως στη συνέχεια ότι σήμερα δεν υπάρχουν μόνο φάρμακα για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου στο αρχικό ή και στο μέσο στάδιό της. Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις που συνοδεύουν την φαρμακευτική αγωγή και έχουν ως στόχο την κινητοποίηση του ασθενούς και την ενίσχυση της καθημερινής λειτουργικότητάς του, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Τέτοιες λύσεις είναι όπως βλέπουμε σήμερα στα εναλλακτικά «όπλα» κατά του Αλτσχάιμερ και εν γένει κατά της άνοιας εντάσσονται και κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως το Ginkgo biloba, η βιτανίνη Ε, ο κρόκος της Κοζάνης και διάφορα άλλα με αντιοξειδωτική και όχι μόνο δράση.

Βιταμίνη Ε 

Στα πλαίσια αυτού του άρθρου, ας μας επιτραπεί να ασχοληθούμε με τα προαναφερθέντα διατροφικά συμπληρώματα (ginkgo και βιταμίνη Ε), δίνοντας περισσότερες πληροφορίες γι΄ αυτά. 

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, υπεύθυνη για την προστασία των λιπαρών μερών των κυττάρων του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.

Έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δραστηριότητα και προστατεύει την καρδιά, αναστέλλοντας την μετατροπή της χοληστερόλης LDL (κακή) στην οξειδωμένη της μορφή. Αναφέρονται πολλά οφέλη στον οργανισμό των ανθρώπων από την βιταμίνη Ε.

• Μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καταρράκτη.

• Να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

• Να καταπολεμήσει τις τοξίνες από διάφορους ρύπους.

• Να συνδράμει στην αντιμετώπιση της νόσου «Alzheimer».

• Έχει δε και αντιγηραντική δράση.

• Προλαμβάνει τη δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας.

Πηγές βιταμίνης Ε

 Πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σουσαμέλαιο και άλλα. Το ελαιόλαδο κατά μία Αμερικανική βιβλιογραφία δεν είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε διότι είναι μονοακόρεστο. Ωστόσο σε άλλη Αμερικανική βιβλιογραφία αναφέρεται ότι τα αμύγδαλα που τα λιπαρά τους συνίστανται κατά 55% από μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ), είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Ε (7,8mg) έναντι των καρυδιών που τα λιπαρά τους είναι πολυακόρεστα σε ποσοστό που βρίσκεται γύρω στο 70% κα τα οποία περιέχουν 6,7 mg.

Συνεργηστική δράση βιταμίνης Ε και Σεληνίου.

Η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς πολλά θρεπτικά ή βιοενεργά συστατικά που δρουν συνεργηστικά με τις βιταμίνες στην προώθηση της υγείας και αυτά τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα σε μορφή δισκίου.

Το σελήνιο είναι ένα φυτικό μικροθρεπτικό στοιχείο το οποίο παρουσιάζει ισχυρή συνεργηστική δράση με τη βιταμίνη Ε. Μέχρι το 1979 το σελήνιο εθεωρείτο δηλητήριο, σήμερα θεωρείται προστατευτικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Πηγές σεληνίου 

Από μία μεγάλη εργασία που έγινε στο εργαστήριο εδαφολογίας του Α.Π.Θ. (καθηγητής κ. Μπαρμπαγιάννης) βρέθηκε ότι ο πλουσιότερος καρπός σε σελήνιο είναι το Brazil nut (βραζιλιανό ακρόδρυο), το οποίο παράγεται στα δάση του Αμαζονίου. Τρεις καρποί την ημέρα αρκούν για να πάρει ο άνθρωπος το απαραίτητο σελήνιο.

Η περιεκτικότητα του Brazil nut σε σελήνιο επί νωπού βάρους ενός χιλιογράμμου είναι 1325 μικρογραμμάρια. Ακολουθεί το άσπρο σουσάμι εμπορίου (αποφλοιωμένο) με 650 μg/kg.

Ginkgo  biloba

Ένα ζωντανό απολίθωμα το οποίο καταγράφηκε στα πετρώματα, δείχνει την ύπαρξη του στη γη για 150 εκατομμύρια χρόνια. Ιστορική μαρτυρία σημειώνει την παρουσία του δένδρου αυτού στην Κινεζική γεωργία από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η λέξη Ginkgo είναι κινέζικη ενώ η λέξη biloba είναι ελληνική. Στα φύλλα υπάρχει μία σχισμή κατά μήκος του φύλλου, η οποία χωρίζει το φύλλο σε δύο λωβούς.

Φαρμακευτικές ιδιότητες του Ginkgo

Η αξία του δένδρου αυτού αναδείχθηκε εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν αφέψημα φύλων ως φάρμακο για το κυκλοφορικό.

Σήμερα στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αφέψημα ως ενισχυτικό της μνήμης. Στα φύλλα του δένδρου  υπάρχουν φλαβονοειδή τα οποία εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο, επομένως και στην καλή λειτουργία του. Γενικά το ginkgo βελτιώνει τις διάφορες νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης.

Με τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος διατηρούνται τα πόδια και τα χέρια ζεστά.

Ο Μανουσάκης αναφέρει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες αποδίδονται στο γεγονός ότι ρυθμίζει τη στάθμη της ελεύθερης ρίζας του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), αλλά και άλλων ελευθέρων ριζών, όπως είναι οι πολύ επικίνδυνες ρίζες του υδροξυλίου και του υπεροξειδίου. Ορισμένοι επιστήμονες συνιστούν τη σύγχρονη χρήση και της πυκνογενόλης.

Το ginkgo biloba εκτός από αφέψημα, κυκλοφορεί σε ταμπλέτες. Είναι το συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται πιο πολύ από κάθε ανάλογο σκεύασμα στον κόσμο. 

Τα τελευταία χρόνια το δένδρο εισήχθη στη χώρα μας και φυτεύεται μέσα σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, ή σε δενδροστοιχίες όπως το Πανόραμα. Για τη χρήση των φύλλων σκόπιμο είναι να φυτεύεται μακριά από καυσαέρια.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης,  Διοικητής Νοσοκομείου Νάουσας: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για την έγκριση 5 οργανικών θέσεων Ιατρών

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Διοικητής Νοσοκομείου...

Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, κ....

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας συναντήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας...

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείου των...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα  εξυπηρέτησης με ραντεβού, από την  1η Μαρτίου 2024

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα ...

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών...

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να...

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη...

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε...

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που...

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ)...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης για όλους τους δημότες, στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...