Ομόφωνη καταδίκη των δηλητηριάσεων   αδέσποτων ζώων σε γειτονιές της Βέροιας

Ομόφωνη καταδίκη των δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων σε γειτονιές της Βέροιας

-Από Δήμο και Ζωοφιλικά Σωματεία
-Μήνυση κατά αγνώστων καταθέτει ο Δήμος
-Έντονες οι αντιπαραθέσεις αλλά και απαραίτητη

η συνεργασία για τη διαχείριση των αδέσποτων


Ο σκοπός και ο στόχος μιας σωστής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι  κοινός όμως οι διαφορές που προκαλούν τις όποιες τριβές και εντάσεις μεταξύ Δήμου και ζωοφιλικών Σωματείων ή Κινήσεων,  είναι ο τρόπος προσέγγισης  του θέματος και ο βαθμός της συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των εμπλεκόμενων με το πρόβλημα φορέων. Αυτό διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής  Παρακολούθησης για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που έγινε στο Δημαρχείο της Βέροιας. Εκεί τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των δύο Ζωοφιλικών Συλλόγων της Βέροιας, Βάσω Τάκη και Αμαλία Καλπάκη, ενδιαφερόμενοι πολίτες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους απέναντι στο πρόσφατο φαινόμενο μαζικών δηλητηριάσεων αδέσποτων σε γειτονιές της πόλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς και ο πρώην, Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσία και υπηρεσιακών του Κυνοκομείου.  

Με αφορμή τις φόλες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκαν επί μέρους ζητήματα και προτάσεις για τα κακώς κείμενα και από τις δύο πλευρές, οι οποίες καταδίκασαν αμφότερες, την δηλητηρίαση των αδέσποτων, ενώ ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων με συνημμένες  φωτογραφίες που θα του διαθέσουν οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι. 

Από τους συμμετέχοντες πολίτες, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ευρύτερης δημοσιοποίησης των ενεργειών του Δήμου, στην συχνότερη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα αδέσποτα, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όσων υιοθετούν ζώα, με τις κυρώσεις και τις συνέπειες που θα έχουν σε περίπτωση εγκατάληψής τους, στην ενημέρωση των μαθητών από τα νηπιαγωγεία ακόμα για τη φιλοζωία και στην καλύτερη συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το Δήμο, όσον αφορά τις στειρώσεις και τις εγκαταλείψεις ζώων, που εκτιμώνται ως βασικές αιτίες της αύξησης των αδέσποτων στην πόλη.


Ζητήθηκαν επίσης ευθύνες από το Δήμο, στη διαχείριση του θέματος και προτάθηκε να γίνουν συχνότερες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Μπήκε θέμα επίσης, από τους «ΖΩ.Η.» για τα τσοπανόσκυλα και την ευθύνη του Δήμου ως προς τις κυρώσεις που αφορούν στους κτηνοτρόφους. Ερωτήματα τέθηκαν και για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την περισυλλογή σκυλιών που βρίσκονται σε οίστρο αλλά και για τις απαραίτητες στειρώσεις που «δεν γίνονται» όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων.


Απαντώντας σε όλα αυτά, ο κ. Κορωνάς είπε ότι ο Δήμος ζήτησε από τα φιλοζωικά σωματεία να αναφέρουν πού και πόσα σκυλιά υπάρχουν ανά περιοχή, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ούτε γι’ αυτό ούτε για το πού εντοπίζονται υπολείμματα από φόλες. Εκτίμησε ότι υπάρχει μία στάση καχυποψίας απέναντι στο Δήμο που δεν βοηθάει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία είναι απαραίτητη.

Απάντησε επίσης ότι στο Κυνοκομείο υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος (από το 2016), ενώ έγινε αναφορά και στη σημαντική βοήθεια μιας ομάδας Γερμανών για στειρώσεις.

Πρόσθεσε ότι εκδίδονται πολλά δελτία Τύπου που ενημερώνουν για τα αδέσποτα αλλά και για τις κυρώσεις που υφίστανται όσοι τα εγκαταλείπουν, καθώς και διανομή ενημερωτικών εντύπων στα σχολεία, τα οποία όμως δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών. Τόνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί και οι κτηνοτρόφοι για τους ποιμενικούς, παρουσία της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, όμως, όπως υπογράμμισε, ο μηχανισμός επιβολής προστίμων δεν ανήκει στο Δήμο.

«Γιατί ψάχνετε να βρείτε ευθύνες μόνο σε μας; Εσείς κάνατε κάποια παράσταση στην Αστυνομία ή στο Δασαρχείο για τις φόλες και για όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Κορωνάς. «Ανεγκέφαλους» χαρακτήρισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος αυτούς που δηλητηριάζουν αδέσποτα, εκφράζοντας παράπονα από τη συνεργασία των ζωοφιλικών σωματείων με το Δήμο, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ανήκει και στους δύο φορείς.

Παρά την φορτισμένη, σε κάποιες στιγμές συνεδρίαση, φάνηκε να κυριάρχησε ο πολιτισμένος διάλογος με αντιπαράθεση απόψεων αλλά και κατάθεση προτάσεων και με διάθεση συνεργασίας για τον κοινό σκοπό, που μένει να αποδειχθεί και επί του πρακτέου…

Στην ημερήσια διάταξη και συγκεκριμένα στο πρώτο θέμα, εκλέχθηκε και πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Κορωνάς.



Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...