Ομόφωνη καταδίκη των δηλητηριάσεων   αδέσποτων ζώων σε γειτονιές της Βέροιας

Ομόφωνη καταδίκη των δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων σε γειτονιές της Βέροιας

-Από Δήμο και Ζωοφιλικά Σωματεία
-Μήνυση κατά αγνώστων καταθέτει ο Δήμος
-Έντονες οι αντιπαραθέσεις αλλά και απαραίτητη

η συνεργασία για τη διαχείριση των αδέσποτων


Ο σκοπός και ο στόχος μιας σωστής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι  κοινός όμως οι διαφορές που προκαλούν τις όποιες τριβές και εντάσεις μεταξύ Δήμου και ζωοφιλικών Σωματείων ή Κινήσεων,  είναι ο τρόπος προσέγγισης  του θέματος και ο βαθμός της συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των εμπλεκόμενων με το πρόβλημα φορέων. Αυτό διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής  Παρακολούθησης για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που έγινε στο Δημαρχείο της Βέροιας. Εκεί τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των δύο Ζωοφιλικών Συλλόγων της Βέροιας, Βάσω Τάκη και Αμαλία Καλπάκη, ενδιαφερόμενοι πολίτες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους απέναντι στο πρόσφατο φαινόμενο μαζικών δηλητηριάσεων αδέσποτων σε γειτονιές της πόλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς και ο πρώην, Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσία και υπηρεσιακών του Κυνοκομείου.  

Με αφορμή τις φόλες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκαν επί μέρους ζητήματα και προτάσεις για τα κακώς κείμενα και από τις δύο πλευρές, οι οποίες καταδίκασαν αμφότερες, την δηλητηρίαση των αδέσποτων, ενώ ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων με συνημμένες  φωτογραφίες που θα του διαθέσουν οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι. 

Από τους συμμετέχοντες πολίτες, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ευρύτερης δημοσιοποίησης των ενεργειών του Δήμου, στην συχνότερη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα αδέσποτα, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όσων υιοθετούν ζώα, με τις κυρώσεις και τις συνέπειες που θα έχουν σε περίπτωση εγκατάληψής τους, στην ενημέρωση των μαθητών από τα νηπιαγωγεία ακόμα για τη φιλοζωία και στην καλύτερη συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το Δήμο, όσον αφορά τις στειρώσεις και τις εγκαταλείψεις ζώων, που εκτιμώνται ως βασικές αιτίες της αύξησης των αδέσποτων στην πόλη.


Ζητήθηκαν επίσης ευθύνες από το Δήμο, στη διαχείριση του θέματος και προτάθηκε να γίνουν συχνότερες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Μπήκε θέμα επίσης, από τους «ΖΩ.Η.» για τα τσοπανόσκυλα και την ευθύνη του Δήμου ως προς τις κυρώσεις που αφορούν στους κτηνοτρόφους. Ερωτήματα τέθηκαν και για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την περισυλλογή σκυλιών που βρίσκονται σε οίστρο αλλά και για τις απαραίτητες στειρώσεις που «δεν γίνονται» όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων.


Απαντώντας σε όλα αυτά, ο κ. Κορωνάς είπε ότι ο Δήμος ζήτησε από τα φιλοζωικά σωματεία να αναφέρουν πού και πόσα σκυλιά υπάρχουν ανά περιοχή, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ούτε γι’ αυτό ούτε για το πού εντοπίζονται υπολείμματα από φόλες. Εκτίμησε ότι υπάρχει μία στάση καχυποψίας απέναντι στο Δήμο που δεν βοηθάει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία είναι απαραίτητη.

Απάντησε επίσης ότι στο Κυνοκομείο υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος (από το 2016), ενώ έγινε αναφορά και στη σημαντική βοήθεια μιας ομάδας Γερμανών για στειρώσεις.

Πρόσθεσε ότι εκδίδονται πολλά δελτία Τύπου που ενημερώνουν για τα αδέσποτα αλλά και για τις κυρώσεις που υφίστανται όσοι τα εγκαταλείπουν, καθώς και διανομή ενημερωτικών εντύπων στα σχολεία, τα οποία όμως δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών. Τόνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί και οι κτηνοτρόφοι για τους ποιμενικούς, παρουσία της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, όμως, όπως υπογράμμισε, ο μηχανισμός επιβολής προστίμων δεν ανήκει στο Δήμο.

«Γιατί ψάχνετε να βρείτε ευθύνες μόνο σε μας; Εσείς κάνατε κάποια παράσταση στην Αστυνομία ή στο Δασαρχείο για τις φόλες και για όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Κορωνάς. «Ανεγκέφαλους» χαρακτήρισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος αυτούς που δηλητηριάζουν αδέσποτα, εκφράζοντας παράπονα από τη συνεργασία των ζωοφιλικών σωματείων με το Δήμο, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ανήκει και στους δύο φορείς.

Παρά την φορτισμένη, σε κάποιες στιγμές συνεδρίαση, φάνηκε να κυριάρχησε ο πολιτισμένος διάλογος με αντιπαράθεση απόψεων αλλά και κατάθεση προτάσεων και με διάθεση συνεργασίας για τον κοινό σκοπό, που μένει να αποδειχθεί και επί του πρακτέου…

Στην ημερήσια διάταξη και συγκεκριμένα στο πρώτο θέμα, εκλέχθηκε και πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Κορωνάς.Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας. Η...

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ...

 Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή  ...

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο Αντώνης Κιοσέογλου. Η...

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η Αγάπη Ηλία Ταξίδου. Η...

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Ενάμιση χρόνο στην μάχη με την Πανδημία έχουν...

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από...

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλειος Γεωρ. Γκόγκος. Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...