Θύμησες και σκέψεις -  Βέροια… Νερά… Βρύσες - Φωτό

Θύμησες και σκέψεις - Βέροια… Νερά… Βρύσες - Φωτό

Γράφει ο Μάκης 

Δημητράκης

Για την προέλευση του ονόματος, «Βέροια» ως γνωστό υπάρχουν πολλές εκδοχές και ανάμεσά τους η ετυμολογική.

Ο ιστορικός της πόλης μας Γιώργος Χιονίδης, αλλά και άλλοι γλωσσολόγοι συνδέουν την ονομασία της πόλης με ένα φυσικό γεγονός της περιοχής, τα άφθονα νερά. Η λέξη θεωρήθηκε σύνθετη από το «Βε» και το παράγωγο του ρήματος ρέω (ρους-ροή-ροιά).

Βρύση  Κωσταλάρ

Το «Βε» είναι ιλλυρικό ή φρυγικό και δινόταν σε ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες πλούσιες σε τρεχούμενα (ρέοντα) νερά ή που διέθεταν «δικό τους» ποτάμι όπως Βέροια, Βέρμιο, Βέρνο, Βεγορίτιδα, Βερτίσκος, Βέρνικο (χωριό της Ευρυτανίας) αλλά και Βερολίνο, Βέρνη, Βελιγράδι, Βερτέν (Γαλλία) κ.ά.

3ο Δημ. Σχολείο - Μύλος καταρράκτης επί της Μαυρομιχάλη

Ο αείμνηστος φιλόλογος-ερευνητής Γιάννης Μώραλης υποστήριξε πως το πολεονύμιο «Βέροια» είναι γνήσιο ελληνικό όνομα, σύνθετο από την προσωπική αντωνυμία γ΄ προσώπου σfεε και το ρήμα ρέω που σημαίνει η πόλη που έχει δικό της ποτάμι.

βρύση αριστερά και κάτω από την γέφυρα πουοδηγεί στο κέντρο Μπαρμπουτα. Αρχείο Μιχάλη Ασικίδη

Όπως και να έχει το ζήτημα της ονομασίας ένα είναι υπερβέβαιο, ότι η Βέροια είχε και έχει άφθονα τρεχούμενα νερά αλλά έχει και δικό της ποτάμι, τον Τριπόταμο από τον οποίο «ξεκινούσαν» αλλά και «ξεκινούν» τα νερά.

Όταν τα Παπάκια είχαν πάπιες

Πολλοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία Βεροιωτάδες θα θυμούνται – σίγουρα με νοσταλγία – τα μικρά και μεγάλα επιφανειακά ρυάκια – ποταμάκια που κάλυπταν μεγάλο μέρος του λεγόμενου αστικού ιστού ενώ σε πολλά σημεία έθεταν σε λειτουργία αλευρόμυλους, σουσαμόμυλους και νεροτριβές μέσα στην πόλη.

Ο Ανδρέας Βλαζάκης και η αδελφή του στις Σαραντόβρυσες

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των νερών που διέρρεαν τη Βέροια είχε σαν «αφετηρία» την περιοχή «Παπάκια». Αφού έθεταν σε κίνηση τους αλευρόμυλους των αδερφών Κοϊκόγλου, Σαρόγλου, το λαδόμυλο του Κόντζαλη καθώς και το νεροτριβείο των Τσιγκογιάννη-Κότσυφα «κατηφόριζαν» και διέρρεαν την αυλή των 3ου-4ου Δημοτικών Σχολείων (Βήμα Απ. Παύλου) και αφού έθεταν σε κίνηση τους αλευρόμυλους των Ζάφογλου-Μπαλόγλου (Οικονομίδη) και του Αποστολίδη «κατευθύνονταν» προς τη σημερινή οδό Καραϊσκάκη και Θωμαΐδη.

Παπάκια

Ένα άλλο ρέμα που ξεκινούσε επίσης από τα «Παπάκια» κατευθύνονταν -από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμη- προς την πλατεία Τσερμένι(οι) όπου υπήρχαν μεγάλα αιωνόβια πλατάνια. Την ίδια περίοδο στη σκιά αυτών των δέντρων αλλά και τη δροσιά των νερών κάθονταν σε ψάθες οι Τούρκοι και απολάμβαναν τον καφέ τους και τον αργιλέ τους. Από την πλατεία Τσερμέν(οι) τα νερά κατέληγαν κι αυτά στην οδό Καραϊσκάκη-Θωμαΐδη.

Το νερό από μύλο Μάρκου προς Λαδόμυλους οδός Θωμαϊδου

Στη θέση αυτή τα νερά ήταν πολλά και καθώς κατέβαιναν προς τον κάμπο. Έθεταν σε κίνηση τον μεγαλύτερο μύλο της πόλης, του «Μάρκου» (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο), τον μύλο του Ιορδάνη Κοϊκόγλου (απέναντι από το εστιατόριο «Βεργιώτικο» - το «κουφάρι» του υπάρχει και στις μέρες μας), τους μύλους των Χαλατζούκα, αδερφών Οικονομίδη και το διπλό μύλο του Σαράφογλου (αλευρόμυλος και σουσαμόμυλος).

ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Μια μεγάλη ποσότητα νερού στην ίδια περιοχή πριν φτάσει στο υδροτριβείο των Φάκα-Γκουγκουλιάνα-Μέτσκα σχημάτιζε πραγματικό «ποτάμι» φαρδύ 3-4 μέτρα. Ήταν η «παιδική χαρά» της εποχής. Η κοντοπαντελονοφορούσα πιτσικαρία έπαιζε με τα νερά και έπιανε καραβίδες.

Οδός Μαυρομιχάλη από τα παπάκια προς 3ο Δημοτικό

Όλα αυτά τα νερά κατέληγαν ανεξέλεγκτα στη συνοικία της Κυψέλης και από εκεί στους μπαξέδες και τα χωράφια.

Ένα άλλο μεγάλο ρέμα αφού έθετε σε κίνηση τον μεγάλο μύλο των αδερφών Ντάλη (περιοχή ΣΚΡΕΤ) «κατηφόριζε» παράλληλα με την οδό 16ης Οκτωβρίου. Εκεί που σήμερα είναι το «Φιλίππειο» γυμναστήριο και το σχολικό συγκρότημα τα νερά διακλαδίζονταν σε πολλά μικρά ρυάκια στα οποία οι βλάχες-υφάντρες μπατάνιζαν τις βελέντζες να γίνουν φλοκάτες καθώς και τα χοντρά μάλλινα υφάσματα με τα οποία έραβαν τα σαάκια (φορεσιές). Τα νερά αυτά, «υπογείως» από πολύ παλιά, περνούσαν και περνούν δίπλα από τον ιστορικό πλάτανο της πλατείας Ωρολογίου σχημάτιζαν και σχηματίζουν και σήμερα μικρό καταρράκτη (δίπλα από το Σπίτι-Μουσείο των Βλάχων) και αφού έθεταν σε κίνηση μικρό αλευρόμυλο έπεφταν στην κοίτη του Τριπόταμου κοντά στη γέφυρα της Βεργίνας. Ένα άλλο μεγάλο ρέμα «ξεκινούσε» από την περιοχή «Βίλα Βικέλα». Διέρρεε τις γειτονιές Πασά-Κιόσκι και Καλλιθέα (οδός Ιουστινιανού σήμερα) και κατέληγε όπως και τα άλλα νερά στους μπαξέδες κάτω από την οδό Πιερίων.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σχετικά με την αφθονία των νερών της πόλης είναι και οι παρακάτω αναφορές:

Η μία είναι από ημερολόγιο στρατιώτη που «μπήκε» ελευθερωτής στη Βέροια στις 16 Οκτωβρίου 1912. «Η ημέρα (Τρίτη 16/10) ήταν ηλιόλουστη και οι φαντάροι μας εκμεταλλευόμενοι τα καθαρά νερά που διέρρεαν την πόλη, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μπουγάδα». Το άλλο σημείωμα είναι το Στέφανου Ζάχου που έγραψε πως στην περιοχή του σημερινού πάρκου της Εληάς κατέληγαν πολλά επιφανειακά νερά κάνοντας δυσκολοδιάβατη την τοποθεσία.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πολύ λογικό θα μπορούσε ο καθένας μας να αναρωτηθεί. Τί έγιναν τα τόσα πολλά νερά αφού ο Τριπόταμος συνεχίζει και θα συνεχίζει το «ταξίδι» του! Απλά με τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης συγκεντρώθηκαν, μπήκαν αγωγοί και κατέληξαν και καταλήγουν στον Ημαθιώτικο κάμπο «ξεδιψώντας» τα χωριά του Ρουμλουκιού.

Από τα πεντακάθαρα νερά του Τριποτάμου διαχρονικά είχαν δημιουργηθεί στην πόλη πολλές βρύσες από τις οποίες υδρευόταν ο πληθυσμός. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε της Μπαρμπούτας, Καραχμέτ, Βεργίνας (εκκλησία Παναγίας Δεξιάς), Κυριώτισσας, Γοργής, Χάβρας, Αγ. Παρασκευής, η Παρδαλή βρύση, η βρύση στον ιστορικό πλάτανο στην οδό Κεντρικής κ.ά.

Καταρράκτης στο μπατάνι του Τοτού Παπάκια

Δυστυχώς με τη διάνοιξη αρκετών δρόμων καθώς και τη «τσιμεντοποίηση» της πόλης πολλές παραδοσιακές βρύσες «χάθηκαν» και έτσι παρέμειναν πολύ λίγες, όπως η βρύση της πλατείας Πλατάνων, στην οδό Φιλίππου και μερικές ακόμη. Στην αγορά, στον πεζόδρομο σχεδόν «απουσιάζουν» τη στιγμή μάλιστα που πολλά καταστήματα δε διαθέτουν νερό.

Ρέππα - Κιόσκι Μπαρμπούτα 2-8-1941

Θα κλείσω την αναφορά μου στη Βέροια… Νερό… βρύσες με μία πρόταση προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΒ. Νερό στην πλατεία Ωρολογίου. Είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης. Διέρχονται καθημερινά ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες από Βήμα Απ. Παύλου προς την Εβραϊκή συνοικία και αντίθετα.

Πλατεία Ωρολογίου

Ας ξεχάσουμε την αποτυχημένη αναμόρφωση της πλατείας με τις βρύσες και το μη «πόσιμο νερό». Εδώ και τώρα κάτι πρέπει να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. Χωρίς «να σπάσουν αβγά ομελέτα δε γίνεται».

Τις βρύσες και το νερό απαιτούν και το παρελθόν και η ετυμολογία της Βέροιας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...