Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και ανάδειξη της μεγάλης ανασκαφής στη Βεργίνα, μέσω προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας, ΑΠΘ και ΥΠΠΟ

Σε ανθρωπολογική επανεξέταση των οστών (σκελετικού υλικού), που βρέθηκαν στην ανασκαφή των βασιλικών τάφων της Βεργίνας προχωρούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους.

Στόχος είναι τα καινούργια στοιχεία που αναμένεται να προκύψουν να συμβάλουν στην ταύτιση των νεκρών και στη βέλτιστη τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την τροποποίηση της προγραμματικής απόφασης, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμετέχω» και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια της ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, τόνισε ότι έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα εμπλουτιστούν με τη διεύρυνση των ερευνών, μέσα από τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση.

Μάλιστα, η κ. Παλιαδέλη είπε ότι από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση οστών προέκυψε ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β', τη Μήδα ή την Κλεοπάτρα αλλά κυρίως αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ', ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄», επισήμανε η κ. Παλιαδέλη.

Η ανθρωπολογική επανεξέταση εμπλέκει μια σειρά επιστημόνων και ειδικών στους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και στις βασιλικές ταφές από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών. Ανθρωπολόγοι, γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και το ΕΞΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερα λεπτομερή και εξαντλητική διαδικασία. 

 


Η ανασκαφή στη Βεργίνα ξεκίνησε το 1938 από το δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικου, τον Κωνσταντίνο Ρωμαίο και αν κάποιος εξαιρέσει την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα.

Στην πανεπιστημιακή ανασκαφή, όπως είπε η κ. Παλιαδέλη ανήκει το σύνολο των ευρημάτων της Μεγάλης Τούμπας και των βασιλικών τάφων ενώ σε αυτήν οφείλεται και ο εντοπισμός πολύ σημαντικών ευρημάτων εντός της οχυρωμένης πόλης.

Περιγράφοντας τα σπουδαία ευρήματα της Βεργίνας, η κ. Παλιαδέλη είπε: «Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρονιά στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο. Απλώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια και τα χρήματα που έχουμε για τις πολλές ανασκαφές που γίνονται από το ΑΠΘ είναι πολύ λίγα. Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Υπουργείου».

Σημαντικό κομμάτι της ανασκαφής είναι ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας, που «καλλιεργεί» και τους μελλοντικούς αρχαιολόγους.

«Λόγω της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημιακών ανασκαφών, την οποία εμείς βιώνουμε στη Βεργίνα και τις άλλες ανασκαφές που κάνει το ΑΠΘ, δεν μπορούμε όχι μόνο να τις επεκτείνουμε και να τις διευρύνουμε αλλά ούτε να καλύψουμε τις ανάγκες μας απέναντι στα ευρήματα, δηλαδή στις ανάγκες μελέτης και συντήρησης. Η προγραμματική σύμβαση έχει αυτό ακριβώς το στόχο», εξήγησε η κ. Παλιαδέλη.

Ταυτόχρονα πάντως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας, το οποίο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στη φημισμένη παγκοσμίως ανασκαφή και θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη Βεργίνα και τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η προγραμματική σύμβαση, που υπέγραψαν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΑΠΘ και υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ   ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ…

ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ…

Αμαξοστοιχία που πέρασε από τα νιάτα,απ` τα...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ ΕΛΛ. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ  ΜΕ ΜΟΡΦΗ  ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μία γυναίκα για διακίνηση ναρκωτικών  - Εντοπίστηκαν στο σπίτι της ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας...

Συνελήφθη στις 18 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή...

Σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια  περιόδευσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος  Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια περιόδευσε ο Ανδρέας...

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...