Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,   να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας   των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά των ιερέων, δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ψυχική ταλαιπωρία ούτε τους ίδιους, ούτε τις οικογένειές τους»


Την συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αποφάσισε ομόφωνα χθες το απόγευμα, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκτακτη σύγκλιση της  Ιεράς Συνόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αθήνα.

Ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε για την πρόταση της Κυβέρνησης  επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σε κάποια σημεία ένταση, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση δύο μητροπολιτών από τη Σύνοδο πριν την ολοκλήρωσή της.

Συγκεκριμένα από τη Σύνοδο αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αμέσως μετά την εισήγηση του Αρχιεπίσκοπου, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής.


Δηλώσεις του Μητροπολίτη  κ. Παντελεήμονα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου επικοινωνήσαμε με τον Μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για μια πρώτη εκτίμηση της συνεδρίασης.

« Εμείς ομοφωνήσαμε ότι όπως είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα, έτσι να παραμείνουν για να είναι ασφαλείς και οι ιερείς και οι οικογένειές τους. Άλλωστε, οι ίδιοι οι κληρικοί δεν προσφέρουν; Ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τα δύσκολα, ποιοι στέκονται δίπλα στον πονεμένο άνθρωπο με τα συσσίτια, τα φροντιστήρια, τα παντοπωλεία, τα ιατρεία… Όλα αυτά γίνονται μέσω της εκκλησίας και των ιερέων. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Εκτιμώντας λοιπόν όλη αυτή την προσφορά των ιερέων, δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ψυχική ταλαιπωρία ούτε τους ίδιους, ούτε τις οικογένειές τους» δήλωσε στο «Λαό» ο κ. Παντελεήμων, ο οποίος πήρε το λόγο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Μας αφορά η καλή σχέση με την πολιτεία, δεν αρνούμεθα το διάλογο, αλλά η απόφασή μας είναι ομόφωνη ως προς τη μισθοδοσία μας από το κράτος. Υπάρχει ήδη μια Επιτροπή που θα διευρυνθεί με νομικούς και άλλους επιστήμονες αλλά και με τη συμμετοχή του Κλήρου, η οποία θα συζητάει τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, την περιουσία της και ότι έχει σχέση με την πολιτεία», πρόσθεσε.


Η Ιεραρχία αποφάσισε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν:

 Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου

Αμέσως μετά, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος… Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας»

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...