Συνταγματική αναθεώρηση : πεδίο αντιπαραθέσεων ή συναινέσεων ;

Συνταγματική αναθεώρηση : πεδίο αντιπαραθέσεων ή συναινέσεων ;

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*


Μεταξύ των ζητημάτων που κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναμφίβολα θα μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους αποτελεί η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καταθέσει τις βασικές τους παρεμβάσεις και αναζητούν τις αναγκαίες ευρύτερες συναινέσεις που θα καταστήσουν τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις αναθεωρητέες.

Η αλήθεια είναι ότι οι βασικές πολιτειακές παθογένειες της χώρας συζητούνται εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο παρά τις υψηλές προσδοκίες που κάθε φορά καλλιεργούνται, εντούτοις οι συντελούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις υπολείπονται σημαντικά των προσδοκιών αυτών, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της απουσίας πολιτικών συναινέσεων. 

Ειδικότερα ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκονταν στην ατζέντα της αναθεώρησης που ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2001. Ο καθένας αντιλαμβάνεται βέβαια ότι τα κρίσιμα ως άνω ζητήματα έμειναν ως επί το πλείστον ανέπαφα και παραπέμφθηκαν στις καλένδες ένεκα της αδυναμίας σχηματισμού των απαραίτητων πλειοψηφιών. Ανάλογο περιορισμένο εύρος είχε και η αναθεώρηση του 2008.  

Η προσέγγιση των προτεινόμενων προς αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων από την κυβερνητική πλειοψηφία εδράζεται στη λογική της επανατοποθέτησης του πολιτεύματος με την κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μονίμως εφαρμοζόμενου εκλογικού συστήματος, την επαναδιατύπωση των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, την εκτεταμένη και υπό προϋποθέσεις χρήση δημοψηφισμάτων ή ακόμη και την τελική (και μετά από αποτυχημένες επί εξάμηνο προσπάθειες της Βουλής) εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Από τη δική της πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει μια σειρά από διαφορετικής λογικής και στοχοθέτησης παρεμβάσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην χρησιμοποίηση του Συντάγματος ως αναπτυξιακού εργαλείου μέσω της διασφάλισης για παράδειγμα ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ως γνωστόν μία συνταγματική αναθεώρηση για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να μεσολαβήσουν βουλευτικές εκλογές. Η επόμενη βουλή είναι αυτή που καθορίζει το ακριβές περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, εκτός αν στην παρούσα βουλή επιτευχθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών για συγκεκριμένα ζητήματα, κάτι που δεσμεύει την επόμενη βουλή. Κάτι τέτοιο στην παρούσα πολιτική συγκυρία φαντάζει δύσκολο και ανέφικτο, οπότε όλα θα εξαρτηθούν από τις ισορροπίες που θα προκύψουν ενόψει της προσφυγής τους επόμενους μήνες και πάντως μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2019 στη λαϊκή ετυμηγορία. Η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου, οι πολιτικές συνεργασίες και οι συναινέσεις που τυχόν θα προκύψουν θα καθορίσουν εν πολλοίς την τύχη της δρομολογηθείσας συνταγματικής αναθεώρησης και αν αυτή τελικά θα επιφέρει επιδραστικές αλλαγές ή θα περάσει απαρατήρητη και αδιάφορη περιοριζόμενη σε ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις.

Ορισμένα πολυκαιρισμένα θέματα είναι αδήριτη ανάγκη κάποια στιγμή να προσαρμόζονται κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων. Το Σύνταγμα δεν είναι μια ψυχρή αναγκαιότητα του παρελθόντος, αλλά αντίθετα ένα διαρκώς εξελισσόμενο στις προκλήσεις κάθε εποχής εργαλείο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε άλλα είκοσι χρόνια από σήμερα να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και να συζητάμε για τα ίδια ζητήματα.     

 

Χρήστος Α. Αποστολίδης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2019: Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Βέροιας

Εκλογές 2019: Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Βέροιας

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η καταμέτρηση των...

Προβάδισμα Βοργιαζίδη – Στήθος με στήθος Παυλίδης –Μπατσαρά για τον β' γύρο

Προβάδισμα Βοργιαζίδη – Στήθος με στήθος Παυλίδης...

Άνετο προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Κώστας...

«Περίπατο» κάνει  στην Περιφέρεια ο Απ. Τζιτζικώστας

«Περίπατο» κάνει στην Περιφέρεια ο Απ. Τζιτζικώστας

«Σαρώνει» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο...

Συνεχίζεται η τετραπλή ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα της Βέροιας

Συνεχίζεται η τετραπλή ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα...

Για τους δήμους, τις περιφέρειες και τους εκπροσώπους...

Α. Τζιτζικώστας: «Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των...

Στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του Δήμου Δέλτα...

Γεωργία Μπατσαρά: Να επιλέξουμε τους καλύτερους γιατί αξίζουμε καλύτερα…

Γεωργία Μπατσαρά: Να επιλέξουμε τους καλύτερους γιατί...

ΣΤΟ 139ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Νάουσα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης...

Στην  φωτογραφία, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω...

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο επίκεντρο της πολιτικής

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο...

Αναντίρρητα το 2010 ήταν η χρονιά που πατρίδα μας βίωσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δημοτικών εκλογών στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Βέροιας.Την πρώτη θέση κατέλαβε ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης με ποσοστό 36,87%, ενώ...

Άνετο προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης- ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, για τον Δήμο Βέροιας, ο οποίος σε 104 από τα 133 εκλογικά τμήματα (ποσοστό 78,20%) συγκέντρωσε το 36,52%  (10.358 ψήφους), ενώ σε  απόσταση αναπνοής...