Η πρώτη μαθητική απεργία

Η πρώτη μαθητική απεργία

Το περιστατικό της μαθητικής διαδήλωσης στο γυμνάσιο του Αγρινίου και η αστυνομική παρέμβαση σε βάρος κάποιων μαθητών με όποια μορφή και αν εκδηλώθηκε αυτή, έφερε στη θύμησή μου την «ανταρσία» που εκδηλώθηκε πριν από δεκάδες χρόνια στο δικό μας γυμνάσιο και που υπήρξε πράγματι πρωτοτυπία για την εποχή εκείνη.

Αξίζει το περιστατικό αυτό να απασχολήσει λόγω επικαιρότητας τις στήλες της εφημερίδας και θα το παραθέσω, παραλείποντας κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες.

Ήταν ο Νοέμβριος του 1947 και διανύαμε το τελευταίο έτος της ακαδημαϊκής μας φοίτησης στο οκτατάξιο γυμνάσιο Βεροίας, εκεί που σήμερα εδρεύουν οι υπηρεσίες του Δήμο της πόλης. Ο εμφύλιος πόλεμος στην κορύφωσή του! Το κράτος είχε ήδη μετακινήσει στις πόλεις, χιλιάδες κατοίκων της ορεινής Ημαθίας και των απομακρυσμένων οικισμών, στεγάζοντάς τους όπως-όπως σε δημόσια ως επί το πλείστον καταστήματα.

Και φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί το γυμνάσιο! Στο ισόγειό του εγκαταστάθηκαν δεκάδες οικογενειών. Οι αίθουσες που κάποτε αποτελούσαν τις μαθητικές «τάξεις διδασκαλίας», χωρίστηκαν με λινά σεντόνια και με κουβέρτες ε μικρούς χώρους που φιλοξενούσα ο καθένας και μία οικογένεια ταλαίπωρων «ανταρτοπλήκτων».

Στους πρόσθιους χώρους της αυλής, οι νοικοκυρές είχαν οργανώσει την κουζίνα τους. Επάνω σε πρόχειρους σανιδένιους πάγκους, οι γκαζιέρες της εποχής, ετοίμαζαν το φαγητό της οικογένειας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, εμείς οι μαθητές περιφερόμασταν με προσοχή, «απολαμβάνοντας» τις αθλιότητες του περιβάλλοντος.

Τότε ήταν που πήραμε την απόφαση να κινηθούμε δυναμικά. Είχαμε ήδη συγκλονιστεί από το θάνατο της συμμαθήτριάς μας Κυβέλης, κόρης του οδοντογιατρού Σπύρου Καϊσερλόγλου, εκλεκτής και σεμνής μαθήτριας. Η πάθησή της χαρακτηρίστηκε μολυσματική και αυτό ανησύχησε τους γονείς όλους. Ποιος όμως θα τολμούσε να διαμαρτυρηθεί τη σκοτεινή εκείνη εποχή;

Αυτό λοιπόν που δεν τόλμησαν οι «μεγάλοι» και οι επίσημοι φορείς της πόλης, το αποφασίσαμε οι «μικροί» εμείς!

Πρωτεργάτες, ο Δημοσθένης Τσιβιλης και ο γράφων. Συμπαραστάτες πολύτιμοι ο Γιώργος Κουσίδης και ο Θανάσης Λούκας.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, στηθήκαμε στην είσοδο του σχολείου και ενημερώναμε τους μαθητές: «Απεργούμε! Και δε θα ανεβούμε στις τάξεις μας αν δεν μετακινηθούν προηγουμένως οι ανταρτόπληκτοι!».

Επισκεφθήκαμε στο γραφείο του τον γυμνασιάρχη και του θέσαμε το αίτημα των μαθητών και την απόφασή μας να επιμείνουμε για την επίλυσή του. Πανικόβλητος εκείνος, έσπευσε να ενημερώσει τις αρχές του τόπου, που δεν ολιγώρησαν. Νομάρχης, δήμαρχος και διοικητής χωροφυλακής, συσκέφθηκαν μέσα στο γραφείο του γυμνασιάρχη. Πρώτο μέλημά τους να διατάξουν τη σύλληψη των υποκινητών και να ερευνηθεί αν πίσω από την ανταρσία των μαθητών κρύβεται δάκτυλος κομμουνιστικός.

Οι χωροφύλακες της Ασφάλειας κατέφθασαν, αλλά ο Τσιβιλής, σημαίνον στέλεχος της εθνικόφρονης παράταξης, τους αποπήρε!

«το δρόμο για την Ασφάλεια τον ξέρουμε. Θα πάμε μόνοι μας!».

Πήγαν οι τρεις τους! Ο Δημοσθένης, ο Κουσίδης και ο Λούκας. Εγώ παρέμεινα για να συντονίζω τον αγώνα. Κυρίως όμως διότι αποτελούσα τον ευαίσθητο κρίκο της ομάδας και ο μόνος «ύποπτος» ιδεολογικά.

Ο διοικητής της Ασφάλειας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Μπροστά του είχε τους τρεις υπεύθυνους της «ανταρσίας» κορυφαία εν τούτοις εθνικόφρονα στελέχη. Τους αράδιασε κάποιες παραινέσεις και τους έδιωξε.

Συνεχίσαμε την απεργία. Και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, είδαμε τους ανταρτόπληκτους ν’ αποχωρούν ομαδικά, κουβαλώντας το άθλιο νοικοκυριό τους.

Την τρίτη μέρα βγήκε η ανακοίνωση του γυμνασιάρχη: «Τα μαθήματα διακόπτονται επί τριήμερο!». Λίγο αργότερα έπιασε δουλειά το συνεργείο απολύμανσης της Υγειονομικής υπηρεσίας. Και την επομένη, ξεκίνησε ο ελαιοχρωματισμός του κτιρίου.

Όταν ξανάρχισαν τα μαθήματα και μπήκαμε στο μοσχομυρισμένο πλέον σχολείο, μας περίμενε μία έκπληξη: Στον πίνακα ανακοινώσεων, εκεί στο μεσόσκαλο, μια ανακοίνωση πληροφορούσε πως ο Σύλλογος καθηγητών αποφάσισε την επταήμερη αποβολή τεσσάρων πρωταιτίων.

Η πρόταση του γυμνασιάρχη, να συνεπάγεται η τιμωρία μας επιπτώσεις και στο χαρακτηρισμό της διαγωγής μας, δεν έγινε δεκτή.

Ο σύλλογος καθηγητών στάθηκε στο ύψος του.

Ορ. Σιδηρόπουλος


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...