ΤΟΠΙΚΑ

Η πρώτη μαθητική απεργία

Η πρώτη μαθητική απεργία

Το περιστατικό της μαθητικής διαδήλωσης στο γυμνάσιο του Αγρινίου και η αστυνομική παρέμβαση σε βάρος κάποιων μαθητών με όποια μορφή και αν εκδηλώθηκε αυτή, έφερε στη θύμησή μου την «ανταρσία» που εκδηλώθηκε πριν από δεκάδες χρόνια στο δικό μας γυμνάσιο και που υπήρξε πράγματι πρωτοτυπία για την εποχή εκείνη.

Αξίζει το περιστατικό αυτό να απασχολήσει λόγω επικαιρότητας τις στήλες της εφημερίδας και θα το παραθέσω, παραλείποντας κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες.

Ήταν ο Νοέμβριος του 1947 και διανύαμε το τελευταίο έτος της ακαδημαϊκής μας φοίτησης στο οκτατάξιο γυμνάσιο Βεροίας, εκεί που σήμερα εδρεύουν οι υπηρεσίες του Δήμο της πόλης. Ο εμφύλιος πόλεμος στην κορύφωσή του! Το κράτος είχε ήδη μετακινήσει στις πόλεις, χιλιάδες κατοίκων της ορεινής Ημαθίας και των απομακρυσμένων οικισμών, στεγάζοντάς τους όπως-όπως σε δημόσια ως επί το πλείστον καταστήματα.

Και φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί το γυμνάσιο! Στο ισόγειό του εγκαταστάθηκαν δεκάδες οικογενειών. Οι αίθουσες που κάποτε αποτελούσαν τις μαθητικές «τάξεις διδασκαλίας», χωρίστηκαν με λινά σεντόνια και με κουβέρτες ε μικρούς χώρους που φιλοξενούσα ο καθένας και μία οικογένεια ταλαίπωρων «ανταρτοπλήκτων».

Στους πρόσθιους χώρους της αυλής, οι νοικοκυρές είχαν οργανώσει την κουζίνα τους. Επάνω σε πρόχειρους σανιδένιους πάγκους, οι γκαζιέρες της εποχής, ετοίμαζαν το φαγητό της οικογένειας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, εμείς οι μαθητές περιφερόμασταν με προσοχή, «απολαμβάνοντας» τις αθλιότητες του περιβάλλοντος.

Τότε ήταν που πήραμε την απόφαση να κινηθούμε δυναμικά. Είχαμε ήδη συγκλονιστεί από το θάνατο της συμμαθήτριάς μας Κυβέλης, κόρης του οδοντογιατρού Σπύρου Καϊσερλόγλου, εκλεκτής και σεμνής μαθήτριας. Η πάθησή της χαρακτηρίστηκε μολυσματική και αυτό ανησύχησε τους γονείς όλους. Ποιος όμως θα τολμούσε να διαμαρτυρηθεί τη σκοτεινή εκείνη εποχή;

Αυτό λοιπόν που δεν τόλμησαν οι «μεγάλοι» και οι επίσημοι φορείς της πόλης, το αποφασίσαμε οι «μικροί» εμείς!

Πρωτεργάτες, ο Δημοσθένης Τσιβιλης και ο γράφων. Συμπαραστάτες πολύτιμοι ο Γιώργος Κουσίδης και ο Θανάσης Λούκας.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, στηθήκαμε στην είσοδο του σχολείου και ενημερώναμε τους μαθητές: «Απεργούμε! Και δε θα ανεβούμε στις τάξεις μας αν δεν μετακινηθούν προηγουμένως οι ανταρτόπληκτοι!».

Επισκεφθήκαμε στο γραφείο του τον γυμνασιάρχη και του θέσαμε το αίτημα των μαθητών και την απόφασή μας να επιμείνουμε για την επίλυσή του. Πανικόβλητος εκείνος, έσπευσε να ενημερώσει τις αρχές του τόπου, που δεν ολιγώρησαν. Νομάρχης, δήμαρχος και διοικητής χωροφυλακής, συσκέφθηκαν μέσα στο γραφείο του γυμνασιάρχη. Πρώτο μέλημά τους να διατάξουν τη σύλληψη των υποκινητών και να ερευνηθεί αν πίσω από την ανταρσία των μαθητών κρύβεται δάκτυλος κομμουνιστικός.

Οι χωροφύλακες της Ασφάλειας κατέφθασαν, αλλά ο Τσιβιλής, σημαίνον στέλεχος της εθνικόφρονης παράταξης, τους αποπήρε!

«το δρόμο για την Ασφάλεια τον ξέρουμε. Θα πάμε μόνοι μας!».

Πήγαν οι τρεις τους! Ο Δημοσθένης, ο Κουσίδης και ο Λούκας. Εγώ παρέμεινα για να συντονίζω τον αγώνα. Κυρίως όμως διότι αποτελούσα τον ευαίσθητο κρίκο της ομάδας και ο μόνος «ύποπτος» ιδεολογικά.

Ο διοικητής της Ασφάλειας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Μπροστά του είχε τους τρεις υπεύθυνους της «ανταρσίας» κορυφαία εν τούτοις εθνικόφρονα στελέχη. Τους αράδιασε κάποιες παραινέσεις και τους έδιωξε.

Συνεχίσαμε την απεργία. Και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, είδαμε τους ανταρτόπληκτους ν’ αποχωρούν ομαδικά, κουβαλώντας το άθλιο νοικοκυριό τους.

Την τρίτη μέρα βγήκε η ανακοίνωση του γυμνασιάρχη: «Τα μαθήματα διακόπτονται επί τριήμερο!». Λίγο αργότερα έπιασε δουλειά το συνεργείο απολύμανσης της Υγειονομικής υπηρεσίας. Και την επομένη, ξεκίνησε ο ελαιοχρωματισμός του κτιρίου.

Όταν ξανάρχισαν τα μαθήματα και μπήκαμε στο μοσχομυρισμένο πλέον σχολείο, μας περίμενε μία έκπληξη: Στον πίνακα ανακοινώσεων, εκεί στο μεσόσκαλο, μια ανακοίνωση πληροφορούσε πως ο Σύλλογος καθηγητών αποφάσισε την επταήμερη αποβολή τεσσάρων πρωταιτίων.

Η πρόταση του γυμνασιάρχη, να συνεπάγεται η τιμωρία μας επιπτώσεις και στο χαρακτηρισμό της διαγωγής μας, δεν έγινε δεκτή.

Ο σύλλογος καθηγητών στάθηκε στο ύψος του.

Ορ. Σιδηρόπουλος


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε...

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Πετρίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Παραδόθηκαν οι πρώτες   ποσότητες ανακυκλωμένων ρούχων στην τράπεζα   ενδυμάτων του Δήμου Βέροιας

Παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες ανακυκλωμένων...

-45.510 κιλά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης...

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  ο Άγγελος Τόλκας στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ο Άγγελος...

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο...

Το πρόγραμμά του   για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας   Παύλος Παυλίδης

Το πρόγραμμά του για τον Τουρισμό και τους πρώτους...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη ΒεργίναΤο Σάββατο 23...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή της Α.Ε. Χαρίεσσας και εξαίρετου αθλητή, Χρήστου Πετρίδη, που έφυγε από κοντά μας, με τόσο απροσδόκητο και τραγικό τρόπο.Συμμερίζομαι...