Υπόμνημα για να αναδείξει  τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας στην Υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου

Υπόμνημα για να αναδείξει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας στην Υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου

Με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου συναντήθηκε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, στο γραφείο της στην Καστοριά.

 Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις μέσω Deminimis που αναμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί καθώς και γενικότερα οι προοπτικές και το μέλλον της καλλιέργειας.

 Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα στην υφυπουργό, για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, τονίζοντας τα εξής:. 

«Κυρία Υφυπουργέ

Ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας.

Η παραγωγή δέχεται πολλαπλά χτυπήματα και απαιτείται να δοθεί άμεση λύση έτσι ώστε να μπορεί ο αγρότης να είναι πρωταγωνιστής της υπαίθρου.Οι ροδακινοπαραγωγοί βιώνουν πλέον την οικονομική εξαθλίωση και αυτό έχει αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στους νομούς τους. Η Ημαθία είναι ένας αγροτικός νομός και η οικονομία του στηρίζεται στην παραγωγή και κατά κύριο λόγο στα έσοδα από την  καλλιέργεια ροδάκινου.

Ως νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος, θελήσαμε να σας συναντήσουμε και βρήκαμε την ανάλογη ανταπόκριση και τις πόρτες του γραφείου σας ανοιχτές.  

Σας υποβάλλουμε το παρακάτω υπόμνημα όπου περιέχονται οι προτάσεις και τα αιτήματα μας και σας καλούμε για τις ενέργειες σας με σκοπό την υλοποίηση τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχώς διογκώνονται, αναζητώντας άμεση λύση, αφού βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται και πολλοί εξ αυτών να οδηγούνται σε μερική ή ακόμη και ολική εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Απαιτούμε

1. Την δίκαιη αποζημίωση από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου που έπληξαν την παραγωγή μας.

 Η μη αναγνώριση των ζημιών ως αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, θεωρείται για μας τους ασφαλιζόμενους στον οργανισμό παραγωγούς εντελώς άδικη. Στη  λύση που προτίθεστε να δώσετε μέσω Deminimis ελπίζουμε να μην περιέχονται τα περσινά λάθη, τόσο της επιλογής των ποικιλιών αλλά ακόμη περισσότερο των ποσών που δόθηκαν στρεμματικά στους παραγωγούς και δεν άγγιζαν ούτε το 30% των πραγματικών ζημιών. Η φετινές ζημιές ήταν μεγαλύτερες και αν το ποσό που δόθηκε την περσινή χρονιά ανέρχονταν στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ και όπως προαναφέραμε κάλυπτε τις ζημιές στο 20-30% περίπου των πραγματικών, το φετινό διαθέσιμο κονδύλιο αποζημίωσης θα πρέπει να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιες αποζημιώσεις. 

2. Εισοδηματική ενίσχυση για το έτος 2017 λόγω εξευτελιστικών τιμών πώλησης επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

 Παρά τις δεσμεύσεις του πρώην υπουργού ΑΑ & Τ τόσο στη Βέροια όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΑΤ  κ. Αντώνογλου ότι θα δει το συγκεκριμένο θέμα μετά τον Αύγουστο (2018), δεν υπήρξε καμιά μα καμία εξέλιξη και ενημέρωση των παραγωγών. Το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι μετά το κλείσιμο της Ρωσικής αγοράς έχει υποτιμηθεί  όσο κανένα άλλο πυρηνόκαρπο, χωρίς να έχει την αντίστοιχη στήριξη της πολιτείας.  

 3. Διακρατικές συμφωνίες για εύρεση νέων αγορών μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο.

 4. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για το επιτραπέζιο ροδάκινο με κίνητρο επιδότησης.

 Οι τιμές του επιτραπέζιου ροδάκινου από το 2014 και μετά δεν αγγίζουν ούτε το κόστος καλλιέργειας. Τιμή πώλησης παραγωγού 0.20 – 0.30 λεπτά / κιλό έχουν καταστήσει την καλλιέργεια μη βιώσιμη με συνέπεια οι παραγωγοί να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, με ότι συνεπάγεται αυτό, καθότι μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα έσοδα που έρχονται στη χώρα μας  από τις εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος.

 5. Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής αποζημιώσεων.

 Η τεχνολογία και η χρήση των σύγχρονων μέσων μπορούν να δώσουν λύσεις στις όποιες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς. Επίσης  επιβεβλημένη θεωρείται και η τροποποίηση του κανονισμού του οργανισμού και η προσαρμογή του με γνώμονα την κλιματική αλλαγή.   

 6. Τιμή βιομηχανικού ροδάκινου ίδια με αυτή προ 30ετίας.

 Με το κόστος παραγωγής αλλά και ζωής στα ύψη,  η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου παραμένει στα ίδια - κάποιες φορές χαμηλότερα - επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή προ 30 ετών. Φοβούμενοι και με έκδηλη ανησυχία να υπάρξει πρόβλημα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μετά μάλιστα και την ανεξέλεγκτη φύτευση που παρατηρείται τα τελευταία έτη με αφορμή τις εξευτελιστικές τιμές επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ζητάμε την αύξηση της τιμής  της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθώς και την αλλαγή των όρων με τους οποίους δίνεται.   

  7. Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός για την αποφυγή της μαύρης διακίνησης αλλά ακόμη και για τον έλεγχο των οικονομικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

 Μόνο νοσηρή μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά αρκετών συνεταιρισμών με τους παραγωγούς-μέλη να γίνονται αποδέκτες επιπρόσθετων οικονομικών προβλημάτων εκτός των ουκ ολίγων που αντιμετωπίζουν. 

 8. Ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για την υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης.

 9. Φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ σε αγροεφόδια και φυτοφάρμακα.

 10. Ελαστικότητα φορολογικών και ασφαλιστικών σε περίοδο κρίσης.

 11. Εργάτες γης και ευνοϊκή ρύθμιση με χαμηλό κόστος μετακλήσεων.

12. Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για αγρότες και αγρότισσες».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγροτουρισμός: Καλλιεργήστε τουρίστες…στο χωράφι σας!

Αγροτουρισμός: Καλλιεργήστε τουρίστες…στο χωράφι...

Τα έντονα αγροτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας...

Συνάντηση Κτηνοτρόφων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ  Αποφασισμένος ο Βορίδης για την πάταξη   των «ελληνοποιήσεων» στο γάλα και το κρέας   με αυστηρότερες οι ποινές στους παρανομούντες

Συνάντηση Κτηνοτρόφων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ...

-Φωτεινή Αραμπατζή: Στόχος μας  η στήριξη του...

Στ. Αραχωβίτης: Τρεις διαδοχικές συσκέψεις σε μία ημέρα στο Υπουργείο, ούτε ένα μέτρο για τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας

Στ. Αραχωβίτης: Τρεις διαδοχικές συσκέψεις σε μία...

Σε δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: «Βρισκόμαστε σε εγρήγορση   για την δικαίωση   των αιτημάτων μας»

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: «Βρισκόμαστε σε...

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας,...

Μέτρα προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Μέτρα προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού της...

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής  της Δ/νσης Αγροτικής...

Χυμοποίηση για εξισορρόπηση,   στρεμματική αποζημίωση   και αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Χυμοποίηση για εξισορρόπηση, στρεμματική αποζημίωση ...

-Παρέμβαση του Υπουργού για το ενδεχόμενο επιβολής...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή σε δικαιούχους αγρότες
H Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν από τις θεομηνίες της 10ης Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται

H Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τους αγρότες της Βόρειας...

H Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής με τη δέσμευσή της για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα έντονα αγροτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας καθώς και η ανάγκη για ενίσχυση του διαρκώς μειούμενου αγροτικού εισοδήματος οδηγούν σε επιλογές που στοχεύουν στη διαφοροποίηση της αγροτικής...

-Φωτεινή Αραμπατζή: Στόχος μας  η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφωνΣε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική...

Σε δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τους παραγωγούς ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:«Μετά από τρεις διαδοχικές συσκέψεις σε μία...

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, γνωστοποιούνται τα παρακάτω:«Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέτα είχε την Τρίτη 6 Αυγούστου αντιπροσωπεία του Δ.Σ. αποτελούμενη από...