Ο εγωισμός ανάβει… φωτιές!

Ο εγωισμός ανάβει… φωτιές!

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ.

Χαλκιά


«Για ένα δευτερόλεπτο θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν πως είναι αδέλφια. Για ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο, θα ήθελα να καταθέσουν τα όπλα. Για ένα λεπτό, για ένα δευτερόλεπτο θα ήθελα να γνωρίζουν ότι η αγάπη είναι εκεί. Δεν ζητάω παρά ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο, για να αλλάξω την όψη του κόσμου. Ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο, για να δημιουργήσω την αυριανή κοινωνία. Ένα λεπτό, ένα δευτερόλεπτο. Είναι τίποτα, είναι πολύ, είναι το παν», γράφεις νέε μου.

Ευγενικός ο πόθος σου! Τί πιο ωραίο, τα νιάτα να ηλεκτρίζονται από υψηλούς οραματισμούς; Μα είναι πραγματοποιήσιμοι; Θα σου αντείπουν. Όνειρα και μόνο όνειρα. Ανεκπλήρωτα σχέδια. Εξωπραγματικές οπτασίες, που όχι μόνο δεν θα φτάσεις, αλλά ούτε θα τις προσεγγίσεις.

Αυτά σου λένε οι «ρεαλιστές», οι «προσγειωμένοι». Κι εσύ τί θα κάνεις; Θα μαζέψεις τα φτερά σου και θα πάψεις να πετάς στους όμορφους κόσμους, όσο ιδεατοί κι αν είναι αυτοί; Και θα μπορείς ύστερα να ζήσεις χωρίς ευσεβείς πόθους και ευγενικούς οραματισμούς;

Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με τη φρίκη, που έχει μεταβάλει τον πλανήτη μας σ’ ένα ενεργό ηφαίστειο; Πώς μπορείς να ησυχάσεις όταν βλέπεις τη γη μας καταματωμένη, σπαρμένη με νεανικά κορμιά, με ακρωτηριασμένα γυναικόπαιδα, με άμαχους πληθυσμούς στο δρόμο της προσφυγιάς; Πώς είναι δυνατόν να ειρηνεύει η ευαίσθητη νεανική σου ψυχή, όταν γνωρίζει πως από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, διακόσιοι και πλέον πόλεμοι έχουν ανάψει, για να θυμίσουν τον θρίαμβο της βαρβαρότητας;

Τί πιο φυσικό να ποθείς την ειρήνη και να την βάζεις ως πρώτο στόχο στις επιδιώξεις σου; Εξάλλου αυτή είναι εντολή του Θεού, όραμα, πάθος, αγώνας της Εκκλησίας, που προσεύχεται συνεχώς για την ειρήνη του «σύμπαντος κόσμου». Δεν μιλάμε εδώ για τους πολύχρωμους ανειλικρινείς ψευτοειρηνιστές, που την ειρήνη την έχουν μόνο για πρόφαση. Την ειρήνη στα χείλη, το μίσος στην καρδιά. Καρδιές φορτισμένες με έχθρα δεν έχουν προϋποθέσεις για ένα τέτοιο αγώνα.

Μα χρειάζονται προϋποθέσεις; Διερωτάσαι. Ασφαλώς χωρίς προϋποθέσεις -και αυτές δυστυχώς λείπουν- η ειρήνη είναι χίμαιρα και ουτοπία.

Θα ήθελες, λες, όλος ο κόσμος να καταλάβει, έστω για ένα λεπτό, πως είναι αδέλφια. Για ένα και μόνο λεπτό να καταθέσει τα όπλα. Κι ύστερα… η ειρήνη πάνω στη γη.

Αλλά η ειρήνη, όπως κι εσύ το καταλαβαίνεις, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Δεν έρχεται με τρόπο μαγικό. Προϋποθέτει αγώνα. Είναι καρπός αγώνα πνευματικού. Οι λαοί της γης έχουν την ψευδαίσθηση, πως με τον πυρετό των εξοπλισμών, θα αποτρέψουν τον πόλεμο. Αυτό έχει μια εύλογη δικαιολογία, όταν υπάρχει η καχυποψία στις διεθνείς σχέσεις και οι αρπακτικές διαθέσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Εμείς λέμε, πως για να κυριαρχήσει η ειρήνη, χρειάζεται εξοπλισμός άλλου είδους. Χωρίς πνευματικό εξοπλισμό μπορεί, εξ ανάγκης, να καταθέσεις τα όπλα. Δεν θα καταθέσεις, όμως, την αιτία, που κινεί τα όπλα, που εξοπλίζει καρδιές. Και η αιτία είναι ο εγωισμός με όλα τα παρακλάδια του. Κι όσο αυτός δεν δαμάζεται, οι πορείες και τα συνέδρια και οι συμφωνίες θα είναι υποκριτικά ξεγελάσματα.

Γιατί χρειάζεται να πάμε στις ματωμένες εστίες των πολεμικών επιχειρήσεων, για να διαπιστώσουμε την αιτία που τις προκαλεί; Δίπλα μας, πολύ κοντά μας, μέσα μας, ζούμε καθημερινά τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα. Πόσες φορές το σπίτι μας, η οικογένειά μας, η γειτονιά μας, το σχολείο μας, το γραφείο μας, γίνονται πεδίο συγκρούσεων και μάχης! Πόσες φορές βρισκόμαστε σ’ ένα κηρυγμένο ή ακήρυχτο πόλεμο στις σχέσεις μας με τα αδέλφια μας, τους συνεργάτες μας, τους συνανθρώπους μας! Ποιος ανάβει φωτιές; Ποιος τις τροφοδοτεί; Ποιος τις φουντώνει;

Αν κοιτάξουμε στο βάθος, θα δούμε ζωντανό τον εγωισμό. Είμαστε βαθιά εγωιστές και ο εγωισμός μας κάνει να βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας, μόνο το συμφέρον μας και τίποτε άλλο. Τα θέλουμε όλα δικά μας. Έτσι, άλλοι πεθαίνουν από την πείνα και άλλοι από την πολυφαγία. Φυγαδεύεται η αγάπη και έρχονται οι συγκρούσεις.

«Πόθεν πόλεμοι και μάχαι εν υμίν;» ρωτάει ο αδελφόθεος Ιάκωβος. «Ουκ εντεύθεν, εκ των ηδονών υμών των στρατευομένων εν τοις μέλεσιν υμών;» (δ΄ 1).

(Από πού προέρχονται μεταξύ σας έριδες και οι συγκρούσεις; Δεν προέρχονται από την αιτίαν αυτήν, ήτοι από την προσπάθειαν να ικανοποιήσετε τις αμαρτωλές επιθυμίες σας, που σηκώνουν εκστρατείαν και πόλεμον με έδρα και φρούριόν τους τα μέλη σας;). Πριν από τις πολεμικές εκστρατείες, στρατεύονται οι αμαρτωλές επιθυμίες και ορέξεις. Η επιθυμία της φιλαρχίας, της εξουσίας, της εκδίκησης, του ακόρεστου πλούτου, προκαλούν φιλονικίες και προετοιμάζουν τις πολεμικές συγκρούσεις.

Όλα αυτά βρίσκουν την απάντησή τους στην αγάπη, που έφερε ο Χριστός στη γη μας. «Μηδενί μηδέν οφείλετε ει μη το αγαπάν αλλήλους», μας λέγει ο Απ. Παύλος.

Μας λένε: Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο. Σύμφωνοι, απαντάμε. Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο, αλλά κατά του εγωισμού σου. Είναι η μόνο αποτελεσματική λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα. Αυτός (ο εγωισμός) ανάβει… φωτιές.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...