Γίνε επιτέλους σκηνοθέτης της ζωής σου

Γίνε επιτέλους σκηνοθέτης της ζωής σου

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το σύνολο των ΜΜΕ του πλανήτη ασχολείται με το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ και την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος που επί σειρά πολλών ετών ηγούνταν. Αναλύει τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την επιλογή του διαδόχου, πιθανολογεί τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή αυτή στην κυβερνητική λειτουργία και επιχειρεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Καγκελαρίου.

Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, όταν είσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού και έχεις επιτύχει τα εσωτερικά σου ζητήματα να απασχολούν ευρύτερα την παγκόσμια κοινότητα. Άλλωστε, η Γερμανία είναι μια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη σε ευρύτερο επίπεδο, αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης, στην οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο με την παρουσία της καθορίζοντας τις αποφάσεις και την εν γένει πορεία αυτής με γνώμονα φυσικά τα συμφέροντά της. 

Αναλογιστείτε ότι μιλάμε για μία χώρα που δύο φορές στον προηγούμενο αιώνα, μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που η ίδια προκάλεσε, βρέθηκε στρατιωτικά ηττημένη και ολοκληρωτικά κατεστραμμένη την τελευταία φορά μόλις πριν από 70 χρόνια. Και όμως κατάφερε να ορθοποδήσει, να ξαναχτίσει από την αρχή νέες σύγχρονες υποδομές και να αναπτύξει μία βαριά βιομηχανία που παράγει τα πάντα και κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές. 

Και αυτό χάρη στη μεθοδική και συστηματική οικοδόμηση μιας οργανωμένης κοινωνίας με αρχές και νόμους απόλυτα σεβαστούς από όλους και κυρίως χάρη στην εργατικότητα των μεταναστών που με ποικίλα κίνητρα προσέλκυσε από τις υπόλοιπες χώρες καταρχάς της Ευρώπης.    

Και εμείς ; Άβουλοι τηλεθεατές του καναπέ, απολαμβάνουμε την ήττα και τη μιζέρια μας σε όλα τα επίπεδα, έχοντας την ψευδαίσθηση ενός επίπλαστου βολέματος και μιας καθημερινότητας που καθοδηγείται από αυτόματο πιλότο. Χρόνια τώρα ανεχόμαστε αδρανείς, άλλοι (μεγάλοι και ισχυροί στα μάτια μας) να ετοιμάζουν το μέλλον μας και να καθορίζουν εκ των προτέρων τις επιλογές μας, τις οποίες όμως μας πλασάρουν με τέτοιον τρόπο σαν να πρόκειται για δικές μας αποφάσεις και πρωτοβουλίες, των οποίων η ευθύνη μας βαρύνει και για τις επιβλαβείς συνέπειες των οποίων πρέπει να τιμωρηθούμε για παραδειγματισμό. 

Η μαγική εικόνα της φτωχής και οικονομικά εξαρτημένης Ελλάδας, που δεμένη σε έναν αέναο κύκλο μνημονίων - ύφεσης θα πορεύεται εσαεί, έχει γίνει συνείδηση των νεοελλήνων, που αποδεχόμενοι τη δραματική τους μοίρα δεν έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια να δραπετεύσουν από τον παραλογισμό που τους επιβάλλεται. 

Όμως, για πόσο ακόμη θα στεκόμαστε μοιραίοι και απαθείς παρατηρητές μιας πατρίδας που χάνεται ; Πρέπει να πάρουμε επιτέλους το μέλλον στα χέρια μας. Όχι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί. Να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο βασιλιάς του παιχνιδιού. Δεν πρέπει όμως να είσαι το πιόνι, ο αναλώσιμος στρατιώτης, ο δέκτης των εντολών χωρίς τη δυνατότητα αυτενέργειας. 

Εκείνο που οφείλεις να κάνεις είναι να ορίζεις εσύ τις κινήσεις σου, να είσαι ο παίκτης που όλοι θα σέβονται. Ένας απρόβλεπτος παράγοντας της διεθνούς σκακιέρας που όλοι θα επιθυμούν τη φιλία του ωθούμενοι είτε από ανάγκη είτε από φόβο. 

Μόνο έτσι θα μπορείς να είσαι περήφανος για την Πατρίδα σου και θα ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον των παιδιών σου σε μια χώρα που θα κρατάει τα παιδιά της εξασφαλίζοντάς τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...