Γίνε επιτέλους σκηνοθέτης της ζωής σου

Γίνε επιτέλους σκηνοθέτης της ζωής σου

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το σύνολο των ΜΜΕ του πλανήτη ασχολείται με το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ και την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος που επί σειρά πολλών ετών ηγούνταν. Αναλύει τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την επιλογή του διαδόχου, πιθανολογεί τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή αυτή στην κυβερνητική λειτουργία και επιχειρεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Καγκελαρίου.

Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, όταν είσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού και έχεις επιτύχει τα εσωτερικά σου ζητήματα να απασχολούν ευρύτερα την παγκόσμια κοινότητα. Άλλωστε, η Γερμανία είναι μια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη σε ευρύτερο επίπεδο, αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης, στην οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο με την παρουσία της καθορίζοντας τις αποφάσεις και την εν γένει πορεία αυτής με γνώμονα φυσικά τα συμφέροντά της. 

Αναλογιστείτε ότι μιλάμε για μία χώρα που δύο φορές στον προηγούμενο αιώνα, μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που η ίδια προκάλεσε, βρέθηκε στρατιωτικά ηττημένη και ολοκληρωτικά κατεστραμμένη την τελευταία φορά μόλις πριν από 70 χρόνια. Και όμως κατάφερε να ορθοποδήσει, να ξαναχτίσει από την αρχή νέες σύγχρονες υποδομές και να αναπτύξει μία βαριά βιομηχανία που παράγει τα πάντα και κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές. 

Και αυτό χάρη στη μεθοδική και συστηματική οικοδόμηση μιας οργανωμένης κοινωνίας με αρχές και νόμους απόλυτα σεβαστούς από όλους και κυρίως χάρη στην εργατικότητα των μεταναστών που με ποικίλα κίνητρα προσέλκυσε από τις υπόλοιπες χώρες καταρχάς της Ευρώπης.    

Και εμείς ; Άβουλοι τηλεθεατές του καναπέ, απολαμβάνουμε την ήττα και τη μιζέρια μας σε όλα τα επίπεδα, έχοντας την ψευδαίσθηση ενός επίπλαστου βολέματος και μιας καθημερινότητας που καθοδηγείται από αυτόματο πιλότο. Χρόνια τώρα ανεχόμαστε αδρανείς, άλλοι (μεγάλοι και ισχυροί στα μάτια μας) να ετοιμάζουν το μέλλον μας και να καθορίζουν εκ των προτέρων τις επιλογές μας, τις οποίες όμως μας πλασάρουν με τέτοιον τρόπο σαν να πρόκειται για δικές μας αποφάσεις και πρωτοβουλίες, των οποίων η ευθύνη μας βαρύνει και για τις επιβλαβείς συνέπειες των οποίων πρέπει να τιμωρηθούμε για παραδειγματισμό. 

Η μαγική εικόνα της φτωχής και οικονομικά εξαρτημένης Ελλάδας, που δεμένη σε έναν αέναο κύκλο μνημονίων - ύφεσης θα πορεύεται εσαεί, έχει γίνει συνείδηση των νεοελλήνων, που αποδεχόμενοι τη δραματική τους μοίρα δεν έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια να δραπετεύσουν από τον παραλογισμό που τους επιβάλλεται. 

Όμως, για πόσο ακόμη θα στεκόμαστε μοιραίοι και απαθείς παρατηρητές μιας πατρίδας που χάνεται ; Πρέπει να πάρουμε επιτέλους το μέλλον στα χέρια μας. Όχι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί. Να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο βασιλιάς του παιχνιδιού. Δεν πρέπει όμως να είσαι το πιόνι, ο αναλώσιμος στρατιώτης, ο δέκτης των εντολών χωρίς τη δυνατότητα αυτενέργειας. 

Εκείνο που οφείλεις να κάνεις είναι να ορίζεις εσύ τις κινήσεις σου, να είσαι ο παίκτης που όλοι θα σέβονται. Ένας απρόβλεπτος παράγοντας της διεθνούς σκακιέρας που όλοι θα επιθυμούν τη φιλία του ωθούμενοι είτε από ανάγκη είτε από φόβο. 

Μόνο έτσι θα μπορείς να είσαι περήφανος για την Πατρίδα σου και θα ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον των παιδιών σου σε μια χώρα που θα κρατάει τα παιδιά της εξασφαλίζοντάς τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο ρεβανί του κόσμου και το βραβείο Γκίνες, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, έκοψε την πίτα του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο...

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0...

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Στο χωριό οι μέρες κυλούσαν γρήγορα.Μεγάλες...

Συγκέντρωση και ψήφισμα   διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων

Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ...

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος,...

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας   ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας ο Μανώλης...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας...

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό  πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων, ο Χρήστος Γιαννακάκης

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό ...

Στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής...

Διαφορές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ *του Γιάννη Ναζλίδη

Διαφορές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ *του...

Η μακροβιότερη μεταξύ των ηγετών του G7...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0 μ.μ., στο «Αιγές Μέλαθρον», ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας.Ο Πρόεδρος κ. Τάσος Παγούρας καλωσόρισε όλα τα μέλη του Συλλόγου και ευχήθηκε πάνω από όλα...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος, παρά τις περιστασιακές φουσκονεριές του, στάθηκε διαχρονικά ο «ευεργέτης της Βέροιας», εξασφαλίζοντάς της ύδρευση, άρδευση, ενέργεια από τις...

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γεωργία Μπατσαρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος ήταν παρόντες στη σύσκεψη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) ​ υπό την...

Για αύξηση του αριθμού των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία της περιοχής μας, λόγω της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, κάνει λόγο το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΛΑΟΥ και τα πρώτα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας...