«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης... Ειρήνη!»

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης... Ειρήνη!»

Γράφει η 

Νανά Στ. 

Παπαϊωάννου

Φιλόλογος, 

λογοτέχνις

                 

Πλησιάζουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, με το σημαντικότερο, ανά τους αιώνες, μήνυμα, αυτό της Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Κύριός μας, ο Δημιουργός του Σύμπαντος κόσμου, ντύθηκε, ως βρέφος, το ένδυμα της άκρας Ταπείνωσης, σε μια  φτωχική φάτνη, εντός σπηλαίου, ανάμεσα στα ζεστά χνώτα κάποιων ζώων, (« και μάθετε απ’ εμού ότι πράος ειμι και ταπεινός τη καρδία», κατά Ματθαίον ια’ 27-30). 

Με την Ενανθρώπισή Του και την ουράνια δόξα Του, κατάγαυσε τα Σύμπαντα αλλά έφερε και τη χαρμόσυνη είδηση στο ανθρώπινο γένος. Έδωσε τέλος στην βασανιστική του πορεία, πάνω στη γη, την χωρίς νόημα και πνευματικό περιεχόμενο,  όπως του ταίριαζε, (« άνθρωπος <=  άνω θρώσκω = σκιρτώ και πετάγομαι, σαν το βέλος, προς τα ύψη, στα επουράνια, επομένως αναζητώ το ιδεώδες και επάξιο της ύπαρξής μου»). 

Όμως, η σύγχρονη πραγματικότητα μας λυπεί και σκορπά γύρω μας την αιθάλη της απαισιοδοξίας, καλύπτοντας, με μπόλικη  χρυσόσκονη οφθαλμαπάτης την αληθινή έννοια και το ουσιώδες νόημα της ζωής.

Ο σύγχρονος άνθρωπος χάνεται στους διαδρόμους της επικαιρότητας που του «σερβίρουν». Κουρασμένος απ’ τη σκληρή καθημερινότητα, στον αγώνα της επιβίωσης, μπερδεμένος, εσωτερικά, απ’ την παραπληροφόρηση, που άκριτα δέχεται, απ’ τα ποικίλης μορφής και σκοπιμότητας μέσα ενημέρωσης, αφήνεται έρμαιος στο πνευματικό  του «άδειασμα». Προτιμά την εύκολη και εύπεπτη τροφή. Δεν ανοίγει, εύκολα, ένα βιβλίο, χάνεται στα επικίνδυνα δολώματα των ακριβών κινητών και του face  book, νομίζοντας πως , έτσι, είναι «in», δηλαδή γίνεται αποδεκτός από το σύνολο, δεν είναι «οπισθοδρομικός». 

Κυνηγά τους εξωτερικούς τύπους, διαπομπεύοντας την προσωπική του ζωή, καταργώντας την αληθινή επικοινωνία τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους, προπάντων, δε, με τον Θεό. Απαξιώνει παραδοσιακά, εγγενή πρότυπα, καθυβρίζει ιερά και όσια, καταπατά θεσμούς, αφορίζει υγιείς τρόπους ζωής. Χαρακτηριστικό της εποχής η βία και η εγκληματικότητα, που βρίσκονται σε έξαρση. Η ανθρώπινη ύπαρξη λοιδορείται και απαξιώνεται.

Όσο για τους νέους, αντί να εφοδιαστούν με τα όπλα της γνώσης και να αναδυθούν σ’ έναν αγώνα επάξιο του δώρου της ζωής τους, ώστε ν’ ανοίξουν ασφαλείς δρόμους για τη μελλοντική τους πορεία, ζωγραφίζουν τα σώματά τους, με ποικίλες καρικατούρες. Έχουν την ψευδαίσθηση πως, έτσι, γίνονται πιο αρεστοί. Οικτρή αυταπάτη! Το ότι λείπουν τα σωστά πρότυπα, αυτό δεν τους δικαιολογεί. Καλό είναι να ορθώσουν το ανάστημά τους σ’ αυτήν την ισοπέδωση που, σκόπιμα, τους επιβάλλεται. Ας πάρουν στα χέρια τους τα ηνία, για το θεμέλιωμα μιας υγιειούς και αληθινά προοδευτικής κοινωνίας.

 «Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής!/ Κι αν έρθουν χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι,/ ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε, το περιβόλι κόφτο/ και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα/ για πάλεμα για μάτωμα για την καινούρια γέννα.»

(Κωστής Παλαμάς « Ο Γκρεμιστής», 1907).

Οι μεγάλοι ηγέτες, που ρυθμίζουν τις τύχες των λαών, αδιαφορώντας, ουσιαστικά, για την ομαλή και  ειρηνική συνύπαρξή τους,  αδιαφορούν για την κατάντια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μας πείθουν, πια, για το καλοπροαίρετο των σκοπών τους ούτε και για την ειλικρίνεια τους. Αμφιβάλουμε για τα ανθρωπιστικά τους ιδεώδη, επειδή είναι πολλά τα δείγματα καιροσκοπισμού από μέρους τους. Αμφισβητούμε και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, την ηθική τους υπόσταση, την πνευματική τους καθαρότητα. «Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας.»

Πώς να τους θεωρήσουμε ειρηνοποιούς, όταν απουσιάζει από τους ίδιους η εσωτερική ειρήνη; Όταν συνάπτουν στρατηγικές συμμαχίες, με άξονα, δήθεν, την ειρήνη, ενώ στο παρασκήνιο διαβουλεύονται απροκάλυπτες επεμβάσεις και διάλυση κρατών; Όταν καταργούν διεθνείς συνθήκες, παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια ή καταπατούν πανανθρώπινα δικαιώματα; Όταν προκαλούν μετακινήσεις χιλιάδων προσφύγων, διασαλεύοντας την εσωτερική λειτουργία και τους κοινωνικούς ιστούς των κρατών; Όταν πολύ εύκολα αλλάζουν προσωπεία, ανάλογα με τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα;

Βέβαια, ουδείς τέλειος, αλλά, τουλάχιστον, ας επωμισθούν το βάρος των ευθυνών τους, αντί να παίζουν βρώμικα «παιχνίδια», κινούμενοι από άπληστη κενοδοξία και αμοραλιστικές τάσεις. 

«και επί γης Ειρήνη..!.» Τότε μόνον θα είναι εφικτή η πολυπόθητη ειρήνη, όταν αλλάξει ρότα η ανθρώπινη δυναμική, αξιολογώντας με σωστά κριτήρια, τη σημασία της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στη γη. Όταν βιώσουμε το αληθινό και μέγιστο μήνυμα των Χριστουγέννων, ξεχωρίζοντας το γνήσιο από το κίβδηλο. Όταν θέσουμε θεμέλιο της Παιδείας και γενικότερα της κοινωνίας, τις ηθικές αξίες, την πνευματική αναδόμηση, τον σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη,  την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Γιατί αυτές οι αξίες προσδιορίζουν τη μοναδικότητα και ανωτερότητα του ανθρώπινου γένους, μέσα στο στερέωμα της Δημιουργίας του Θεού. Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ά-λογο ζώο!    

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...