Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ  ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για δυναμικές κινητοποιήσεις


Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας. Διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν πληρώθηκαν τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (ροδάκινα και νεκταρίνια) και επειδή αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις τα συμπύρηνα. Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην ραδιοφωνική εκπομπή  ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ λίγο μετά την συμβολική κατάληψη, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης μίλησε για το θέμα. «Δυστυχώς μετά από πολλά λόγια και πολλά «θα» και συγκεκριμένα ενώ πριν 20 μέρες είχε ανακοινωθεί ότι θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα κάποιοι αγρότες δεν μπόρεσαν να κάνουν Χριστούγεννα».


Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη για να συζητήσουν αρκετά θέματα, ζήτησαν τον λόγο που αποκλείσθηκαν τα συμπήρηνα από τις αποζημιώσεις λόγω των βροχοπτώσεων. Ο υπουργός τους απάντησε ότι οι βιομηχανίες καλύφθηκαν από τις ποσότητες που παραδόθηκαν και ότι η τιμή που δόθηκε ήταν ικανοποιητική. Παρών στην συζήτηση ήταν και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης.


«Είναι απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν» τόνισε ο κ. Χαλκίδης και ενημέρωσε ότι προχθές έγινε γενική συνέλευση των αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Μέσης και αποφασίστηκε να γίνει η χθεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ και να παραδώσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.


Ωστόσο εκτός από τα συμπήρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις και άλλες καλλιέργειες όπως το βερύκοκο, δαμάσκηνο και αχλάδι για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέριμνα.

«Έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές μας εισφορές, έπρεπε να έχουμε ήδη πληρωθεί  για τις ζημιές και ο υπουργός λέει ότι θα το δει το θέμα από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο» υπογράμμισε ο πρόεδρος των αγροτών τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προβλέπεται η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του αγροτικού εισοδήματος στην οικονομία της Ημαθίας, αφού πρόκειται για έναν ισχυρό κρίκο από τον οποίο εξαρτώνται όλοι οι επαγγελματίες και γενικότερα η αγορά. «Αν δεν έχει χρήματα ο αγρότης, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.


Επίσης τόνισε με έμφαση την ανάγκη να είναι όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις: «Οι αγρότες πεινάνε και οι κυβερνώντες θέλουν να συνεχίσουν.


Θα μας βρουν μπροστά τους, γιατί ο αγώνας μας είναι καθημερινός, ενώ ετοιμαζόμαστε τον άλλο μήνα για κινητοποιήσεις με τρακτέρ στους δρόμους. Άλλη λύση δεν έχουμε, άλλο όπλο για να πολεμήσουμε την αδικία δεν έχουμε».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπλόκα αγροτών: Σε ποια σημεία θα στηθούν τα πρώτα

Μπλόκα αγροτών: Σε ποια σημεία θα στηθούν τα πρώτα

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους,...

Μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας αποφάσισε ο αγροτικός σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας»

Μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας αποφάσισε ο...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πήρε...

Ο ΕΛΓΑ παρέλαβε τις εκτιμήσεις των ζημιών από τις βροχοπτώσεις

Ο ΕΛΓΑ παρέλαβε τις εκτιμήσεις των ζημιών από τις...

Από το Δήμο Βέροιας ανακοινώνεται ότι παρελήφθησαν...

Γενική συνέλευση καλεί   ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας   για την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου

Γενική συνέλευση καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας ...

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στον Υπουργό...

Το επιβεβαίωσε ο Υπουργός: Μέχρι το τέλος του μήνα  τα de minimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια

Το επιβεβαίωσε ο Υπουργός: Μέχρι το τέλος του μήνα τα de...

Νέα συνάντηση είχαν την Τρίτη, με τον υπουργό...

Στις 28 Ιανουαρίου βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες

Στις 28 Ιανουαρίου βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι...

Στις 28 Ιανουαρίου του 2019 θα βγάλουν τα τρακτέρ τους...

Έκτακτες αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις - 13 μέτρα για ενίσχυση αγροτών

Έκτακτες αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις - 13 μέτρα...

Πακέτο δεκατριών µέτρων για την ενίσχυση των αγροτών,...

Στο τέλος του μήνα βγαίνουν στους δρόμους… Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: «Την Δευτέρα  28 Ιανουαρίου, τα ρυάκια γίνονται ποτάμι… Καλούς αγώνες!»

Στο τέλος του μήνα βγαίνουν στους δρόμους…...

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους, προκειμένου στις 28/1 να βγάλουν συντεταγμένα τα τρακτέρ τους στους ελληνικούς δρόμους, βρίσκονται οι συντασσόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με την Πανελλαδική...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πήρε μέρος στη διευρυμένη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στις 11 Γενάρη στις Σέρρες.Με βάση την απόφαση...

Από το Δήμο Βέροιας ανακοινώνεται ότι παρελήφθησαν από τον ΕΛΓΑ, οι πίνακες εκτιμήσεων για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση της 23ης Μαΐου 2018.Για περισσότερες πληροφορίες ή ενστάσεις οι...

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στον Υπουργό Αγρ. ΑνάπτυξηςΣύσκεψη για θέματα που αφορούσαν κυρίως τις προοπτικές και το μέλλον της καλλιέργειας του ροδάκινου και νεκταρινιού καθώς και τις άδικες –...