Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ  ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για δυναμικές κινητοποιήσεις


Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας. Διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν πληρώθηκαν τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (ροδάκινα και νεκταρίνια) και επειδή αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις τα συμπύρηνα. Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην ραδιοφωνική εκπομπή  ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ λίγο μετά την συμβολική κατάληψη, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης μίλησε για το θέμα. «Δυστυχώς μετά από πολλά λόγια και πολλά «θα» και συγκεκριμένα ενώ πριν 20 μέρες είχε ανακοινωθεί ότι θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα κάποιοι αγρότες δεν μπόρεσαν να κάνουν Χριστούγεννα».


Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη για να συζητήσουν αρκετά θέματα, ζήτησαν τον λόγο που αποκλείσθηκαν τα συμπήρηνα από τις αποζημιώσεις λόγω των βροχοπτώσεων. Ο υπουργός τους απάντησε ότι οι βιομηχανίες καλύφθηκαν από τις ποσότητες που παραδόθηκαν και ότι η τιμή που δόθηκε ήταν ικανοποιητική. Παρών στην συζήτηση ήταν και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης.


«Είναι απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν» τόνισε ο κ. Χαλκίδης και ενημέρωσε ότι προχθές έγινε γενική συνέλευση των αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Μέσης και αποφασίστηκε να γίνει η χθεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ και να παραδώσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.


Ωστόσο εκτός από τα συμπήρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις και άλλες καλλιέργειες όπως το βερύκοκο, δαμάσκηνο και αχλάδι για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέριμνα.

«Έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές μας εισφορές, έπρεπε να έχουμε ήδη πληρωθεί  για τις ζημιές και ο υπουργός λέει ότι θα το δει το θέμα από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο» υπογράμμισε ο πρόεδρος των αγροτών τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προβλέπεται η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του αγροτικού εισοδήματος στην οικονομία της Ημαθίας, αφού πρόκειται για έναν ισχυρό κρίκο από τον οποίο εξαρτώνται όλοι οι επαγγελματίες και γενικότερα η αγορά. «Αν δεν έχει χρήματα ο αγρότης, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.


Επίσης τόνισε με έμφαση την ανάγκη να είναι όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις: «Οι αγρότες πεινάνε και οι κυβερνώντες θέλουν να συνεχίσουν.


Θα μας βρουν μπροστά τους, γιατί ο αγώνας μας είναι καθημερινός, ενώ ετοιμαζόμαστε τον άλλο μήνα για κινητοποιήσεις με τρακτέρ στους δρόμους. Άλλη λύση δεν έχουμε, άλλο όπλο για να πολεμήσουμε την αδικία δεν έχουμε».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2024 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...