Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ  ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Οι αγρότες μετά την χθεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για δυναμικές κινητοποιήσεις


Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας. Διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν πληρώθηκαν τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (ροδάκινα και νεκταρίνια) και επειδή αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις τα συμπύρηνα. Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην ραδιοφωνική εκπομπή  ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ λίγο μετά την συμβολική κατάληψη, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης μίλησε για το θέμα. «Δυστυχώς μετά από πολλά λόγια και πολλά «θα» και συγκεκριμένα ενώ πριν 20 μέρες είχε ανακοινωθεί ότι θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα κάποιοι αγρότες δεν μπόρεσαν να κάνουν Χριστούγεννα».


Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη για να συζητήσουν αρκετά θέματα, ζήτησαν τον λόγο που αποκλείσθηκαν τα συμπήρηνα από τις αποζημιώσεις λόγω των βροχοπτώσεων. Ο υπουργός τους απάντησε ότι οι βιομηχανίες καλύφθηκαν από τις ποσότητες που παραδόθηκαν και ότι η τιμή που δόθηκε ήταν ικανοποιητική. Παρών στην συζήτηση ήταν και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης.


«Είναι απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν» τόνισε ο κ. Χαλκίδης και ενημέρωσε ότι προχθές έγινε γενική συνέλευση των αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Μέσης και αποφασίστηκε να γίνει η χθεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ και να παραδώσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.


Ωστόσο εκτός από τα συμπήρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις και άλλες καλλιέργειες όπως το βερύκοκο, δαμάσκηνο και αχλάδι για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέριμνα.

«Έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές μας εισφορές, έπρεπε να έχουμε ήδη πληρωθεί  για τις ζημιές και ο υπουργός λέει ότι θα το δει το θέμα από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο» υπογράμμισε ο πρόεδρος των αγροτών τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προβλέπεται η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του αγροτικού εισοδήματος στην οικονομία της Ημαθίας, αφού πρόκειται για έναν ισχυρό κρίκο από τον οποίο εξαρτώνται όλοι οι επαγγελματίες και γενικότερα η αγορά. «Αν δεν έχει χρήματα ο αγρότης, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.


Επίσης τόνισε με έμφαση την ανάγκη να είναι όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις: «Οι αγρότες πεινάνε και οι κυβερνώντες θέλουν να συνεχίσουν.


Θα μας βρουν μπροστά τους, γιατί ο αγώνας μας είναι καθημερινός, ενώ ετοιμαζόμαστε τον άλλο μήνα για κινητοποιήσεις με τρακτέρ στους δρόμους. Άλλη λύση δεν έχουμε, άλλο όπλο για να πολεμήσουμε την αδικία δεν έχουμε».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες εφαρμογές στον αγροτικό χώρο - Της Ολυμπίας Σουγιουλτζή

Νέες εφαρμογές στον αγροτικό χώρο - Της Ολυμπίας...

Την Παρασκευή που μας πέρασε παρακολούθησα τις...

Για μετά τις 25 Μαρτίου   η πληρωμή στην ειδική   ενίσχυση βάµβακος

Για μετά τις 25 Μαρτίου η πληρωμή στην ειδική ...

Νέα καθυστέρηση που συνοδεύεται από τεράστια...

Σταύρος Αραχωβίτης: «Ένα εκατομμύριο ευρώ ενισχύσεις de minimis στους τευτλοπαραγωγούς»

Σταύρος Αραχωβίτης: «Ένα εκατομμύριο ευρώ ενισχύσεις...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος...

Ενημέρωση της Π.Ε. Ημαθίας για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Ενημέρωση της Π.Ε. Ημαθίας για την απόκτηση αδειών νέας...

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας ...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή σε 1.834 δικαιούχους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή σε 1.834 δικαιούχους

Σε πληρωμές 2,4 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός...

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας:  Θέσεις και προτάσεις για την νέα ΚΑΠ, τις ενισχύσεις και το εμπάργκο

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Θέσεις και προτάσεις για...

Τις θέσεις-προτάσεις του, γνωστοποιεί ο  Αγροτικός...

Μέχρι τις 27 Μαρτίου   οι αιτήσεις Αδειών φύτευσης αμπέλου

Μέχρι τις 27 Μαρτίου οι αιτήσεις Αδειών φύτευσης...

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας...

Θ υ μ ά ρ ι (θύμος)  Ένα πολύ γνωστό φυτό για τις  εξαιρετικές αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Παρασκευή που μας πέρασε παρακολούθησα τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την αγροτική...

Νέα καθυστέρηση που συνοδεύεται από τεράστια απογοήτευση για τον αγροτικό κόσµο όσον αφορά την πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος. Ένα 10ήµερο ακόµα χρόνο λένε πως χρειάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ από το...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:«Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στους τευτλοπαραγωγούς με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης...

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας ανακοινώνεται ότι: σύμφωνα με την ΥΑ 609/16822/14-02-2017(ΦΕΚ 600/24-02-2017) του ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών...