Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Άμεσα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis στα ροδάκινα Συμπεριλαμβάνονται και τα συμπύρηνα και τα νεκταρίνια

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Άμεσα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis στα ροδάκινα Συμπεριλαμβάνονται και τα συμπύρηνα και τα νεκταρίνια

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ενημερώνει ότι σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί άμεσα έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών που υπέστησαν υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018. Η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών  που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα για την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας.

Για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), υπήρξε συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, των υπηρεσιών και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, των βουλευτών των περιοχών αυτών και συλλογικών φορέων των αγροτών.


Φρόσω Καρασαρλίδου: «Ικανοποιήθηκε το αίτημαπου υποβάλλαμε ως Κυβερνητικοί βουλευτές, για την αποζημίωση όλων των ποικιλιών» 

Σε δελτίο Τύπου, η Φρόσω Καρασαρλίδου, βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωση του Υπουργείου και του κ. Αραχωβίτη, εκτιμά και τονίζει τα εξής:

«Ικανοποιήθηκε, λοιπόν, το αίτημα που υποβάλλαμε ως Κυβερνητικοί βουλευτές, για την αποζημίωση όλων των ποικιλιών που πρότειναν οι Οργανώσεις Παραγωγών συμπεριλαμβανομένων και των συμπυρήνων. 

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την θετική ανταπόκριση τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, όλες  τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας και την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας που με την παράθεση στοιχείων συνέβαλαν σε αυτήν την θετική εξέλιξη» . 



Συνάντηση Γ. Ουρσουζίδη με τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας

Με κυρίαρχο θέμα την αποζημίωση των παραγωγών Επιτραπέζιων Ροδακίνων – Νεκταρινιών, αλλά και Συμπύρηνων Ροδακίνων, συναντήθηκε  ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, με  τον πρόεδρο Βοργιάδη Χρήστο, τον αντιπρόεδρο   Γκαλαΐτση Δημήτρη και τα μέλη Παπαδημητρίου Ελένη και Κυριακίδη Δημήτρη του «Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας» και τους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι μετά από επικοινωνία που είχε  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η αποζημίωση θα καταβληθεί για το σύνολο των πληγέντων ποικιλιών Επιτραπέζιων – Νεκταρινιών και Συμπύρηνων Ροδακίνων μέσα στον Μήνα Ιανουάριο (αφού λόγω των εορτών δεν κατέστη δυνατόν να καταβληθεί το ποσό των 10,2 εκ. ευρώ  για τα Επιτραπέζια και Νεκταρίνια, όπως είχε ανακοινωθεί).  

Το επιπλέον ποσό (πλέον των 10,2 εκ. ευρώ για την αποζημίωση των Επιτραπέζιων Ροδακίνων και  Νεκταρινιών)  θα προκύψει, όπως αναφέρει, μετά από την εκτίμηση των ομάδων παραγωγών και του ΕΛΓΑ (όπως ακριβώς έγινε για τα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια), ώστε το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα, καθώς και οι ποικιλίες, να προκύψουν μετά από έλεγχο και να αποζημιωθούν εκείνοι οι παραγωγοί που πραγματικά επλήγησαν.




Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...