Στο τέλος του μήνα βγαίνουν στους δρόμους… Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: «Την Δευτέρα  28 Ιανουαρίου, τα ρυάκια γίνονται ποτάμι… Καλούς αγώνες!»

Στο τέλος του μήνα βγαίνουν στους δρόμους… Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: «Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, τα ρυάκια γίνονται ποτάμι… Καλούς αγώνες!»

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων τους από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Σερρών, σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μπλόκα, σε όλη τη χώρα, σε κομβικά σημεία, από τις 28 Ιανουαρίου. Εμείς εδώ στις Σέρρες θα πάμε στον Προμαχώνα», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Βισαλτίας, κ. Στέργιος Λίτος.

«Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Τα ρυάκια γίνονται ποτάμι. Καλούς αγώνες», ήταν το σχόλιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το πώς θα οργανωθούν και θα υλοποιηθούν η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Βισαλτίας, εκ των πρωτεργατών της σύσκεψης.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 7 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά στην οποία θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις, τα αγροτικά προβλήματα και την οργάνωση της δράσης μας το επόμενο διάστημα.

Αιτήματα  και  διεκδικήσεις

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα 12 σημεία της συνάντησης 

Αραχωβίτη με αγρότες της Θεσσαλίας

Εν τω μεταξύ  το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου υπήρξε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών στον Τύρναβο  και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη.ο οποίος τη χαρακτήρισε εποικοδομητική  και σε καλό κλίμα.

Ο κ. Αραχωβίτης αφού τόνισε ότι η  μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή ενημέρωσε ότι:

• Στο επόμενο τρίμηνο θα ανακοινωθούν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

• Προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, νομοθετική ρύθμιση για τα αποστάγματα που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των αμβυκούχων-παραγωγών τσίπουρου

• Στις κρατικές ενισχύσεις de minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδακίνων και των νεκταρινιών, που έχουν πραγματικά υποστεί υποβάθμιση

• Ενισχύσεις de minimis θα χορηγηθούν και στα αχλάδια, στις περιοχές που έχει διαπιστωθεί υποβάθμιση

• Το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά στο θέμα των «ανοιχτών τιμών» στο βαμβάκι, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά

• Γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός»

• Από το ΥΠΑΑΤ έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και ζητείται η έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης γι’ αυτές τις καλλιέργειες

• Προχωράει η κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για την στήριξη συμπληρωματικά του εισοδήματος  των κτηνοτρόφων, ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα με τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας

• Επίκειται η δημοσίευση της ΚΥΑ που θα διέπει την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος με αυστηρές προβλέψεις και δεσμεύσεις για τις εισαγωγές.

• Τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων δεν θα εκποιηθούν (αφού είναι περιουσία των γενεών και όχι των συνεταίρων).

•Καμία απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους δεν θα υπάρξει αλλά μόνο αναστολή διώξεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης

• Διέψευσε τα περί «πριμ» αποχώρησης στην αιγοπροβατοτροφία.

Αναφορικά με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών, ο Υπουργός είπε ότι οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων αγροτών πλέον προστατεύονται και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Άδικος ο καταμερισμός  της χρηματικής ενίσχυσης των οικολογικών σχημάτων

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Άδικος ο...

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας,...

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023  Αυγενάκης: Η κυβέρνηση με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές...

Ξεκίνησε  από χθες Τρίτη 30 Απριλίου 2024 η καταβολή από...

Τάσος Μπαρτζώκας: Καταβάλλεται στους αγρότες της Ημαθίας  η συνδεδεμένη ενίσχυση  στον αραβόσιτο,  και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Τάσος Μπαρτζώκας: Καταβάλλεται στους αγρότες της...

Από το πολιτικό Γραφείο του Τάσου Μπαρτζώκα...

Έναρξη δηλώσεων ΕΛΓΑ για ζημία σε πρώιμα κεράσια σε Κοπανό, Λευκάδια, Μαρίνα και Πολλά Νερά

Έναρξη δηλώσεων ΕΛΓΑ για ζημία σε πρώιμα κεράσια σε...

Έναρξη δηλώσεων ΕΛΓΑ για ζημία από Βροχόπτωση σε...

Ξεκίνησαν οι Δηλώσεις ζημίας σε καλλιέργειες κερασιών από την βροχόπτωση της 25ης Απριλίου, στους Ανταποκριτές ΕΛΓΑ Δ/τΚ Πρασινάδας και Σταυρού

Ξεκίνησαν οι Δηλώσεις ζημίας σε καλλιέργειες κερασιών...

Ανακοινώνεται από τον Δήμο Αλεξάνδρειας ότι οι...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ 25/04/2024

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, η ...

Ξεκίνησαν οι αναγγελίες ζημιών στα κεράσια για Νάουσα και Στενήμαχο από τις βροχοπτώσεις

Ξεκίνησαν οι αναγγελίες ζημιών στα κεράσια για Νάουσα...

Αναγγελία ζημίας για Νάουσα και Στενήμαχο από ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...