Μανώλης Κεφαλογιάννης για το «Μακεδονικό»:  «Το δυστύχημα είναι ότι μία Συμφωνία όταν υπογραφεί αλλάζει μόνο με μία άλλη Συμφωνία»

Μανώλης Κεφαλογιάννης για το «Μακεδονικό»: «Το δυστύχημα είναι ότι μία Συμφωνία όταν υπογραφεί αλλάζει μόνο με μία άλλη Συμφωνία»

Συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99.6 με αφορμή

την αυριανή του επισκεψη στην Ημαθία

  •  Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζουν με διαφορετικές αξίες τα εθνικά θέματα
  • Τί λέει για τα Ελληνοτουρκικά, τα αγροτικά και τη νέα ΚΑΠ


Στην Ημαθία θα βρίσκεται αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, για μια επίσκεψη η οποία θα περιλαμβάνει συναντήσεις και επαφές με τοπικά στελέχη της Ν.Δ. αλλά και παραγωγικούς φορείς.


Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας χθες στην εκπομπή «Πρωινές Σημειώσεις» της Σοφίας Γκαγκούση στον ΑΚΟΥ 99.6, χαρακτήρισε επιζήμια, κυρίως για τον κόσμο της Βορ. Ελλάδας που έχει βιώσει το ιστορικό ζήτημα.
Στη συνέντευξη του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας, ουδεμία τροποποίηση μπορεί να επέλθει. Χαρακτήρισε εθνικά απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για το Αιγαίο, εάν την επιχειρήσει η σημερινή κυβέρνηση, ενώ όσον αφορά στα αγροτικά θέματα και τη νέα ΚΑΠ, εξήγησε ότι η κατεύθυνση έχει αλλάξει και εάν η Ελλάδα παραμείνει στη λογική των επιδοτήσεων και όχι της δημιουργίας προϊόντων με ποιότητα και καινοτομία, τότε ο πρωτογενής τομέας δεν θα έχει μέλλον.

Διαφορετική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο Μακεδονικό
Την οπτική ματιά και την διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης στο ξεκίνημα της συνέντευξης:
«Δυστυχώς έχουμε μία κυβέρνηση η οποία το είδε με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Έλληνες μακεδόνες και τα πολιτικά κόμματα της χώρας, που στη ιεράρχηση των αξιών τους έχουν πρώτα την Ελλάδα, την πατρίδα, το έθνος. Το είδαν με έναν τρόπο που εμείς δεν αποδεχόμαστε και γι’ αυτό αντιδρούμε στη Συμφωνία και ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα σημεία της μακεδονικής ταυτότητας και του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής ιθαγένειας και της μακεδονικής γλώσσας».

-Μετά την κύρωση υπάρχει η δυνατότητα σε μελλοντικό χρόνο, να τροποποηθεί κάτι;
«Αυτό είναι το δυστύχημα… Όταν υπογράψεις μία διεθνή συμφωνία, αλλάζει μόνο με μία άλλη διεθνή συμφωνία. Αυτό είναι ακριβώς και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ο κ. Ερντογάν  δεν είναι ικανοποιημένος από τη συνθήκη της Λωζάνης, εμείς είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, διότι εξασφάλισε 100 χρόνια ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό που δηλώνουν οι Διεθνείς Οργανισμοί, είναι ότι οι συνθήκες είναι κεκτημένο, είναι διεθνές δίκαιο και δεν αλλάζει. Τί ενοχλεί τον κ. Ερντογάν; Ότι η κοινότητα στη Θράκη ονομάζεται μουσουλμανική και η κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη ονομάζεται Ελληνική. Έχουμε σαφή διάκριση μέσα στη συνθήκη. Τώρα (στη συμφωνία των Πρεσπών) τί έχουμε εδώ; Υποτίθεται πως αλλάζει το κρατίδιο αυτό το όνομά του σε Βόρεια Μακεδονία, αλλά όταν ρωτάς και τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών, κι όπως γράφει και η Συμφωνία, υποτίθεται πως υπάρχει μακεδονικό έθνος, πως μιλάει μακεδονική γλώσσα. Ούτε μακεδονικό έθνος υπάρχει, διότι και οι ίδιοι παραδέχονται ότι βρίσκονται στην περιοχή από τον 2ο αιώνα μ.Χ., ούτε μακεδονική γλώσσα υπάρχει αφού πρόκειται για βουλγαρική με σλαβικά προθέματα.. Άρα ουσιαστικά είναι μία ψεύτικη γλώσσα, ένα ψεύτικο έθνος και μία Εκκλησία η οποία αποσχίσθηκε από την Κων/πολη, ακριβώς για να διαμορφώσουν τις βασικές συνθήκες λειτουργίας μιας εθνότητας κι ενός κράτους. Σ’ αυτό αντιδρούμε εμείς. Όταν αυτό ψηφιστεί, είναι δύσκολο να αλλάξει, ακόμα και η δικτατορία να το υπέγραφε… Πόσο μάλλον μία κυβέρνηση που έχει εκλεχθεί δημοκρατικά. Δημιουργεί διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι και το πρόβλημα με τη συνθήκη των Πρεσπών».
Ο κ. Κεφαλογιάννης παρότι, όπως δήλωσε, δεν είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, στην περίπτωση αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος, εκτίμησε ότι είναι μία σωστή λύση να προσφεύγει κάποιος στη λαϊκή ετυμηγορία.
«Ας πήγαινε η κυβέρνηση σε εκλογές, να έλεγαν όλα τα κόμματα τις θέσεις τους και ο Ελληνικός λαός να αποφάσιζε ποιος θα κυβερνήσει και θα διαπραγματευτεί. Αυτή ήταν η δημοκρατική λύση και η βάση μέσα στην οποία έπρεπε να λειτουργήσει ο κ. Τσίπρας. Αυτό δεν έγινε και είναι εθνικά υπόλογος… Ξέρετε όμως ποια είναι η διαφορά; Ότι εμείς έχουμε μία πατριωτική προσέγγιση των πραγμάτων, αυτοί έχουν μία άλλη διαφορετική προσέγγιση, μια διεθνιστική προσέγγιση. Δεν είναι πρώτα το έθνος και η πατρίδα». Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η βάση του προβλήματος είναι η τρίτη κομμουνιστική διεθνής την οποία ξεκίνησε ο Τίτο και αυτή την ιστορική βάση αποδέχθηκε η κυβέρνηση και πέρασε τη Συμφωνία.

Ελληνοτουρκικά…
-Ο πρωθυπουργός, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, σε προγραμματισμένο ραντεβού. Εκφράζονται φόβοι από διάφορους κύκλους μήπως μετά το Μακεδονικό ανοίξει και κάποια συμφωνία για το Αιγαίο. Το βλέπετε πιθανό;
«Κοιτάξτε, τον Δεκέμβριο προήδρευσα της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στην Άγκυρα, καθότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνάει από αυτή την Επιτροπή και είχα συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Τα συζητήσαμε λοιπόν αυτά τα θέματα. Οι θέσεις της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία είναι πολύ σκληρές και κυρίως στο θέμα του Αιγαίου. Τα σύνορά μας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Θα ήταν εθνικά απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία παραχωρεί δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, να προχωρήσει από αυτή την κυβέρνηση, που είναι μία κυβέρνηση σε αποδρομή, που κάνει διαχείριση ήττας. Δεν θα προλάβει ο κ. Τσίπρας να ξεκινήσει αυτό τον διάλογο και ασφαλώς πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, είναι το δίκαιο της θάλασσας, το 1982, μια συνθήκη του ΟΗΕ που καθορίζει όλα αυτά τα θέματα που διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Όχι, δεν πρέπει ο κ. Τσίπρας να κάνει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και ασφαλώς, εδώ είμαστε, να τα παρακολουθούμε και να αντιδράσουμε».

Ο κόσμος αλλάζει στον αγροτικό τομέα…
-Ως ευρωβουλευτής ασχολείστε με τον αγροτικό τομέα και την αγροτική πολιτική. Τί νέα έχετε από την Ευρώπη για τη χώρα μας;
«Η κοινή αγροτική πολιτική είναι ίσως η πιο πετυχημένη πολιτική της Ε.Ε. και εμείς είμαστε ίσως από τους πιο ωφελημένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας και από το 1981 έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα. Ένα τεράστιο ποσό… Αν εμείς δεν το εκμεταλλευτήκαμε σωστά είναι δικό μας πρόβλημα. Αν οι επιδοτήσεις που δίνει η Ε.Ε. δεν μοιράζονται στην ώρα τους στους αγρότες, είναι πρόβλημα της ελληνικής διοίκησης και κυβέρνησης. Εάν η Ε.Ε. λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις, για οποιονδήποτε λόγο, ή για άλλα χρέη ή μέσα από τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν πολύ καλύτερο ρόλο, αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ε.Ε. είναι πρόβλημα εσωτερικό. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα λύσουμε».

-Ποια είναι τα μηνύματα της νέας ΚΑΠ;
«Η νέα ΚΑΠ έχει μία νέα κατεύθυνση. Ο προϋπολογισμός είναι ο ίδιος αλλά γίνεται αναδιανομή των κονδυλίων. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια περίπου ωφελήματα, με τα προηγούμενα χρόνια και θα δώσουμε μάχη να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Το θέμα όμως είναι ότι φεύγουμε από τη λογική των επιδοτήσεων και πάμε στη λογική δημιουργίας ενισχύσεων, σε προϊόντα τα οποία θα έχουν αξία και στην Αγορά. Που θα έχουν μια προστιθέμενη αξία και θα έχουν και βοήθεια από την Ε.Ε. Λοιπόν, ποιότητα και καινοτομία είναι τα επόμενα μηνύματα. Στην Ημαθία π.χ. έχουμε προϊόντα πολύ ποιοτικά. Αυτά πρέπει να τα περιφρουρήσουμε. Χρειάζονται συσκευασία, χρειάζονται τυποποίηση, μάρκετιγκ, Αγορές… Να είναι προϊόντα – κόσμημα στα ράφια των ευρωπαίων καταναλωτών για να τα αγοράζουν και μάλιστα σε υψηλές τιμές προς όφελος του παραγωγού. Η Ε.Ε. έχει όλα τα προγράμματα και δίνει τις επιδοτήσεις για να ενισχύεται το εισόδημα του παραγωγού και σε κάθε προϊόν θα κάνουμε τη συγκεκριμένη πολιτική. Νομίζω ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό στην Ελλάδα και από τις Ομάδες Παραγωγών και από τους Συνεταιρισμούς και από τα κόμματα και από την ερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., να ασχοληθεί μ’ αυτά τα σοβαρά θέματα, με συγκεκριμένο τρόπο, αναφορά και κατεύθυνση. Διότι, εάν δεν στηριχτούμε στον πρωτογενή τομέα, δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Σίγουρα η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα».

-Οι αγρότες το έχουν πάρει το μήνυμα;
«Μα πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, δεν μπορούμε να πάμε με τους παραδοσιακούς τρόπους και μόνο με τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις μπορεί να ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα για ένα, δύο ή τρία χρόνια, αλλά αν δεν βγάλεις προϊόν, δεν μπορείς να επιβιώσεις στο χωράφι. Βλέπω πώς λειτουργούν οι αγρότες σε άλλες χώρες… Συνδέονται με τα Πανεπιστήμια, τη Διοίκηση, γίνονται οικονομίες κλίμακος, δίνονται ενισχύσεις… Ξέρετε, δίνονται τεράστιες ενισχύσεις στις Ομάδες Παραγωγών και τεράστια κονδύλια και κίνητρα. Εάν δεν προχωρήσουν οι Ομάδες Παραγωγών ή οι Συνεταιρισμοί, τι θα γίνει; Στο παρελθόν κάποιοι μπορεί να θέλανε να χρησιμοποιήσουν ως πολιορκιτικό κλοιό τους κομματικούς Συν/σμούς εκείνης της εποχής, για ίδιον πολιτικό όφελος. Εάν δεν αλλάξει η κατεύθυνση, θα βρεθούμε κάποια στιγμή σε κρίση στον αγροτικό τομέα, με τους Έλληνες παραγωγούς στο χωράφι, χωρίς τα αντίστοιχα με τον κόπο τους, εισοδήματα.
Πρέπει να δούμε πλέον τα πράγματα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ο κόσμος αλλάζει και στον αγροτικό τομέα!

Μπορείτε να ακούσετε όλη την εκπομπή εδώ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...