Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βέροιας θα οργανωθεί το «Πράσινο Σημείο» για τη διαχείριση των αποβλήτων

Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βέροιας θα οργανωθεί το «Πράσινο Σημείο» για τη διαχείριση των αποβλήτων

Την πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης


Η διαχείριση των αποβλήτων, από το Δήμο Βέροιας, ακολουθεί μια σειρά ενεργειών και σχεδιασμού, από την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών, (συσκευασιών, συσκευών, ενδυμάτων, κ.λ.π.) σε διαφορετικούς κάδους, της από δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των μαθητών, ενώ αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται για το πρόγραμμα της Περιφέρειας, που αφορά στη δημιουργία «Πράσινων σημείων», με στόχο τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, σε ένα, κοινό χώρο.

«Ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση, με πολλούς τρόπους, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε στο «ΛΑΟ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, με αφορμή τη χρηματοδότηση των Δήμων από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του βασικού πυλώνα της νέας πολιτικής, για τα απόβλητα.

Ως «πράσινο σημείο» του Δήμου Βέροιας ορίζεται το αμαξοστάσιο στην είσοδο της πόλης το οποίο θα διαμορφωθεί με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε εκεί να συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα και τα ογκώδη υλικά που μέχρι σήμερα βγάζουν οι πολίτες στα πεζοδρόμια, δίπλα στους κάδους. Εκεί θα ταξινομούνται και θα προωθούνται αναλόγως, είτε για ανακύκλωση είτε για επαναχρησιμοποίηση.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε ήδη τη σχετική πρόσκληση, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και να προωθηθούν οι πολιτικές για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή των σχετικών προτάσεων.

«Εφαρμόζοντας το σχέδιό μας για την κυκλική οικονομία, δίνουμε στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα απόβλητα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα των πολιτών τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση, την κομποστοποίηση κτλ. Τα ‘Πράσινα Σημεία’ ενισχύουν τα οικονομικά των Δήμων, μειώνουν τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι πολίτες, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Υπενθυμίζω ότι κάθε Δήμος υποχρεούται να λειτουργεί ένα εγκεκριμένο ‘Πράσινο Σημείο’», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η χρηματοδότηση αφορά σε βασικές υποδομές για την κατασκευή ενός οργανωμένου «Πράσινου Σημείου», όπως περίφραξη, πύλη εισόδου, ασφαλτοστρωμένη πλατεία, αποθηκευτικός εξοπλισμός, στεγασμένοι χώροι, λοιπός εξοπλισμός (ζύγισης, συμπιεστών, δεματοποιητών, κλαδοτεμαχιστών), αλλά και χώροι γραφείων, αποθήκευσης εργαλείων, αποδυτηρίων. Επίσης, οι προτάσεις των Δήμων μπορούν να περιλαμβάνουν αγορά γης, έργα αρχαιολογίας, αποκατάστασης κτλ.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο Δήμος θα πρέπει να υποβάλει το φάκελο με τη μελέτη και τα στοιχεία που ζητούνται, ώστε να ακολουθήσει η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου.


Σύντομα και καφέ κάδοι κομποστοποίησης

Για το 2019, όπως επισήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο σχεδιασμός προχωράει στην κομποστοποίηση, με την προμήθεια καφέ κάδων για συλλογή βιοαποδομήσιμων υλικών.

Η κομποστοποίηση θα εφαρμοστεί κατ’ αρχάς πιλοτικά, σε συνεργασία με πολίτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δημοτών.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου...

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 8:30μμ, θα πραγματοποιηθεί η...

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Θρησκευτικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κοσμικό...

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Μια υπόθεση βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης δύο...

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Βέροιας

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας,  κατόπιν επιβεβαιωμένου...

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η Ελισσάβετ Αζή. Η νεκρώσιμη...

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων»

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί...

Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο βρέθηκε για τη γιορτή...

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη...

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδος ο Δεκαπενταύγουστος είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...