Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βέροιας θα οργανωθεί το «Πράσινο Σημείο» για τη διαχείριση των αποβλήτων

Στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βέροιας θα οργανωθεί το «Πράσινο Σημείο» για τη διαχείριση των αποβλήτων

Την πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης


Η διαχείριση των αποβλήτων, από το Δήμο Βέροιας, ακολουθεί μια σειρά ενεργειών και σχεδιασμού, από την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, την ανακύκλωση υλικών, (συσκευασιών, συσκευών, ενδυμάτων, κ.λ.π.) σε διαφορετικούς κάδους, της από δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των μαθητών, ενώ αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται για το πρόγραμμα της Περιφέρειας, που αφορά στη δημιουργία «Πράσινων σημείων», με στόχο τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, σε ένα, κοινό χώρο.

«Ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση, με πολλούς τρόπους, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε στο «ΛΑΟ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, με αφορμή τη χρηματοδότηση των Δήμων από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του βασικού πυλώνα της νέας πολιτικής, για τα απόβλητα.

Ως «πράσινο σημείο» του Δήμου Βέροιας ορίζεται το αμαξοστάσιο στην είσοδο της πόλης το οποίο θα διαμορφωθεί με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε εκεί να συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα και τα ογκώδη υλικά που μέχρι σήμερα βγάζουν οι πολίτες στα πεζοδρόμια, δίπλα στους κάδους. Εκεί θα ταξινομούνται και θα προωθούνται αναλόγως, είτε για ανακύκλωση είτε για επαναχρησιμοποίηση.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε ήδη τη σχετική πρόσκληση, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και να προωθηθούν οι πολιτικές για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή των σχετικών προτάσεων.

«Εφαρμόζοντας το σχέδιό μας για την κυκλική οικονομία, δίνουμε στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα απόβλητα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα των πολιτών τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση, την κομποστοποίηση κτλ. Τα ‘Πράσινα Σημεία’ ενισχύουν τα οικονομικά των Δήμων, μειώνουν τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι πολίτες, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Υπενθυμίζω ότι κάθε Δήμος υποχρεούται να λειτουργεί ένα εγκεκριμένο ‘Πράσινο Σημείο’», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η χρηματοδότηση αφορά σε βασικές υποδομές για την κατασκευή ενός οργανωμένου «Πράσινου Σημείου», όπως περίφραξη, πύλη εισόδου, ασφαλτοστρωμένη πλατεία, αποθηκευτικός εξοπλισμός, στεγασμένοι χώροι, λοιπός εξοπλισμός (ζύγισης, συμπιεστών, δεματοποιητών, κλαδοτεμαχιστών), αλλά και χώροι γραφείων, αποθήκευσης εργαλείων, αποδυτηρίων. Επίσης, οι προτάσεις των Δήμων μπορούν να περιλαμβάνουν αγορά γης, έργα αρχαιολογίας, αποκατάστασης κτλ.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο Δήμος θα πρέπει να υποβάλει το φάκελο με τη μελέτη και τα στοιχεία που ζητούνται, ώστε να ακολουθήσει η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου.


Σύντομα και καφέ κάδοι κομποστοποίησης

Για το 2019, όπως επισήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο σχεδιασμός προχωράει στην κομποστοποίηση, με την προμήθεια καφέ κάδων για συλλογή βιοαποδομήσιμων υλικών.

Η κομποστοποίηση θα εφαρμοστεί κατ’ αρχάς πιλοτικά, σε συνεργασία με πολίτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δημοτών.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...