Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που  σ’ αγαπούν,  σε δέχονται όπως είσαι…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που σ’ αγαπούν, σε δέχονται όπως είσαι…»

Της Χρύσας Μπέκα

Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  «Ο Βασιλιάς πάει στον κήπο του και βλέπει πως τα δέντρα, οι θάμνοι και τα λουλούδια του ξεραίνονται. 

 Η Βελανιδιά τού λέει πως ξεραίνεται γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο ψηλή όσο το Πεύκο. 

Γυρίζει προς το Πεύκο και το βλέπει πεσμένο κάτω γιατί δεν μπορεί να κάνει σταφύλια όπως το Αμπέλι. 

Και το Αμπέλι ξεράθηκε γιατί δεν έκανε λουλούδια σαν την Τριανταφυλλιά. 

Βλέπει την Τριανταφυλλιά να κλαίει γιατί δεν είναι γερή και δυνατή σαν τη Βελανιδιά. 

Και ξάφνου, βλέπει ένα φυτό, μια Φρέζια, γεμάτη άνθη και πιο δροσερή από ποτέ. Τη ρωτάει ο βασιλιάς: «Πώς γίνεται και αναπτύσσεσαι τόσο καλά μέσα σ ’ αυτόν τον μαραμένο και θλιβερό κήπο;» 

Το λουλούδι τού απαντάει:

 «Δεν ξέρω. Ίσως γιατί υπέθετα πάντα ότι, όταν με φύτεψες, ήθελες φρέζιες. Αν ήθελες Βελανιδιά ή Τριανταφυλλιά, θα είχες φυτέψει Βελανιδιά ή Τριανταφυλλιά.»

Jorge Bucay

«Ο δρόμος της Αυτοεξάρτησης» 


Αν μια διάσταση της εσωτερικής αρμονίας είναι η αίσθηση της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας, η πραγματική βελτίωση έρχεται, αν επικεντρωθείς στον εαυτό σου και εκτιμήσεις τα φυσικά ταλέντα σου. Αυτός είναι ο τρόπος για να ανθίσουμε και να επεκταθούμε. Δυστυχώς, συχνά οι άνθρωποι ξοδεύουν την ενέργειά τους στο να προσπαθούν να διορθώσουν εκείνο που δεν κάνουν καλά, αντί να ενισχύσουν την προσπάθεια να ενδυναμωθούν στους τομείς που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις. Η τελειοθηρία και η κοινωνική σύγκριση με τους άλλους οδηγεί σε ψυχικό μαρασμό, επειδή πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που έχουν περισσότερα ταλέντα και ικανότητες, περισσότερα αποκτήματα ή υλικά αγαθά, περισσότερα φυσικά χαρίσματα ή πλουσιότερο ιστορικό επιτυχιών στο ενεργητικό τους. Η νοοτροπία του να μην εκτιμώ αυτό που είμαι, παραβλέποντας τις θετικές μου ποιότητες και επιζητώντας πάντα το “παραπάνω”, είναι η πηγή της αίσθησης του ανικανοποίητου, που μεταφράζεται σε γκρίνια και απογοήτευση, επειδή διαψεύδεται η φαντασίωση, ή καλύτερα, η αυταπάτη του «ιδανικού εαυτού». 

Η ίδια τακτική της αγωνιώδους αναζήτησης του «ιδανικού», μεταφέρεται και στο πλαίσιο των σχέσεων, όταν ο άλλος δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη προσωπικότητα με ξεχωριστά χαρίσματα και αδυναμίες, αλλά περισσότερο ως μαριονέτα που εγώ θα πλάσω, όπως ιδανικά φαντάζομαι το σχήμα της. Ο άλλος γίνεται «προσωπικό στοίχημα» και πρέπει να αλλάξει για να έρθει στα μέτρα μου. Το παιχνίδι της σχέσης μετατρέπεται σε έναν αγώνα χειρισμού του άλλου, που στενεύει τα περιθώρια της ειλικρίνεια και της αυθεντικότητας, συστατικά απαραίτητα για την υγιή συνύπαρξη. Η ανάγκη για έλεγχο πάνω στη σχέση σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που αισθάνεται κανείς να μείνει μόνος, οδηγούν στη σταδιακή «μετάλλαξη» του συντρόφου, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση όπως τη θέλω, για να στηρίξω πάνω σ’ αυτή την ευτυχία μου. Οι φαντασιώσεις του «ιδανικού» άλλου μεγεθύνονται και συντηρείται η πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αν ο άλλος άλλαζε. Με άλλα λόγια, διατηρώ την παράλογη προσδοκία ότι, ενώ παρέλαβα μια τριανταφυλλιά, θα την μεταποιήσω σε ψηλό πεύκο! 

Η πραγματικότητα γίνεται πολύ πιο όμορφη, όταν επιλέγουμε να αναγνωρίζουμε τις ποιότητες του εαυτού μας και του άλλου, όπως είναι, και αποφασίζουμε να ενισχύουμε τα χαρίσματά του, αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας σε όλες εκείνες τις πλευρές του που μας δυσαρεστούν. Μια αυθεντική σχέση βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο άλλος είναι αυτός που είναι, με προτερήματα και ελλείψεις, και ο ρόλος μας είναι να του δώσουμε χώρο να εξελιχθεί με δικό του ρυθμό, προσφέροντας ως αφετηρία την ασφαλή βάση της αποδοχής. Αυτό θα πρέπει να είναι και το «προσωπικό στοίχημα» που θα εφαρμόσουμε και σε εμάς τους ίδιους.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί! - Βίντεο

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις...

Ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς με το δικό...

Πόσες θερμίδες έχουν δέκα καλοκαιρινά φρούτα

Πόσες θερμίδες έχουν δέκα καλοκαιρινά φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας...

Προσοχή! Η κίτρινη ουσία στο ποπ κορν του σινεμά δεν είναι βούτυρο

Προσοχή! Η κίτρινη ουσία στο ποπ κορν του σινεμά δεν...

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ποπ κορν του σινεμά...

Το κόλπο που κόβει την όρεξη και πετυχαίνει πάντα

Το κόλπο που κόβει την όρεξη και πετυχαίνει πάντα

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο τρόφιμο με...

Το γρηγορότερο τεστ, για να μάθουμε πόσο θα ζήσουμε

Το γρηγορότερο τεστ, για να μάθουμε πόσο θα ζήσουμε

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά...

Τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία μας

Τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία μας

Εάν ψάχνετε ένα άθλημα το οποίο θα σας βοηθάει στην...

Έξι σπόροι - θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι - θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία όταν υπάρχει ζέστη αλλά με μικρή υγρασία

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να κάνουν κακό στην...

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια ενός ανεμιστήρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς με το δικό του μοναδικό τρόπο εξηγεί τη σπουδαιότητα της φαντασίας και της δημιουργικότητας για τα παιδιά στο πλαίσιο μιας ομιλίας στο TEDx Athens.Η ομιλία του Ευγένιου...

Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και μάλιστα είναι το αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού για πολλούς.Ωστόσο, κάποιος που ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή καλό θα ήταν...

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ποπ κορν του σινεμά έχει κάτιτις που το ξεχωρίζει από εκείνο που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι. Είναι σίγουρα πάντα πολύ καλά αλατισμένο και απίστευτα βουτυρένιο και...