Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που  σ’ αγαπούν,  σε δέχονται όπως είσαι…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που σ’ αγαπούν, σε δέχονται όπως είσαι…»

Της Χρύσας Μπέκα

Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  «Ο Βασιλιάς πάει στον κήπο του και βλέπει πως τα δέντρα, οι θάμνοι και τα λουλούδια του ξεραίνονται. 

 Η Βελανιδιά τού λέει πως ξεραίνεται γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο ψηλή όσο το Πεύκο. 

Γυρίζει προς το Πεύκο και το βλέπει πεσμένο κάτω γιατί δεν μπορεί να κάνει σταφύλια όπως το Αμπέλι. 

Και το Αμπέλι ξεράθηκε γιατί δεν έκανε λουλούδια σαν την Τριανταφυλλιά. 

Βλέπει την Τριανταφυλλιά να κλαίει γιατί δεν είναι γερή και δυνατή σαν τη Βελανιδιά. 

Και ξάφνου, βλέπει ένα φυτό, μια Φρέζια, γεμάτη άνθη και πιο δροσερή από ποτέ. Τη ρωτάει ο βασιλιάς: «Πώς γίνεται και αναπτύσσεσαι τόσο καλά μέσα σ ’ αυτόν τον μαραμένο και θλιβερό κήπο;» 

Το λουλούδι τού απαντάει:

 «Δεν ξέρω. Ίσως γιατί υπέθετα πάντα ότι, όταν με φύτεψες, ήθελες φρέζιες. Αν ήθελες Βελανιδιά ή Τριανταφυλλιά, θα είχες φυτέψει Βελανιδιά ή Τριανταφυλλιά.»

Jorge Bucay

«Ο δρόμος της Αυτοεξάρτησης» 


Αν μια διάσταση της εσωτερικής αρμονίας είναι η αίσθηση της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας, η πραγματική βελτίωση έρχεται, αν επικεντρωθείς στον εαυτό σου και εκτιμήσεις τα φυσικά ταλέντα σου. Αυτός είναι ο τρόπος για να ανθίσουμε και να επεκταθούμε. Δυστυχώς, συχνά οι άνθρωποι ξοδεύουν την ενέργειά τους στο να προσπαθούν να διορθώσουν εκείνο που δεν κάνουν καλά, αντί να ενισχύσουν την προσπάθεια να ενδυναμωθούν στους τομείς που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις. Η τελειοθηρία και η κοινωνική σύγκριση με τους άλλους οδηγεί σε ψυχικό μαρασμό, επειδή πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που έχουν περισσότερα ταλέντα και ικανότητες, περισσότερα αποκτήματα ή υλικά αγαθά, περισσότερα φυσικά χαρίσματα ή πλουσιότερο ιστορικό επιτυχιών στο ενεργητικό τους. Η νοοτροπία του να μην εκτιμώ αυτό που είμαι, παραβλέποντας τις θετικές μου ποιότητες και επιζητώντας πάντα το “παραπάνω”, είναι η πηγή της αίσθησης του ανικανοποίητου, που μεταφράζεται σε γκρίνια και απογοήτευση, επειδή διαψεύδεται η φαντασίωση, ή καλύτερα, η αυταπάτη του «ιδανικού εαυτού». 

Η ίδια τακτική της αγωνιώδους αναζήτησης του «ιδανικού», μεταφέρεται και στο πλαίσιο των σχέσεων, όταν ο άλλος δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη προσωπικότητα με ξεχωριστά χαρίσματα και αδυναμίες, αλλά περισσότερο ως μαριονέτα που εγώ θα πλάσω, όπως ιδανικά φαντάζομαι το σχήμα της. Ο άλλος γίνεται «προσωπικό στοίχημα» και πρέπει να αλλάξει για να έρθει στα μέτρα μου. Το παιχνίδι της σχέσης μετατρέπεται σε έναν αγώνα χειρισμού του άλλου, που στενεύει τα περιθώρια της ειλικρίνεια και της αυθεντικότητας, συστατικά απαραίτητα για την υγιή συνύπαρξη. Η ανάγκη για έλεγχο πάνω στη σχέση σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που αισθάνεται κανείς να μείνει μόνος, οδηγούν στη σταδιακή «μετάλλαξη» του συντρόφου, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση όπως τη θέλω, για να στηρίξω πάνω σ’ αυτή την ευτυχία μου. Οι φαντασιώσεις του «ιδανικού» άλλου μεγεθύνονται και συντηρείται η πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αν ο άλλος άλλαζε. Με άλλα λόγια, διατηρώ την παράλογη προσδοκία ότι, ενώ παρέλαβα μια τριανταφυλλιά, θα την μεταποιήσω σε ψηλό πεύκο! 

Η πραγματικότητα γίνεται πολύ πιο όμορφη, όταν επιλέγουμε να αναγνωρίζουμε τις ποιότητες του εαυτού μας και του άλλου, όπως είναι, και αποφασίζουμε να ενισχύουμε τα χαρίσματά του, αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας σε όλες εκείνες τις πλευρές του που μας δυσαρεστούν. Μια αυθεντική σχέση βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο άλλος είναι αυτός που είναι, με προτερήματα και ελλείψεις, και ο ρόλος μας είναι να του δώσουμε χώρο να εξελιχθεί με δικό του ρυθμό, προσφέροντας ως αφετηρία την ασφαλή βάση της αποδοχής. Αυτό θα πρέπει να είναι και το «προσωπικό στοίχημα» που θα εφαρμόσουμε και σε εμάς τους ίδιους.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία, ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την...

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την...

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι ακατάλληλα κρέατα και γλυκά

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι ακατάλληλα κρέατα και...

Σε κατασχέσεις 1.953 χγρ. διαφόρων τροφίμων προχώρησε...

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και...

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο,...

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως - Τι ισχύει τελικά

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο»...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής είναι ο ηττημένος που προσπάθησε ακόμα μια φορά…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα...

Σε κατασχέσεις 1.953 χγρ. διαφόρων τροφίμων προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων της αγοράς που διενεργεί κατά την...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών» κατακλύζει την καθημερινότητά μας και έχουμε επανειλημμένα κάνει ειδικές αναφορές σε αυτές. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε σε σπόρους- διατροφικά διαμαντάκια που...