Η παράδοση του γαλλικού κινηματογράφου στη Βέροια

Η παράδοση του γαλλικού κινηματογράφου στη Βέροια

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Η αναβίωση, η διατήρηση και η διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου  αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού ιστού ο οποίος μέσω αυτών προβάλλει τις δυνατότητές του, ενώ προωθεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε εθνικό, πνευματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ζωντανά κύτταρα που κατά παράδοση  ενεργοποιούν  πολιτιστικά τις τοπικές κοινωνίες, παραμένουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι με την δραστηριότητά τους αναβιώνουν τις παραδόσεις, συσπειρώνουν τους νέους, αξιοποιούν την γνώση, προβάλουν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και αποτελούν  τους καλύτερους πρεσβευτές στο γενικότερο  πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Πέραν όμως από το κατά παράδοση έργο που επιτελείται από τους αρμόδιους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σημαντική προσφορά στην υπόθεση του Πολιτισμού έχουν και άλλοι φορείς,  με κυρίως επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο.   

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου Φορέα αποτελεί η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, η οποία πραγματοποίησε και φέτος στην Βέροια με μεγάλη επιτυχία,  το καθιερωμένο πλέον  Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής δεν παύει να ξαφνιάζει ευχάριστα το ημαθιώτικο κοινό με τις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες, που δεν εξαντλούνται μόνο στο καταξιωμένο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά και σε διάφορες άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με φορείς, πρόσωπα του πολιτισμού και επιχειρήσεις του τόπου. 

Το φετινό τριήμερο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών Βέροιας, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 

Προβλήθηκαν αξέχαστες κλασσικές ταινίες με διάσημους συντελεστές που έχουν αφήσει εποχή, αλλά και σύγχρονες που προσεγγίζουν με χιούμορ και ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 

Η πληρότητα της αίθουσας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ, δίνει και το μέτρο της αποδοχής, της αναγνώρισης και της επιβράβευσης του πολιτιστικού έργου της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής, από την τοπική κοινωνία.

Τα αυτονόητα συγχαρητήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ανήκουν στη διοίκηση και τα μέλη της Ένωσης, που με ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, με έμπνευση  και τεκμηριωμένη γνώση, προσφέρουν αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη του έργου της Ένωσης από την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη, όπως και από τους φορείς, τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις  που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.    

 Στην εποχή της κρίσης όπου όλες οι σχετικές δραστηριότητες εκ των πραγμάτων υποστρέφονται, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής αποτελεί μια ξεχωριστή νησίδα πολιτισμού που πρέπει να εμπνεύσει τους αρμόδιους πολιτειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, ώστε να υποστηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Στην συνείδηση  όλων  πρέπει να παγιωθεί η αρχή ότι,  ο πολιτισμός αποτελεί ασφαλές ανάχωμα στην ηθική και οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, καθώς υπήρξε πάντα η ασπίδα απέναντι στις αλλότριες και φθοροποιούς επιρροές.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

Είδα χθες στην τηλεόραση τον Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου  Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Τραπεζανλή

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου...

Σχετικά με τα όσα ψευδή και χυδαία εγράφησαν για την...

Συλλυπητήρια   από το σχολείο   του Χρήστου Πετρίδη

Συλλυπητήρια από το σχολείο του Χρήστου Πετρίδη

Για τον απροσδόκητο χαμό του αγαπημένου μας μαθητή της...

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν με την Υπουργό Πολιτισμού

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν...

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,...

Για το  Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βέροια (φωτο)

Για το Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το...

Προεκλογικό ενδιαφέρον στα προ ημερησίας διάταξηςΜε...

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής   βιοαποβλήτων και οικιακής   κομποστοποίησης στο Δήμο Βέροιας -  Προϋποθέσεις για να λάβετε τους ειδικούς κάδους

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων και οικιακής ...

Η Δ/νση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας...

Γεωργία Μπατσαρά:

Γεωργία Μπατσαρά: "Θα έχουν την συμπαράστασή μας για...

Την σημαντική, για τον Δήμο Βέροιας και την Ημαθία ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ. Συμεών αποτελεί συνέχεια των εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχειρηματικής οικογένειας Γαβριηλίδης Κωνσταντίνος  με αντικείμενο εργασιών την εισαγωγή,...

Είδα χθες στην τηλεόραση τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Απόστολο Τζιτζικώστα να δηλώνει με στόμφο, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στις πινακίδες που υπάρχουν στους δρόμους της Περιφέρειάς του, το...