Η παράδοση του γαλλικού κινηματογράφου στη Βέροια

Η παράδοση του γαλλικού κινηματογράφου στη Βέροια

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Η αναβίωση, η διατήρηση και η διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου  αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού ιστού ο οποίος μέσω αυτών προβάλλει τις δυνατότητές του, ενώ προωθεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε εθνικό, πνευματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ζωντανά κύτταρα που κατά παράδοση  ενεργοποιούν  πολιτιστικά τις τοπικές κοινωνίες, παραμένουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι με την δραστηριότητά τους αναβιώνουν τις παραδόσεις, συσπειρώνουν τους νέους, αξιοποιούν την γνώση, προβάλουν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό του τόπου και αποτελούν  τους καλύτερους πρεσβευτές στο γενικότερο  πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Πέραν όμως από το κατά παράδοση έργο που επιτελείται από τους αρμόδιους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σημαντική προσφορά στην υπόθεση του Πολιτισμού έχουν και άλλοι φορείς,  με κυρίως επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο.   

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου Φορέα αποτελεί η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, η οποία πραγματοποίησε και φέτος στην Βέροια με μεγάλη επιτυχία,  το καθιερωμένο πλέον  Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής δεν παύει να ξαφνιάζει ευχάριστα το ημαθιώτικο κοινό με τις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες, που δεν εξαντλούνται μόνο στο καταξιωμένο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά και σε διάφορες άλλες επιτυχημένες δραστηριότητες, σε συνεργασία με φορείς, πρόσωπα του πολιτισμού και επιχειρήσεις του τόπου. 

Το φετινό τριήμερο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών Βέροιας, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 

Προβλήθηκαν αξέχαστες κλασσικές ταινίες με διάσημους συντελεστές που έχουν αφήσει εποχή, αλλά και σύγχρονες που προσεγγίζουν με χιούμορ και ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 

Η πληρότητα της αίθουσας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ, δίνει και το μέτρο της αποδοχής, της αναγνώρισης και της επιβράβευσης του πολιτιστικού έργου της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής, από την τοπική κοινωνία.

Τα αυτονόητα συγχαρητήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ανήκουν στη διοίκηση και τα μέλη της Ένωσης, που με ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, με έμπνευση  και τεκμηριωμένη γνώση, προσφέρουν αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα.

Η υποστήριξη του έργου της Ένωσης από την τοπική κοινωνία είναι δεδομένη, όπως και από τους φορείς, τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις  που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.    

 Στην εποχή της κρίσης όπου όλες οι σχετικές δραστηριότητες εκ των πραγμάτων υποστρέφονται, η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής αποτελεί μια ξεχωριστή νησίδα πολιτισμού που πρέπει να εμπνεύσει τους αρμόδιους πολιτειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, ώστε να υποστηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Στην συνείδηση  όλων  πρέπει να παγιωθεί η αρχή ότι,  ο πολιτισμός αποτελεί ασφαλές ανάχωμα στην ηθική και οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, καθώς υπήρξε πάντα η ασπίδα απέναντι στις αλλότριες και φθοροποιούς επιρροές.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Γράφει η  Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός-...

Σήμερα διανυκτερεύει το ποίημα - Ακριβές μου μνήμες…

Σήμερα διανυκτερεύει το ποίημα - Ακριβές μου μνήμες…

Εκκλησάκι ερημικό και φτωχικόόπου εκκλησιάζονται  οι...

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας κατά τη διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτων του 25ου «RALLY SPRINT ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας κατά τη διεξαγωγή...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 10:00π.μ. στην αίθουσα του...

Με τον Γιώργο Σοφιανίδη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Με τον Γιώργο Σοφιανίδη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό...

 Με τον αναπληρωτή Δημάρχου Βέροιας (ο Δήμαρχος ...

 Κώστας Βοργιαζίδης:  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»

Κώστας Βοργιαζίδης: «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα...

Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, Τυμβωθηρία φίλοι μου, μάλλον ο Αλέκσης είχε στο μυαλό του ότι πρώτα θα επισκεφθεί τον τύμβο Καστά και στη συνέχεια θα πάει στη...