Απάντηση στον Γ.Φουντούλη για την ένδειξη «Μακεδονία» σε ετικέτες κρασιών

Απάντηση στον Γ.Φουντούλη για την ένδειξη «Μακεδονία» σε ετικέτες κρασιών

Πρώτα απ΄όλα καλό θα ήταν καλό να είναι ξεκάθαρο σε όλους το εξής: Με βάση την συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αναφέρεται ως brand name ενός προϊόντος η χώρα προέλευσης, εν προκειμένω δηλαδή η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και όχι ο όρος « Μακεδονία».  

Ως προς τις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο η γειτονική χώρα δεσμεύεται να ακολουθεί καλύπτει όλα τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα αμπελοοινικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά ενώ σε ότι αφορά τους οίνους υπάρχει και το Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το οποίο η γείτονα δεσμεύεται ως προς το κοινοτικό κεκτημένο. 

Η χώρα μας έχει προστατεύσει μέσω του ενωσιακού δικαίου (Καν. 110/2008 για τα αλκοολούχα ποτά  και 1308/2013 για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών)  τρείς γεωγραφικές ενδείξεις. Το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το «Ούζο Μακεδονίας» και την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μακεδονία» για τους οίνους ή αλλιώς τον «Μακεδονικό Τοπικό Οίνο».

Σε ότι αφορά στα δύο πρώτα προϊόντα και με δεδομένο ότι προστατεύονται και οι ενδείξεις «Τσίπουρο» και «Ούζο» χωριστά (δηλαδή ως αυτόνομες Γεωγραφικές Ενδείξεις) για το σύνολο της χώρας, είναι εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δυνατότητα αντιγραφής και αιτήματος προστασίας τέτοιων ΓΕ (Γεωγραφικών Ενδείξεων) από πλευράς της Γείτονος χώρας.

Σε ότι αφορά στον Μακεδονικό Τοπικό οίνο (ΠΓΕ Μακεδονία) το ζήτημα έχει δύο πτυχές.

1.Η πρώτη αφορά στο πως η γείτονα χώρα θα αναγράφει στις ετικέτες της, την χώρα προέλευσης του προϊόντος. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η εξαγωγή οίνων από την πΓΔΜ ως «Μακεδονικός» στην αγορά χώρας μας και η ενδιάμεση συμφωνία μας έδωσαν τα νομικά εργαλεία να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε την απόσυρση αυτών των οίνων. 

2.Η Συμφωνία μας παρέχει ισχυρότερα νομικά επιχειρήματα για να αντιμετωπίσουμε παρόμοια φαινόμενα που θα εμφανιστούν στο μέλλον δεδομένου ότι η ονομασία της χώρας για όλους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» και έτσι ακριβώς θα πρέπει να αναφέρεται στην ετικέτα όλων των προϊόντων της, ως χώρα προέλευσης. 

Επομένως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να πάρει την ίδια πιστοποίηση όχι μόνο σε άλλη χώρα αλλά ούτε στην ίδια χώρα.


Πράγματι στο Αλικάντε της Ισπανίας είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την κατοχύρωση ΕΜΠΟΡΙΚΟΎ ΣΗΜΑΤΟΣ,  και στη Γενεύη είναι η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού προστασίας πνευματικής ιδιοκτησία όπου γίνεται η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων ,γεωγραφικής ένδειξης  ( π.χ. μπορεί κάποιος παραγωγός να αναγνωρίσει τα ακτινίδια του ως πατέντα) και δεσμεύονται μόνο οι χώρες οι οποίες είναι μέλη του συγκεκριμένου οργανισμού. Αυτό ουδεμία σχέση έχει με την συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία « Μακεδονία».

Ακόμη ο φόρος που επιβλήθηκε στο κρασί, ο οποίος ήταν μια μνημονιακή δέσμευση, ήταν άδικος. Η κυβέρνηση μας αποκατέστησε πάραυτα αυτήν την αδικία και με την έξοδο από τα μνημόνια τον κατάργησε. Μπορεί κάποιος αν θέλει να ασκήσει « μικροπολιτική» και να το αναφέρει ΟΜΩΣ αδιαμφισβήτητα αυτό θα το κάνει διότι έχει  ένδεια επιχειρημάτων έναντι αυτής της κυβέρνησης, η οποία ενσκήπτει στα προβλήματα και τελικά δίνει λύσεις.  Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να αναφέρει ως επιχείρημα την διαφορά στην τιμή, διότι πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Φουντούλης πως αυτό οφείλεται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς  και μόνο. 

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...