Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

«Αυτή είναι η αληθινή ιστορία ενός Αφρικανού αγρότη, που επηρεάστηκε τόσο πολύ από ιστορίες άλλων αγροτών που έκαναν περιουσία ανακαλύπτοντας κοιτάσματα διαμαντιών, ώστε πούλησε το αγρόκτημά του και πέρασε τη ζωή του ψάχνοντας, χωρίς επιτυχία, να βρει τα πολύτιμα πετράδια. Πάμπτωχος, απελπισμένος και μόνος, αυτοκτόνησε πέφτοντας σ’ ένα ποτάμι.

            Στο μεταξύ, ο νέος ιδιοκτήτης του αγροκτήματος ανακάλυψε μια αξιοπερίεργη πέτρα στην κοίτη του ποταμού του και την τοποθέτησε στο περβάζι του τζακιού. Κάποιος επισκέπτης εξέτασε την πέτρα και δεν μπορούσε να πιστέψει τι κρατούσε στα χέρια του : επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια που είχαν ανακαλυφθεί ποτέ.

            Το αγρόκτημα που είχε πουλήσει ο πρώτος αγρότης με σκοπό να βρει ένα κοίτασμα διαμαντιών, είχε στην πραγματικότητα αποδειχτεί ότι ήταν το πιο αποδοτικό αδαμαντωρυχείο της ηπείρου.

            Ο πρώτος ιδιοκτήτης είχε ήδη στην κατοχή του στρέμματα με διαμάντια όταν τα πούλησε για ένα κομμάτι ψωμί για να ψάξει αλλού για διαμάντια…»

Αφρικανικοί μύθοι

            Ο ήρωας της ιστορίας παρασύρθηκε από την πεποίθηση ότι τα πολύτιμα και τα σημαντικά στοιχεία που θα τον πλουτίσουν και θα τον κάνουν περισσότερο ευτυχισμένο βρίσκονται κάπου εκεί έξω, και οδηγήθηκε στην απόγνωση, καθώς ο αγώνας του για να τα αποκτήσει, ματαιώθηκε. Ξεκίνησε το ταξίδι του στη ζωή, αναζητώντας να αποκτήσει ξένους θησαυρούς. Να ψάξει ό, τι χρειάζεται έξω από τη δική του ιδιοκτησία, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα αποκάλυπτε το σημείο εκκίνησής του.

Αντί να ερευνήσει το «χωράφι» του, αντί να αναζητήσει τις κρυμμένες ποιότητες που υπάρχουν μέσα του, και να αφιερωθεί στην κατεργασία αυτών των υλικών, που πολλές φορές είναι μεταμφιεσμένα διαμάντια και χρειάζεται χρόνος για να αποκαλυφθεί η πραγματική τους αξία, ξόδεψε την ενέργειά του κυνηγώντας, μάταια, πετράδια-φαντάσματα.

            Ο καθένας από εμάς έχει στην κατοχή του ένα ακατέργαστο πλαίσιο αναφοράς. Είναι ο θησαυρός που κρύβεται βαθιά μέσα μας. Τα ξεχωριστά ταλέντα που δεν τους δόθηκε ο ασφαλής χώρος και η κατάλληλη φροντίδα για να εκδηλωθούν και να ευδοκιμήσουν.

Οι δεξιότητες που δεν καλλιεργήθηκαν. Οι πνευματικές ικανότητες που παραμελήθηκαν, εξαιτίας της τάσης να βασιζόμαστε στους άλλους και να αποδίδουμε σε εκείνους την ευθύνη της εκπλήρωσης των αναγκών και επιδιώξεών μας. Οι εσωτερικές δυνάμεις που αποκαλύπτονται, όταν στο δρόμο μας συναντούμε εμπόδια και αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα έμφυτα στοιχεία είναι ο εσωτερικός μας πλούτος.

            Η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί υπομονή και προσωπική προσπάθεια. Θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να ανακαλυφθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου και ο επίμονος και συνεχής αγώνας για να τα αναδείξει.

Όπως ακριβώς χρειάζεται χρόνος και σκληρή δουλειά για να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει κανείς την αξία ενός ακατέργαστου διαμαντιού, το οποίο αρχικά έχει την εικόνα ενός ευτελούς πετρώματος. 

Αν ο ήρωας της ιστορίας αφιέρωνε τις προσπάθειές του στο να εξερευνά το χωράφι του, πριν ξεκινήσει το δρόμο του για άλλες αναζητήσεις, θα είχε πραγματοποιήσει το όνειρό του και θα απολάμβανε τους καρπούς των κόπων του.

            Ο αγώνας της αναζήτησης της ανεξάντλητης πηγής των εσωτερικών δυνάμεων είναι προσωπική υπόθεση. Σημαίνει ότι αρχίζουμε να έχουμε επίγνωση ότι εμείς και αποκλειστικά εμείς, κρατάμε τα χέρια μας τα εργαλεία για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κινούμαστε προς την κατεύθυνση που ονειρευτήκαμε, έχοντας εμπιστοσύνη στο ότι η Ζωή είναι ο σύμμαχος που θα φέρει ευκαιρίες και απογοητεύσεις, με απώτερο στόχο να μας οδηγήσει εκεί που ανήκουμε. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές φαρμάκων

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές...

To news4health.gr σας υπενθυμίζει την διαδικασία που πρέπει να...

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον...

Ερωταπαντήσεις από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων...

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για όλους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (φωτογραφίες)

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για...

Η παραμονή στο σπίτι για παρατεταμένες χρονικές...

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα πάντα – Τι είναι η ασθένεια

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα...

Φωτογραφία:alfavita.gr Η σημερινή Τετάρτη σηματοδοτεί την...

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα - Οδηγίες προς ασθενείς

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια...

Στη σκιά της πανδημίας του Κορωνοϊού Covid-19, θα θέλαμε...

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Βέροιας

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την...

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση...

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς!

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι...

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων βρήκε για πρώτη φορά στον...

Πως επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το δέρμα

Πως επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το...

 Δυναμική είσοδο στη ζωή μας έχουν κάνει τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...