Για το  Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βέροια (φωτο)

Για το Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βέροια (φωτο)

Προεκλογικό ενδιαφέρον στα προ ημερησίας διάταξης


Με μια ώρα σχεδόν καθυστέρηση λόγω έλλειψης απαρτίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε χθες το μεσημέρι στη Βέροια, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση στην οποία προήδρευε ο κ. Παν. Σπυρόπουλος, άνοιξε με την τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, που καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, τους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και τα στελέχη της Περιφέρειας, εξαίροντας το έργο που έγινε στη θητεία Τζιτζικώστα. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μαζί με τον Θεόφιλο Τεληγιαννίδη  στο ψηφοδέλτιο για την Ημαθία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Νίκη Καρατζιούλα και στο Στάθη Σαρηγιαννίδη που ενδιαφέρονται για τις βουλευτικές εκλογές.

Αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, και απαντώντας στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας υπογράμμισε ότι η Π.Ε. Ημαθίας δεν ρωτήθηκε καν για τις εξελίξεις θυμίζοντας ότι σε περιπτώσεις, όπως οι Λευκές Νύχτες, έθεσε στους εμπορικούς συλλόγους το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, πέρα από το ωράριό τους. Ενημέρωσε, τέλος, για την πρόταση της Π.Ε., να γίνουν στη Σουμελά οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Τζιτζικώστας παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έκανε η Περιφέρεια στην Ημαθία, σε όλους τους τομείς. Όπως είπε, αναλυτικότερα θα μιλήσει για έργα και κονδύλια, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει προσεχώς στο νομό μας.


Ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, τους καλωσόρισε όλους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αγροτικά, για τα οποία μίλησαν, στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, αναπτύσσοντας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που ζητούν άμεσες λύσεις.

Τοποθετήθηκε επίσης και ο Δημ. Τριανταφυλλόπουλος, εργαζόμενος της Ε.Β.Ζ., ο οποίος επεσήμανε ότι το κλείσιμο της πρώτης Βιομηχανίας στα Βαλκάνια, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, για όλη την περιοχή και αναφέρθηκε στην παρέμβαση Τζιτζικώστα για την απορρόφηση εργαζομένων στην Περιφέρεια, ζητώντας άμεση εξόφληση των απλήρωτων μέχρι σήμερα παραγωγών.

Στα παραπάνω απάντησε ο Περιφερειάρχης, ενημερώνοντας ότι έχει γίνει ήδη μία καλή προετοιμασία για τα 100χρονα της γενοκτονίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στον πρωτογενή τομέα καταστρέφει τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας. «Τα αιτήματα των αγροτών είναι απολύτως δίκαια και η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ειλικρινή διάλογο μαζί τους, διότι πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα ερημώσει όλη η ύπαιθρος» είπε, προσθέτοντας ότι έστω και τώρα, πρέπει να βρει λύση η κυβέρνηση, για τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΒΖ.

Στις τοποθετήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι στάθηκαν επίσης στα προβλήματα των αγροτών και το λουκέτο της ΕΒΖ, ενώ η κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δήλωσε την καθολική στήριξη της παράταξής της (ΛΑ.Ε.) στους εργαζομένους.

Για όλα τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης μίλησε, εν συντομία, ο κ. Δημήτρης Μούρνος, βάζοντας ερωτήματα για έργα και μελέτες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, όπως ο κάθετος άξονας Σκύδρας-Βέροιας, το Διοικητήριο, η Τάφρος 66 κ.ά.

Ο κ. Θανάσης Χειμώνας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι, όπως είπε, η Περιφέρεια δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για τους αγρότες, και απλά προσπαθεί να τους χρυσώνει το χάπι… «Ο καθένας πρέπει να απαντήσει στα ζητήματα της αρμοδιότητάς του» τόνισε.

Ακολούθως, ο κ. Καλαϊτζίδης έκανε αναφορά στο εμπάργκο, το οποίο δεν βάζει κανείς στο τραπέζι, όπως ανέφερε, παρότι, από το 45% των ροδακίνων που έφευγαν για Ρωσία, τώρα δεν εξάγεται ούτε το 5%. «Έγινε καμία προσπάθεια να σταματήσει αυτό;» ρώτησε. Απαντώντας στην κα Χαραλαμπίδου για την αλλαγή των πινακίδων προς την γειτονική χώρα, δήλωσε ότι όσο είναι ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και για την Τάφρο 66, έθεσε ρητορικώς την ερώτηση στον κο Μούρνο: «γιατί, δεν καθαρίστηκε;».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις συμβούλων, μέχρι την έναρξη του πρώτου θέματος στην ημερήσια διάταξη που αφορούσε το Τελωνείο Ημαθίας, στην Κουλούρα.

        Δέσμευση όλων ότι το Τελωνείο στην Κουλούρα δεν θα αφορά σε κανένα         Τελωνείο άλλου νομού

Μετά την επικαιροποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, της απόφασης για παραχώρηση μέρους της Αγοράς της Κουλούρας, από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ήρθε χθες και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας που συνεδρίασε στη Βέροια γι’ αυτό ακριβώς το θέμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Κουλούρας» και κατέθεσε εγγράφως τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα και τις «άπειρες καθόδους στην Αθήνα», χωρίς αποτέλεσμα.

Η έκταση τελικά παραχωρείται από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στην οποία μετέχουν η Π.Ε. Ημαθίας κατά 51%, ο Δήμος Βέροιας και η υπό εκκαθάριση πρώην Ε.Α.Σ. για 50 χρόνια στην Α.Α.Δ.Ε.

Όμως, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση, προκύπτουν ερωτηματικά, ως προς το διά ταύτα, καθότι για τη δημιουργία Τελωνείου εμπλέκονται και επιχειρηματίες που έχουν άμεση σχέση με το θέμα και προθυμοποιήθηκαν να στηρίξουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Μπίκας και ο πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Τάσος Γιάγκογλου, που εκπροσωπούσε και την ομάδα των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών.

Ο κ. Μπίκας, παίρνοντας το λόγο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Επιμελητηρίου από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., ενώ το προβλέπει ο νόμος, όπως είπε, και ζήτησε να πάρει 500 μετοχές το Επιμελητήριο ώστε να μετέχει πιο ενεργά στο εγχείρημα, να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ή δωρεάν μελέτες και να παρουσιάσει και προτάσεις.

Θετικός φάνηκε στην πρόταση ο κ. Καλαϊτζίδης και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσουν, το ποσοστό και το οικονομικό πλαίσιο.

Ο κ. Γιάγκογλου, αφού αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από τους επιχειρηματίες, την Π.Ε. Ημαθίας και τον Δήμο Βέροιας, ενημέρωσε ότι η ομάδα των επιχειρηματιών προσφέρθηκε να κάνει δωρεά την κατασκευή, ότι έγιναν ήδη δύο μελέτες για την κοστολόγησή της και εγγυήθηκε ότι μπορούν να αποπερατώσουν το έργο με την οικονομική συνδρομή και της «ΤΕΡΝΑ» με πρόταση του δημάρχου Βέροιας. (Όπως εξήγησε ο κ. Βοργιαζίδης η «ΤΕΡΝΑ» που ανέλαβε το αιολικό πάρκο στο Ξηρολίβαδο Βέροιας, στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης της Εταιρίας, επρόκειτο να χρηματοδοτήσει (200.000 ευρώ) κάποιο έργο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ο δήμαρχος πρότεινε να χρηματοδοτηθεί το Τελωνείο στην Κουλούρα). Ο κ. Γιάγκογλου ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά τους να κλείσουν τα άλλα Τελωνεία, για να γίνει αυτό, της Κουλούρας.

Έθεσε ωστόσο μία σοβαρή παράμετρο που αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο: «Επικαιροποιούμε την επιθυμία μας για προσφορά χρημάτων, όμως, μόνο με την προϋπόθεση να δούμε δημοσιευμένο στο ΦΕΚ, ότι οριστικοποιείται η δημιουργία Τελωνείου στην Κουλούρα Ημαθίας. Όταν δούμε το ΦΕΚ, δεσμευόμαστε ότι σε 18 μήνες θα γίνει το Τελωνείο».

Προς επίρρωση της πρόθεσής τους αναφέρθηκε στην αστική εταιρία που συστάθηκε από την Ομάδα, η οποία εδώ και 4 χρόνια πληρώνει φόρους και έξοδα, χωρίς να ξέρει τί μέλλει γενέσθαι.

Ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η πρωτοβουλία της ΑΜΑΛΘΕΙΑ για Τελωνείο στην Ημαθία, αντικαθιστά ουσιαστικά αυτό που θα έπρεπε να κάνει και να χρηματοδοτήσει η Πολιτεία. «Εμείς παραχωρούμε ένα φιλέτο και τώρα συζητάμε για τη χρηματοδότηση από φορείς και πολίτες… ποιήσαμε την ανάγκη, φιλοτιμία».

Τη δέσμευση όλων, αλλά και της επόμενης διοίκησης, πως ότι κι αν γίνει με την ΑΜΑΛΘΕΙΑ, αυτό θα αφορά μόνο την Ημαθία κι όχι άλλους, όμορους νομούς, ζήτησε ο Απ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας: «Δεν δημιουργούμε το Τελωνείο εδώ, για να κλείσουν άλλα, σε άλλους νομούς. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και την βάζουμε από τώρα».

Ο Περιφερειάρχης υπήρξε θετικός στην πρόταση του Επιμελητηρίου για συμμετοχή στην «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» εφόσον μελετηθεί ο τρόπος και το ποσοστό, ενώ ο κ. Χειμώνας πρότεινε να παραχωρηθούν στο Επιμελητήριο οι μετοχές της ΕΑΣ.

Αρνητική ως προς την δωρεάν παραχώρηση στην ΑΑΔΕ, ήταν η παράταξη τα κας Χαραλαμπίδου (πλην του κ. Αθ. Χειμώνα), υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο η Ανεξάρτητη Αρχή να ζητάει από την Περιφέρεια να «φτιάξει» το μαγαζί.

Παρουσίες

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μέλη του Επιμελητηρίου, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι, οι υποψήφιοι για το Δήμο Βέροιας, Παύλος Παυλίδης, Γεωργία Μπατσαρά, Απ. Εμμανουηλίδης, ο Μιχάλης Χαλκίδης, ο πολιτευτής Τάσος Μπαρτζώκας, ο πρώην δήμαρχος Ανδρέας Βλαζάκης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κωστόπουλος, οι υποψήφιες/οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Τζιτζικώστα.

Σοφία Γκαγκούση

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους...

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί»

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ...

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της Κυριακής

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της...

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βέροια είναι έτοιμη την Κυριακή να...

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

του Λεωνίδα ΑκριβόπουλουΤα  τελευταία χρόνια έχει...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή   ζημιών στην καλλιέργεια βαμβακιού   -Επιστολή Γκυρίνη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή ζημιών στην...

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Θεοφάνη Κουρεμπέ...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Συνάντηση   Αντώνη Μαρκούλη   με το ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Συνάντηση Αντώνη Μαρκούλη με το ΔΣ του Συλλόγου...

Το βράδυ της Παρασκευής (24/5) ο υποψήφιος Δήμαρχος...

Συναντήσεις εργασίας   του Υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Μ.Κ.Ο.   υπηρεσιακών παραγόντων,   αιτούντων άσυλο και προσφύγων

Συναντήσεις εργασίας του Υφ. Μεταναστευτικής...

Χθες Παρασκευή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο νομό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές,...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ Ἄνοιξη ἀκριβήΓιά νά γυρίσει ὁ ἥλιος * θέλει δουλειά πολλήΘέλει νεκροί χιλιάδες * νά ‘ναι στους ΤροχούςΘέλει κι οἱ ζωντανοί * νά δίνουν τό αἷμα τους.Θέ μου...