Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,   να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα   για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή, να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην Ημαθία


Τα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά την υπουργοποίησή του από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και το κλείσιμο της πόρτας, στο «Κίνημα Αλλαγής» του οποίου υπήρξε μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, στέλεχος και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ (διετέλεσε και υφυπουργός επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου).

Σε συνέντευξή του, χθες το μεσημέρι, στον ΑΚΟΥ 99,6, στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» (Ζ. Πατσίκας – Ν. Βουδούρης) μίλησε για το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, εκτιμώντας πως δεν ήταν καθόλου ξαφνική η συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού στο ΚΙΝ.ΑΛ., όπως είπε, δεν υπηρετήθηκε ο αρχικός πολιτικός στόχος για ευρύτερες δυνάμεις της προόδου. «Αντί να πάει για συγκλίσεις, έφτασε σε συγκρούσεις και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, με τις οποίες ξεκινήσαμε βάζοντας πλάτη, αναφέρει.

Το προσκλητήριο Τσίπρα, για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, έναντι ακραίων αντιλήψεων και καθεστώτων, τον βρήκε σύμφωνο, όπως λέει, και εφ’ όσον τον εξέφραζε, ο ίδιος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πόλου. Εκτιμάει, μάλιστα ότι χρειάζονται μεγάλες υπερβάσεις προσωπικές και μικροκομματικές μπροστά σ’ αυτόν τον μεγάλο στόχο μιας ισχυρής δημοκρατικής παράταξης και δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την Ημαθία με τη συνεργασία των πολιτών, ώστε «να μπορέσουμε να γίνουμε η γέφυρα και το πέρασμα προς την ανατροπή της κατάστασης».

Προς τούτο, δεν απέκλεισε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ημαθία, εκτιμώντας το, ως μεγάλη πρόκληση.

-Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να σας υπουργοποιήσει προκάλεσε αίσθηση, εντύπωση αλλά και αντιδράσεις, τόσο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του ΚΙ.ΝΑΛ. Τι έχετε να πείτε;

Η κίνηση αυτή έρχεται ως μια συνέχεια και συνέπεια όλου αυτού που έχουμε συζητήσει αυτό το διάστημα και τα έχουμε πει και στην ραδιοφωνική συνέντευξη από τον Οκτώβριο, επομένως είναι όλα δημόσια καταγεγραμμένα. Ξέρετε ότι είχα διαφωνήσει για πολιτικούς λόγους με το ΚΙΝ.ΑΛ., με το οποίο ενώ είχαμε ξεκινήσει και είχαμε μιλήσει για δημιουργία προοδευτικών συγκλίσεων, στην συνέχεια και στην πορεία των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ηγεσία αποφάσισε να μην πάμε σε συγκλίσεις, αλλά σε συγκρούσεις. Έτσι όλο αυτό δεν υπηρετούσε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει, να μιλήσουμε για τις ευρύτερες δυνάμεις της προόδου, που έχει ανάγκη η χώρα, που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Στη συνέχεια και μετά την διαχείριση της υποψηφιότητας για την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, έχω παραιτηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου από το ΚΙΝ.ΑΛ., έχω μιλήσει δημόσια και θεσμικά στις διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛ και είχα όλο αυτό το διάστημα περιγράψει ένα πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινούμουν εγώ και θα έπρεπε να κινούνται και οι προοδευτικές δυνάμεις. Άρα με αυτήν την πολιτική επιλογή και με το προσκλητήριο που έκανε ο πρωθυπουργός για την σύγκλιση όλων των δυνάμεων, νομίζω μια τέτοια επιλογή και ανάληψη της ευθύνης όλων αυτών που έλεγα δεν ήταν τόσο ξαφνική. 

-Τι έχετε να απαντήσετε για την συνύπαρξή σας σε ένα υπουργικό συμβούλιο με πρόσωπα που δεν ταυτίζεστε, όπως ο υπουργός υγείας ή ο νεοεισελθείς Τέρενς Κουίκ;

Σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και περισσότερο στην πολιτική συνυπάρχουμε με ανθρώπους που υπάρχουν διαφορετικές γραμμές διακριτές και χαρακτηριστικά. Καθένας έχει τον χαρακτήρα του, το ύφος του, έχει τον τρόπο του και επομένως ο καθένας θα πρέπει να μιλά για τον εαυτό του και να κρίνεται από αυτά που κάνει. 

-Υπάρχουν όμως ανησυχίες και  αντιδράσεις ακόμη και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργοποίησή σας. 

Έχει γίνει ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων έναντι ακραίων καθεστώτων, νοοτροπιών και αντιλήψεων, οι οποίες φαίνεται σιγά σιγά να βγαίνουν και να δημιουργούν εμπόδια στην ελληνική κοινωνία.

Άρα υπάρχει κάτι μεγαλύτερο. Θέλω να  τονίσω ότι ο καθένας πρέπει να ξεπεράσει τα προσωπικά του προβλήματα. Ότι κάναμε, ότι περάσαμε, ότι μας ενόχλησε, η επιλογή δεν είναι να πάρουμε την ρεβάνς αύριο ή μεθαύριο, αλλά να παλέψουμε να το αλλάξουμε και να μην ξαναγίνει. Όπως καταλαβαίνετε χρειάζονται μεγάλες υπερβάσεις και προσωπικές και μικροκομματικές, σε μια μεγαλύτερη στόχευση που μπαίνει, την δημιουργία μιας μεγάλης ισχυρής παράταξης ξανά, όπως ήταν πάντα η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα.

-Επομένως μιλάμε για έναν μεγάλο ενιαίο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς που ευαγγελίζεται και οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό μεταξύ των δυνάμεων του χώρου;

Πρόκειται για τον πόλο που έχει το πιο βιώσιμο κομμάτι της παράταξης και με την μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα, για να μπορέσει να εκφράσει συνολικά τις προοδευτικές συμμαχίες που πρέπει να υπάρξουν. Εξάλλου αυτό γίνεται και σε επίπεδο Ευρώπης, η σοσιαλδημοκρατία έχει ανοιχτεί σε όλες τις δυνάμεις της προόδου. Υπάρχουν συμπράξεις ,κοινές  εκδηλώσεις και ζυμώσεις που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα  να φαίνονται  αυτές οι πολιτικές ζυμώσεις και στην Ελλάδα. 

-Μήπως τελικά μιλάμε για την δημιουργία, από τον Αλέξη Τσίπρα ενός μεγάλου, νέου ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΚΙ.ΝΑΛ. εκ του αποτελέσματος δείχνει να μην το καταφέρνει;

Όντως αποδεικνύεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες με τις οποίες ξεκινήσαμε και βάλαμε πλάτη. Δεν είπαμε δεν πετυχαίνει και φύγαμε. Προσπαθήσαμε, αλλά αντιμετωπίσαμε πολιτικές συγκρούσεις και αρνητικές διαδικασίες που μας οδήγησαν και εμένα προσωπικά να παραιτηθώ από το Κίνημα Αλλαγής. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην δημιουργία αυτού του καινούργιου μεγάλου νέου πόλου, τα οργανωτικά και κομματικά ζητήματα είναι δευτερεύοντα , για τα οποία δεν είμαι αρμόδιος και για τα οποία καλείται να πάρει αποφάσεις η κυβερνητική παράταξη.

Αυτό που θέλω να προσφέρω και να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις είναι ο τόπος μας, η Ημαθία, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω και μετά από καιρό να εκπροσωπείται ξανά σε υπουργικό επίπεδο, οπότε θέλω να εργαστώ με όλους τους ημαθιώτες για να μπορέσουμε να γίνουμε η γέφυρα και ένα πέρασμα προς την ανατροπή της κατάστασης. Θέλει πολύ δουλειά, ο χρόνος είναι πάντα πολύ πιεστικός, αλλά πρέπει να διεκδικούμε και να βάζουμε τα πράγματα σε ισχυρή διεκδίκηση.

-Αφού μιλάμε για την Ημαθία, έχουμε δύο δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Ως υφυπουργός θα έχετε σχέση με αυτές τις δομές;

Αυτά θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όταν διευκρινιστούν και οι αρμοδιότητες.  Πάντως πρόκειται για ένα υπουργείο-«φωτιά», με μεγάλες απαιτήσεις. Ακόμη όμως κι αν δεν έχω αρμοδιότητα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, όπως και τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις δομές.

-Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο Άγγελος Τόλκας λειτούργησε ευκαιριακά για να καταλάβει μια καρέκλα-θέση;

Στην πολιτική έρχονται στιγμές που πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις και πολλές φορές όχι ευχάριστες. Ήταν όμως μια απόφαση που δεν πάρθηκε τώρα, αλλά από τον Οκτώβριο, έχω μια συνέπεια και είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω μέσα από τον σταθμό σας. Αναφορικά με τις θέσεις θυμίζω ότι υπήρξα εκλεγμένος βουλευτής δύο φορές, υφυπουργός έχω ξανακάνει και μέσα από θέσεις ευθύνης έχω διαχειριστεί πολλά πράγματα στις προηγούμενες θητείες μου.

Επομένως πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να σταθεί ως σοβαρή κριτική. Όταν φτάνει η κρίσιμη στιγμή και καλείσαι να αναλάβεις μια υπεύθυνη θέση, μάλιστα σε έναν τομέα-«φωτιά», πρέπει να το κάνεις. Αλίμονο αν στα 40 σου χρόνια αποδέχεσαι κάποιον που σου λέει σταμάτα να ασχολείσαι με την πολιτική και πήγαινε σπίτι σου, γιατί έτσι μας γουστάρει! Άρα σε αυτήν την ηλικία, σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτές τις πολιτικές, πρέπει να παίρνεις την ευθύνη, να μπαίνεις μπροστά και μάλιστα εκεί που υπάρχουν μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Είναι ένα δύσκολο υπουργείο, όπως ήταν ένα δύσκολο υπουργείο και το προηγούμενο.

Επομένως τυχαίνει να βρίσκομαι στις δύσκολες και κρίσιμες περιόδους και όχι σε άνετες και ευχάριστες περιόδους και σε αναίμακτες θέσεις.

-Θα είστε υποψήφιος βουλευτής στην Ημαθία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζω, διαμένω και εργάζομαι στην Ημαθία. Εδώ είναι η οικογένεια μου. Γνωρίζω την κατάσταση στην περιοχή πως είναι και πως έχει, καθώς και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τόπο μας. Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτες για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Το βασικό είναι αυτό και όλα τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε.

-Η κομματική ταυτότητα του Άγγελου Τόλκα έχει αλλάξει;

Θα σας το πω ξεκάθαρα. Δεν μου ζητήθηκε να γίνω ΣΥΡΙΖΑ για να συμπράξω σε αυτό το προσκλητήριο συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων, που απευθύνθηκε στην αριστερά, στο κέντρο, στην σοσιαλδημοκρατία. Εγώ είμαι σοσιαλδημοκράτης, θεωρώ ότι παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές και βλέπετε ότι και στην χώρα μας και στην Ευρώπη υπάρχει ένας διάλογος για την ενίσχυση της προοδευτικής ατζέντας και των προοδευτικών κατευθύνσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...