Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας:  Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει σε βάθος τα θέματα ασφάλειας της χώρας

Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας: Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει σε βάθος τα θέματα ασφάλειας της χώρας

«Κανένας αστυνομικός δεν δρα μόνος του, χωρίς εντολές άνωθεν» τόνισε ο Απ. Μούρτης


Όλο και περισσότερο απασχολεί τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο των προληπτικών προσαγωγών από την Αστυνομία, κυρίως εν’ όψει πολιτικών εκδηλώσεων και ομιλιών κυβερνητικών στελεχών σε πόλεις της Μακεδονίας, ενώ εντύπωση προκάλεσε η καρατόμηση πέντε αστυνομικών της Δράμας για «χλιαρή αντίδραση» κατά την επίσκεψη στην πόλη, του υπουργού Οικονομικών.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας κ. Απόστολος Μούρτης, μίλησε στον ΑΚΟΥ 99.6 στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «Πρωινές σημειώσεις», προκαλώντας την αρμόδια υπουργό να δει ποιος έδωσε εντολές, καθ’ ότι όπως ανέφερε, κανένας αστυνομικός δεν δρα μόνος του.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε έναν κοινό προβληματισμό που μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με την αδυναμία του πολιτικού συστήματος, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα σε βάθος. Η ανομία και η ατιμωρησία έχουν γίνει φυσικά φαινόμενα. Ο κόσμος θεωρεί πλέον δεδομένο να γεμίζει το αστυνομικό δελτίο και το ρεπορτάζ με τέτοια περιστατικά. Πρόκειται περί αποτυχίας του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει σοβαρά και συλλογικά -όλα τα κόμματα- τα θέματα ασφάλειας στη χώρα. Όταν ο κόσμος βλέπει να γίνονται επεισόδια και να μην τιμωρείται κανείς, το θεωρεί δεδομένο. Εάν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνέβαιναν τέτοια επεισόδια και οι υπαίτιοι τιμωρούνταν, ποιος θα προκαλούσε;».

-Όμως είναι διαφορετικά τα επεισόδια που συμβαίνουν καθημερινά στα Εξάρχεια π.χ., κι άλλο η παρουσία ή διαμαρτυρία πολιτών σε μία πολιτική ομιλία κάποιου π.χ. υπουργού.

Το γεγονός ότι υπάρχει ανομία και ατιμωρησία είναι η βάση του φαινομένου και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε πολιτικές ομιλίες, να ξέρετε ότι κανένας αστυνομικός δεν δρα μόνος του. Εννοείται ότι παίρνει εντολές άνωθεν… Σαφώς, εάν λάμβανε απόφαση μόνος του σημαίνει ότι παρεκτράπη της ιεραρχίας, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Προκαλώ λοιπόν την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να δει ποιος έδωσε τις εντολές και αν αυτές ήταν παράτυπες… Ανέκαθεν γίνονταν προληπτικές προσαγωγές και ενέργειες για να τηρηθεί η έννομη τάξη, εφ’ όσον όμως υπάρχουν σημάδια παραβατικότητας. Εάν υπήρχαν ή υπάρχουν τέτοια, εν’ όψει οποιασδήποτε εκδήλωσης ή διαδήλωσης, σαφώς η Αστυνομία ενεργεί για να τηρήσει την ευταξία. Εάν όχι, για μία φορά ακόμα θα χρησιμοποιηθεί η Αστυνομία, ως αποδιοπομπαίος τράγος, ότι φταίει για ότι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα.

-Τι σημαίνει παραβατικό σημάδι για την Αστυνομία;

Εάν δείτε κάποιον να κάθεται σε μια γωνία απέναντι σε μια διαδήλωση και κρατάει δύο μολότοφ στα χέρια, είναι έτοιμος να παρέμβει.

-Όταν σε χώρο πλησίον μιας πολιτικής εκδήλωσης κάποιοι πολίτες πίνουν καφέ, μπορεί η Αστυνομία να κάνει προληπτικές προσαγωγές ατόμων για εξακρίβωση στοιχείων;

Το φαινόμενο και το μέσον της προσαγωγής είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, δηλαδή κάτω από ποιες προϋποθέσεις και εάν, η Αστυνομία μπορεί, ως προληπτικό μέτρο, να προβεί σε προσαγωγές. Εάν και πότε μπορεί να το κάνει προκειμένου να προφυλάξει την όποια έννομη τάξη, θα σας πω ότι μπορεί… Αλλά, με προϋποθέσεις.

-Ποιες οι προϋποθέσεις;

Κοιτάξτε, αυτό θα πρέπει να το δούμε στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μια πρόδηλη ενέργεια, όπως σας είπα ήδη, είναι να δούμε κάποιον σε μια διαδήλωση να κρατάει μια μολότοφ και να λέει ότι πίνει μπύρα. Αυτός ο άνθρωπος, προδήλως, είναι έτοιμος να διαταράξει την κοινή ησυχία. Από κει και πέρα όμως, κάθε περίπτωση, έχει πραγματικά περιστατικά και στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους, αυτοί που δίνουν τις εντολές, χωρίς να ενεργούν με εντολές άλλων, που δεν έχουν εικόνα του σημείου.

-Για τους συναδέλφους σας που «ξηλώθηκαν» στη Δράμα, αλλά και γενικότερα, ως αστυνομικοί, σας ανησυχούν αυτά που συμβαίνουν, τα συζητάτε;

Εμένα ξέρετε τί με ανησυχεί; Η παρεμβατικότητα στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Καρατομήθηκαν 5 αστυνομικοί από την Υπηρεσία… Κι ο διευθυντής; Ποιος έδωσε την εντολή; Εκτός εάν ενήργησαν από μόνοι τους… Δηλαδή αυτοί οι αστυνομικοί, και οι πέντε, παρέκαμψαν την οποιαδήποτε ιεραρχία και ενήργησαν μόνοι τους σε μία εκτελούμενη υπηρεσία; Εάν είναι έτσι, σαφώς και έπρεπε να απομακρυνθούν, γιατί πήραν μια πρωτοβουλία η οποία ενδεχομένως δεν αξιολογήθηκε σωστά. Θεωρώ όμως ότι δεν ενήργησαν μόνοι τους. Η όποια τιμωρία επήλθε, εφαρμόστηκε στο κατώτατο προσωπικό, στον αστυφύλακα.

-Τί στάση πήρατε ως Ένωση;

Εμείς καταδικάζουμε τέτοια φαινόμενα και δεν επιτρέπουμε να γίνονται. Διότι, όταν η Αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα όργανά της, μόνη της, και λειτουργεί κατόπιν παρεμβάσεων όποια κι αν είναι η κυβέρνηση ή η πολιτική παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία, άσπρη μέρα δεν θα δούμε… Θα ξαναγυρίσουμε στο γνωστό: «Θα σε στείλω στον Έβρο». Η Αστυνομία προχωράει μπροστά, κάνουμε αγώνες για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στη χώρα και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η Αστυνομία είναι πυλώνας της Δημοκρατίας.

-Οι εντολές άνωθεν, έρχονται από την Πολιτική ηγεσία ή από την φυσική, την ΕΛ.ΑΣ.;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού έρχονται οι εντολές ή από που ήρθαν αυτές οι εντολές στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση όμως ειδικότερα της Δράμας, υπάρχει και φυσική ηγεσία (Δ/ντής, Περιφερειακός, Βορ. Ελλάδος, Αρχηγείο). Ας πάνε ιεραρχικά να δούνε την εντολή και το σκεπτικό απομάκρυνσης των συναδέλφων.

Επικαλούμαστε την κοινή λογική για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Όχι μόνο τα παρακολουθούμε στενά αυτά τα γεγονότα, αλλά προσπαθούμε να προλάβουμε πριν συμβούν και σε μας, εδώ στην Ημαθία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Ευχαριστίες στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος...

Γιάννης Καμπούρης: Ένας οφειλόμενος απολογισμός 30 ετών στον Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας

Γιάννης Καμπούρης: Ένας οφειλόμενος απολογισμός 30...

Στη 1 Σεπτέμβρη έκλεισε και ο δικός μου εργασιακός...

Εγγραφές πρωτοετών  φοιτητών 2019: Άνοιξε η  πλατφόρμα για τους επιτυχόντες

Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα...

Από το υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων...

Πρόσκληση ενδιαφέροντος  σε νέους και νέες της Κεντρικής Μακεδονίας για το 1ο Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου «Εν Έργω»

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε νέους και νέες της...

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε νέους και νέες από την...

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:  Τεράστια η συμμετοχή,  προβληματική η διαδικασία λόγω αδυναμίας του συστήματος

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Τεράστια η συμμετοχή, ...

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στους μηχανικούς, η...

Ευχαριστίες από το Υφάδι

Ευχαριστίες από το Υφάδι

Ευχαριστούμε από καρδιάς την οικογένεια του Αναστάση...

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ:   Η μίσθωση leasing για   τον στόλο των οχημάτων, μονόδρομος   για την Αστυνομία

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ: Η μίσθωση leasing για τον στόλο των...

«Έχουν ωριμάσει εκείνες οι συνθήκες που απαιτούν...

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διευθυντή Αστυνομίας Ημαθίας Δ. Κούγκα, στο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διευθυντή Αστυνομίας...

Χθες Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις  10:00 το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε η είδηση της απώλειας μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ημαθίας. Ο γιατρός, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και πολιτικός, αλλά πάνω απ' όλα Άνθρωπος, Ορέστης...

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...