ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα 

μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτρια 

www.sonatal.gr

 Τελευταία Κυριακή της αποκριάς και όλο και κάπου θα έχετε βρεθεί αυτές τις μέρες σε κάποιο από τα δρώμενα των ημερών. Κόσμος, μουσική, και πολύς χορός.

Ο χορός μπορεί να είναι χαριτωμένος και αργός, ρυθμικός και γρήγορος, ή απλά να ρέει με τη μουσική. Όλα εξαρτώνται από τη μουσική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένας τρόπος διασκέδασης αλλά και άσκησης κάποιες φορές.

"Ο χορός είναι η παγκόσμια γλώσσα της άσκησης", δήλωσε ο Trevor Smith PhD, περιφερειακός διευθυντής του Intermountain LiVe Well Centre στο Ιατρικό Κέντρο Dixie. Σύμφωνα με τον Dr Smith, ο χορός συνεργάζεται απολύτως με τα οφέλη για την υγεία. Όπως και οι περισσότερες μορφές άσκησης άλλωστε, έχει σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. "Κάνε κάτι για να είσαι ενεργός". Τα φυσικά οφέλη του χορού είναι πολλαπλά. Ο χορός για παράδειγμα σε ένα στενό αυλάκι, βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία και τον συντονισμό. Η καλύτερη ισορροπία, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο βάδισμα, καλύτερη συνολική απόδοση στην κίνηση και να μειώσει την πιθανότητα πτώσης.

Με κάθε κίνηση χαμηλής ταχύτητας που πλησιάζει το ρυθμό της καρδιάς, ασκείται ο καρδιακός μυς και καίγονται  θερμίδες. Ένα άτομο 95 κιλών για παράδειγμα, θα κάψει περίπου 240 θερμίδες την ώρα ενώ χορεύει, και μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία του με τον διάδρομο, βοηθώντας παράλληλα με την καρδιαγγειακή υγεία και τον έλεγχο του βάρους. Βέβαια δεν μπορεί να βελτιώσει μόνο την ισορροπία και την υγεία της καρδιάς. Μέσω του χορού, μπορεί να αυξηθεί η αντοχή, να ενισχυθούν τα οστά και οι μυς και να κρατηθούν οι ασθένειες στο περιθώριο.

Ο χορός δεν είναι μόνο για νέους σε κάποια σχολή χορού, είναι για όλους. Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το γνωρίζουν καλά αυτό. Οι μεγαλύτεροι πλέον θέλουν και μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Σε αντίθεση με τους νεότερους πλέον, που είναι καρφωμένοι σε μια καρέκλα, με μια ηλεκτρονική συσκευή στο χέρι, θέλουν να συνεχίσουν να χορεύουν  το ίδιο καλά, όσο και στη δεκαετία του '70. Θέλουν να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά ενεργοί καθώς γερνούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση, όπως χορευτικές φιγούρες, βελτιώνουν την ψυχολογική και ψυχική υγεία. Όλες οι μορφές άσκησης μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Ο χορός ως άσκηση μπορεί να είναι ευεργετικός ακόμα και για χρόνιες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αλλά για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να κινούνται στο ρυθμό όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι στο σπίτι κάνοντας δουλειές, σε κάποια σχολή ή με φίλους σε κάποιο κοινωνικό γεγονός. Από κλασσικό χορό μέχρι Hip-hop, και από Tango μέχρι Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, δεν έχει σημασία.

Ο χορός είναι πάντα πιο διασκεδαστικός με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε αυτό το χαρακτηριστικό στο DNA  μας. Βγαίνει με την πρώτη ευκαιρία. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη του καφέ και πώς να το κάνετε πιο υγιεινό

Τα οφέλη του καφέ και πώς να το κάνετε πιο υγιεινό

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη...

Η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο θα είναι πραγματικότητα σε τρία χρόνια!

Η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο θα είναι...

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προσαρμοσμένες καρδιές...

Τα προβλήματα που ''φέρνουν'' οι αϋπνίες

Τα προβλήματα που ''φέρνουν'' οι αϋπνίες

Οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στα προβλήματα...

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για προϊόν που κυκλοφορεί αλλά δεν έχει έγκριση

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για προϊόν που κυκλοφορεί αλλά δεν...

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους...

Συμβουλές για παιδιά με αυτοπεποίθηση - Η σιγουριά για τον εαυτό του μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για το παδί!

Συμβουλές για παιδιά με αυτοπεποίθηση - Η σιγουριά για...

Υπάρχει ένα στοιχείο που συνδέει όλους τους...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικό σετ φαγητού

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικό σετ φαγητού

Στην ανάκληση παιδικού σετ φαγητού από την αγορά...

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πάθει ηλίαση;

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πάθει ηλίαση;

Ως ηλίαση προσδιορίζουμε το σύνολο των συμπτωμάτων...

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί! - Βίντεο

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις...

Ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς με το δικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί.Ο καφές κάνει καλό στην υγεία σας. Αυτό είναι...

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προσαρμοσμένες καρδιές χοίρων θα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην...

Οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στα προβλήματα ύπνου κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό,στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα, την οποία επικαλείται η...