ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα 

μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτρια 

www.sonatal.gr

 Τελευταία Κυριακή της αποκριάς και όλο και κάπου θα έχετε βρεθεί αυτές τις μέρες σε κάποιο από τα δρώμενα των ημερών. Κόσμος, μουσική, και πολύς χορός.

Ο χορός μπορεί να είναι χαριτωμένος και αργός, ρυθμικός και γρήγορος, ή απλά να ρέει με τη μουσική. Όλα εξαρτώνται από τη μουσική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένας τρόπος διασκέδασης αλλά και άσκησης κάποιες φορές.

"Ο χορός είναι η παγκόσμια γλώσσα της άσκησης", δήλωσε ο Trevor Smith PhD, περιφερειακός διευθυντής του Intermountain LiVe Well Centre στο Ιατρικό Κέντρο Dixie. Σύμφωνα με τον Dr Smith, ο χορός συνεργάζεται απολύτως με τα οφέλη για την υγεία. Όπως και οι περισσότερες μορφές άσκησης άλλωστε, έχει σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. "Κάνε κάτι για να είσαι ενεργός". Τα φυσικά οφέλη του χορού είναι πολλαπλά. Ο χορός για παράδειγμα σε ένα στενό αυλάκι, βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία και τον συντονισμό. Η καλύτερη ισορροπία, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο βάδισμα, καλύτερη συνολική απόδοση στην κίνηση και να μειώσει την πιθανότητα πτώσης.

Με κάθε κίνηση χαμηλής ταχύτητας που πλησιάζει το ρυθμό της καρδιάς, ασκείται ο καρδιακός μυς και καίγονται  θερμίδες. Ένα άτομο 95 κιλών για παράδειγμα, θα κάψει περίπου 240 θερμίδες την ώρα ενώ χορεύει, και μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία του με τον διάδρομο, βοηθώντας παράλληλα με την καρδιαγγειακή υγεία και τον έλεγχο του βάρους. Βέβαια δεν μπορεί να βελτιώσει μόνο την ισορροπία και την υγεία της καρδιάς. Μέσω του χορού, μπορεί να αυξηθεί η αντοχή, να ενισχυθούν τα οστά και οι μυς και να κρατηθούν οι ασθένειες στο περιθώριο.

Ο χορός δεν είναι μόνο για νέους σε κάποια σχολή χορού, είναι για όλους. Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το γνωρίζουν καλά αυτό. Οι μεγαλύτεροι πλέον θέλουν και μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Σε αντίθεση με τους νεότερους πλέον, που είναι καρφωμένοι σε μια καρέκλα, με μια ηλεκτρονική συσκευή στο χέρι, θέλουν να συνεχίσουν να χορεύουν  το ίδιο καλά, όσο και στη δεκαετία του '70. Θέλουν να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά ενεργοί καθώς γερνούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση, όπως χορευτικές φιγούρες, βελτιώνουν την ψυχολογική και ψυχική υγεία. Όλες οι μορφές άσκησης μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Ο χορός ως άσκηση μπορεί να είναι ευεργετικός ακόμα και για χρόνιες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αλλά για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να κινούνται στο ρυθμό όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι στο σπίτι κάνοντας δουλειές, σε κάποια σχολή ή με φίλους σε κάποιο κοινωνικό γεγονός. Από κλασσικό χορό μέχρι Hip-hop, και από Tango μέχρι Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, δεν έχει σημασία.

Ο χορός είναι πάντα πιο διασκεδαστικός με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε αυτό το χαρακτηριστικό στο DNA  μας. Βγαίνει με την πρώτη ευκαιρία. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ...

Από την δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ     ...

Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης

Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης

Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές...

Ανακλήσεις τριών φαρμακευτικών προϊόντων από τον ΕΟΦ

Ανακλήσεις τριών φαρμακευτικών προϊόντων από τον ΕΟΦ

Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων...

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες τα παιδιά 2-4 ετών

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το προλαμβάνουν

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος...

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι...

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να...

Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη υπόθεση, καθώς τα...

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Δεν έχεις χρόνο για γυμναστήρια και ούτε κέφι για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Από την δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ       Σχολική ψυχολόγοΤι είναι άγχος:Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική )...

Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή,καθώς δίνουν και αυτές αρκετές θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι δίνει 64...

Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων MUCOSOLVAN SYR 15MG/5ML & MUCOSOLVAN SYR 30MG/5ML, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διότι, ενώ το προϊόν αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, στην εξωτερική του...