Ο «Κλεισθένης» στις εκλογές  για τον Δήμο Βέροιας Συνδυασμοί, αριθμός υποψηφίων, έδρες και πλειοψηφίες με την απλή αναλογική

Ο «Κλεισθένης» στις εκλογές για τον Δήμο Βέροιας Συνδυασμοί, αριθμός υποψηφίων, έδρες και πλειοψηφίες με την απλή αναλογική

Με 4 κάλπες και τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες, μέσα στο ίδιο εκλογικό κέντρο θα γίνουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, την Κυριακή 26 Μαΐου, σ’ όλη τη χώρα.

Το σύστημα, φέτος, θα είναι η απλή αναλογική στην πιο απλή της μορφή, όπως μας ενημέρωσε εμπεριστατωμένα ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε.Δ. κ. Απόστολος Ιωσηφίδης.

Με βάση τις πληροφορίες του κ. Ιωσηφίδη δίνουμε μία πρώτη εικόνα των δημοτικών εκλογών, με τα δεδομένα του Δήμου Βέροιας.

Μέχρι σήμερα όποιος κέρδιζε το Δήμο και έβγαινε δήμαρχος, έπαιρνε, ως συνδυασμός, το 60% των εδρών (3/5) και διασφάλιζε τυπικά μία συμπαγή πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων ακόμα κι αν προέκυπταν κάποιες εσωτερικές ρωγμές.

Ο νέος νόμος του «Κλεισθένη» καθιερώνοντας την απλή αναλογική, προβλέπει ότι όσο τοις εκατό πάρει κανείς στο εκλογικό Σώμα, τόσο τοις εκατό των εδρών δικαιούται να έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).

Πρακτικά, διαιρεί το 100 με τις έδρες του Δ.Σ., οι οποίες στο Δήμο Βέροιας είναι 41 και με τη διαίρεση προκύπτει το ποσοστό 2,44% (επί των εγκύρων πάντα) με το οποίο ο κάθε συνδυασμός κατοχυρώνει και μία έδρα. Το εκλογικό μέτρο προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων, δια τις 41 έδρες του Δ.Σ. Βέροιας, προσθέτοντας στο πηλίκον μία μονάδα (συν 1).

Αυτό που κάνει ακόμα πιο απλή την αναλογική, είναι δύο στοιχεία: 1) Δεν υπάρχει πλαφόν στην κατανομή των εδρών, αφού σε μεγάλους Δήμους ένας συνδυασμός μπορεί να μπει στο Δ.Σ. ακόμα και με ποσοστό 2% και 2) μπορεί να πάρει έδρα ένας συνδυασμός με τον αριθμό των υπολοίπων του (π.χ. στη Βέροια ακόμα και με λιγότερο από 2,44%).

 Από 41 έως 63 οι υποψήφιοι σύμβουλοι στους συνδυασμούς για το Δήμο Βέροιας

Όταν έγινε ο Κλεισθένης προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι θα είναι τόσοι, όσες και οι έδρες του κάθε Συμβουλίου με δυνατότητα προσαύξησης συν 30%, για όλα τα συμβούλια, εκτός από τα 5μελή των Κοινοτήτων. Χθες αυτό το ποσοστό προσαύξησης κλείδωσε στο 50% που σημαίνει ότι στο Δήμο Βέροιας, οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν θα πρέπει να έχουν, ο καθένας, ελάχιστο αριθμό υποψηφίων, 41, συν τον επικεφαλής και μέγιστο αριθμό 63 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με συγκεκριμένη διάταξη.

α΄ και β΄ Κυριακή

Τη δεύτερη Κυριακή (εφ’ όσον, κατά την πρώτη Κυριακή, δεν πιάσει κανείς συνδυασμός το 50% +1 ψήφο) θα αναμετρηθούν μόνο οι δύο επικεφαλής των συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Ένας από τους δύο, θα γίνει δήμαρχος και θα πρέπει να αναζητήσει και να επιτύχει τις συμμαχίες και τις συγκλίσεις ώστε, για την λήψη αποφάσεων, να συγκεντρώνεται, κάθε φορά, η πλειοψηφία των παρόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή να εξασφαλίζεται, σε ορισμένα θέματα, η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων (δηλαδή 21 στους 41).

Συγκλίσεις

Εδώ ακριβώς είναι και το στοίχημα της επόμενης τετραετίας με την απλή αναλογική. Ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις… Διαφορετικά δεν θα μπορεί ο δήμαρχος να πάρει αποφάσεις. Οπότε, απαιτείται ωριμότητα ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί το Σώμα και να προχωρήσει. Προς τούτο, ο «Κλεισθένης» δίνει το δικαίωμα στο δήμαρχο, να τοποθετήσει αντιδημάρχους ή προέδρους σε Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις και από άλλο συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του. Ο αριθμός των αντιδημάρχων παραμένει ο ίδιος.

 Προσοχή στα οικονομικά στοιχεία συνδυασμών και υποψηφίων

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, είναι ότι μόλις ανοίξει η πλατφόρμα των οικονομικών στοιχείων, από το Υπ. Εσωτερικών, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι θα πρέπει να φροντίσουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και στη δήλωση των οικονομικών τους στοιχείων. Που σημαίνει ότι πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να δηλώνουν τις δαπάνες και τα έσοδα. Κάθε συνδυασμός και υποψήφιος έχει ένα ανώτατο όριο δαπανών που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και πρέπει να δικαιολογηθεί. Διαφορετικά η Επιτροπή εκλογικών παραβάσεων επιβάλλει πρόστιμα και μάλιστα πολύ υψηλά.

Ο λογιστής του συνδυασμού θα πρέπει να μπαίνει καθημερινά στην πλατφόρμα να ενημερώνει και να συμπληρώνει έσοδα-δαπάνες-παραστατικά και ΑΦΜ αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται, ώστε να μην ξεπεράσουν τα όρια

Καλό είναι να ενημερωθούν όλοι οι υποψήφιοι των συνδυασμών για τις δαπάνες που μπορούν ή πρέπει να δικαιολογήσουν.

(Το ρεπορτάζ για τις εκλογές είναι εκτενές και καθημερινά προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία… Οπότε η ενημέρωση, σπονδυλωτά, των αναγνωστών μας συνεχίζεται…).


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...