Α. Τζιτζικώστας: «Το 2019 είναι έτος επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Α. Τζιτζικώστας: «Το 2019 είναι έτος επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

«Έτος επιχειρηματικότητας» για την Κεντρική Μακεδονία χαρακτήρισε το 2019 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις δυο νέες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Με σύνθημα «Η ευκαιρία που ζητάς!» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση για τις δυο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι δράσεις ενίσχυσης αφορούν στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών.


«Ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη εκστρατείαενημέρωσης των τοπικών επιχειρήσεων και των συμπολιτών μας, από τη Χαλκιδική, τον τόπο που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στον τουρισμό, τον τόπο που διαθέτει ισχυρό πρωτογενή τομέα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα που κάνουμε για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του τόπου μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

-Την πρωτιά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, για πέντε συνεχή χρόνια, στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση έργων.

-Την αύξηση κατά 50% των εξαγωγών μέσα στα οχτώ χρόνια της κρίσης.

-Την πανελλαδική πρωτιά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-Την πρώτη θέση στην Ελλάδα, για τρία συνεχή χρόνια, στις αφίξεις τουριστών.

Τη βράβευση της Κεντρικής Μακεδονίας ως «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρωτιές που αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι και μπορούμε και ξέρουμε πως να μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους συμπολίτες μας, τις τοπικές μας επιχειρήσεις, την οικονομία και τον τόπο μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Κυρίαρχο ζήτημα, είπε ο Περιφερειάρχης, είναι πλέον η ανάπτυξη, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Συνολικά, αξιοποιούμε περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την κατάρτιση και την έξυπνη εξειδίκευση. Δράσεις, που θα δώσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στις τοπικές μας επιχειρήσεις, θα συμβάλουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στην αύξηση της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνολικά θα διαμορφώσουν μία ακόμα πιο ανταγωνιστική επιχειρηματική ταυτότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δυο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

1.«Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού».

2.«Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών».


«Επειδή οι συγκεκριμένοι τομείς έχουν τόσο κομβικό ρόλο για την περιοχή μας, αποφάσισα να μπω επικεφαλής αυτής της μεγάλης προσπάθειας στήριξης της επιχειρηματικότητας και προώθησης των ευκαιριών για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που επέλεξε τον Ενδιάμεσο Φορέα, την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, η οποία με την αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει θα αναλάβει τη διαχείριση των δράσεων και θα είναι ο άμεσος συνεργάτης μας. Είναι μια συνεργασία που εγγυάται το αποτέλεσμα και την επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ήδη στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια, υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του οποίου ωφελήθηκαν 1.358 επιχειρήσεις, στις οποίες διατέθηκαν 83 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στις δυο νέες δράσεις, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «64 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη, είναι πλέον στη διάθεση των επιχειρήσεων και οι πόροι αυτοί, θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτές τις δράσεις δεν υπάρχει ανταγωνισμός απορρόφησης με άλλες Περιφέρειες, όπως συμβαίνει σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα χρήματα αυτά είναι εξασφαλισμένα για τις τοπικές επιχειρήσεις, για τον τόπο μας, για την πραγματική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο. Και τα αξιοποιούμε για να εκσυγχρονισθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και για κάθε νέο άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Η ευκαιρία που ζητούν οι επιχειρήσεις, που ζητούν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν, γίνεται πράξη με αυτές τις δράσεις που προκηρύξαμε. Δράσεις που βοηθούν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων με στοχευμένες δαπάνες που έχουν απολύτως ανάγκη».

Στον τομέα του τουρισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε και διέθεσε επιπλέον 20 εκ. ευρώ, προκειμένου επιπλέον 152 επιχειρηματικά σχέδια να ενταχθούν στη δράση για την ενίσχυση νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ. «Τώρα με το δικό μας πρόγραμμα όσοι δεν εντάχθηκαν στο ΕΠΑνΕΚ, μπορούν να υποβάλλουν τα σχέδιά τους και να ενταχθούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις», είπε ο Περιφερειάρχης.

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί με την ίδια δύναμη, την ίδια ορμή, την ίδια αποφασιστικότητα:

-Για να βγούμε πρώτοι και μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

-Για να γίνουμε η πιο φιλική περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

-Για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς.

-Για να νοιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον, τόπο μας, τη ζωή μας», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και Αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Ιωάννης Κουφίδης, τονίζοντας τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την αποτελεσματικότητα, η οποία, όπως είπε αποδεικνύεται κι από την έγκριση μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλονται.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις δύο δράσεις είναι τα εξής:

1.«Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Μεταποίησης και Τουρισμού»: Αφορά στην ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης και τουρισμού για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 52 εκ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 100.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν: κατασκευές, διαμορφώσεις και κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, αγορά μεταφορικών μέσων, αγορά λογισμικού, κατασκευή ιστοσελίδας και E-shop και πιστοποίηση προϊόντων-υπηρεσιών-διαδικασιών.

2.«Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών»: έχει στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και υπηρεσιών προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την οργανωτική και την επιχειρησιακή τους λειτουργία για να σταθούν με αξιώσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η δράση έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 12 εκ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται  από 30.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν: κατασκευές, διαμορφώσεις και κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, αγορά μεταφορικών μέσων, αγορά λογισμικού, κατασκευή ιστοσελίδας και E-shop και πιστοποίηση προϊόντων-υπηρεσιών-διαδικασιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού.

Η ημερομηνία έναρξης των ηλεκτρονικών υποβολών (www.ependyseis.gr) των αιτήσεων και για τις δράσεις ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2019 ενώ η ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικών υποβολών των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου 2019.

Η δημόσια δαπάνη και των δύο δράσεων συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τους δυνητικούς επενδυτές που έσπευσαν να ενημερωθούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιώργος Ιωάννης, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι σωματείων, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ Θωμάς – Φωκίωνας Αλγιανάκογλου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 21/10

Έπαινοι ή κολακείες;-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 500 ΠΟΛΙΤΕΣ...

Στιγμές συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων 1940 – 1941, στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας

Στιγμές συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου...

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της...

Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων αγροτών με ασφαλιστικές εισφορές

Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων...

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου προς...

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών και Ρομά στη Δομή Φιλοξενίας

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών...

Επεισόδια ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μεταξύ...

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες λέξεις)

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες...

Της Νανάς Παπαϊωάννου Ο άνθρωπος κορυφαία αξία,...

Συνελήφθη εγκληματική ομάδα με λεία 495.485 ευρώ!

Συνελήφθη εγκληματική ομάδα με λεία 495.485 ευρώ!...

Μια ιδιαίτερα… δραστήρια σπείρα που διέπραττε...

Σύλληψη 51χρονου για καλλιέργεια και μικροποσότητα κάνναβης από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Βέροιας

Σύλληψη 51χρονου για καλλιέργεια και μικροποσότητα...

Συνελήφθη χθες (18 Οκτωβρίου) το μεσημέρι σε περιοχή...

Πέρα απ΄την σκιά   του στίγματος...

Πέρα απ΄την σκιά του στίγματος...

Εάν σε μια παρέα αναφέρεις ότι πάσχεις από ζαχαρώδη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις 8/10/2019 το απόγευμα δεχθήκαμε μια κλήση από την Πρωτοβουλία για το Παιδί στην περιοχή της αστυνομίας για ένα σκυλί σοβαρά τραυματισμένο. Μεταφέρθηκε από εθελοντές στο κτηνιατρείο του κ. Χατζησαλάτα, όπου...

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε η είδηση της απώλειας μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ημαθίας. Ο γιατρός, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και πολιτικός, αλλά πάνω απ' όλα Άνθρωπος, Ορέστης...

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...