ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ  25η Μαρτίου  Γιατί τρώμε μπακαλιάρο  «Το ψάρι του βουνού» στου Ευαγγελισμού το «πιάτο»

ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ 25η Μαρτίου Γιατί τρώμε μπακαλιάρο «Το ψάρι του βουνού» στου Ευαγγελισμού το «πιάτο»

Έρευνα–Επιμέλεια: 

Μάκης Δημητράκης


Η εκκλησία μας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής – περίοδο αυστηρής νηστείας σε παλιότερες τουλάχιστον εποχές – «επέτρεπε» αλλά και «επιτρέπει» να τρώμε ψάρι δύο φορές. Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά πρακτικοί και οικονομικοί καθώς η τιμή του ήταν και είναι σχετικά προσιτή στα περισσότερα βαλάντια.

Επειδή οι κάτοικοι τα ενδοχώρας (μακριά από τη θάλασσα) σε παλιότερες περιόδους δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ίδια ευκολία που μπορούσαν οι παραθαλάσσιες περιοχές, ο παστός (ή αλίπαστος) μπακαλιάρος ήταν η καλύτερη λύση.

Στην Ελλάδα, ο παστός μπακαλιάρος γνωστός με το όνομα «Καλλαρίας» ή γάδος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και τον έφεραν Άγγλοι έμποροι που τον αντάλλασαν παστωμένο με σταφίδες σε λιμάνια της Πελοποννήσου.

Πρώτοι όμως που ασχολήθηκαν με τη συστηματική αλιεία ήταν οι Βίκινγκς γύρω στα 800 μ.Χ. Τη σκυτάλη απ’ αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες της Ιβυρικής οι οποίοι μάλιστα τον αποκαλούν «το ψάρι του βουνού» αφού παστωμένος μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί και σε οικισμούς με μεγάλο υψόμετρο.

Ο γνωστός παστός μπακαλιάρος, είναι διαφορετικός από τα γνωστά μπακαλιαράκια της Μεσογείου που συνήθως προμηθευόμαστε από τα ιχθυοπωλεία μας. Ο μπακαλιάρος που ψαρεύεται στις κρύες βόρειες θάλασσες είναι ένα ψάρι που το μήκος του φθάνει τα 140 εκατοστά. Έχει μικρά λέπια και το χρώμα του ποικίλει. Συνήθως είναι γκρι προς το καφέ. Το βάρος του μπορεί να φθάσει τα 15 κιλά και γεννά κάθε φορά 7 εκατομμύρια αυγά. Την ημέρα ζει σε μεγάλο βάθος ενώ το βράδυ «ανεβαίνει» ψηλότερα για να βρει τροφή (καλαμάρια, γαρίδες, ρέγκες, σαρδέλες).

Από το συκώτι αυτού του μπακαλιάρου παράγεται το γνωστό μουρουνέλαιο που είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες.

Οι Πορτογάλοι σήμερα κατέχουν την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου και έχουν δημιουργήσει πάμπολλες συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική της διατροφή και τον αποκαλούν «πιστό φίλο».

Αλλά και στην πατρίδα μας μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Τηγανητός με σκορδαλιά, ψητός στα κάρβουνα, πλακί (με πράσο ή σπανάκι), με σταφίδες, με ρύζι αλλά και ρεβίθια (Κρήτη). Στη Κεφαλονιά κάνουν μπακαλιαρόπιτα ενώ στη Σαμοθράκη παρασκευάζουν την «μπραντάδα» ένα είδος πουρέ με γάλα, λάδι, σκόρδο και μυρωδικά.

Όπως και αν μαγειρευτεί, όπου κι αν φάμε (μέσα ή έξω από το σπίτι) πιστεύω πως η μεγάλη αξία είναι η διατήρηση του εθίμου. Η παράδοση είναι αυτή που μας ενώνει και που μας κάνει διαφορετικούς από τους άλλους λαούς.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...