Το πρόγραμμά του για καθαριότητα και ανακύκλωση παρουσίασε ο Π. Παυλίδης στο Μακροχώρι

Το πρόγραμμά του για καθαριότητα και ανακύκλωση παρουσίασε ο Π. Παυλίδης στο Μακροχώρι

Την τρίτη θεματική ενότητα από το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Συνδημότες» σε σχέση με το περιβάλλον και την καθαριότητα, παρουσίασε το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας κ. Παύλος Παυλίδης, στο Μακροχώρι, στον μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου μετά την Βέροια. 

«Το ότι μετά από τόσα χρόνια ξανασυζητάμε για τα ίδια προβλήματα, σημαίνει πολλά για όσους ασχολήθηκαν με το αντικείμενο. Και προφανώς το ότι δεν μπορούμε να νοιώσουμε πολίτες της Ε.Ε. δεν οφείλεται στον πολίτη, αλλά και σε αυτούς που τον διοικούν.Το πρόβλημα βρίσκεται στην εντύπωση ότι η διαχείριση λύνει το πρόβλημα. Όμως η λύση βρίσκεται όταν σκέπτεσαι οργανωτικά, σχεδιάζεις, ευαισθητοποιείς και προλαμβάνεις». Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παυλίδης και στη συνέχει αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στον Δήμο Βέροιας: «Παρατηρούμε καθημερινά κάδους σε άσχημη κατάσταση, πολλούς σχεδόν κατεστραμμένους, απορρίμματα πεταγμένα έξω από τους κάδους, περιφερειακές γειτονιές και οικισμούς στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους γεμάτους σκουπίδια. Ακόμα και στο κέντρο η κατάσταση της καθαριότητας μόνο θλίψη προξενεί. Κάποτε ήταν η «Βέροια – Καθαρή Πόλη». Σήμερα η  κατάσταση που βιώνουμε μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Δήμος μας σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την καθημερινότητα, χωρίς σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και κυρίως χωρίς προοπτική στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας της υγείας των συνδημοτών μας.


Έχει προχωρήσει σε τόσες απευθείας αναθέσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Όχι μόνο για το ποιοι τις παίρνουν, όχι για το ποιοι συγκεκριμένα εργάζονται σε αυτές, αλλά γιατί όλα αυτά αποδεικνύουν έναν μη οργανωμένο Δήμο και μια ανεπαρκή πολιτική βούληση… Ο Δήμος μας έχει δυστυχώς «επαναπαυθεί», ακολουθώντας την πλέον παρωχημένη περιβαλλοντικά και αναποτελεσματική οικονομικά μέθοδο της προώθησης των δημοτικών αστικών απορριμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στην Κοζάνη. Έτσι καθημερινά στέλνουμε δεκάδες τόνους απορριμμάτων στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) για ταφή, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος μεταφοράς και τελικής διάθεσης. 

Όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη «ανακύκλωση» στους μπλε κάδους, είναι κοινό μυστικό ότι αξιοποιεί μόνο ελάχιστα από τα συλλεγόμενα προς ανακύκλωση απορρίμματα, με τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν τελικά στον χώρο υγειονομικής ταφής».

Ο κ. Παυλίδης κατηγόρησε το Δήμο για ελλιπέστατη υποδομή στον πολίτη ώστε να μπορέσει να ανακυκλώσει περισσότερο, προσπαθώντας να πείσει με ανακοινώσεις και «δράσεις» για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της Βέροιας, όταν οι ποσότητες που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης αυξάνονται, αντί να μειώνονται, για προγράμματα που δεν εφαρμόζονται σχετικά με την παρακολούθηση του στόλου των απορριμματοφόρων αλλά κι ένα πρόγραμμα που ζύγιζε τους κάδους και τα απορρίμματα κι έδινε σαφή εικόνα για τον όγκο τους, για τις  ανάγκες των κάδων σε κάθε γειτονιά, ενώ ,όπως τόνισε, η ποσότητα των απορριμμάτων που πληρώνουμε για να μεταφερθούν και να διατεθούν στον Χ.Υ.Τ.Α. της ΔΙΑΔΥΜΑ δεν μειώνεται και στοιχίζει ακριβά στον Δήμο. Ανέφερε επίσης οτι το γραφείο εθελοντισμού και οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί «Τράπεζας Εθελοντών» έμειναν χωρίς σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων. 

Τι θα κάνουμε εμείς

Ο κ. Παυλίδης συνέχισε την ομιλία του, με το πρόγραμμα  που προτείνει ο συνδυασμός του για το θέμα:, το οποίο προβλέπει:

Άμεση μεταφορά της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κι  Αδέσποτων Ζώων στο πρώην Δημαρχείο Απόστολου Παύλου ενώ η Πολιτική Προστασία αποσπάται από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και παραμένει υπό την επίβλεψη του Δήμαρχου ή της Αντιδημαρχίας Συντονισμού, αφού θεωρείται μείζον θέμα και χρήζει λήψεων άμεσων μέτρων και αποφάσεων σε άλλο επίπεδο. 

Επίσης τα αδέσποτα ή τα ζώα συντροφιάς επανέρχονται στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας. 

 Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού με την επαναλειτουργία του ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης & Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων-Απορριμματοφόρων Δ. Βέροιας.  Οικονομία στα καύσιμα από την βελτίωση των δρομολογίων και το μικρότερο κόστος αποκομιδής, έλεγχος των κάδων, έλεγχος όγκου απορριμμάτων, κλπ  

Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία. Προχωράμε άμεσα σε μελέτη για υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε περιοχές όπως το εμπορικό κέντρο και τα σχολεία.

Άμεση εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας με την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Δηλαδή, όπως είπε: 

• Ξεκινά η ελαχιστοποίηση των απορριπτόμενων υλικών – απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους πολίτες και τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, αφού πρώτα ο Δήμος διοργανώσει ενημερωτικές - επιμορφωτικές εκδηλώσεις.

• Προχωράμε στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, που είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος αφού έτσι εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια και μειώνουμε το κόστος αποκομιδής προς τους ΧΥΤΑ

• Προχωράμε στην ανάκτηση ενέργειας από τα απορρίμματα, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε μέρος των απορριμμάτων ως καύσιμη ύλη για παραγωγή ενέργειας.

• Επιχειρούμε την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την χρήση τους για περισσότερες από μια φορές. Στα πλαίσια αυτά δρομολογούμε την ευαισθητοποίηση του δημότη για να βάλει ένα τέλος στην χρήση της πλαστικής σακούλας. 

Κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Τον Νοέμβριο ψηφίστηκε η απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας «Μεταφορά υπολείμματος ανακυκλώσιμων υλικών σε Χ.Υ.Τ.Α.» με το ποσό των 12.284,37 € και προχθές άλλα τόσα έως τον Ιανουάριο. Ο Δήμος μας μόλις  πριν ένα μήνα αποφάσισε να κάνει την  μελέτη για την ανακύκλωση,  χάνοντας πολύτιμα χρόνια. Φταίει το πρόβλημα λοιπόν και η κρίση είναι η δικαιολογία.  

Άμεση οικολογική ευαισθητοποίηση των δημοτών, με πρακτικές που συνεγείρουν τους Δημότες μας σε συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα ανακύκλωσης.

Σύστημα συλλογής και διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων μέσα από αισθητήρες. Το σύστημα περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και λειτουργεί ως κόμβος δεδομένων όπου θα συλλέγει δεδομένα αέριας ρύπανσης και ηχορύπανσης από τουλάχιστον 4 σημεία του Δήμου.

Χώροι πράσινου, Σαραντόβρυσες, άλσος φράγματος Αλιάκμονα, Άλσος Παπάγου Οργάνωση των χώρων πράσινου και των χώρων αναψυχής, προστασία και αναδάσωση τους. Άμεση προκήρυξη μελέτης. Ως χώροι αναψυχής, ως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Πλήρης ανταποδοτικότητα στην κατανάλωση νερού ύδρευσης και αποχέτευσης προς όφελος του πολίτη, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης που θα συνταχτεί. 

Περιβάλλον και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Με τα συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, μπορεί να στηριχτεί ακόμα και η απασχόληση, με επαναλειτουργία του φυτώριου του Δήμου και κομποστοποίηση.

Στοχεύουμε επίσης :

-Στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον Αγ. Γεώργιο. 

-Στην παροχή πρόσβασης Αγροτικής οδοποιίας

-Στην κατασκευή αρδευτικών καναλιών στην Αγία Βαρβάρα

-Στην πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών. 

«Δεν επιθυμούμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν θα κάνουμε. Να είστε σίγουροι όμως ότι επειδή η περιβαλλοντική διάσταση περιλαμβάνει και την αίσθηση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας των πολιτών, θα υλοποιηθούν κι ένα σωρό άλλα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η μέτρηση της ακτινοβολίας, η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ,  η συνεργασία με τα σχολεία και την αστυνομία για τον καθαρισμό των πινακίδων του ΚΟΚ, παρεμβάσεις με δενδροφυτεύσεις, η αύξηση του αριθμού των επιφανειών πράσινου με δένδρα και φυτεύσεις, η διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης με υπαίθριες υποδομές, η διαμόρφωση μονοπατιών / πεζοπορικών διαδρομών, η έξυπνη διαχείριση των ομβρίων για άρδευση πρασίνου, η ανακύκλωση σε έπιπλα και διάφορα είδη ένδυσης, στα υπολείμματα κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), στα λάστιχα οχημάτων, σε ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, μπαταρίες κλπ. 

Εμείς ως ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ στοχεύουμε να πετύχει ο Δήμος μας τα ποσοστά ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων, που θέτει η Ε.Ε.  και όπου δεν το πετύχουμε, να έχουμε τουλάχιστον φτάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Για να το κατορθώσουμε αυτό, χρειάζονται λύσεις με επιστημονική επάρκεια και γνώση των οικονομοτεχνικών διαστάσεων αλλά πάνω από όλα θάρρος, ειλικρίνεια και ρεαλισμός’, τόνισε ο κ Παυλίδης. 

Κλείνοντας σχολίασε; «Ενώ εμείς οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ βρισκόμαστε στην τρίτη μας θεματική ενότητα, με προτάσεις συγκεκριμένες για το αύριο και το μέλλον του Δήμου μας, η δημοτική αρχή αποφάσισε τώρα μετά από 5 χρόνια διοίκησης να κάνει απολογισμό του εγώ και της καρέκλας. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της νοοτροπίας μας. Και σας φέρνω ως παράδειγμα, ότι πρόσφατα στον Δήμο Νάουσας έγινε η χορηγία από τους εκπροσώπους του ΤΑΡ (του αγωγού φυσικού αερίου)  για την προμήθεια της μεγαλύτερης σε ονομαστική ισχύ υδροηλεκτρικής τουρμπίνας, της μιας από τις έξι τουρμπίνες, που θα δώσουν ρεύμα στη Νάουσα από το νερό του βουνού πριν φτάσει στις βρύσες των σπιτιών τους. Αντιλαμβάνεστε όλοι νομίζω τα οφέλη της αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αλλά αντιλαμβάνεστε και ποιες προσπάθειες καταβάλουν οι άλλοι τέτοιες στιγμές για την διέξοδο από την κρίση και τι κάνουμε εμείς. 

Τα επόμενα χρόνια απαιτούν άλλες πρακτικές και προτεραιότητες. Όσο νωρίτερα το αντιληφτούμε τόσο καλύτερα για τον τόπο μας και για εμάς και τις οικογένειες μας».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρόσω Καρασαρλίδου: Καμία απάντηση στα πολιτικά ερωτήματα που κατέθεσα σε ερώτηση για το Αιολικό Βερμίου

Φρόσω Καρασαρλίδου: Καμία απάντηση στα πολιτικά...

  Τα ερωτήματα:·         Επειδή το Βέρμιο έχει ήδη...

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Αναστασίας Μαυρίδου: Σας ευχαριστώ όλους και όλες από καρδιάς για την άψογη συνεργασία

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Αναστασίας Μαυρίδου: Σας...

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,Μια...

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος νέος Διευθυντής...

Αλλαγή... φρουράς και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας...

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης για τη Γιορτή της Παναγίας

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης για τη Γιορτή της Παναγίας

Η Ορθοδοξία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου, της...

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ:  Αυτοί είναι οι προσωρινοί δικαιούχοι - Από σήμερα οι ενστάσεις

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Αυτοί είναι οι προσωρινοί...

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Δικαιούχοι, ενστάσεις,...

Ο Δημήτρης Πυρινός νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Ο Δημήτρης Πυρινός νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας...

Ο Δημήτρης Πυρινός ορίστηκε νέος Διευθυντής...

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παντελεήμονα για τον 15αυγουστο

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παντελεήμονα για τον...

«Δεῦτε οἱ πιστοί, τῷ τάφῳ προσέλθωμεν τῆς...

Επισκευές στο δρόμο Βέροιας- Σελίου από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Επισκευές στο δρόμο Βέροιας- Σελίου από την...

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, στο πλαίσιο των έργων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Δικαιούχοι, ενστάσεις, προσωρινοί πίνακες ωφελούμενων και αποκλειόμενωνΑνακοινώθηκαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου τα προσωρινά αποτελέσματα των ενδιαφερόμενων που...

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης 11 Αυγούστου, ένας 87χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του μπήκε και καρφώθηκε σε πυλωτή οικοδομής! Ο υπέργηρος οδηγός κατέβαινε ένα πολύ μικρό κατηφορικό...

Δόθηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ακόμη μερικές εβδομάδες.Ειδικότερα, παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2020 ανακοίνωσε στη Βουλή η κυβέρνηση,...

Απανωτές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν περιοχές σε Ημαθία, Πιερία και Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας.Ο πρώτος σεισμός συνέβη στις 5:08 και ήταν εντάσεως 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο μεταξύ των χωριών...