Τα επίκαιρα ζητήματα υγείας, το προσφυγικό και το brexit, στην σύνοδο των ιατρικών   συλλόγων της Ευρώπης, στη Μάλτα

Τα επίκαιρα ζητήματα υγείας, το προσφυγικό και το brexit, στην σύνοδο των ιατρικών συλλόγων της Ευρώπης, στη Μάλτα

Ειδικός εισηγητής ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στη Βαλέττα της Μάλτας, με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, FEMS, PWG,  UEMS, WHO και EANA.

Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν οι Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Γρηγόριος Ροκαδάκης.

Στα πλαίσια παρουσίασης της Εθνικής Αναφοράς ο  Επικεφαλής  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην CPME  Αναστάσιος Βασιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες και στην Υγεία των προσφύγων. Περιγράφηκαν  οι δραματικές  συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες  ιατροί  σε συνθήκες   παρατεινόμενης  οικονομικής κρίσης και λιτότητας,  κάνουν  ότι  μπορούν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, με ανθρωπισμό, σεβασμό και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας   για  την ασφάλεια και την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, ανεξαρτήτως αν φέρουν μαζί τους η όχι συνοδευτικά έγγραφα. Τέθηκε τέλος η  επιτακτική αναγκαιότητα να επιληφθούν της κατάστασης οι Αρχές και τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αυτή λάβει εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με  αναγκαίες  πρωτοβουλίες  που  πρέπει να κινηθούν κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο με την  ανάληψη δράσεων που θα αποσκοπούν στον συνολικό έλεγχο και την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 

Ο Α. Βασιάδης προχώρησε σε λεπτομερείς επισημάνσεις, για τα επίκαιρα ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα που εγείρονται εις βάρος της Περίθαλψης των πολιτών και εις βάρος του Ιατρικού Επαγγέλματος, όπως έχουν εξελιχτεί μέχρι σήμερα.

 Μεταξύ άλλων ειδικότερη αναφορά επιφυλάχτηκε για την μεγάλη υποβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Επίσης ειδική επισήμανση έγινε στις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back, καθώς και με την πρόσφατη ανακοίνωση για  «δωρεάν» διαγνωστικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγούνται σε κατάργηση. Αναφορά επιφυλάχθηκε και  στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. 

Ειδικές διεργασίες πραγματοποιήθηκαν ως προς τις συνέπειες του Brexit για την υγεία στην Ευρώπη και το ιατρικό επάγγελμα. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας υποστήριξε την παραμονή του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου ως πλήρους μέλους της CPME ανεξαρτήτως των διεργασιών για το Βrexit, ενώ απέσπασε την διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η θέση των 3000 περίπου Ελλήνων Ιατρών που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας στην Ελλάδα και εισηγήθηκε την διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενσωματωθεί στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας με το Προεδρείο της CPME, με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών  Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Συλλόγων Τρίτων Χωρών  που παρευρέθησαν ως παρατηρητές και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Βαλέττα όπου είχε ιδιαίτερη εγκάρδια συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη.     Ο Έλληνας  Πρέσβης κατά την διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε,  ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της Πρεσβείας. 

Οι Αντιπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  στα πλαίσια της συνάντησης ενημέρωσαν με την σειρά τους την Πρέσβη, για το έργο της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας  στα πλαίσια της CPME. 

Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος επίσκεψη συνεργασίας πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας της Μάλτας.  Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική Αντιπροσωπεία συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας για τα συστήματα Υγείας των δύο χωρών και την προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών Ιατρικού Τουρισμού.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τάσος Μπαρτζώκας από τα χωριά των Πιερίων: «Από την 1η μέρα ξεκινά ο αγώνας για να χαρακτηριστεί “δυσπρόσιτη” η περιοχή

Ο Τάσος Μπαρτζώκας από τα χωριά των Πιερίων: «Από την 1η...

Για ακόμη μια φορά ο πολιτευτής της ΝΔ Τάσος...

Ανακοίνωση του 1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας για την παραλαβή των ελέγχων - Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις εγγραφές του νέου σχολικού έτους

Ανακοίνωση του 1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας για την παραλαβή των...

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας ανακοινώνει...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ από Α/Κ Βέροιας έως Α/Κ Πολυμύλου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

"ZERO PLASTIC" η φετινή χρονιά για το περιβάλλον! -...

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων...

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών κατασκηνώσεων

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών...

Οι Πρόσκοποι Βέροιας ανακοινώνουν:1)  Πρόγραμμα...

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με το ΚΙΝΑΛ

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με...

H δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Νάουσας Μαρία...

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ  «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Για ακόμη μια φορά ο πολιτευτής της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας βρέθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στα ορεινά χωριά των Πιερίων, τη Σφηκιά, τα Ριζώματα, το Δάσκιο και το Πολυδένδρι, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί...

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας ανακοινώνει ότι όλοι/ες οι μαθητές/ήτριες της  Α΄ και Β΄ τάξης  του σχολείου μας προάγονται στην επόμενη τάξη. Οι Γονείς και οι Κηδεμόνες των μαθητών/τριών μπορούν...