Τα επίκαιρα ζητήματα υγείας, το προσφυγικό και το brexit, στην σύνοδο των ιατρικών   συλλόγων της Ευρώπης, στη Μάλτα

Τα επίκαιρα ζητήματα υγείας, το προσφυγικό και το brexit, στην σύνοδο των ιατρικών συλλόγων της Ευρώπης, στη Μάλτα

Ειδικός εισηγητής ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στη Βαλέττα της Μάλτας, με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, FEMS, PWG,  UEMS, WHO και EANA.

Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν οι Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Γρηγόριος Ροκαδάκης.

Στα πλαίσια παρουσίασης της Εθνικής Αναφοράς ο  Επικεφαλής  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην CPME  Αναστάσιος Βασιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες και στην Υγεία των προσφύγων. Περιγράφηκαν  οι δραματικές  συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες  ιατροί  σε συνθήκες   παρατεινόμενης  οικονομικής κρίσης και λιτότητας,  κάνουν  ότι  μπορούν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, με ανθρωπισμό, σεβασμό και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας   για  την ασφάλεια και την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, ανεξαρτήτως αν φέρουν μαζί τους η όχι συνοδευτικά έγγραφα. Τέθηκε τέλος η  επιτακτική αναγκαιότητα να επιληφθούν της κατάστασης οι Αρχές και τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αυτή λάβει εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με  αναγκαίες  πρωτοβουλίες  που  πρέπει να κινηθούν κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο με την  ανάληψη δράσεων που θα αποσκοπούν στον συνολικό έλεγχο και την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 

Ο Α. Βασιάδης προχώρησε σε λεπτομερείς επισημάνσεις, για τα επίκαιρα ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα που εγείρονται εις βάρος της Περίθαλψης των πολιτών και εις βάρος του Ιατρικού Επαγγέλματος, όπως έχουν εξελιχτεί μέχρι σήμερα.

 Μεταξύ άλλων ειδικότερη αναφορά επιφυλάχτηκε για την μεγάλη υποβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Επίσης ειδική επισήμανση έγινε στις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back, καθώς και με την πρόσφατη ανακοίνωση για  «δωρεάν» διαγνωστικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγούνται σε κατάργηση. Αναφορά επιφυλάχθηκε και  στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. 

Ειδικές διεργασίες πραγματοποιήθηκαν ως προς τις συνέπειες του Brexit για την υγεία στην Ευρώπη και το ιατρικό επάγγελμα. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας υποστήριξε την παραμονή του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου ως πλήρους μέλους της CPME ανεξαρτήτως των διεργασιών για το Βrexit, ενώ απέσπασε την διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η θέση των 3000 περίπου Ελλήνων Ιατρών που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας στην Ελλάδα και εισηγήθηκε την διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενσωματωθεί στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας με το Προεδρείο της CPME, με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών  Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Συλλόγων Τρίτων Χωρών  που παρευρέθησαν ως παρατηρητές και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Βαλέττα όπου είχε ιδιαίτερη εγκάρδια συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη.     Ο Έλληνας  Πρέσβης κατά την διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε,  ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της Πρεσβείας. 

Οι Αντιπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  στα πλαίσια της συνάντησης ενημέρωσαν με την σειρά τους την Πρέσβη, για το έργο της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας  στα πλαίσια της CPME. 

Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος επίσκεψη συνεργασίας πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας της Μάλτας.  Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική Αντιπροσωπεία συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας για τα συστήματα Υγείας των δύο χωρών και την προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών Ιατρικού Τουρισμού.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι   την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά...

-Από την Μεγάλη  Πέμπτη 25 Απριλίου-Για τον λόγο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το...