Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη τροφή για την υγεία μας

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη τροφή για την υγεία μας

Περαιτέρω ενδείξεις στα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία

που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα σε κρέας δεν είναι καλή για την υγεία, προσφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study – KIHD), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης (1984-1989) που κατανάλωναν ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών πηγών με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ελέγχθηκαν εκτενώς και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, όπως το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν αρκετές φυτικές πρωτεΐνες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, λοιπόν, οι άνδρες που προτίμησαν να συμπεριλάβουν περισσότερες ζωικές από φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρακολούθησης, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων η διατροφή ήταν πιο ισορροπημένη όσον αφορά στις πηγές των πρωτεϊνών.

Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις φαίνεται πως σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος: οι άνδρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, δηλαδή πάνω από 200 γραμμάρια την ημέρα, είχαν κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους άνδρες των οποίων η πρόσληψη κρέατος ήταν λιγότερη από 100 γραμμάρια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν κυρίως κόκκινο κρέας. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες συστάσεις για τη διατροφή σήμερα προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, η συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη είναι 500 γραμμάρια την εβδομάδα.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια συσχέτιση στους μη πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες. Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πρόσληψης πρωτεϊνών για την υγεία, ειδικά σε άτομα που έχουν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση.

«Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να γενικευθούν σε ηλικιωμένους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής διατροφής και των οποίων η πρόσληψη πρωτεϊνών παραμένει συχνά κάτω από το συνιστώμενο όριο», επισημαίνει ο διδακτορικός φοιτητής Heli Virtanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, και ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως λουκάνικα και αλλαντικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όμως η εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις των πρωτεϊνών και των διαφόρων πηγών πρωτεϊνών στην υγεία παραμένει ασαφής και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

πηγή ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως - Τι ισχύει τελικά

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο»...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής είναι ο ηττημένος που προσπάθησε ακόμα μια φορά…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συμπληρώματος...

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές...

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., υλοποιεί τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων...

Τα 17 σούπερ-τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά

Τα 17 σούπερ-τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά

Για να είναι υγιής η καρδιά πρέπει να τρώμε άφθονα...

Να τι κάνει ένα χάμπουργκερ στις αρτηρίες σας

Να τι κάνει ένα χάμπουργκερ στις αρτηρίες σας

Ακόμα και μια διατροφική παρασπονδία έχει άμεση...

Ελαιόλαδο εναντίον 100 ασθενειών

Ελαιόλαδο εναντίον 100 ασθενειών

Το ελαιόλαδο αποκαλείται και υγρός χρυσός και οι λόγοι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο» φαίνεται πως επικρατεί στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποζημίωση οπτικών ειδών καιειδικών θεραπειών, δύο κατηγορίες παροχών που το...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια                  «Ήταν μια φορά μια κάμπια που είχε ερωτευτεί ένα λουλούδι. Ήταν οπωσδήποτε ένας αταίριαστος έρωτας,...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας και ετοιμαζόμαστε για την βαφή τους, την Μεγάλη Πέμπτη.  Κι εκεί ξεκινά το δίλημμα, του ποιο αυγό να επιλέξεις. Καφέ ή λευκά; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα...