Καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, το τρίπτυχο για την πρωτοβάθμια   φροντίδα και την δημόσια Υγεία

Καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, το τρίπτυχο για την πρωτοβάθμια φροντίδα και την δημόσια Υγεία

-Απολογισμός για τη λειτουργία και το έργο των Μονάδων Υγείας Ημαθίας και τις ΤΟΜΥ ΒέροιαςΈναν απολογισμό που αφορά στη λειτουργία και το έργο των Μονάδων Υγείας της Ημαθίας, καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης για την δημόσια Υγεία, έκαναν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βέροια, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΤΟΠΦΥ Βέροιας κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος και η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ) κ. Μαρία Χατζή.

Ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στις προσπάθειες στελέχωσης του Νοσοκομείου Νάουσας ώστε να είναι αξιόμαχο αλλά και στις 14 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια στο Νοσοκομείο της Βέροιας, επιπρόσθετα με επικουρικό προσωπικό σε όλες τις Κλινικές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Καρδιολογικό Τμήμα και τη χορήγηση πλήρους ειδικότητας σε καρδιολόγους, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας τις παροχές υπηρεσιών υψηλού επιπέδου της Κλινικής, με στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές (μπαλονάκια), τοποθέτηση βηματοδοτών κ.λπ.

«Εάν ευοδωθεί και ενισχυθεί το Καρδιολογικό με έναν ακόμη καρδιοχειρουργό θα ήταν ευχής έργο», είπε ο Διοικητής υποστηρίζοντας την προσπάθεια να λειτουργεί ως  «δευτεροτριτοβάθμιο» το Νοσοκομείο Ημαθίας. Αναφέρθηκε επίσης στις δωρεές στεφανιογράφου, ψηφιακού μαστογράφου και ακτινοσκοπικού μηχανήματος, που δίνουν άλλες προοπτικές και δυνατότητες στο Νοσοκομείο.

«Μπορεί να έχουμε καυγάδες και τριβές μεταξύ μας, αλλά όλα τα τμήματα πλην του Γαστρεντερολογικού που έχει ένα γιατρό, είναι εξοπλισμένα και αναμένονται να καλυφθούν κι άλλες θέσεις ιατρικού προσωπικού», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Μαυρογιώργος εκτίμησε ότι η λειτουργία αλλά και οι εφημερίες των Νοσοκομείων δυσκολεύτηκαν διότι επιφορτίστηκαν και με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ επεσήμανε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί προτιμούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή το εξωτερικό, παρά τα επαρχιακά Νοσοκομεία τα οποία στηρίζουν κατά πολύ τη λειτουργία τους σε ειδικευόμενους, κυρίως για την κάλυψη των εφημεριών.

«Πρέπει να δούμε πώς θα γίνεται η εφημέρευση των δύο μονάδων υγείας, Βέροιας-Νάουσας, σε κοινά τμήματα, ώστε να μην έχουμε αδυναμίες. Η προσπάθεια με την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας υγείας θα βοηθήσει και θα διευκολύνει και τη δευτεροβάθμια» πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιώργος.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαπαρόπουλος με αφορμή ένα δημοσίευμα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ στο οποίο κατήγγειλαν ως «τραγικές τις συνθήκες και τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία» και ότι «όποιος δεν έχει λεφτά πεθαίνει», χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης « βάρβαρη και αδίστακτη» στο θέμα αυτό, τόνισε ότι στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα από τη σκληρή προσέγγιση των συνταξιούχων, διότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στην πρωτοβάθμια φροντίδα». Στη συνέχεια έδωσε στοιχεία που αφορούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο,  όπως είπε, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρεε.  

«Η κυβέρνηση στήριξε αυτό το σύστημα όχι μόνο λόγω ιδεολογίας, αλλά βάση αναλύσεων, στο πλαίσιο της κρίσης, με στήριξη και ανάταξη του συστήματος και με αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πιο θεσμική και σοβαρή παρέμβαση που αφορά την αποκεντρωμένη φροντίδα, η οποία υποστηρίζεται από  μια διεπιστημονική ομάδα που συνδέεται με τα Κέντρα Υγείας.

Ο κ. Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της κυβέρνησης για μία καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση…

Παίρνοντας το λόγο η κα Χατζή υπογράμμισε την προσπάθεια να γίνουν τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας και αναφέρθηκε στη λήξη των συμβάσεων 8 μόνιμων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Βέροιας και αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων τους. Ενημέρωσε επίσης ότι εξοπλίστηκε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο με καινούργιους αναλυτές και ήδη έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο 4.506 εξετάσεις για 354 άτομα,  ενώ στο ακτινολογικό, μετά από μια μικρή καθυστέρηση, ψηφιοποιήθηκαν τα μηχανήματα και αναμένονται τα φιλμ για την εκπαίδευση του προσωπικού. Έθιξε επίσης το θέμα της μη συμμετοχής γιατρών γενικής ιατρικής, στις προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων στις ΤΟΜΥ, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη ενοικιαστεί χώρος στην περιοχή του Προμηθέα και στην περιοχή της Καλλιθέας, για να εγκατασταθούν εκεί οι δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν στο Δήμο Βέροιας (8η και 11η).

 Εάν είχαν καλυφθεί οι 8 θέσεις που χρειάζονται δεν θα υπήρχε πρόβλημα, πρόσθεσε η κα Χατζή, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει μία βασική δουλειά η οποία προχωράει.Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Γράφει η  Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός-...

Με Σοφία Υφαντίδου κλείνει το ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Με Σοφία Υφαντίδου κλείνει το ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα...

 Με  την Σοφία Υφαντίδου, κλειδώνει το ψηφοδέλτιο του...

Παρουσίαστηκε η  τουριστική καμπάνια του Δήμου Νάουσας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παρουσίαστηκε η τουριστική καμπάνια του Δήμου...

Η Νάουσα ταξιδεύει στον κόσμο κι ας μην έχει...

Π. Παυλίδης:

Π. Παυλίδης:" Εμείς οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ δεν...

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους παραβρέθηκαν χθες...

Ορκίστηκε νέος   Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας ο Ηλίας Γραμματικόπουλος

Ορκίστηκε νέος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας ο Ηλίας...

Ορκίστηκε, το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019,  από το...

Βιογραφικό   του υποψήφιου   δημοτικού συμβούλου Κυριάκου Θεοδωρίδη

Βιογραφικό του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου...

Γεννήθηκα στις 13 Οκτωβρίου του 1962 στους Γεωργιανούς...

Με απόφαση Τζιτζικώστα - Νέος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας   και Αλληλεγγύης   ο Γιώργος Τσαλώνης

Με απόφαση Τζιτζικώστα - Νέος Αντιπεριφερειάρχης...

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος...

Κ. Βοργιαζίδης: «Η Βεργίνα κορωνίδα της αναπτυξιακής μας πολιτικής»

Κ. Βοργιαζίδης: «Η Βεργίνα κορωνίδα της αναπτυξιακής...

Περιοδεία του Δημάρχου Βέροιας στην Δ.Ε. Βεργίνας  Οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Γράφει η  Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτριαwww.sonatal.gr Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον…. Ο θρήνος της Παναγίας. Ο σπαραγμός μιας μητέρας. Ο θρήνος για τον επίγειο θάνατο. Ένα από ...

 Με  την Σοφία Υφαντίδου, κλειδώνει το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία. Να θυμίσουμε οτι είχαν ήδη ανακοινωθεί τα 7 ονόματα και αναμενόταν το όγδοο.Πριν από μία ώρα η βεροιώτισσα...