Καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, το τρίπτυχο για την πρωτοβάθμια   φροντίδα και την δημόσια Υγεία

Καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, το τρίπτυχο για την πρωτοβάθμια φροντίδα και την δημόσια Υγεία

-Απολογισμός για τη λειτουργία και το έργο των Μονάδων Υγείας Ημαθίας και τις ΤΟΜΥ Βέροιας



Έναν απολογισμό που αφορά στη λειτουργία και το έργο των Μονάδων Υγείας της Ημαθίας, καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης για την δημόσια Υγεία, έκαναν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βέροια, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΤΟΠΦΥ Βέροιας κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος και η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας (πρώην ΙΚΑ) κ. Μαρία Χατζή.

Ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στις προσπάθειες στελέχωσης του Νοσοκομείου Νάουσας ώστε να είναι αξιόμαχο αλλά και στις 14 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια στο Νοσοκομείο της Βέροιας, επιπρόσθετα με επικουρικό προσωπικό σε όλες τις Κλινικές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Καρδιολογικό Τμήμα και τη χορήγηση πλήρους ειδικότητας σε καρδιολόγους, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας τις παροχές υπηρεσιών υψηλού επιπέδου της Κλινικής, με στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές (μπαλονάκια), τοποθέτηση βηματοδοτών κ.λπ.

«Εάν ευοδωθεί και ενισχυθεί το Καρδιολογικό με έναν ακόμη καρδιοχειρουργό θα ήταν ευχής έργο», είπε ο Διοικητής υποστηρίζοντας την προσπάθεια να λειτουργεί ως  «δευτεροτριτοβάθμιο» το Νοσοκομείο Ημαθίας. Αναφέρθηκε επίσης στις δωρεές στεφανιογράφου, ψηφιακού μαστογράφου και ακτινοσκοπικού μηχανήματος, που δίνουν άλλες προοπτικές και δυνατότητες στο Νοσοκομείο.

«Μπορεί να έχουμε καυγάδες και τριβές μεταξύ μας, αλλά όλα τα τμήματα πλην του Γαστρεντερολογικού που έχει ένα γιατρό, είναι εξοπλισμένα και αναμένονται να καλυφθούν κι άλλες θέσεις ιατρικού προσωπικού», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Μαυρογιώργος εκτίμησε ότι η λειτουργία αλλά και οι εφημερίες των Νοσοκομείων δυσκολεύτηκαν διότι επιφορτίστηκαν και με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ επεσήμανε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί προτιμούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή το εξωτερικό, παρά τα επαρχιακά Νοσοκομεία τα οποία στηρίζουν κατά πολύ τη λειτουργία τους σε ειδικευόμενους, κυρίως για την κάλυψη των εφημεριών.

«Πρέπει να δούμε πώς θα γίνεται η εφημέρευση των δύο μονάδων υγείας, Βέροιας-Νάουσας, σε κοινά τμήματα, ώστε να μην έχουμε αδυναμίες. Η προσπάθεια με την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας υγείας θα βοηθήσει και θα διευκολύνει και τη δευτεροβάθμια» πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιώργος.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαπαρόπουλος με αφορμή ένα δημοσίευμα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ στο οποίο κατήγγειλαν ως «τραγικές τις συνθήκες και τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία» και ότι «όποιος δεν έχει λεφτά πεθαίνει», χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης « βάρβαρη και αδίστακτη» στο θέμα αυτό, τόνισε ότι στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα από τη σκληρή προσέγγιση των συνταξιούχων, διότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στην πρωτοβάθμια φροντίδα». Στη συνέχεια έδωσε στοιχεία που αφορούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο,  όπως είπε, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρεε.  

«Η κυβέρνηση στήριξε αυτό το σύστημα όχι μόνο λόγω ιδεολογίας, αλλά βάση αναλύσεων, στο πλαίσιο της κρίσης, με στήριξη και ανάταξη του συστήματος και με αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πιο θεσμική και σοβαρή παρέμβαση που αφορά την αποκεντρωμένη φροντίδα, η οποία υποστηρίζεται από  μια διεπιστημονική ομάδα που συνδέεται με τα Κέντρα Υγείας.

Ο κ. Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της κυβέρνησης για μία καθολική, ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα, με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση…

Παίρνοντας το λόγο η κα Χατζή υπογράμμισε την προσπάθεια να γίνουν τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας και αναφέρθηκε στη λήξη των συμβάσεων 8 μόνιμων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Βέροιας και αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων τους. Ενημέρωσε επίσης ότι εξοπλίστηκε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο με καινούργιους αναλυτές και ήδη έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο 4.506 εξετάσεις για 354 άτομα,  ενώ στο ακτινολογικό, μετά από μια μικρή καθυστέρηση, ψηφιοποιήθηκαν τα μηχανήματα και αναμένονται τα φιλμ για την εκπαίδευση του προσωπικού. Έθιξε επίσης το θέμα της μη συμμετοχής γιατρών γενικής ιατρικής, στις προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων στις ΤΟΜΥ, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη ενοικιαστεί χώρος στην περιοχή του Προμηθέα και στην περιοχή της Καλλιθέας, για να εγκατασταθούν εκεί οι δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν στο Δήμο Βέροιας (8η και 11η).

 Εάν είχαν καλυφθεί οι 8 θέσεις που χρειάζονται δεν θα υπήρχε πρόβλημα, πρόσθεσε η κα Χατζή, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει μία βασική δουλειά η οποία προχωράει.



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...