Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ  Κάτω Βερμίου ( ΣΕΛΙ ) Θέσεις/Προτάσεις -Εκλογές 2019

Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου ( ΣΕΛΙ ) Θέσεις/Προτάσεις -Εκλογές 2019

1.Πιστοποίηση δύο κοινοτικών Παιδικών χαρών στο Σέλι. Κοινοτικά Πάρκα   

 Τα τελευταία χρόνια, όλες οι παιδικές χαρές είχαν εγκαταλειφθεί από την Κοινότητα στην τύχη τους με σημαντικές φθορές, χωρίς λειτουργικά παιχνίδια και έλλειψη πιστοποίησης. Δεν έγινε, όμως, ποτέ  καμία έγγραφη θεσμική παρέμβαση από την κοινότητα προς το Δήμο για το πρόβλημα αυτό όπως και για το ζήτημα  της  πιστοποίησης. Παρέμβαση και ενημέρωση της κοινότητας προς τον Δήμο, όπως ρητά ορίζει  ο νόμος στις αρμοδιότητες του κοινοτάρχη για τις παιδικές χαρές (Ν. 4555/2018). 

Πέρυσι, οι αγανακτισμένοι  Δημότες  ανέδειξαν το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ, απευθύνθηκαν στον Δήμο και ζήτησαν να αναπλασθούν δύο παιδικές χαρές και κατόπιν να πιστοποιηθούν. Όντως, ο Δήμος  έκανε άμεσα μία πρώτη παρέμβαση στην παιδική χαρά «Αλώνια» με νέα παιχνίδια, ενώ η δεύτερη παιδική χαρά που θα υπάρξει παρέμβαση είναι  η περίκλειστη του “ Φύκατα “ στην Τζάνα. Οι δυο αυτές παιδικές χαρές υποδείχθηκαν από τον Δήμο.

Οι κάτοικοι απέδειξαν μόνοι τους ότι όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και συντεταγμένη   παρέμβαση ο Δήμος θα κληθεί να πάρει άμεσα θέση.Επομένως ή ανάπλαση/εξωραϊσμός των παιδικών χαρών πρέπει να ολοκληρωθεί, με πρωτεργάτη όμως την Κοινότητα, και να μπουν νέα παιχνίδια και φωτισμός στις παιδικές. Πρέπει να υπάρξει θεσμική πίεση της κοινότητας προς τον Δήμο για να ενταχθούν άμεσα αυτές οι δύο παιδικές χαρές σε κάποιο νέο πρόγραμμα  πιστοποίησης.

Φροντίδα της Κοινότητας, με εργα συντήρησης, πρέπει να υπάρχει επιτέλους και στα και στα κοινοτικά πάρκα και οχι να αφήνονται να ρημάζουν.Η κοινότητα παραμένει απούσα.

2.Ανάπλαση και εξωραϊσμός των  κοινοτικών γηπέδων Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου

Το γήπεδο μπάσκετ  ήταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο σε πολύ άσχημη κατάσταση μιας  και η άσφαλτος σταδιακά είχε ξηλωθεί σε πολλά σημεία ενω και η μία μπασκέτα ήταν προβληματική. Το γήπεδο ποδοσφαίρου στην ‘Γκράπα Γκιζάρη¨ ήταν πλήρως παραμελημένο χωρίς περίφραξη, πόρτες και δίχτυα. Περιττό να προσθέσουμε ότι  σε κανένα από τα δύο γήπεδα δεν υπάρχει παροχή για νερό ούτε φυσικά φωτισμός.

Για την κατάσταση στα κοινοτικά γήπεδα  και την απαξίωσή τους, η κοινότητα παραδόξως  ΠΟΤΕ, ούτε ενημέρωσε θεσμικά τους Δημότες ζητώντας την συνδρομή όλων μας, ούτε  φυσικά ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει  εγγράφως τον Δήμο, όπως ορίζει ο νόμος( 4555/2018- 3852/2010) για τις αρμοδιότητες του κοινοτάρχη σε σχέση με δημοτικά ακίνητα. 

Οι κάτοικοι από μόνοι μας ενδιαφερθήκαμε, αναδείξαμε το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ, και  μαζί με τοπικό όμιλο απευθυνθήκαμε στον Δήμο και στο ΚΑΠΑ. Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν στο γήπεδο ποδοσφαίρου να δοθούν από τον Δήμο υλικά για τον εξωραϊσμό και την συντήρησή του. Το γήπεδο μπάσκετ ασφαλτοστρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο  ενώ παράλληλα  αντικαταστάθηκε και  η προβληματική μπασκέτα.      

 Πρότασή μου είναι, με πρωτεργάτη αυτή την φορά την Κοινότητα, σε συνεργασία με  ΔΗΜΟ-ΚΑΠΑ-ΠΤΟΣ, το γήπεδο μπάσκετ να βαφεί /διαγραμμισθεί όπως αρμόζει σε γήπεδο μπάσκετ και παράλληλα να τοποθετηθεί παροχή ύδρευσης και φωτισμός για τα παιδιά που παίζουν εκεί μέχρι αργά.

Η περιοχή αυτή φωταγωγημένη με το γήπεδο μπάσκετ πάνω, το μικρό γηπεδάκι ποδοσφαίρου  ανάμεσα και την παιδική χαρά με τα παγκάκια κάτω στην αρχή, αποτελεί έναν εκπληκτικό πολυχώρο όπου τα παιδιά έχουν πολλές δράσεις  σε μικρή /ελεγχόμενη  έκταση. Κάποια στιγμή με την βοήθεια του Δήμου αλλά και ιδιωτών χορηγών το γήπεδο μπάσκετ πρέπει να αναβαθμισθεί επιπλέον  (τοποθέτηση μεμβράνης στην άσφαλτο), ώστε  να μπορούν να διοργανωθούν και κάποια καλοκαιρινά τουρνουά όπως συμβαίνει στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.                                                             

Όλοι μας γνωρίσαμε το Σέλι σαν κέντρο προετοιμασίας μεγάλων ομάδων τις  προηγούμενες δεκαετίες. Δυστυχώς η απουσία πλέον  ιδιωτικής πρωτοβουλίας , τουριστικών μονάδων αλλά και η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την δημιουργία (ανάπλαση) ενός γηπέδου στο Σέλι (με ένταξη σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα δημοτικών-Περιφερειακών έργων) έχει σαν συνέπεια  το Σέλι πλέον να μην υφίσταται σαν αθλητικό κέντρο προετοιμασίας. Η  οικονομική κρίση έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Ίσως πάλι την λύση μπορεί να δώσει η ανάπλαση του  γηπέδου  δίπλα στο πάρκινγκ στο ΕΧΚ Σελίου με την βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ( αρκεί να δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής) και την ανάδειξη του Σελίου σε προπονητικό κέντρο. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν την λύση να την δώσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και επένδυση όπως έγινε στην γειτονική Κουτσούφλιανη. 

Η κοινότητα πρέπει να ζητήσει από ΔΗΜΟ-ΚΑΠΑ το γήπεδο στην Γκράπα Γκιζάρη  να αναπλασθεί.  Πρέπει να τοποθετηθεί παροχή για νερό και φυσικά φωτισμός. Έτσι θα μπορεί να γίνει και ένα βραδινό παιχνίδι, να δοθεί μια συναυλία στο γήπεδο, ένα πανηγύρι κτλ.

3.Λειτουργία Κοινοτικού Γραφείου στο Σέλι το καλοκαίρι.

Πρότασή μου είναι, τούς καλοκαιρινούς μήνες , να λειτουργεί γραφείο της Κοινότητας πάνω στο Σέλι. Το υπάρχον κτίριο της Παλιάς Κοινότητας (Παλιά Αστυνομία) στην είσοδο του Χωριού είναι ιδανικό. Αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική  για πολλές ορεινές κοινότητες εδώ και χρόνια

Σε συνεννόηση πάντα με τον Δήμο και το ΤΑΙΠΕΔ  θα ζητήσω να  λειτουργεί ένα γραφείο εκεί το καλοκαίρι, όπου ο κοινοτάρχης θα δέχεται και θα ακούει τα προβλήματα των Δημοτών που συρρέουν στο χωριό την περίοδο εκείνη. Έτσι οι Δημότες θα ξέρουν που να απευθυνθούν για το τοπικό τους πρόβλημα άμεσα  και δεν θα χάνονται μέσα στα δαιδαλώδη γραφεία του Δήμου στην Βέροια. Επίσης, στην μεγάλη του αίθουσα μπορούν να διεξάγονται συνελεύσεις κατοίκων να λειτουργούν εκλογικά τμήματα, να γίνονται ομιλίες, συνέδρια, αλλά  και κάθε είδους παρουσιάσεις καιτελετές. Ένας πολύ αξιόλογος χώρος σε καλή κατάσταση με δύο γραφεία μπροστά και μία μεγάλη αίθουσα καθώς το κτίριο είναι λειτουργικό. Εκεί διέμενε , προ διετίας, πρώην φύλακας του χωριού ενώ παράλληλα από εκεί χορηγείται ρεύμα, από τον κοινοτάρχη, στις καντίνες του 15 Αύγουστου. Το κτίριο είχε παραβιασμένη την κεντρική του πόρτα και ήταν ανοικτό για μήνες με τον ηλεκτρικό του πίνακα προσβάσιμο σε όλους, ακόμη και σε μικρά παιδιά που έπαιζαν απέναντι στο πάρκο. Επειδή η κοινότητα παραδόξως ΠΟΤΕ δεν ενδιαφέρθηκε οι κάτοικοι ενημερώσαμε τον Δήμο  και τα τοπικά ΜΜΕ πέρυσι και έτσι το κτίριο κλειδώθηκε για ασφάλεια.

4. Παρουσία Ιατρού κάποιες ημέρες του καλοκαιριού στο Σέλι

Όπως  όλοι  γνωρίζουμε το Σέλι το καλοκαίρι γεμίζει από κόσμο. Μια μεγάλη μερίδα είναι ηλικιωμένοι και παιδιά, άρα ευπαθείς ομάδες. Επομένως, η μέριμνα/πρόνοια της Κοινότητας πρέπει να είναι ενεργή, όπως ορίζει ο Νόμος .

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να επιδιωχθεί η παρουσία κάποιου  Ιατρού το καλοκαίρι στο χωριό για κάποιες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Μία ενέργεια που μπορεί να υποστηριχθεί σε συνεργασία  με άλλα γειτονικά χωριά, όπως η Κουμαριά, το Ξηρολίβαδο ακόμη και το Κωστοχώρι. Μιλάμε για χιλιάδες κατοίκους το καλοκαίρι.

Η Κοινότητα πρέπει να ζητήσει από Δήμο και  Περιφέρεια την παρουσία Αγροτικού Ιατρού στα χωριά του Βερμίου το καλοκαίρι. Ζήτημα δύσκολο με την έλλειψη Αγροτικών Ιατρών σε σχέση με την ζήτηση που υπάρχει. Πρέπει όμως  να το ζητάμε σε συμπαράταξη με γειτονικές κοινότητες αλλά και με φορείς και συλλόγους της περιοχής μας.                                                                                                

Μία άλλη επιλογή είναι η Κοινότητα με δικά της έξοδα (από τα μηνιαία έξοδα κίνησης που χορηγεί στον κοινοτάρχη ο Δήμος-αμοιβές από καντίνες και υπαίθρια μαγαζάκια του 15 Αύγουστου- έκτακτες επιχορηγήσεις-δωρεές ιδιωτών και φορέων)  να απασχολεί /προσκαλεί κάποιον ιδιώτη Ιατρό έναντι κάποιου τιμήματος για κάποιες ημέρες και ώρες το καλοκαίρι. Ο ιατρός  θα μπορεί να παρέχει  πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ενδεχομένως να συνταγογραφεί. Ίσως να υπάρχει  και κάποιος ιατρός  που θα δεχθεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο εθελοντικά.

Το κτίριο της κοινότητας, με  ένα από τα  δύο του ευρύχωρα γραφεία ,θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εποχικό κοινοτικό Ιατρείο. Θα μπορούσαμε να προμηθευθούμε στην Κοινότητα  και κάποια φαρμακευτικά είδη πρώτης ανάγκης για κάποια μικροσυμβάντα στο χωριό, αφού συμβουλευθούμε φαρμακοποιούς και ιατρούς. Όπως μάλιστα με ενημέρωσε Δημότης η αγορά από την κοινότητα ενός αυτόματου  φορητού απινιδωτή ( για ανάνηψη) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια από τα περιστατικά που είχαμε στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα μηχάνημα πολύ εύκολο στην χρήση του όπως ενημερώθηκα  με κόστος γύρω στα 1000 ευρώ.

5.Υποδομές στο Σέλι ( Δρόμοι-φωτισμός-ύδρευση-καθαριότητα-αποχιονισμός )

Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και αγανάκτηση το γεγονός ότι η ορεινή κοινότητα  Σελίου ,πέντε χρόνια τώρα, δεν έχει διατυπώσει εγγράφως προς το Δημοτικό Συμβούλιο  ούτε  μία πρόταση για εκτέλεση νέου έργου στην  κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος  για τις αρμοδιότητες του κοινοτάρχη ( Ν.  4555/2018 αρ. 83 , αρ. 82  Ν. 3852/2010). Ούτε ΜΙΑ…. Μάλλον το Σέλι είναι ελβετικό χωριό που όλα λειτουργούν ρολόι. Ακόμη και τώρα στο παραπέντε των εκλογών, με τα αυτιά όλων των φορέων ανοιχτά, η κοινότητα σιωπά. Από μόνο του αυτό το γεγονός υποβαθμίζει το χωριό μας. Ας δούμε τώρα το θέμα των υποδομών:                                                                                                                                                                                

Στον  επαρχιακό δρόμο από Βέροια για Σέλι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μεγάλα βαθιά αυλάκια στην άκρη του οδοστρώματος. Ιδιαίτερα στο τμήμα από την διασταύρωση για Κωστοχώρι και επάνω προς Σέλι. Το οδόστρωμα έχει φαγωθεί σε κάποια σημεία, υπάρχουν κατολισθήσεις μέσα στον δρόμο ενώ λίγο μετά την διασταύρωση για Κωστοχώρι ο δρόμος, σε κάποια δυνατή βροχή, υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει. Πέρα από αυτό στο δρόμο μέχρι και το προηγούμενο καλοκαίρι πολλά στηθαία ασφαλείας (μπάρες ) είχαν καταρρεύσει καθιστώντας την διαδρομή πολύ επικίνδυνη ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.

Η κοινότητα παραδόξως ΠΟΤΕ δεν ενημέρωσε εγγράφως (ή έστω προφορικά) την Περιφέρεια Ημαθίας για την κατάσταση του οδικού δικτύου προς το Σέλι. ΠΟΤΕ δεν έθεσε το θέμα σε γνώση των Δημοτών της ζητώντας στήριξη.                                                                             

Οι κάτοικοι με δική μας  πρωτοβουλία, με ορατή την επικινδυνότητα της κατάστασης, αναδείξαμε το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ και κατόπιν  συναντηθήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη όπου παρουσιάσαμε το πρόβλημα ζητώντας παρέμβαση. Όντως η Περιφέρεια αντέδρασε αρχικά τοποθετώντας νέες μπάρες στο δρόμο μετά την Μαρούσια.                                                          

Πρότασή μου είναι , με την Κοινότητα μπροστά, να απαιτηθεί από την Περιφέρεια να  παρέμβει ώστε να ενισχύσει με δομικά έργα το οδόστρωμα ενώ παράλληλα  να φροντίσει να κλείσει αυτά τα πολύ βαθιά χαντάκια που απειλούν τον δρόμο. Πρέπει επίσης να βαφεί με κίτρινη γραμμή ασφαλείας ο δρόμος από την Μαρούσια μέχρι το  Χωριό και το ΕΧΚ  Σελίου  κάτι που ζητάνε όλοι οι Δημότες και οι επισκέπτες . Επίσης να συνεχισθεί η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Επεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον δρόμο από Νάουσα για Σέλι καθώς και στον δρόμο από το Χωριό προς το Χιονοδρομικό.

Η κατάσταση επίσης με το Δημοτικό οδικό δίκτυο μέσα στο χωριό είναι πολύ άσχημη. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες μέσα στο χωριό με το πέρασμα του χρόνου έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν λακκούβες από φθορές, λακκούβες από παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΒ ,βαθιά αυλάκια παραπλεύρως του δρόμου, ενώ η άσφαλτος είναι ξηλωμένη σε πολλά σημεία.

Η κοινότητα κατά την προσφιλή της τακτική επέλεξε να είναι ΑΠΟΥΣΑ. ΠΟΤΕ δεν υπόβαλλε προτάσεις και υπομνήματα στον Δήμο , όπως προβλέπει και ο  Νόμος 4555/2018  άρθρο 83  ,για την κατάσταση του Δημοτικού δικτύου. Το έργο αυτό το αναλάβαμε και πάλι οι Δημότες με δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ και  απευθείας ενημέρωση των αρμόδιων Αντιδημάρχων .

Πρότασή μου είναι ,μέσα  από μία  συνέλευση, να προταθούν εγγράφως από την Κοινότητα, όπως προβλέπει ο Νόμος,  συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τον Δήμο στο οδικό δίκτυο του χωριού συνυπολογίζοντας πάντα την έκταση των παρεμβάσεων σε σχέση με τα κονδύλια που αναλογούν στο Σέλι ( βάση της απογραφής ). Πρέπει άμεσα να ασφαλτοστρωθούν οι κεντρικοί άξονές από την Πλατεία μέχρι το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής και  μέχρι το Πάρκο του Αναγνώστη. Πρέπει να γίνει παρέμβαση στον Περιφερειακό προς Νάουσα με ανάλογες  διαπλατύνσεις  ώστε τα μεγάλα φορτηγά  να μην διέρχονται από το κέντρο αλλά να χρησιμοποιούν τον Περιφερειακό. Επίσης προσοχή να δοθεί και σε στοχευμένα συλλογικά  αιτήματα Δημοτών  για ασφαλτόστρωση/συντήρηση  παράδρομων  δίνοντας βάση τόσο στην συχνότητα-εύρος επίσκεψης/διαμονής των αιτούντων στο χωριό αλλά και στο επείγον τού αιτήματος.               

Στον τομέα τού Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού οι κάτοικοι από μόνοι μας αντιμετωπίζαμε τα διαρκή προβληματα.. Έτσι για πρώτη φορά , μετά από χρόνια, αλλάχθηκαν  λάμπες σε καποιες απόκεντρες περιοχές( η πάνω νότια γειτονιά τέρμα στα μαντριά του Κύρτσου… μια ανηφορική γειτονιά αριστερά πάνω από το γήπεδο Μπάσκετ στα Αλώνια ..κτλ).Γειτονιές που φωτίζονταν  μόνο με τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς. Επίσης ο κόμβος εισόδου από Νάουσα και μέχρι το εκκλησάκι πάνω είχε 15 λαμπτήρες σβηστούς εδώ και χρόνια. Επικοινωνήσαμε οι κάτοικοι με την Περιφέρεια και ο φωτισμός επανήλθε πρόσφατα.                

Η  διαρκής αυτή μέριμνα όμως ανήκει στον κοινοτάρχη πως ορίζει ο Νόμος (άρθρο 83)… και όχι στους κατοίκους .Η κοινότητα πρέπει να είναι παρούσα και ενεργή.                                                                          

Πρόταση μου είναι, με επιμέλεια της Κοινότητας, να τοποθετηθούν σταδιακά  λαμπτήρες στην είσοδο του χωριού από Βέροια στο αριστερό τμήμα εισόδου, στον περιφερειακό δρόμο προς Νάουσα, στις παιδικές χαρές (πάρκα) και στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Έχω υποβάλλει  σχετικό  σχέδιο σε όμιλο του χωριού, που ενδιαφέρθηκε, προς κατάθεση στον Δήμο. Οι περισσότεροι από τους λαμπτήρες αυτούς θα μπουν σε υπάρχοντες στύλους. Επομένως το κόστος είναι σχετικά μικρό. Μεμονωμένα αιτήματα κατοίκων για δημοτικό φωτισμό  πρέπει να εξετάζονται από την κοινότητα και να προωθούνται. Έχει  πολλά χρόνια να γίνει επέκταση του δικτύου φωτισμού στο χωριό με έγγραφη πρόταση  της Κοινότητας.

Την ίδια μέριμνα  απαιτεί ο Νόμος από την κοινότητα  για τα ζητήματα βλαβών του δημοτικού  δικτύου ύδρευσης καθώς και για τα  προβλήματα με λακκούβες στο οδόστρωμα από έργα της ΔΕΥΑΒ. Όπως μέριμνα της κοινότητας με  ενημέρωση της και παρέμβαση  προς τον Δήμο πρέπει επιτέλους να υπάρξει και για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του χωριού.

Στο τομέα της καθαριότητας η κοινότητα θα πρέπει να ζητήσει να τοποθετηθούν έξτρα κάδοι, απλοί και ανακύκλωσης. Επίσης σε συνεννόηση με τον Δήμο να υπάρξει μία μελέτη ώστε να δημιουργηθούν γύρω από την πλατεία κάποιας μορφής υπογειοποιημένοι κάδοι απορριμμάτων. Έτσι και τα μαγαζιά εκεί θα εξυπηρετούνται αλλά και η πλατεία θα παραμένει καθαρή και όμορφη.                                                                  

Οι Δημότες πρέπει να ενημερωθούν από την Κοινότητα ότι δεν μπορούν να κατεβάζουν άναρχα, μπάζα, παλιά έπιπλα, λεκάνες, στρώματα κτλ στον δρόμο για συλλογή από τα απορριμματοφόρα. Σε συνεννόηση με τον Δήμο πρέπει να ορίζονται συγκεκριμένοι χώροι και ημερομηνίες συγκέντρωσης και αποκομιδής. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την κοινότητα στο πρόβλημα αυτό. Όποιος στοιχειωδώς κυκλοφορεί στο χωριό αναγνωρίζει το πρόβλημα….

      Η  κοινότητα πρέπει φροντίσει να μην γίνεται παράνομη απόθεση  μπαζών από θεμέλια  μέσα σε κοινόχρηστες αλάνες του οικισμού. Κάτι τέτοιο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια  στην κοινόχρηστη μεγάλη έκταση  στην Τζάνα ( περιοχή παλιού σχολείου ) όπου μπάζα έπεφταν ασύστολα  εκεί ,δίπλα σε σπίτια και παιδική χαρά. Οι κάτοικοι ,με την κοινότητα σε πλήρη αδιαφορία , ενημερώσαμε πρώτοι τον Δήμο πριν λίγους μήνες και τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες. Επομένως πρέπει να ορισθεί συγκεκριμένος χώρος που θα πέφτουν τα μπάζα, εκτός οικισμού ,και εκεί να αποτεθούν και τα εναπομείναντα μπάζα που παραμένουν στην Τζάνα.

Μέριμνα να υπάρξει επιτέλους  από την Κοινότητα, όπως  ο Νόμος ορίζει, και για τα πολλά αδέσποτα στο χωριό. 

Στο θέμα του αποχιονισμού τώρα, η φροντίδα της κοινότητας πρέπει να είναι συνεχής .Η κοινότητα και το χωριό δεν  κατεβάζουν  ρολά τον χειμώνα και  δεν πέφτουν  σε πενταετή χειμερία νάρκη.                                                                                                                                                   

Η συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας σε θέματα αποχιονισμού πρέπει να είναι κανόνας.                       

Πρότασή μου είναι  το εκχιονιστικό τής Περιφέρειας να συνεχίσει , όπως έκανε σωστά φέτος,  να αποχιονίζει και τον  κοινοτικό δρόμο καθώς διέρχεται μέσα στο χωριό στο ανέβασμα από Βέροια-Νάουσα. Τα εκχιονιστικά του Δήμου  να έχουν ως βασική τους προτεραιότητα τον αποχιονισμό των σπιτιών ηλικιωμένων που διαμένουν για μεγάλα διαστήματα τον χειμώνα  στο χωριό  και την πρόσβαση σε επιχειρήσεις .Επίσης να φροντίζουν για τον  αποχιονισμό  σε πρώτη φάση  κεντρικών δρόμων μέσα στο χωριό ,του δρόμου προς το χιονοδρομικό , καθώς και τον καθαρισμό τού πάρκινγκ στην είσοδο.                                                                                                                               

Η  κοινότητα, σε σύμπραξη με τα μαγαζιά, πρέπει να μεριμνά και για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου από το πάρκινγκ μέχρι την πλατεία ,όταν η χιονόστρωση δημιουργεί  σοβαρό πρόβλημα.                                                                                                                                                                 Προτείνω επίσης  στο Κιόσκι  των Κυνηγών  να γίνει διαπλάτυνση δίπλα στον δρόμο ώστε εκεί η    Τροχαία  να αναγκάζει τούς οδηγούς να περνάνε αλυσίδες χωρίς να κλείνουν τον δρόμο πιο πάνω στα ανήλια.Κάποια προβλήματα καθυστερήσεων που υπάρχουν όταν έχουμε γενικευμένες χιονοπτώσεις στον Νομό πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση ένα σχέδιο που θα προβλέπει  και την έξτρα μίσθωση από την κοινότητα/δήμο ενός μικρού οχήματος αποχιονισμού  για το Σέλι  για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων .                                                                                                           

Η κοινότητα, επιτέλους, πρέπει να συμμετέχει στην  ετήσια σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας  τής  Περιφέρειας Ημαθίας για θέματα αποχιονισμού. Δυστυχώς  αγνοεί την ύπαρξη του φορέα αυτού.

Πρότασή μου είναι επίσης να επιδιωχθεί η επαναλειτουργία  της αστικής συγκοινωνίας  Σελίου - Βέροιας για το διάστημα  από 15/7 έως 20/8. Ένα εγχείρημα σε πειραματική βάση αρχικά ώστε να εκτιμήσουμε την βιωσιμότητά του.

6. Έργο Ανάπλασης Πλατείας και εισόδου Σελίου. Παρέμβαση Κοινότητας

Πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ ύψους 985.000,00 ευρώ που δημοπρατήθηκε στις 30/12/2014 και η σχετική σύμβαση με  την ανάδοχο εταιρία ΑΤΛΑΝΤΑΣ  ΑΤΕ υπογράφηκε στις 13/5/2015.

Ένα πολύ σημαντικό έργο  για το οποίο οι Δημότες ΠΟΤΕ δεν ενημερώθηκαν θεσμικά και αναλυτικά  από την κοινότητα στην φάση τού σχεδιασμού του. Ποτέ δεν ζητήθηκε μέσω μιας συνέλευσης η άποψη των Δημοτών και των επαγγελματιών του Σελίου. Μέχρι και σήμερα το έργο δεν έχει παραδοθεί. Τα νέα φωτιστικά κατά 80%  δεν λειτουργούν ενώ υπάρχουν και προβλήματα  ασφάλειας στον χώρο με το δίχτυ αναρρίχησης για τα παιδιά ,δίπλα στα κιόσκια, καθώς και με τούς κυβόλιθους με τούς οποίους στρώθηκε η πλατεία και τα πεζοδρόμια. Όλα αυτά με την κοινότητα να παρακολουθεί αδιάφορη, σε πλήρη άγνοια πέντε χρόνια τώρα.

Πρότασή μου είναι η κοινότητα να  απαιτήσει  απο τα εμπλεκόμενα μέρη ( Δήμο-εργολάβο) να δεσμευθούν άμεσα για τον χρόνο πλήρους παράδοσης και παραλαβής τού έργου. Μόλις αυτό γίνει η κοινότητα να συγκαλέσει συνέλευση και να προτείνει κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις και διορθώσεις. Δεν είναι δυνατόν, σε έναν ορεινό-παραδοσιακό οικισμό, να μην υπάρχουν ξύλινα παγκάκια στην πλατεία, να μην κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο στα κιόσκια αλλά το τσιμέντο και το πλαστικό. Προκαλεί αγανάκτηση να έχει γκρεμισθεί η παραδοσιακή βρύση στην πλατεία  (δωρεά Φύκατα Μ.) και να έχει  αντικατασταθεί από ένα τσιμεντένιο έκτρωμα βρύσης. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν με κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Το θετικό από το νέο έργο είναι ότι το κέντρο έπαψε επιτέλους να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι και χάβρα. Πρέπει να αναδειχθεί  η νέα μας ,οριοθετημένη πλέον, πλατεία που αποτελεί και  την βιτρίνα τού Σελίου. Όλοι να κατανοήσουμε πλέον, ότι το Σέλι διαθέτει νέο μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού δίπλα από τήν πλατεία. Πρέπει να τοποθετηθούν ξύλινες  πινακίδες( σήμανσης καί πληροφοριακές) πού θά οδηγούν τούς επισκέπτες στά διάφορα αξιοθέατα του χωριού αλλά και σε τουριστικές μονάδες. Ενδεχομένως νά μπορεί να  φυτευτούν και άλλα δένδρα  στήν πλατεία. Όλα αυτά θα τεθούν στήν κρίση τών δημοτών γιά νά προτείνουν παρεμβάσεις ( αισθητικές-κυκλοφοριακές) με βάση πάντα τήν λειτουργικότητα και την αισθητική αναβάθμιση της πλατείας.

Προτείνω επίσης όταν πρόκειται νά στηθεί ένα μνημείο, να ονομασθεί μία πλατεία ή ένα πάρκο στο Σέλι να περνάει το θέμα αυτό μέσα από συνέλευση της κοινότητας και ψηφοφορία. Δεν επιτρέπεται να δεσμεύει το χωριό από μόνος του, στα κρυφά, ο κοινοτάρχης χωρίς να ζητεί  την άποψη τών δημοτών.

7.Τουριστική Προβολή-Πανηγύρι 14/8-Ξενοδοχείο ¨Σέλι¨ (Ξενία) στην Μπάρα. 

. Τα τελευταία πέντε χρόνια δέν έχει γίνει καμία πρόταση από την κοινότητα  προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια   για διοργάνωση πολιτιστικών (αθλητικών – μουσικών) εκδηλώσεων όπως δίνει την δυνατότητα ο Νόμος Μιλάμε πάντα για το Σέλι τον βασικό χειμερινό προορισμό του Νομού και το κορυφαίο παραθεριστικό τού κέντρο.

Προτείνω η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Δήμο ,την Περιφέρεια ,επαγγελματίες , ΕΧΚΣ και τον ΠΤΟΣ  να προωθήσει ένα πλάνο στοχευμένης τουριστικής προβολής τού Σελίου. Προβολή μέσα από το ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Μέσα από εκθέσεις και συνέδρια στα οποία συμμετέχει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Άξονες αυτού του πλάνου να είναι :                                                                                     

Η προβολή του φυσικού κάλους της  περιοχής και της πλούσιας παράδοσης του τόπου με ανάδειξη της βλάχικης κληρονομιάς του. Η  επισήμανση ότι πρόκειται για το μόνο χωριό πού έχει χιονοδρομικό κέντρο μέσα στα όρια του (ενώ και τα  3-5 πηγάδια απέχουν μόλις 35 Χλμ) .Το στοιχείο ότι με υψόμετρο κοντά στα 1500 μέτρα αποτελεί ίσως το ψηλότερο χωριό στην Ελλάδα .Η προβολή των κλιματολογικών συνθηκών στο Σέλι που το καθιστούν ιδανικό προορισμό όλο τον χρόνο καθώς και ότι βρίσκεται  πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η δυνατότητα πού παρέχει η περιοχή για ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού ,αγροτουρισμού και οικοτουρισμού (περιηγητικός/επιστημονικός και τουρισμός υπαίθριων δράσεων).

Η κοινότητα Σελίου πρέπει να ζητήσει το « 4ο  Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών»  με χορευτικά συγκροτήματα εντός και εκτός Ελλάδας πού θα γίνει τον Αύγουστο από τον Δήμο, μια ημέρα ( από τις τέσσερις του φεστιβάλ) να γιορτασθεί  στο Σέλι . Πρέπει να υπάρξει  συνεργασία με τον ΠΤΟΣ, τον Σύλλογο Βλάχων Βεροίας αλλά και με γειτονικές κοινότητες και συλλόγους  πάνω στο αίτημα αυτό.       

Επίσης να στηριχθεί η διοργάνωση  των αγώνων ορεινού τρεξίματος από τον ΔΗΜΟ-ΚΑΠΑ-ΕΧΚΣ  ( 2ο Σέλι mountain running ) αλλά να ζητήσει η Κοινότητα από την οργανωτική επιτροπή, του χρόνου πλέον ,ένα τμήμα των αγώνων να διεξάγεται και μέσα στο χωριό. Αυτό θα συμβάλλει στην τουριστική προβολή του χωριού.

Για το πανηγύρι την παραμονή του 15 Αύγουστου  αρμόδιος φορέας λειτουργίας  πρέπει να είναι  επιτέλους ο Δήμος. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και υπάρχει ένα  θολό πέπλο, αναρχίας  και προχειρότητας.                                                                                                             

Πρότασή μου είναι το  πανηγύρι να ορισθεί ως επίσημη εμποροπανήγυρις του Δήμου Βεροίας με 3ήμερες εκδηλώσεις . Στον Δήμο να υποβάλλονται τα αιτήματα για άδειες από καντίνες και υπαίθρια μαγαζάκια. Στον Δήμο να καταβάλλονται και τα ανάλογα παράβολα .Και άμεσα ο Δήμος να αποδίδει τα ποσά αυτά στην κοινότητα για έργα και ανάγκες της. Όλα με διαφάνεια και δημοσιότητα.

Ο Δήμος να έχει την εισήγηση τής κοινότητας για την οργάνωση, για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να λαμβάνει ο Δήμος αποφάσεις  με γνώμονα την σωστή τουριστική προβολή του χωριού  και  την ασφάλεια Δημοτών και επισκεπτών. Η ασφάλεια των κατοίκων  και η τήρηση τής τάξης στο χωριό ,με την συνδρομή τής αστυνομίας, πρέπει να διασφαλίζεται και το βράδυ της παραμονής  με τις φωτιές  πού ξεσπούν  άναρχα μέσα στα κοινοτικά πάρκα .

Παρέμβαση της Κοινότητας  πρέπει να υπάρξει προς τον Δήμο ώστε κάποια στιγμή να επιδιωχθεί μία λύση για το παλιό  Ξενοδοχείο ‘’Σέλι’ ‘(πρώην Ξενία) στην Μπάρα.Η εικόνα εγκατάλειψης και ληστρικής επιδρομής στο θρυλικό ξενοδοχείο αποτελεί εφιάλτη για το χωριό μας. Το ακίνητο αυτό αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης όλου τού χωριού.Δυστυχώς, η εικόνα κατάρρευσης πού επικρατεί μόνο θλίψη προκαλεί. Μόνη λύση ίσως να αποτελεί η μακροχρόνια  μίσθωση τού ακινήτου σε επενδυτή μια και το ακίνητο θέλει σχεδόν γκρέμισμα και στήσιμο από την αρχή.Η κοινότητα 5 χρόνια αγνοεί το ζήτημα.

Επίσης πρέπει  να αξιοποιηθεί/εξωραϊστεί από την Κοινότητα το πολύπαθο κοινοτικό αναψυκτήριο, πριν την παιδική χαρά στα Αλώνια, τώρα που το ακίνητο πέρασε πάλι στον Δήμο/Κοινότητα. 

8.Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου-Πυλώνας ανάπτυξης ΚΑΙ του Χωριού.            Χωριό και Χιονοδρομικό αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς το άλλο. Το χωριό ξεκινάει από τα σπίτια στην είσοδο του και τελειώνει στα τελευταία κτίρια πάνω στο χιονοδρομικό. Το χιονοδρομικό είναι χωριό.                                                                                                                                          

Η κοινότητα πρέπει να στηρίζει θεσμικά , πλάνα και σχέδια ανάπτυξης/εκσυγχρονισμού τού ΕΧΚΣ. και να συμμετέχει σε δράσεις του. Η λειτουργία του ΕΧΚΣ  όλη την διάρκεια τού χρόνου με πολυποίκιλες δράσεις/ εκδηλώσεις και η τοποθέτηση τεχνητής χιόνωσης αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης του ΕΧΚ αλλά ΚΑΙ του χωριού. Είναι σημαντικό επίσης διοργανώσεις στο  ΕΧΚΣ  να αγκαλιάζουν ταυτόχρονα χωριό και χιονοδρομικό. Αυτό θα βοηθήσει την τοπική οικονομία .Θα αποτελέσει και κάλεσμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύσει στο χωριό ,ιδιαίτερα σε τουριστικές μονάδες διαμονής αλλά και σε άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων ( AirBnB ).                                                                                                                                                          

     9.Φύλαξη χωριού-Τηλεοπτικός αναμεταδότης     

       H φύλαξη των περιουσιών μας πάνω στο χωριό αποτελεί πρώτιστη ανάγκη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα  από την Κοινότητα ,oπως συμβαίνει τωρα.                                                             

Θέση μου είναι  λοιπόν το καλοκαίρι στο Χωριό σε μία συνέλευση η Κοινότητα να προτείνει άτομο για Φύλακα τού Χωριού  .Να συζητηθεί δημόσια εκει τι μορφή φύλαξης θέλουμε, τι απαιτήσεις θα έχουμε από τον Φύλακα, τι μέσα χρειάζεται για την φύλαξη τού χωριού και φυσικά την αμοιβή του. Η συνέλευση θα πάρει απόφαση για τον Φύλακα και αυτός θα ανακοινωθεί επίσημα από την Κοινότητα σε όλους τούς Δημότες. Έτσι όλοι θα γνωρίζουμε το πρόσωπο, τις αρμοδιότητες και την αμοιβή του. Δεν θα αναγκάζεται  ο Φύλακας να ψάχνει  την αμοιβή του  μέσα σε ένα θολό τοπίο. Καλό θα είναι να διερευνηθεί και η δυνατότητα  τού Δήμου να συμβάλλει και αυτός με κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης  (ή συμβατικής απασχόλησης)  στο θέμα του φύλακα.

Σχετικά με το θέμα πού προέκυψε τελευταία στο χωριό με την ενδεχόμενη διακοπή του αναμεταδότη της Digea να τονίσω ότι το σχετικό ζήτημα προέκυψε τον περασμένο Ιανουάριο με ανακοίνωση του Δήμου για περιοχές  «Λευκές» ,χωρίς  τηλεοπτικό σήμα ( υπάρχει σχετική μου ανακοίνωση από 24/1). Η κοινότητα μας, ως συνήθως, το πληροφορήθηκε με δύο μήνες καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία για αιτήσεις κατοίκων  με το Σέλι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία στο  Ε1 .΄  Από τότε καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από την κοινότητα σχετικά με το  θέμα αυτό, το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και με πιθανές λύσεις. Λύση με αιτήσεις κατοίκων  με `Ε1’ δεν θα προχωρήσει. Χρειάζεται η κοινότητα να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον Δήμαρχο για το θέμα τής κάλυψης σε ένα τουριστικό χωριό με το ΕΧΚΣ  δίπλα. Το  τεχνικό αυτό θέμα πρέπει να τεθεί σε συνέλευση το καλοκαίρι στο χωριό .Την σημασία της περιοχής έχουν καταλάβει  πχ  οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας  που μίσθωσαν έκταση  για να τοποθετήσουν κεραίες , πάνω από το χωριό.

10.Στόχος η Απογραφή  πληθυσμού το 2021 –Εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι.

Υψίστης σημασίας για το μέλλον του χωριού και τις περιουσίες όλων μας αποτελεί η προσεχής  απογραφή το 2021. Πρέπει να αποτελέσει  κύριο στόχο της επόμενης κοινοτικής αρχής. Σχεδιασμός και οργάνωση χρειάζεται. Δεν επιτρέπεται νέα αμέλεια , νέα άγνοια της Κοινότητας.

Όλα τα κονδύλια για έργα Δήμου/Περιφέρειας  στο Σέλι είναι σε πλήρη εξάρτηση με τον αριθμό των ΄΄μόνιμων΄΄ κατοίκων πού αναφέρονται στην απογραφή. Όλες οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ορεινές τοπικές κοινότητες λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των απογραφέντων μονίμων κατοίκων. 

Προτείνω η Κοινότητα, ένα χρόνο πριν την απογραφή, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης (μαζί με τον  Πτος, τοπικούς φορείς, επαγγελματίες, ιδιώτες) για την σημασία τού  να ανέβει κόσμος να απογραφεί στο Σέλι και να δηλώσει ΄΄μόνιμος κάτοικος΄΄. Είναι ντροπή όλων μας το Σέλι με 2000 Δημότες να έχει απογράψει το 2011 μόλις 236 άτομα και μόνο 75  ως ΄΄μόνιμους΄΄. Όταν τα 17… σπιτάκια στο Ανω Σέλι εχουν απογράψει 48 ατομα . Ο γειτονικός οικισμός  στο Ξηρολίβαδο με το 1/6  των σπιτιών τού Σελίου  απέγραψε  96 μόνιμους …21 περισσότερους από το Σέλι …και θα λάβει μεγαλύτερα κονδύλια από εμάς. Επίσης εάν είχαμε  απογράψει  300+ ως μόνιμους κατοίκους  θα είχαμε πενταμελές τοπικό συμβούλιο και όχι μόνο ένα άτομο ως πρόεδρο  όπως τώρα.

Το θέμα της απογραφής είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη οι Δημότες Σελίου να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι και όχι κάτω στην Βέροια. Αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις ορεινές κοινότητες σαν το Σέλι (πχ  βλαχοχώρια στην Πίνδο)  ακόμη και σε  απομακρυσμένες περιοχές. Οι Δημότες ενεργοποιούνται και δένονται περισσότερο με τα κοινά τού χωριού  όταν ψηφίζουν για το Σέλι , πάνω στο Σέλι και όχι στον κάμπο της Βέροιας. Αυτό θα προτείνω σε συνέλευση της κοινότητας.                                                                                                                                                                                     11.Αντιμισθία /Έξοδα  κίνησης  Πρόεδρου-Δημοσιότητα & Διαφάνεια    

                                                                                                                                                     

Σύμφωνα με το άρθρο 80 Ν. 3852/2010 στον πρόεδρο τοπικής  κοινότητας ( όπως το Κάτω Βέρμιο)  παρέχονται από το Δήμο έξοδα κίνησης για την εκτέλεση των καθηκόντων του, που ορίσθηκαν με απόφαση τού Υπουργού Εσωτερικών, στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως  εφόσον πρόκειται για κοινότητα που απέχει πάνω από 20 Χλμ από τον Δήμο. Το ίδιο ορίζει και ο νέος Νόμος 4555/2018 πού ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό το ποσό  λοιπόν ορίζονταν μηνιαίως για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελίου τα τελευταία χρόνια..

Για τα ποσά αυτά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την κοινότητα προς τούς Δημότες. Πρέπει οι Δημότες να γνωρίζουν εάν τα ποσά αυτά εισπράττονται από την κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων της. Αυτό θα πράξω. Θα υπάρχει ετήσιος απολογισμός τής Κοινότητας ,σε συνέλευσή της ,και πλήρης διαφάνεια.

Απολογισμός για όλα τα  ενδεχόμενα έσοδα της κοινότητας τακτικά ή έκτακτα απ όπου και αν προέρχονται και με όποια μορφή Πχ από Δήμο-Περιφέρεια,καντίνες και μαγαζάκια 15 Αύγουστου…κτλ.

12.Θεσμική λειτουργία Κοινότητας-Κοινότητα ανοιχτή για  όλους τους Δημότες .

Πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι των θέσεων μου. Είναι ο καταλύτης για να ενεργοποιηθούν ολες οι παραπάνω θέσεις. 

 Σήμερα εάν για κάποιο λόγο καταργούνταν, ως δια μαγείας, η κοινότητα Σελίου κανείς μας δεν θα το έπαιρνε είδηση ούτε ο κοινοτάρχης ούτε οι Δημότες. Γιατί αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα πέντε χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει στην πράξη καμία κοινότητα Σελίου σήμερα. Δεν λειτουργεί κανένα όργανο και κανένας θεσμός της δυστυχώς. Πρόκειται για μία κοινότητα φάντασμα.


     Η  άποψή μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Κοινότητα είναι ξεκάθαρη. Όπως ξεκάθαρες είναι και οι αρχές που θέλω να  διέπουν την λειτουργία της κενότητας. Αναφέρω ενδεικτικά:

Κοινότητα ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Αυτό διασφαλίζεται με λειτουργία επιτέλους των οργάνων και θεσμών της  όπου θα ακούγονται με σεβασμό όλες οι απόψεις, ιδιαίτερα οι αντίθετες (συνελεύσεις τακτικές και έκτακτες, συναντήσεις με φορείς του χωριού, τοπικούς  συνεταιρισμούς, τοπικές επιχειρήσεις, ΠΤΟΣ, ΕΧΚΣ.. κτλ), Κοινότητα πού θα αποδέχεται την κριτική των Δημοτών και θα απολογείται θεσμικά για τις αστοχίες της ( έχει πάνω από 5 χρόνια να συγκληθεί συνέλευση κοινότητας ).                                                

  -Κοινότητα που θα παρεμβαίνει  και βάση σχεδίου θα διεκδικεί  έργα με προτάσεις τεκμηριωμένες και υπομνήματα. Συνεχής παρακολούθηση της πορείας αυτών των υπομνημάτων και υποστήριξη τους.

Κοινότητα που θα συνεργάζεται στενά με Δήμο και Περιφέρεια. Γιατί στην κοινότητα χρειαζόμαστε  την τεχνογνωσία τους, την αυτοδιοικητική τους εμπειρία ώστε ,επιτέλους, να προωθήσουμε από κοινού προγράμματα και να διεκδικήσουμε κονδύλια ενδεχομένως και από ευρωκοινοτικούς πόρους.

Κοινότητα που θα ζητάει την συνδρομή των Δημοτών της μέσα από σύσταση επιτροπών Δημοτών. Ιδιαίτερα σε θέματα  και έργα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις (τεχνικές-νομικές).

Κοινότητα που θα ενθαρρύνει , με την δράση της ,την επιχειρηματικότητα  στο χωριό και που θα στηρίζει έμπρακτα τούς τοπικούς επαγγελματίες.

Κοινότητα που ο πρόεδρος θα ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί στην συνεργασία όλων των  συνυποψήφιων του για την θέση του προέδρου ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών. Αυτό θα πράξω εγώ. Και η προσωπική μου συνδρομή και οι προτάσεις μου είναι διαθέσιμες σε όλους, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό νομίζω το έχω αποδείξει με την παρουσία μου  στο χωριό τα τελευταία χρόνια. Η ανιδιοτελής ενασχόλησή μου , σε εθελοντική βάση, με θέματα υποδομών (φωτισμός-δρόμοι-αποχιονισμός-παιδικές χαρές-γήπεδα) στο χωριό και οι παρεμβάσεις μου στον Δήμο και την Περιφέρεια για την προώθηση τους  αποτελούν καθρέφτη για το πώς σκέφτομαι και λειτουργώ.

Κοινότητα που θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας ( ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα για το Σέλι ) και στα οποία η Κοινότητα καλείται υποχρεωτικά και έχει δικαίωμα ψήφου. Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα η κοινότητα δεν έχει παραστεί ούτε μία φορά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα και όταν συζητιούνταν θέματα του Σελίου. Όπως επίσης δεν έχει καταθέσει, προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο , ούτε μία πρόταση για έργα η προβλήματα στο Σέλι. ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΣΕ ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ…                                                                                                                                                    

Η Κοινότητα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και να αναζητεί συνεργασίες βάση προγραμμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλεισμούς. Το Σέλι είμαστε όλοι εμείς … μαζί.. Βλάχοι, μη Βλάχοι, Βεροιώτες, Ναουσαίοι, Θεσσαλονικείς! Το Σέλι ανήκει σε όλους και σε κανένα! Δεν είναι χώρος για  μικροπολιτικά παιχνίδια και μικροσυμφέροντα…

Το Σέλι των 2000 Δημοτών και των 1500 οικιών πρέπει να θέτει πάντα τον ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ… Οι περήφανοι Δημότες του πρέπει να έχουν ένα Χωριό που εκφράζει αυτή τους την περηφάνια… Χωριό αντάξιο της δυναμικής και της ιστορίας που κουβαλάει… Χωριό με φωνή και παρουσία που δεν απαξιώνει τις περιουσίες των δημοτών του… Χωριό σύγχρονο, με το   βλέμμα στο μέλλον  δίχως να αλληθωρίζει  στο παρελθόν…

Σας ευχαριστώ

Φαρσαρώτος Γεώργιος

Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου

Απόφοιτος  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ  .Κάτοικος & Δημότης Σελίου

Κιν: 6988378942                                                                                                            

e-mail : farsarotosgeorge@gmail.com             fb : George Farsar


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καὶ Μητροπολίτης...

Ποια σχολεία κλείνουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας λόγω έξαρσης κρουσμάτων της εποχικής γρίπης

Ποια σχολεία κλείνουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας λόγω...

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας έχοντας υπόψη τις διατάξεις...

Δήλωση Κωνσταντίνου Ναλμπάντη

Δήλωση Κωνσταντίνου Ναλμπάντη

Η διαδρομή μιας ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ πορείας δεν πρέπει να...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βέροια - Τα δικαιολογητικά και τα εισοδηματικά κριτήρια

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο στη...

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ...

Την αποκατάσταση της αδικίας, που έχει υποστεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Την αποκατάσταση της αδικίας, που έχει υποστεί ο...

Με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 28η AGROTICA

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 28η AGROTICA

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει...

Επιμορφωτική ημερίδα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας - Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης  eTwinning και Erasmus Plus

Επιμορφωτική ημερίδα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας -...

Την Τρίτη 28/1/2020 πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό...

Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στη Βουλή: «Υπονομεύετε τους νέους και δίνετε θέσεις σε γαλάζιους συνταξιούχους»

Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στη Βουλή:...

 Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την Τρίτη το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 94, παραγρ.4, περιπτ.27 του Ν.3852/2010[ΦΕΚ 87/7-6­2010 τ.Α’]”Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα...

Μεγάλη σε έκταση φωτιά ξέσπασε σε κτιριακές εγκαταστάσεις περίπου 500 μέτρα πριν την έξοδο της Σίνδου από την Εγνατία  με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Βέροια σύμφωνα με διερχόμενο οδηγό από το σημείο....

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γεωργία Μπατσαρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος ήταν παρόντες στη σύσκεψη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) ​ υπό την...

Για αύξηση του αριθμού των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία της περιοχής μας, λόγω της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, κάνει λόγο το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΛΑΟΥ και τα πρώτα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας...