Επίδομα ενοικίου. Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση

Επίδομα ενοικίου. Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση

Αν και δείχνουν να έχουν «κολλήσει»οι αιτήσεις, άρα και να εξαντλούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου μετά από περίπου ενάμιση μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι δεδομένο ότι το αρχικό κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει όσους πήραν το «οκ» από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν φτάσει, πλέον, στις 233.985- δηλαδή περίπου οι μισές από αυτές που υποβλήθηκαν- καλύπτοντας περίπου 625.000 μέλη νοικοκυριών. Το συνολικό κονδύλι που θα απαιτηθεί για να επιδοτηθούν αυτά τα νοικοκυριά αγγίζει τα 345 εκατομμύρια ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα, πλησιάζοντας στο τέλος της διαδικασίας, είναι ποιοι παίρνουν τελικά αυτό το επίδομα, που ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει στα 210 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Ξεκινώντας από το προφίλ του εισοδήματος τους, σχεδόν οι μισές εγκεκριμένες αιτήσεις (111.977) αφορούν σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 7.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.476 είναι νοικοκυριά που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι απ’ όλους αυτούς που παίρνουν το επίδομα, 103.601 νοικοκυριά ζουν αποκλειστικά και μόνο από επιδόματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι περίπου 143.000 από αυτά τα νοικοκυριά έχουν τραπεζικές καταθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το όριο καταθέσεων κυμαίνεται από 7.000 ευρώ ως 21.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το επίδομα ενοικίου καταλήγει ως επί το πλείστον σε νοικοκυριά χωρίς παιδιά, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες μοιάζουν με εξαίρεση στον κανόνα. Από την ποιοτική ανάλυση των εγκεκριμένων αιτήσεων, προκύπτει ότι ο μεγάλος όγκος αφορά είτε μονοπρόσωπα νοικοκυριά (ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους) είτε ζευγάρια χωρίς παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι 105.393 αιτήσεις αφορούν σε νοικοκυριά χωρίς παιδιά, ενώ μόλις 2.156 αφορούν σε οικογένειες με 4 παιδιά, δείγμα του ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ενδεχομένως χρειάζονταν διαφορετική κλιμάκωση.

Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση π.χ. γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο- είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις- είναι ότι μόνο όσες αιτήσεις μπήκαν στο σύστημα το Μάρτιο και τον Απρίλιο δίνουν αναδρομικά το επίδομα από τον Ιανουάριο. Για όσες υποβάλλονται εφεξής, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται αυτοδικαίως, εάν μέσω των διασταυρώσεων που διενεργεί η ΗΔΙΚΑ ή από έγγραφα στοιχεία που περιέρχονται στο αρμόδιο όργανο του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας ή του Ο.Π.Ε.Κ.Α. προκύπτει αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα δηλώθηκαν στην αίτηση και στην πραγματική κατάσταση του νοικοκυριού. Τα αρμόδια όργανα του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας, όποτε κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διεξάγουν, μάλιστα, «κοινωνική έρευνα» ήτοι ελέγχους κατ’ οίκον και καλούν τους δικαιούχους να παράσχουν διευκρινίσεις. Οι δικαιούχοι δύνανται να προσκομίσουν κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που τεκμηριώνει την πραγματική τους κατάσταση κατά το εξάμηνο αναφοράς. Σημειωτέον ότι αυτή η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων στα σπίτια των δικαιούχων, προβλέπεται και στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, για την επιδότηση των δόσεων από το Δημόσιο.

Πηγή: iefimerida.gr –Γ.Παππούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξάνεται ο μισθός των φαντάρων - Δείτε πόσα χρήματα θα παίρνουν

Αυξάνεται ο μισθός των φαντάρων - Δείτε πόσα χρήματα θα...

Σημαντική αύξηση των μισθών τους μετά από χρόνια...

Πανελλήνιες 2019: Αύξηση στον αριθμό των εισακτέων

Πανελλήνιες 2019: Αύξηση στον αριθμό των εισακτέων

Στην δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Υγείας τον αριθμό...

"Πρωταθλητές" στο κάπνισμα οι Έλληνες

Το ρεκόρ καπνίσματος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχει η...

 «Πράσινο φως» στις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους

«Πράσινο φως» στις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού...

Από το Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΔεν υιοθέτησε η...

Αναστολή των φορολογικών ελέγχων μέχρι 30 Ιουνίου

Αναστολή των φορολογικών ελέγχων μέχρι 30 Ιουνίου

Μαζικό χαρακτήρα έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα δίπλωμα οδήγησης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα δίπλωμα οδήγησης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι...

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για την «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για την...

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο νέο καθεστώς...

Θεσσαλονίκη: Αγνώριστα έκαναν άγνωστοι τα ολοκαίνουργια βαγόνια του μετρό!!

Θεσσαλονίκη: Αγνώριστα έκαναν άγνωστοι τα...

Με συνθήματα και γκράφιτι γέμισαν τα βαγόνια του Μετρό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Σημαντική αύξηση των μισθών τους μετά από χρόνια αναμένεται να δουν οι φαντάροι.Η σχετική αύξηση θα μετατραπεί από τα 8,70 ευρώ στα 30 ευρώ το μήνα, στην οποία θα προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών...

Στην δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Υγείας τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά σχολή για τις Πανελλαδικές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εισακτέοι φέτος είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι και...

Το ρεκόρ καπνίσματος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.Όπως αναφέρεται, η...