Ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας απειλείται - Η εξοντωτική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση πνίγει τις εφημερίδες

Ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας απειλείται - Η εξοντωτική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση πνίγει τις εφημερίδες

Νομοθετήθηκε με καθυστέρηση μηνών

η ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης του Τύπου.
Ζητούμε διάλογο και ουσιαστική υποστήριξη

του επαρχιακού Τύπου για την επιβίωση και τη μετεξέλιξή του


Ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας απειλείται. Η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στον εκδοτικό κλάδο, πνίγουν τις εφημερίδες, υποθηκεύουν την αναγκαία μετάβαση των επιχειρήσεων Τύπου στη νέα εποχή, και σε συνδυασμό με τη διαρκή κατάργηση, τα τελευταία χρόνια, όποιων ρυθμίσεων υπήρξαν υπέρ του, απειλούν την υπόσταση όλων των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου και την εργασία σ’ αυτές.

Εξοντωτικά νέα βάρη

Οι εφημερίδες της Επαρχίας, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν με ευθύνη, επαγγελματισμό και συνέπεια, βήμα έγκυρης ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου για τις τοπικές κοινωνίες, πέρα από τις υποχρεώσεις που έχουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, καλούνται να αντεπεξέλθουν στα εξής:

α) εισφορά 2% επί του ετήσιου τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενός Ταμείου το οποίο ουδέποτε αφορούσε τον Επαρχιακό Τύπο. 

β) αύξηση εργοδοτικών εισφορών σε διψήφιο ποσοστό για τους εργαζόμενους και υποχρεωτική υπαγωγή όλου του προσωπικού στον ΕΔΟΕΑΠ. 

Οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν οικονομικά βάρη τα οποία αδυνατούν να σηκώσουν ακόμα και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου μας, γεγονός που πλήττει και την αγορά εργασίας, κάνοντας μονόδρομο τις περικοπές και απολύσεις. Την ίδια ώρα, η υποχρεωτική υπαγωγή όλων των εργαζομένων μας στον ΕΔΟΕΑΠ, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς στις πόλεις της Περιφέρειας δεν υπάρχουν (ή είναι ελάχιστοι) συμβεβλημένοι γιατροί και διαγνωστικά κέντρα.

Απουσιάζει ο διάλογος-καθυστερούν τα μέτρα

Οι Ενώσεις του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου (ΣΗΠΕ-ΕΙΕΤ-ΕΔΙΠΤ) έχουν επανειλημμένα και μέχρι και πρόσφατα καταθέσει σειρά προτάσεων για την υποστήριξη του Τύπου και την εργασία σ’ αυτόν στην ελληνική περιφέρεια. 

Το υπουργείο Οικονομικών με την από 23/1/2019 ανακοίνωσή του, υποσχέθηκε μέτρα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και συνάμα διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους για την τελική τους μορφή.

Όλο αυτό το διάστημα, ο ΣΗΠΕ και οι συνεργαζόμενες Ενώσεις, επέμειναν εις μάτην στην ανάγκη να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία για τη διαμόρφωση αυτών των μέτρων.

Μόλις στις 17/4/2019 κατατέθηκε και ψηφίστηκε εμβόλιμη σε αλλότριο νομοσχέδιο τροπολογία, που αφορά στη μελλοντική κατάρτιση προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Ο γενικός της χαρακτήρας, η κοινοβουλευτική μέθοδος που επιλέχθηκε για την προώθησή της και κυρίως η έλλειψη διαλόγου, που τουλάχιστον θα μπορούσε να αποσαφηνίσει τις κυβερνητικές προθέσεις, σε συνδυασμό με την επίμονη διατήρηση όλων εκείνων των επαχθών ρυθμίσεων που απειλούν τον Τύπο, προκαλούν αναπόφευκτα την αντίδραση του Περιφερειακού Τύπου.

Διεκδικούμε το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου

Αγωνιούμε γιατί την ώρα που εμείς λαμβάνουμε άλλη μία υπόσχεση για το μέλλον με καθυστέρηση μηνών, η κυβέρνηση ευνοεί νομοθετικά και παρέχει διευκολύνσεις, όπως στην περίπτωση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών (εξάμηνη παράταση αποπληρωμής της δόσης για την άδεια εκπομπής, μείωση  του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων που θα προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, από 20% σε 5% κλπ), αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εκεί που θέλει να παρέχει συνδρομή το κάνει. 

Διεκδικούμε γιατί οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης απειλούν τον κλάδο μας με κλείσιμο ή συρρίκνωση σε βάρος της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας. 

Υπερασπιζόμαστε την επιβίωση και την προοπτική του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, με οδηγό την αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Προτάσσουμε τα αιτήματά μας για το μέλλον του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, την αναγνώριση της διαφορετικότητάς του έναντι του πανελλαδικού και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης στο πλαίσιο των πρακτικών που τηρούνται στις χώρες της Ευρώπης και όχι στην κρατικοδίαιτη λογική που δημιουργεί εξαρτήσεις και ελεγχόμενη ενημέρωση.

Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς της Πολιτείας, να συνδράμουν στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων Τύπου, που είναι σάρκα από την σάρκα τους, ο κύριος και βασικός φορέας μαζικής επικοινωνίας και διαλόγου στην ελληνική περιφέρεια.

Όχι στα αντιαναπτυξιακά μέτρα 

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), εκπροσωπώντας τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Περιφέρειας με εκατοντάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες , ζητά άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που να ικανοποιούν τα εξής αιτήματα: 

• Άμεση απεμπλοκή όλων των μελών μας από τον ΕΔΟΕΑΠ: Κατάργηση του μέτρου που αλλάζει το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων μας και υποχρεώνει σε υπαγωγή στον ΕΔΟΕΠ, χωρίς αντίστοιχη αναβάθμιση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

• Κατάργηση της απαράδεκτης, αντιαναπτυξιακής εισφοράς του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεών μας υπέρ ΕΔΟΕΑΠ. 

• Άμεση εκκίνηση διαλόγου για την ενίσχυση του κλάδου. 

Οι προτάσεις μας για την ενίσχυση του κλάδου

Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για τον κλάδο μας, εμμένοντας στις βασικές θέσεις των έξι σημείων, που έχουμε καταθέσει σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα

1. Λειτουργία του Μητρώου, του οποίου η εφαρμογή μόλις ξεκίνησε, με μέριμνα για την διασφάλιση της εργασίας, των πνευματικών δικαιωμάτων και την προστασία της επιχειρηματικότητας έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αυθαιρεσίας.

2. Σύσταση κεφαλαίου (fund) για τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό Τύπο στα πρότυπα καλών πρακτικών της ΕΕ

3. Ίδρυση επιμελητηρίου Τύπου για την ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου και την οχύρωση της δεοντολογίας

4. Διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευση των κρατικών καταχωρίσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας

5. Εφαρμογή της θρυλούμενης διαχρονικά κατανομής της κρατικής διαφήμισης στην πράξη, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών. Θέσπιση μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου

6. Όχι στην εξοντωτική φορολόγηση και ασφαλιστική επιβάρυνση, που απειλεί τις σχέσεις μας με τη μισθωτή εργασία



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...